Jump to content

КО СЕ У ОСМАНЛИЈУ УЗДА, ШТАПОМ СЕ НА ВОДУ НАСЛАЊА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 часа, АлександраВ рече

Мислим да је управо због тог форсирања приче да једино крвљу можемо да вратимо Косово и Метохију, направљена атмосфера окретања главе од не само "политичког" проблема, него и од тих људи који живе тамо, који су стварни и постоје. Уморни смо и исцрпљени од страдања које нас је претходно сналазило не само на Косову и Метохији, него свугде где је наш народ страдао, а спиновање и ратни покличи су потпуно контрапродуктивни. Када поменете Косово и Метохију људи углавном помисле да ће сутра морати да узму пушку и гину, заборављају да тамо живе и људи и рађају се деца, која иду у школу, да људи поправљају куће, друже се, да постоји жива заједница, да су Косово и Метохија са својим бројним црквама и манастирима дом наших монаха и свештеника, и не пада им на памет да шире истините информације на све могуће начине, да преносе истину да Косово и Метохија не желе да се цепкају, одмеравани лажним бројем непостојећих а реално живих Срба у јужном делу, да Косово и Метохија нису рак рана него део нашег тела, укупно и физички и духовно и емотивно, и да сви који имају приступ интернету могу да направе једну озбиљну акцију и позитивну пропаганду да се Косово не поклања, не цепа, да се обарају лажне, бесрамне приче против нашег свештенства и нашег народа, да будемо делатни, онолико колико можемо, уз молитву, да ширимо реч и причамо причамо и причамо. Али не, ми смо лењи, незаинтересовани и није нас брига. Ми изван Косова и Метохије падамо, а не они тамо. Све док нам Косово и Метохија не буду ушли у наш град, улицу, кућу, ми ћемо мислити да су Косово и Метохија тамо негде, изгубљени одавно, камен око врата за напредак, жалосна прича, досадна вест, повод за свађу или рат. У рату смо ми већ одавно, само што су неки већ узели "оружје" и добро ратују без пушке, а други кмече, чачкају уво и чекају да прође, или позивају народ да у глави утврди паралелу Косово и Метохија - оружани сукоби.

Баш тако, већину управо одбија позив на губљење живота, нису сви толико храбри за тако нешто. А опет, свака част и онима који јесу, када и ако загусти неко мора и у прве редове, тако да свако поштовање свима, само зашто не пробати и ово што Александра каже? Свако од нас има макар петоро људи којима би могао мало да размрда вијуге на ту тему, људи стварно заборављају притиснути свим и свачим. Па пет по пет... И једни друге да подсећамо стално на то, да то буде наша борба за Православље. Поготово да се подрже акције цркве, литије и сл. То обично прође сасвим незапажено једном запосленом човеку, видиш евентуално на тв-у да је било.

Подели на овим сајтовима

Да је Берлинским конгресом Космет припојен Србији, вероватно о овоме данас не би ни причали. Али, није тада могло. Углавном, Топлица је тада очишћена од Арбанаса, Ћиптара, како вам воља. Они још маштају да се врате, па су узели презимена која им указују где да се врате. Морген!

Ето, од балканских ратова није успело да се уради како треба, па је уследио светски рат, онда смо се замајавали са Рватима у промашеној држави, дошао други светски, онда Тито и ови надаље. И то је низ грешака које су нас скупо коштале. А како не причати о последицама комунизма, кад смо дозволили да од 1918. кад се Белом кућом вијорила српска застава, за нешто јаче од пола века постанемо омражени у очима запада. Нико им не тражи да нас воле, и не морају, али смо их окренули против нас максимално. 

И не видим разлог зашто ови властодршци толико јуре са решавањем статуса, кад се ствари у свету мењају. Русија није више на коленима, Кина је много јача него '90-их, и оне методе с краја '90-их и почетком 2000-их више немају прођу. Е, сад што ови "наши" воле власт, то је друга ствар. Али, неће моћи колико желе. А ми ако се и мало стиснемо, или мало више, па шта, знамо ми и за горе. Него смо се распекмезили. Али, ово није више ствар шале. Има да се изгура до краја! 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

@kordun @Sofija_ 

Nije mi jasno kako vi ljudi ne kapirate tako ocigledne stvari.

Zamislite da stvarno uzmemo oruzje, odemo i vratimo KiM. Sta onda? Da li smo time resili svoj problem oko toga? Nismo. Opet bi bio nemir i opet bi bilo iscrpljivanja oko jedne nezarasle rane. Problem KiM nije teritorijalne niti bilo kakve druge materijalne prirode - to je pitanje duhovnog temelja naseg narodnog bica, to je pitanje naseg pokajanja i preumljenja.

Razumite da sve ovo biva po Bozijem dopustenju, da bismo se mi Srbi, kojima je to duhovna kolevka, naucili necem. Sta nam to govori Nebo kad od nas uzima nasu svetu zemlju? Da smo postali nesveti i necisti, i da smo odstupili od etosa kome je ta zemlja simbol. Mi znamo kako se ratuje, i imamo uvek dovoljno pravih junaka - u tome ne oskudevamo, niti to treba da ucimo. Ono sto ne znamo, tj. sto smo znali pa odbacili i zanemarili, nije kako se ratuje i mre, nego kako se zivi. Zaboravili smo da mucenistvo nije samo umiranje u ratu i nevoljama, nego i strpljivo i mukotrpno zivljenje kad su prilike takve da ne moze drukcije.

Jesmo li se pobrinuli za bolesne i tesko bolesne? Jesmo li se pobrinuli za one koji su u oskudici i nemastini? Jesmo li jasno digli glas i stali protiv raskucavanja citave zemlje od strane najgoreg politickog olosa koji se pojavio na ovim prostorima u zadnjih 30+ godina? Jesmo li uopste odbacili LAZI koje nam ti probisveti serviraju svaki dan? Jesmo li postali manje sebicni i krenuli da radimo na tome da nas narod pocne da raste umesto sto se smanjuje?... itd, itd... Odgovor: nismo, nista od ovoga nismo ni poceli da radimo. A mnogo toga jos moze da se nabroji.

Ali tvrdovratima je vazno da oni traze da se uzmu puske, kao da to ikad moze da resi bilo sta. "Boj ne bije svijetlo oruzje" - ratove ne dobijaju puske, nego ljudi.

Kad budemo doveli drustvo na jedan normalan i za coveka prihvatljiv nivo, kad budemo odbacili lagarije i sarene laze a prihvatili se Istine, vratice se KiM samo, tj. vratice ga oni koji su ga i oteli. Nista lakse nema Bogu nego da tako nesto ucini - koliko je samo puta mala sacica ljudi na raznim stranama pobedjivala i odbijala neuporedivo nadmocnije neprijatelje, a uz Boziju pomoc.

Bog bi lako vratio KiM kad bi imao kome da vrati - olosi, koje cak i ovde neki i dalje glasaju i podrzavaju, rasprodali bi ga i raskucili za tren oka.

Summa summarum - ovo sad stanje nije posledica necije vojne pobede, nego naseg opsteljudskog poraza. Kad izlecimo uzrok, nestace i posledica.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Једини начин који смо имали не да сачувамо Косово, него макар статус кво до даљњег, је био да скинемо са власти на изборима ову гарнитуру која је управо и доведена на власт овде од стране запада да, између осталог, заврши питање Косова једном заувек. Пропустили смо три шансе, две да их скинемо из Скупштине и једну да она сподоба не постане председник државе. Е да, и ове године да не победе у БГ-у. Значи четири комада. Нажалост, зезнули смо ствар жешће. Сада је јако тешко да се било шта ту уради, немогуће је у ствари. Екипа успешно обавља свој задатак који им је задат у Бриселу и Берлину. А следећи редовни републички избори су тек за две године. Не смем ни да помислим шта ови све могу да направе до тада...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, obi-wan рече

Ovo se odnosi na sve nas, da ne bude da prozivam samo vas dvoje. Evo sta o nama kao narodu kaze srpski Zlatoust...

...

40143658_1637915016331170_49209217009393

https://www.facebook.com/789048341217846/photos/a.789313144524699/1637915012997837/?type=3

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

@kordun @Sofija_ 

Nije mi jasno kako vi ljudi ne kapirate tako ocigledne stvari.

Zamislite da stvarno uzmemo oruzje, odemo i vratimo KiM. Sta onda? Da li smo time resili svoj problem oko toga? Nismo. Opet bi bio nemir i opet bi bilo iscrpljivanja oko jedne nezarasle rane. Problem KiM nije teritorijalne niti bilo kakve druge materijalne prirode - to je pitanje duhovnog temelja naseg narodnog bica, to je pitanje naseg pokajanja i preumljenja.

Razumite da sve ovo biva po Bozijem dopustenju, da bismo se mi Srbi, kojima je to duhovna kolevka, naucili necem. Sta nam to govori Nebo kad od nas uzima nasu svetu zemlju? Da smo postali nesveti i necisti, i da smo odstupili od etosa kome je ta zemlja simbol. Mi znamo kako se ratuje, i imamo uvek dovoljno pravih junaka - u tome ne oskudevamo, niti to treba da ucimo. Ono sto ne znamo, tj. sto smo znali pa odbacili i zanemarili, nije kako se ratuje i mre, nego kako se zivi. Zaboravili smo da mucenistvo nije samo umiranje u ratu i nevoljama, nego i strpljivo i mukotrpno zivljenje kad su prilike takve da ne moze drukcije.

Jesmo li se pobrinuli za bolesne i tesko bolesne? Jesmo li se pobrinuli za one koji su u oskudici i nemastini? Jesmo li jasno digli glas i stali protiv raskucavanja citave zemlje od strane najgoreg politickog olosa koji se pojavio na ovim prostorima u zadnjih 30+ godina? Jesmo li uopste odbacili LAZI koje nam ti probisveti serviraju svaki dan? Jesmo li postali manje sebicni i krenuli da radimo na tome da nas narod pocne da raste umesto sto se smanjuje?... itd, itd... Odgovor: nismo, nista od ovoga nismo ni poceli da radimo. A mnogo toga jos moze da se nabroji.

Ali tvrdovratima je vazno da oni traze da se uzmu puske, kao da to ikad moze da resi bilo sta. "Boj ne bije svijetlo oruzje" - ratove ne dobijaju puske, nego ljudi.

Kad budemo doveli drustvo na jedan normalan i za coveka prihvatljiv nivo, kad budemo odbacili lagarije i sarene laze a prihvatili se Istine, vratice se KiM samo, tj. vratice ga oni koji su ga i oteli. Nista lakse nema Bogu nego da tako nesto ucini - koliko je samo puta mala sacica ljudi na raznim stranama pobedjivala i odbijala neuporedivo nadmocnije neprijatelje, a uz Boziju pomoc.

Bog bi lako vratio KiM kad bi imao kome da vrati - olosi, koje cak i ovde neki i dalje glasaju i podrzavaju, rasprodali bi ga i raskucili za tren oka.

Summa summarum - ovo sad stanje nije posledica necije vojne pobede, nego naseg opsteljudskog poraza. Kad izlecimo uzrok, nestace i posledica.

m ja se generalno sa tobom u tome svemu slazem, bas zato i kazem da nema bez puske teritorije, problem je u ljudima ne u puskama, da ljudi nose te svetinje u sebi jos odavno bi se drzali za puske pa ne bi ni dosli u situaciju u kojoj smo, zato ja to i govorim. ja cesto iz crnog humora kazem da nas srbe samo muka i rat moze spasiti, a to je zalosno, a bas to nam se vec i desavalao par puta u istoriji. ako ti mene pitas dal bi ja isao da radim drugome ono zlo sto su meni radili iz neke osvete, hira, slave, ponosa ili euforije odgovor je ne, ne bi to radio jer je to odvratno i niej ljudski i neka nikada ne budem imo ono sto su mi oteli ako bi cijena bila da budem poput tih mojih dusmana. drustvo necemo dovesti nikada na normalan nivo bez velikog mucenistva i rata i neke nove selekcije ratom kao sto je i prije bilo, vidi sam omladinu na sta lici, nema veze sa zivotom, ne postuju nikog zivog ni roditelja, zgazili bi sve. sto se kosova tice nema kosova bez puske, dal ce bog srbima dati takav put kao ranije u istoriji to je veliko pitanje, to zavisi od drustva kako si rekao, uostalom ja vjerujem u kosovski zavjet, zato sto sve u nasoj istoriji ide njemu u prilog i to je to.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Ovo se odnosi na sve nas, da ne bude da prozivam samo vas dvoje. Evo sta o nama kao narodu kaze srpski Zlatoust...

...

40143658_1637915016331170_49209217009393

https://www.facebook.com/789048341217846/photos/a.789313144524699/1637915012997837/?type=3

ja nisam nista rekao protiv ovih vladikinih rijeci, sam tako smatram.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...