Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Васијан рече

Не, ја Вам само износим оно што јесте и како јесте. То што Ви не желите то да прихватите, друга је ствар. Оно што Вам о. Зоки пише нема никакве везе са ставовима Православне Цркве, ма колико то Вас болело, али тако је. Сентименалност је једно, а духовност је нешто сасвим друго. Ја Вам желим добро, не желим да Вас чешем по ушима. Да сам гори од магарца, вероватно јесам. Магарац ми је једна од омиљенијих животиња.

Узмите мало истражите православне светитеље који су се дотицали Католика и видећете колико су они били "тврдоглави". Када погледате шта су они писали, моја маленкост ће Вам испасти веома блага. 

Такође, нема потребе да хулите на Исуса. Црква јесте једна. Црква је стуб и тврђава истине. Тамо где је лаж нема Цркве. Нажалост, ви латински хришћани не боравите у истини, а то је један од највећих грехова, јер је хула на Духа Светог. Исус је рекао да се њему може молити само у Духу и Истини. 

Ево, овде можете видети нешто интересантно. Старац Евменије је један од савремених преподобних који је био поштован од стране многих канонизованих савремених светаца (Пајсија, Порфирија, Јакова Цаликиса...). Сам Анђео му је забранио да помиње једног латинског верника на проскомидији и рекао му да Латини нису чланови Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве. @Zayron @Isusovo magare @kopitar @Zoran Đurović @Жика

A koji mu je to anđeo rekao??

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Isusovo magare рече

Свака ти част! 

Ја помињем католике, а не јави ми се ниједан анђео да ме за тај злочин прекори!:))

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Isusovo magare рече

Vasijane,imam prijedlog..ajd da mi krstimo Isusa ponovo pa da imamo jednu Crkvu jer ovo nema smisla ovako dalje raspravljate,ti si gori od magarca.Tvrdoglav čovjek!!!

Ne slušaj je Vasijane, propade ti duša, ona te samo napastuje! Hoće da te zbuni i pomete!

Još ćeš završiti medju nekrštenim hereticima kad te takva latinka svede sa pravog puta!

Samo ostani i dalje tako čvrsto na kameni věroispovědania da te ne anatemišu ko papu!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Samo ostani i dalje tako čvrsto na kameni věroispovědania da te ne anatemišu ko papu!

Овај је ретко глуп и демонизован лик! Ја сам мислио да је нека пародија!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Овај је ретко глуп и демонизован лик! Ја сам мислио да је нека пародија!

Zamislite da je on bio profesor dogmatike u Prešovu, doktorirao na Karlove Univerzite u Pragu, prešao sa latinskog na vizantijski obred ka grkokatolicima, zamonašio se kod vasilijana, postao iguman i na kraju se scvokl! Autohirotonisao se za patrijarha "Bizantokatoličkog Patrijarhata" koji je sam on lično osnovao na zapadnoj Ukrajini, ekskomunicirao sve pape od 2VK, što žive, što mrtve, cijeli kardinalski zbor, jerusalimskog pravoslavnog patrijarhu Teofila, od Putina zatražio da svrgne moskovskog patrijarha Kirila itd.itd. Artemiti su za njega diletanti i amateri, dječiji vrtić, baštovanska kolonija, udruženje penzionera. Imali bi se mnogočemu još priučiti od njega šta to ustvari znači biti "pravovjerno radikalan", fundamentalista, zilot i antiekumenista. Inače je još poznat i kao "Veliki Anatemator" (slično kao onaj Veliki Inkvizitor, on je otišao korak dalje, on je njegov apgrejd)! Dijeli, štancuje anateme ko na pokretnoj traci. Ovdje su mu sve te "anateme" na njihovom  YT kanalu:

https://www.youtube.com/user/ByzCathPath/videos

https://cs.wikipedia.org/wiki/Byzantský_katolický_patriarchát

https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Saint_Basil_the_Great

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eliáš_Antonín_Dohnal

https://pravednes.cz/DohnalAntoninElias.profil

https://tinyurl.com/y9cpwb3f

https://tinyurl.com/y8q8deqc

https://tinyurl.com/yc67skhh

http://vkpatriarhat.org/cz/

http://www.pravover.cz/

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Isusovo magare рече

Анђео Господњи. Старац Евменије је био свет човек. Смирени чудотворац и молитвеник. Такви људи опште са духовним светом, то није ништа чудно,

пре 54 минута, Zoran Đurović рече

Свака ти част! 

Ја помињем католике, а не јави ми се ниједан анђео да ме за тај злочин прекори

Наравно да се Вама Анђели не јављају, када и да Вам се јаве не би их послушали. У таквим случајевима анђели препуштају човеку да ради по својој вољи. Старац Евменије је био Божији човек. Велика је разлика између њега и Вас.

"ОТАЦ ТАДЕЈ ПРИЧА СЛУЧАЈ СВЕШТЕНИКА КОЈИ ЈЕ ПОГРЕШНО СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ
- Из књиге: Духовни разговори богомолилаца са Игуманом Тадејом -
Подгорица, 1994. године, стр 88-89.

Господ, каткад верника наводи на прави пут али не директно, преко анђела, већ посредним путем, преко знамења или човека. Ево опет ћу вам испричати један догађај из хришћанског живота.

У давна времена непосредно после успостављања хришћанства као државне вере, светлости које је са собом носило хришћанство пратиле су, нажалост и неке сенке. Наиме врло често се јављао и велики број јеретика, који је свесно уносио у ток богослужења неке недопуштене свештенослужитељске радње. Један од честитих свештеника је тако био рукоположен од стране једног свештеника да при том није ни знао да је он јеретик. Но, то није сметало младом свештенику, који је био изузетно ревностан не само у служењу већ и својој свеобухватној мисионарској служби да ускоро, постигне такав степен духовног савршенства да је веома често у току богослужења виђао анђеле и са њима често зборио.

Но, једнога дана је заједно са њима чинодејствовао и један много млађи свештеник. који је у току богослужења приметио да старији. а иначе у свему врли свештеник, уноси и неке свештене радње, које су њему биле стране, односно у свему јеретичке. Када се завршило богослужење, млади свештеник му је то са дужним поштовањем рекао.

Разуме се да је старији свештеник то примио са крајњом неверицом, верујући да је његово уобичајено богослужење једино исправно. Како је млади свештеник био упоран у својим тврдњама, стари свештеник одлучи да се посаветује са анђелима, којима исприча разговор који је имао са младим свештеником, замоливши их да они дају свој коначни суд.

На свештениково запрепашћење, анђели потврдише исказ млађег свештеника, а то је значило да убудуће треба да обавља службу управо онако како му је млади ђакон препоручио.

Јасно је да је све ово изазвало неисказан бол код свештеника. Јасно је да је отада служио управо по анђеоској препоруци, али му никако није било јасно, зашто му на све његове неправилне свештене радње, нису раније анђели скренули пажњу. Наравно да је он са анђелима говорио мислено. Умом не само што чујемо већ и видимо.

- Па реците ми молим, вас зашто ви као анђели нисте нашли за сходно да ме упозорите како ја неправилно служим Богу? Α анђео му одговори:

- Ми никога не изобличавамо. Бог стоји на становишту, да човек човека исправља.

Као што се види из ове мале и истините причице, Бог је сав Љубав. Он неће никога да изобличава и понижава. Ако се од стране Господа као Божанске енергије очекује да непрекидно исправља човека у његовим гресима онда би се нарушила Слобода коју је он даровао човеку. Слобода је дакле највећи небески дар човеку али истовремено и највећи терет, јер нарушавање, односно злоупотреба слободне воље води у грех."

Подели на овим сајтовима

Sad sam nesto nasao, pa, recimo stoji ovako u ( 1.Kor. 12, 13 )

13. Јер се и једним Духом сви ми крстисмо у једно тело, били Јудејци или Јелини, били робови или слободни

Tumacenje sv.Teofilakta Ohridskog :

" Сада показује да је Црква слична примеру јединственог тела и каже: сви ми, и ја, Павле, једним и истим Духом крстили смо се у једно тело, тј. да бисмо били једно тело. Ја се нисам крстио једним, а ти другим Духом, него смо се крстили једним и истим. Зато ја немам ништа више у односу на тебе. Ми смо се крстили у једно тело, тј. да бисмо били једно тело - и Јудејци и Јелини, и робови и слободни. Ако је Дух сјединио оне који су били толико далеки, онда утолико пре, након што смо постали једно, не треба да јадикујемо, чак и ако постоји нека разлика међу нама." 

Jedan i isti sv.Duh daje' da se krstimo u jedno i jedinstveno telo ( tj. da bismo bili jedno telo ), koje je jedna ( prava ) Crkva. 

I, kako kaze Teofilakt, svi smo krsteni jednim Duhom ( ja se nisam krstio jednim, a, Vaske  drugim Duhom, nego istim Duhom u Crkvi,...znaci, van crkve nema nekog drugog Duha... )

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zayron рече

Još ćeš završiti medju nekrštenim hereticima kad te takva latinka svede sa pravog puta!

Нема потребе за иронијом. Она је често знак слабости, посебно када је она мејнстрим наше "аргументације".

Шта ти није јасно са термином "некрштени јеретици", кад си већ толико запео за то?

Такође, запео си "Васијан па Васијан", ко да је то неко моје индивидуално мишљење гледе ових ствари. Знаш ли колико наших Светаца тако исто мисли. Тако да нема потребе да став који износим намерно етикетираш као само мој.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Васијан рече

Нема потребе за иронијом. Она је често знак слабости, посебно када је она мејнстрим наше "аргументације".

Шта ти није јасно са термином "некрштени јеретици", кад си већ толико запео за то?

Такође, запео си "Васијан па Васијан", ко да је то неко моје индивидуално мишљење гледе ових ствари. Знаш ли колико наших Светаца тако исто мисли. Тако да нема потребе да став који износим намерно етикетираш као само мој.

Nekršteni jeretik ti je isto "dobar pojam" i validan teološki termin kao i pravoslavni pogan. 

Ironija je još blag odgovor na tvoje parodovanje Otaca koje je srž, suština tvoje argumentacije.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Васијан рече

ОТАЦ ТАДЕЈ

Мени говорио (за мене прорекао шта ћу бити), а рекао и убеђивао ме да је 2Ватикански концил био 8. ВасСаб! 

Заиста је могуће да сам ја демонизован, јер сам отишао у цркву посвећену св. Милутину (рођен сам на Краља, био код његових моштију у св. Недељи у Софији и са женом рекао: Прво да буде мушко и да га назовемо Милутин! И би тако), причао са Тадејем као млади студент зилот, а онда сам одасањао, већ као матор, да ће игуман Витовнице бити један млад човек кога сам као поп саблажњавао (али који је упркос свему остао мој пријатељ), и да ће манастир процветати. И ту сам просвједовао да се то оствари, као што се и остварило. Сека је отишла тамо са мном и затруднела је. - Да никоме не падају глупачке идеје или лошег укуса, али се све то издешавало. Мени је лепо дружење са Секом као што је било и са Тадејем.

10403134_759947000754565_220093105621012  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Анђео Господњи. Старац Евменије је био свет човек. Смирени чудотворац и молитвеник. Такви људи опште са духовним светом, то није ништа чудно,

Наравно да се Вама Анђели не јављају, када и да Вам се јаве не би их послушали. У таквим случајевима анђели препуштају човеку да ради по својој вољи. Старац Евменије је био Божији човек. Велика је разлика између њега и Вас.

"ОТАЦ ТАДЕЈ ПРИЧА СЛУЧАЈ СВЕШТЕНИКА КОЈИ ЈЕ ПОГРЕШНО СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ
- Из књиге: Духовни разговори богомолилаца са Игуманом Тадејом -
Подгорица, 1994. године, стр 88-89.

Господ, каткад верника наводи на прави пут али не директно, преко анђела, већ посредним путем, преко знамења или човека. Ево опет ћу вам испричати један догађај из хришћанског живота.

У давна времена непосредно после успостављања хришћанства као државне вере, светлости које је са собом носило хришћанство пратиле су, нажалост и неке сенке. Наиме врло често се јављао и велики број јеретика, који је свесно уносио у ток богослужења неке недопуштене свештенослужитељске радње. Један од честитих свештеника је тако био рукоположен од стране једног свештеника да при том није ни знао да је он јеретик. Но, то није сметало младом свештенику, који је био изузетно ревностан не само у служењу већ и својој свеобухватној мисионарској служби да ускоро, постигне такав степен духовног савршенства да је веома често у току богослужења виђао анђеле и са њима често зборио.

Но, једнога дана је заједно са њима чинодејствовао и један много млађи свештеник. који је у току богослужења приметио да старији. а иначе у свему врли свештеник, уноси и неке свештене радње, које су њему биле стране, односно у свему јеретичке. Када се завршило богослужење, млади свештеник му је то са дужним поштовањем рекао.

Разуме се да је старији свештеник то примио са крајњом неверицом, верујући да је његово уобичајено богослужење једино исправно. Како је млади свештеник био упоран у својим тврдњама, стари свештеник одлучи да се посаветује са анђелима, којима исприча разговор који је имао са младим свештеником, замоливши их да они дају свој коначни суд.

На свештениково запрепашћење, анђели потврдише исказ млађег свештеника, а то је значило да убудуће треба да обавља службу управо онако како му је млади ђакон препоручио.

Јасно је да је све ово изазвало неисказан бол код свештеника. Јасно је да је отада служио управо по анђеоској препоруци, али му никако није било јасно, зашто му на све његове неправилне свештене радње, нису раније анђели скренули пажњу. Наравно да је он са анђелима говорио мислено. Умом не само што чујемо већ и видимо.

- Па реците ми молим, вас зашто ви као анђели нисте нашли за сходно да ме упозорите како ја неправилно служим Богу? Α анђео му одговори:

- Ми никога не изобличавамо. Бог стоји на становишту, да човек човека исправља.

Као што се види из ове мале и истините причице, Бог је сав Љубав. Он неће никога да изобличава и понижава. Ако се од стране Господа као Божанске енергије очекује да непрекидно исправља човека у његовим гресима онда би се нарушила Слобода коју је он даровао човеку. Слобода је дакле највећи небески дар човеку али истовремено и највећи терет, јер нарушавање, односно злоупотреба слободне воље води у грех."

Još samo malo sitnica,ako je to bio anđeo gospodnji,misliš na Gabrijela??Onda starac mora znati kakvu je boju očiju imao Anđeo Gabrijel!?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Па то је било питање за тебе. Јер, по теби, он је благодатан. Није анатемисан од ВасСаб.

Не, он је сасвим безблагодатан. За сазивање ВасСаб је потребно постојање јереси и јересијараха који ту исту јерес исповедају и проповедају. На Васељенски Сабор се ти јеретици позивају да своју јерес изложе, онда им се излаже православно Учење, које, ако не прихвате, онда се анатемишу и рашчињавају. Артемије је рашчињен и осуђен на Помесном Сабору Цркве којој је припадао, па су то рашчињење потврдиле све остале ПЦ на кугли земаљској. Артемије није рашчињен због јереси, већ због преступа и за рашчињавање таквог случаја се не сазива Вас. Сабор, већ га рашчињава Помесна Црква, са озакоњењем тога свих осталих. Тако да је то рашчињење на васељенском нивоу. и ни у чему се не разликује од Васељенског Сабора. Тако да по мени не може да буде благодатан, јер је рашчињен. Док Ви тврдите да кроз руке рашчињеног и анатемисаног јеретика/расколника дејствује сам Исус, исто као што дејствује кроз руке православног. Тако да је Артемије по Вама у Цркви, јер Христос делује кроз Тајне, то се не може порећи, нити постоји механизам који то може стопирати.

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Договори се сам са собом, а то не можеш, јер у твоју интелигенцију онда не може да уђе како је Тарасије могао да буде рукоположен за патријарха, јер су га анатемисани иконоборци рукоположили.

Пажљиво погледајте ствари око тога. Пт Павле, покајани иконоборачки Патријарх, се упокојио пре Хиротоније Св. Тарасија. Он је на трон дошао као Православан, тако да су њега једино могли да рукоположе православни Архијереји из других Цркава, које су вероватно позвали да дођу и учине Хиротонију, обрадовавши их да је време иконоборства као јереси у Цг Патријаршији престало. Нелогично је да су га могли рукоположити ови Епископи о којима се на Сабору расправљало како ће и на који начин бити рехабилитовани и помиловани у Цркви. Тарасије је инсистирао да се сазове Сабор на коме ће се решити то питање и осудити јерес. Тако да је он дошао на трон као Православни Патријарх од самог почетка и вероватно је Цар послао позив осталим Патријаршијама да пошаљу Архијереје који би рукоположили новог православног Патријарха. Што су ови, засигурно, једва дочекали. У Житију немамо ништа о томе. Можда има нешто на грчком, не знам. 

Цитат

И Тарасијев случај је тежи, јер су они били од Целе Цркве осуђени за јерес, а артемити нису, него за раскол (крађа пара, непослушност и сл, али нигде јасно и гласно за јерес, мада га куде што осуђује екуменизам као јерес; ја сам писао на праву адресу, утемељени предлог, да буду осуђени за јерес, одговор још нисам добио).  И онда, ако гледамо канон Василија Великог, 1: расколничко крштење се признаје, јер они припадају Цркви, ствар је јасна. И сада ти имаш умоболне идеје да је анатема Цг за иконоборство, бачена од свих патријаршија, недејствена, а ова дејствена? Објасни ми по ком то механизму? 

Анатема је постојала. То нико не спори. Међутим, само анатемисање јереси не рашчињава никога по аутоматизму, већ се тиче сваког понаособ ко ту јерес исповеда. Та Анатема онемогућава спасење на личном плану, јер је јерес највећи могући грех, али не може да неког рашчини тек тако. На пример, анатемише сада Цркве све они који верују да постоји било која друга Црква сем Православне. Ви тада не би били рашчињени, али би се та анатема тицала Вашег личног живота и за њу би одговарали пред Богом. То је прво. Друго, Римски Сабор није могао да постави православног Патријарха, а то нису урадиле ни остале источне Цркве. Јер, обичај и дужност Цркве је да када неког рашчини и смени, онда обавезно постави новог Православног Патријарха на тај престо. То Црква није урадила, све то Седмог Сабора, када је оне иконоборачке епископе, који се нису хтели оправославити, свргнула, а на њихово место поставила нове. Тако је исто било и у свих прошлих Шест Сабора. Шта прави суштински проблем овде? Да су ови били заиста рашчињени, онда се не би ни свргавали. Не могу се два пута рашчинити. Седми Сабор би их посматрао као већ рашчињене. Зато постоји огромна разлика, јер Црква, која је прекинула општење са Цариградом, није поставила Православне Епископе, то јест Православног Патријарха. Као што је то урадио неканонски Пт. Диоскор, поставивши Св. Анатолија на прест Цг. Цркве. Зато су они непокајани иконоборци свргнути тек на Седмом Сабору. Иста ствар и са монотелитима. Артемије је рашчињен, и одмах је на његово место дошао нови Епископ, то јест још пре тога је постављен. Зато се ове две ствари не могу поредити. 

Ако би пак узели да су ови били сви рашчињени и безблагодатни, онда остаје да су у Цркву примани кроз икономију. Тако то посматрају Вл. Атанасије и Авва Јустин, мада не објашњавају много шта под тим мисле. Мада ја мислим да они под тим подразумевају икономију као благ приступ према тик иконоборачким епископима. Јер је по Канонима он требао све да их свргне због издаје Христа.

Цитат

Многи од артемита су сада само лаици (нису анатемисани), а лаичко крштење је валидно. Крштени од таквих се прихватају кроз миропомазање. Наведи ми који би лудак из СПЦ таквог наново крстио? Но, од Марка и Негослава СПЦ, пошто их је анатемисала, не прихвата ни крштење. Али би морала од неког кога је међу њима сврстала само у ред лаика. То је по канонима. Сада се ви расправљајте до зоре.

Лаичко Крштење не може постојати мимо осталих Св. Тајни. Лаичко Крштење, такође, извире из Евхаристије. То бих само нагласио.

Сви Артемијеви Попови и Свештеници су рашчињени, а монашки чинови су им такође одузети. Сви су у истом статусу као и Артемије. То јест, избачени су из Цркве. Када се монаху одузме монашко име, он више није у Цркви, јер је монах - лаик. Они су такође ван Цркве и немају приступ ниједној Св. Тајни, нити се могу помињати са крштенима, нити им се може вршити Сахрана када умру. Дакле, сви Артемијеви клирици су скроз избачени из Цркве, јер им је и монашко име одузето. Нису ни лаици, нису ништа. Анатемисани су пре Марка Радосављевића. http://www.eparhija-prizren.com/sr/saopstenja/veliki-crkveni-sud-spc-doneo-presude-sedamnaestorici-bivsih-odbeglih-klirika-erp

Једино неке новије несрећнике, који су дошли из СПЦ у време "Егзила", па их је тамо Марко рукоположио у попове и замонашио. Мислим да се њима Цркве није бавила. Они поседују крштење СПЦ. Али, сами су из Цркве изашли. За њих можемо рећи да могу крстити лаичким крштењем, јер су још формално у СПЦ, мада су се Ње одрекли. 

Ја питах Вас, да ли Ви сматрате да постоје Тајне код Артемија, а не шта сматра СПЦ. То знам и томе и следим. Жика ме је разочарао својим политичарским поступком, недостојним основне културе. Пошто Ви говорите да кроз аријанце дејствује Христос, онда савсвим логично да дејствује и кроз Радосављевића и остале. На његовој литургији се хлеб и вино преображавају у Тело и Крв. Тако да ту неки суштински проблем са њим не постоји. 

Што се наше Цркве тиче, знам један пример (не познајем лично) неких монахиња које су од "Егзила" прешле код на у СПЦ. Црква их је примила као монахиње, то јест, примила је постриге артемијеве и озаконила их, иако тврди да је Артемије безблагодатан. Тако да је ово само један пример који принцип и гледиште се спроводи у СПЦркви. Тако да је безбезе да мене нападате.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zayron рече

Nekršteni jeretik ti je isto "dobar pojam" i validan teološki termin kao i pravoslavni pogan. 

Ironija je još blag odgovor na tvoje parodovanje Otaca koje je srž, suština tvoje argumentacije.

Мене ваше херетичке поставке ничим не обавезују. Рашчињени јеретик не може никога да крсти, јер је рашчињен. Ваша јерес неизгладиве благодати је директно супротна свим Св. Васељенским Саборима и са мојом маленкошћу нема ништа заједничко. Јер ја, ма колико грешан био, следим Св. Саборе, јер тамо пише да рашчињени не може вршити никакве Тајне. Када неко не може да врши Свете Тајне, логично је да не може да крсти.

Пошто су ваши свећеници одавно изгубили благодат свештенства, они не могу никога ни да крсте, ни да причесте, ни да кризмају. Сакрамента нема. Зато сте некрштени јеретици, јер порекло вучете из Цркве и изврћете изворно Хришћанство. За вас католике су јеховини сведоци некрштени јеретици. Крштење им не признајете, а јеретици су, јер су отпадак од Хришћанства.

За вашу латинску теологију је то нон-сенс, јер вам је теологија јеретичка. За нашу православну није, јер верујемо да рашчињење лишава клирика моћи да било кога крсти. За нас Артемије не може никога крстити, док за вас може. Тако да код мене нема никаквог оксиморона.

Једини оксиморон је ваша инославна поставка у теорији "неизгладивое благодати свећенства", у којој булазните да човек не може никога рашчинити, а претходно се тај чин даје баш преко човека. Не силази Бог за неба да неког рукоположи. Када би само мало размислили колика је то глупост, схватили би да тако нешто ни мало дете не може да прихвати. Међутим, ви прихватате све што донесе ваш непогрешиви цезар и "Заменик Сина Божијег", јер сте тако баждарени, макар он сутра рекао да је црно бело. Тако да вам је мозак подешен на "искључено". То што у Писму и на Саборима стоји другачије...кога то брига. Наравно, нису сви католици таквих...све више и више схвата суштину ствари и тражи Христа у Православној Цркви.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Моја болест и очекивање блиске смрти приведе ме у овај свети схимнички образ. А нарочито ме црквена смутња и неред примора да напустим патријаршијски престо, јер болује Црква од јереси иконоборачке, и од дуготрајног умовања злог задоби неизлечиву рану. И ја несрећни већ сам три пута дао својеручни потпис и пристанак на ту јерес, јер нисам могао да избегнем замке зловерја, због чега се сада силно кајем. Оно пак што највише и неизмерно жалости моју душу, то је ово: видим како се све покрајине ваше царевине, које држе непоколебљиво правило вере у православном учењу стоје и веселе се, туђе наше цркве, и од себе као од Христова стада одгоне нас као туђинске овце; и због тога се одричем да будем пастир јеретичком скупу, и волијем обитавати у гробу него бити под анатемом светих четири престола апостолских". Он каже да су валидно анатемисани од целе васељене! Чули сте ваљда за Пентархију? 

Патријарх вели да болује Црква. Црква, ако је престала бити Црква, не може да болује. Мртав човек не може да буде болестан. Сами сте рекли. Дакле, Патријарх мисли да је то и даље Црква, само болесна, јер је не би могао Црквом називати. 

Да, Патријарх се повукао. Нигде не говори да није више Патријарх, јер се не би могао повлачити са нечега што не постоји. Зна да је анатема проклество за њега, као што је било за сваког понаособ ко је исповедао јерес иконоборства. То нема никакве везе са самим чином. 

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Наставља: "А Павле рече сенаторима који беху остали код њега: Боље да никада нисам сео на тај престо, када Црква би гоњењем поремећена и од васељенских престола проклета. Ако се седми Васељенски Сабор не састане, и иконоборачка јерес не уништи, ви се не можете спасти". Дакле, не тражи он да се потврде одлуке Васељенске Цркве, него да се кроз Сабор сам Цг покаје за јерес и тако се скине анатема са њих! Анатема је била валидна и са свим ефектима. А 7Саб ће се сложити са том анатемом!

Да, јесте била проклета. То нико не спори. Нисте болдовали ове речи о немогућности спасења јересиисповедника? :D

Наравно да ће се Сабор сложити са анатемом. То јест, потврдиће је и уобличити и поновити. Али и рашчинити непокајане. Како може рашчинити већ рашчињене? 

Цитат

Тарасије пред избор поставља услов: "Тада Тарасије изиђе на средину и рече: Видим растргану и раздељену Божју Цркву. И источњаци и западњаци сваки дан нас проклињу. Тешка је клетва и отсечење од Царства Божјег. Ако се сазове Васељенски Сабор, и сви се у вери сложно ујединимо да, као што је крштење једно, тако и вера буде једна, јер ништа није тако угодно Богу, него да сви бораве у јединству вере и љубави, – онда пристајем, иако сам недостојан и неискусан, да примим управу Цркве. Ако пак Васељенског Сабора не буде, и јерес се не истреби, и вера се не уједини са свим источним и западним црквама, онда ја не желим да будем проклет и осуђен, и не пристајем да будем патријарх, јер ме никакав цар неће моћи избавити од суда Божјег и вечне казне". 

Тарасије рече: "Видим растргану и раздељену Божју Цркву" - дакле, ако Црква раздељена, значи да је Црква, по њему, и ту код иконобораца! Све време, и Павле и Тарасије говоре о једној јединој Цркви. Анатема коју спомињу, нигде не спомињу да је Цг Цркву начинила нецрквом.

Клетва и анатема је отсецала од спасења сваког иконоборца понаособ. То нема везе са Тајнама, већ са личним спасењем. 

"крштење једно, тако и вера буде једна" - светоотачко правило Вере - Крштење је уставновљено на правој Вери, а не на јереси. Спомињу га Св. Григорије Богослов, Василије Велики, Атанасије Александријски, Амброзије Медиолански, Јован Дамаскин, Св. Савва Српски, 8. Васељенски (Фотијев) Сабор и многи други.

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2018. at 12:10, Zoran Đurović рече
On 8.9.2018. at 10:29, Васијан рече

На истој линији је био и Св. Кирило Александријски, после 2. Вас. Сабора, који је тврдио: "Јер се само јеретици поново крштавају, јер претходно није било Крштење". (6 PG 33, 345A). Исто тврди и Климент Александријски: "Крштење јеретика није својствена и изворна вода". (1, 19, PG 8, 813А). 

Лепо, Кирило није прихватао каноне 2.ВасСаб. То би било тако када би се неко примио на твоје тлапње. Јер тебе човек не може убедити да када Тарасије каже јеретик да је то јеретик, а не "канонски" јеретик, док овде ниси узео да прочиташ о којим јеретицима говори Кирило и правиш га преступником канона као што Тарасија правиш будалом. Ти немаш контрадикција, ти си сам (ципан цио) контрадикција.  

Добро. Покажите нам о којим то јеретицима Кирило говори. Пошто већ то знате. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...