Jump to content

Sta je prava ljubav?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Маријана91 рече

http://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/pravoslavna-porodica/duh-osnove-porodice/434-o-braku-i-porodicnom-zivotu

Ako smem da primetim, ovo je sve suprotno od onoga sto si do sad pisala.

A sto se tice teksts, tekst je dobar i poucan.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Нифада рече

Читајући коментаре изгледа да се права љубав  углавном тражи у љубави између мушкарца и жене,или је можда на том плану најинтригантнија за размену мишљења.Христос је заиста донео у овај свет  модел жртвене љубави  и показао да је мера жртве за неког,мера љубави.Љубав се показујеи препознаје  кроз  спремност на жртву исто као што се злато показује у огњу.Границе наше спремности шта можемо да поднесемо због особе коју волимо,јесу границе наше љубави.Постоји љубав и постоји привид љубави.Но,много више имамо лепих речи,цитата,прича,о љубави,него љубави.

Naravno,spremnost na žrtvu zbog onog koga voliš rebabda bude zajednička mera,Međutim,ljudi su skloni da druge pozivaju na tu meru,jer Hristos sa krsta poručuje,lako je iz fotelje i sedeći za računarom.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Биљана рече

Sa ovom se slažem 100%, ali ovo treba i razumjeti. Treba znati značenje ovih riječi, ali ne na taj način da ti neko rastumači pa ono "ok, sad znam šta je ljubav", jok to, treba ih osjetiti, proživjeti :)

Čudna je ta ljubav :)

U Himni ljubavi Pavle je ispisao najuzvišenije reči o ljubavi,bilo bi pretenciozno očekivati da ovde imamo mnogo ostvarenih takvih svedočenja ljubavi,i pokoji zrak ako uhvtimo,vredno je.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

Љубав у устима човека је патетика.

Љубав у устима Бога је Реч кроз коју све постоји.

Само обожени човек може спознати и разумети љубав.

Остали се диве фрагментима исте које понекад ухвате и узалуд покушавају да их склопе у целовиту и смислену слику...

Ako je najuzvišeniji vid ljubavi spremnost i da umreš za onog koga voliš,da li je svako ko pokaže spremnost na takav čin ,odnosno posvedoči takvu ljubav,sa Bogom.Ne znam kako razumeti da  je oboženi čovek onaj  koji može spoznati i razumeti ljubav.Pitanje je zaista koliko mi ili oni koji su u Crkvi,svedoče takvu ljubav,vidimo li tu požrtvovanost jednih za druge izvan teorijskog nivoa.Ponekad mi to "oboženi" čovek zazvući kao lepa fraza.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Нифада рече

Ako je najuzvišeniji vid ljubavi spremnost i da umreš za onog koga voliš,da li je svako ko pokaže spremnost na takav čin ,odnosno posvedoči takvu ljubav,sa Bogom.Ne znam kako razumeti da  je oboženi čovek onaj  koji može spoznati i razumeti ljubav.Pitanje je zaista koliko mi ili oni koji su u Crkvi,svedoče takvu ljubav,vidimo li tu požrtvovanost jednih za druge izvan teorijskog nivoa.Ponekad mi to "oboženi" čovek zazvući kao lepa fraza.

Nifada, ne postoji nista sto stari grci do sada nisu napisali i objasnili.

Svrha ljubavi je spoznati ljubav prema sebi ocistiti se sujete, gordosti, ogrnuti se mudroscu. 

Ljubav prema Bogu = ljubav prema sebi = ljubav prema bliznjima. 

A sta ti podrazumevas pod zrtvovanjem?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Liga Džentlmena рече

Nifada, ne postoji nista sto stari grci do sada nisu napisali i objasnili.

Svrha ljubavi je spoznati ljubav prema sebi ocistiti se sujete, gordosti, ogrnuti se mudroscu. 

Ljubav prema Bogu = ljubav prema sebi = ljubav prema bliznjima. 

A sta ti podrazumevas pod zrtvovanjem?

Жртвовати свој его  због оног кога волиш,али ако нађеш неког наспрам себе који чини исто,онда је то спознаја савршене љубави,која чини од два живота   један живот,где ти и не видиш где је граница између тога,јер је и нема.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

vvvv.PNG

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Нифада рече

Жртвовати свој его  због оног кога волиш,али ако нађеш неког наспрам себе који чини исто,онда је то спознаја савршене љубави,која чини од два живота   један живот,где ти и не видиш где је граница између тога,јер је и нема.

To je ispravno objasnjenje.

Menk se cini da ljudi to zrtvovanje poistovecuju sa Ljubavlju Romea i Julije, zato uvek treba postaviti stvari na svoje mesto.

Zrtvujem (prilagodjavam) moje ja, za tvoje ti da bi pred Bogom bili mi.

Kao kada prihvatamo Boziju volju:

Zrtvujem svoj ego, svoju sujetu  da bih prihvatio ( prilagodio se) volji Bozijoj.

Znaci lepota ljubavi je u prilagodjavanju.

Подели на овим сајтовима

Проблем је што се многе ствари називају љубављу, али оне то нису. Тако да кад мало боље размислим, боље ми је да и не покушавам да је дефинишем. Тиме бих је само обезвредио. Овако ћу само да јој се дивим у примерима око себе. Дао је Господ свима нама. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Нифада рече

Види, сваки човек је боголик, створен по слици Божијој. Но он тога не мора обавезно бити свестан. Боголикост му даје да је може пројавити и несвесно. Обожени је потпуно свестан смисла вредности и величине своје жртве и увек је чини из разлога следовања Христовој жртви као највећој могућој, као еталону.

Обожени не значи безгрешан. Такав не постоји. То је човек који све мери Богом држећи га увек пред собом. Онај који је свестан када је, где, како и зашто погрешио. И који се исправља узрастајући у Христу... 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Ana B. рече

Strast hoće da uzme, ljubav hoće da da...

Да,када не прате једна другу.Страст без љубави је себична,али страст из љубави ,је нешто друго, љубав која није страствена је млака .

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Нифада рече

Да,када не прате једна другу.Страст без љубави је себична,али страст из љубави ,је нешто друго, љубав која није страствена је млака .

... "Могли бисмо схематски рећи да она започиње са поверењем у добар глас о једној личности. Продужава се до упознавања са њеним делом и животом. Тада долази до непосредног уверавања јер постоји лични сусрет, општење, непосредан однос. Када се међу нама роди љубав и ерос, тада се вера од једноставног поверења преображава у апсолутно предавање, у беспоштедно самоприношење."  Христо Јанарас

Подели на овим сајтовима

Kad neko kaže ljubav ja pomislim na pokislo mače koje se provlači po blatu. Onako, jadna, ofucana reč, previše puta upotrebljena i time obezvređena. Ljubav-kako to bedno zvuči.

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Natasa. рече

Kad neko kaže ljubav ja pomislim na pokislo mače koje se provlači po blatu. Onako, jadna, ofucana reč, previše puta upotrebljena i time obezvređena. Ljubav-kako to bedno zvuči.

:smeh1:

к`о оцвала анимир дама, која седи у ћошку и чека залуталог путника да је части вињаком.

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Снежана рече

к`о оцвала анимир дама, која седи у ћошку и чека залуталог путника да је части вињаком.

Auuu, skroz. Depresiva dna :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...