Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Vaske my Master Yoda,... :2s6vbdd: ..  ( :D )  ... ( eh, koliko smo ranije samo pricali na nekoliko stotina stranica i par meseci , po raznim temama o krstenju,...  poceo sam da sanjam 7.kanon 2. Vaselj. i 1.kanon sv.Vasilija Velikog .. :)) )

Mislim da i Vaske misli da su Artemijevci rascinjeni,  SPC sabor je merodavan da izrice kanonske stvari za svoju teritoriju i svoje svestenike.

Ја могу само да будем твој брат, а не Мастер. Мастер је о. Сава  :2s6vbdd:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Васијан рече

Па зар то није скроз непоштено и лицемерно?

Јесте. Ја сам кукавица. Теби је било постављено одавно питање на које ниси смео храбро да одговориш: Да ли су игњатијевци, кад их је Фотије свргао имали благодат, и обратно, да ли су фотијанци, кад су их игњатијевци рашчинили имали благодат?  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

То је милслиа и Москва до јуче...

Dobro, to danas bas nije striktno njihova teritorija ( ako gledamo da je Ukrajina druga drzava ), pa, Carigrad moze malko' da 'vrslja' ,... Just_Cuz_19

( ali, kanonski jeste, tamo je ostala njihova autonomna crkva )

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Јесте. Ја сам кукавица. Теби је било постављено одавно питање на које ниси смео храбро да одговориш: Да ли су игњатијевци, кад их је Фотије свргао имали благодат, и обратно, да ли су фотијанци, кад су их игњатијевци рашчинили имали благодат?  

Фотијем и Игњатијем се нисам уопште ни бавио. Нисам ја супермен да могу све теме да покријем. 

Значи одбијате да се изјашњавате поводом екс Артемија? Смете да тврдите да су аријанци благодатни, а плашите се да кажете да ли Ваши савременици расколници имају Св. Тајне или немају? То није достојно теологије, нити било какве науке...о Хришћанству да не говоримо...

Каквог онда смисла има писати више било шта? Тим чином сте покопали све што сте написали до сада.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Нисам ја супермен да могу све теме да покријем.

O. Sava , master yoda, ... ti, mozes da budes superman  ( sta fali .. :D )

2.gif.c553bdf8dfd5fb710b3e70101a1ebc3a.gif

( ja sam nesto ovako )

3.gif.3534b3cf5fc86a5a55e60bab2a26d7f7.gif

:))

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Isusovo magare рече

Ma nisi razumio ovaj se osjećao nekrštenim pa ga Amfi krstio kužiš?!

Није се осећао некрштеним, него је схватио да РКЦ није Црква и да тиме није ни био крштен. Зато је приступио Христовој Православној Цркви, а Митрополит га је крстио, јер и сам сматра да Католичка црква није Црква и да се католици у Цркву примају на два начина. Кроз акривију, када се крштавају. Као и кроз икономију, када се примају кроз исповест и анатемисање јеретичких догмата латинске цркве (као и самог Папе). Негде се примају само кроз полагање руку и исповест, а негде и кроз Миропомазање. 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Васијан рече

Алал ти ђуфте :smeh1:

Ја те питам да ми просто и једноставно одговориш, а ти ми дајеш филозофију од о. Флоровског.

Дакле, имају ли Егзилци Св. Тајне или немају? Одговори ми брате просто и једноставно. 

Прочитај. Флоровски даје одговоре на неколико твојих питања. Само кад он помиње расколнике ти их замени артемијевцима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Прочитај. Флоровски даје одговоре на неколико твојих питања. Само кад он помиње расколнике ти их замени артемијевцима.

Ја нисам питао Флоровског. Његово мишљење ме много не интересује. Интересује ме твоје мишљење. Дакле, изјасни се слуго Божији. Зар је то толико тешко да кажеш? Чега се плашиш? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Васијан рече

Ја нисам питао Флоровског. Његово мишљење ме много не интересује. Интересује ме твоје мишљење. Дакле, изјасни се слуго Божији. Зар је то толико тешко да кажеш? Чега се плашиш? 

Мислим исто као и он. Зато сам га и поставио.

Подели на овим сајтовима

Мали додатак.

Расуђивање Старца Епифанија Теодоропулоса (звали су га "мозак Цркве" за живота, био је богослов, каноничар):

"Дакле, постоје две врсте јеретика: они којима је Црква судила, осудила их и одсекла их од свог тела, и они који још увек нису осуђени од Цркве, нити су својевољно напустили Цркву, већ су остали у оквиру њеног тела. Такав је случај, случај нашег патријарха. Патријарх Атинагора исповеда јеретичке погледе. Али он још увек није осуђен од Цркве, нити је се одрекао, нити је напустио. Остао је у Цркви и наставио да управља њоме и последично он је и даље преносилац благодати Божије; он савршава Свете Тајне."

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Мислим исто као и он. Зато сам га и поставио.

Ти се самном завитлаваш. Не можеш својим речима да напишеш да ли Артемије служи пуноважну Литургију на којој се хлеб и вино преображавају у Тело и Крв Христову и да ли су му све остале Тајне идентичне са Тајнама Цркве? Да ли је ово рашчињење и анатемисање њега лишило свештенства и благодати или није? Пусти ме Флоровског, већ ми Ти одговори. Јел то толико тешко? Просто не могу да верујем.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Како може икономија у Св. Тајнама? Весело питање. 

Саме Св. Тајне су једна велика икономија Божија.

Разбојник је на Крсту примио пуноћу свих Светих Тајни без реалног обреда!

Св. Амвросије говори о покојнику који је умро некрштен, то јест да је сама његова жеља да се крсти била примљена као Св. Крштење.

Мученици су, без обреда Крштења, само својом одлуком да приђу Христу и пострадају за Њега, постајали учесници свих Светих Тајни.

Све је то икономија, то јест примање благодати Св. Тајни и без извршења обреда саме Св. Тајне. 

Ти примери су изузеци. Флоровски и њих помиње, зато кажем да прочиташ.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...