Jump to content

Спирала да или не?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 часа, Izida рече

Ја хвала Богу имам нове улоге због којих немам времена да се коректно распишем као некада. А нажалост нисам довољно паметна и писмена да своје мисли изразим кратким, јасним и прецизним формулацијама. Нисам се добро изразила.

Занима ме је ли спирала здрава? Је ли грех? Сме ли жена, која је носи да се причешћује? И шта ће да ради жена, која нема избора? 

Погрешила сам што сам поставила ову тему. Кајем се због тога и извињавам се свима. А поставила сам је овде зато што знам да овде има доста дивних и реалних људи. Зато што има доста свештеника и учених теолога. Зато што је некада, а надам се и још увек овде писао теолог, који је дипломирао у року са просеком 9,66 као најбољи у генерацији. И који је сјајан човек. 

ПС. Постоје жене и девојке, које имају толико обилна и болна крварења да им лекари као једино решење саветују спиралу. Постоје младе девојке, које чак и нису сексуално активне, а имају полицистичне јајнике и инсулинску резистенцију па морају да пију оралне контрацептиве да би им се регулисао хормонски статус и ублажиле муке. Живот није ни црн, ни бео, а нажалост ни ружичаст.

Мој савет ти је да не стављаш из здравствених разлога, јер знам да неке жене које је имају, имају нередовне менструације и лошије су се осећала, док има и оних које су се добро осећале, дакле не гарантује ти нико да ће ти се са њом решити медицински проблеми, али нисам баш скапирала да лично ти имаш неки здравсвени проблем већ је разлог контрацепција, а тај одговор потражи овде:

http://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/index.php/pravoslavna-porodica/1332-antun-lisec-odgajati-narod-protiv-greha-kontacepcije

А девојке које пију антибеби пилује из искључиво здравстених разлога (немају односе) не чине грех, пошто јел' те, не спречавају прављење деце. Мада, ако дубље анализирамо чине, уместо да затраже помоћ од Бога, оне траже од медицине. Ал ружно је време заиста, свакакве муке море људе, ваљда смо превише грешни шта ти ја знам...

Али најбољи савет ћеш увек добити од неког доброг духовника, моја топла препорука су ти оци из манастира Преображење код Овчар Бање :)

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Santi рече

Postoje i Implanon, kontraceptivni flasteri i dijafragma kao vidovi kontracepcije.

Ima i vazektomija...niko to da postavi kao pitanje :0205_whistling:, niko neće da se stresira :ani_biggrin:.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Маријана91 рече

Мада, ако дубље анализирамо чине, уместо да затраже помоћ од Бога, оне траже од медицине.

Nijedan normalan duhovnik neće savetovati vernika da odbaci medicinu, to je šarlatan. Guru koji se postavlja kao vrhovni autoritet, beži i ne okreći se kćeri...

A i medicina je od Boga.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Nijedan normalan duhovnik neće savetovati vernika da odbaci medicinu, to je šarlatan. Guru koji se postavlja kao vrhovni autoritet, beži i ne okreći se kćeri...

Па зато сам и рекла ако дубље анализирамо

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Natasa. рече

Ima i vazektomija...niko to da postavi kao pitanje :0205_whistling:, niko neće da se stresira :ani_biggrin:.

Dobro, to je invazivna hirurška metoda, nisam ni podvezivanje jajnika pomenula, a radi se, mada jako retko i postoje određeni uslovi koji treba da se  ispune da bi se to odradilo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Primeti kako i u tom primeru nastrada žena.

пре 2 часа, Natasa. рече

Vazda :smeh1:.

Па није бре.... не читате пажљиво... он је први добио гонореју, па је прошло време, она се заразила, није лечила, изгубила плодност... за то време и он је пукао тј. први је пукао јер се није лечио и пренео њој... а мушки губе плодност од гонореје исто као и женски... дакле, није (само) она настрадала.

Друго, питање из теме је поставила жена, а и Наташа, на чије се расуђивање односи пример, је жена, тако да је очекивано да и аналогија у примеру буде такође акцентована на жену, мада је и мушкарац настрадао...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Vladan ::: рече

Па није бре.... не читате пажљиво... он је први добио гонореју, па је прошло време, она се заразила, није лечила, изгубила плодност... за то време и он је пукао тј. први је пукао јер се није лечио и пренео њој... а мушки губе плодност од гонореје исто као и женски... дакле, није (само) она настрадала.

Друго, питање из теме је поставила жена, а и Наташа, на чије се расуђивање односи пример, је жена, тако да је очекивано да и аналогија у примеру буде такође акцентована на жену, мада је и мушкарац настрадао...

Ali često su polno prenosive bolesti mnogo pogubnije za ženu. I inače, ako muškarac seksualno greši (siluje, primorava na odnose ženu koja ne sme da ostane u drugom stanju, donese u kuću gonoreju), žena će više da nastrada. Ako žena greši, opet će ona više da nastrada. Ako žena ne greši i biva poslušna duhovniku, opet može ona da nastrada. A lako se posle operu ruke i kaže "Božja volja". Naša pravoslavna komisija za bioetiku ima neke sasvim razumne zaključke (recimo, ne osuđuje se niti kontracepcija koja ne sprečava implantaciju, ni abortus ukoliko je život majke ugrožen); ali ovi stavovi nisu publikovani, ne šire se u narod, i uvek imaš duhovnike koji će da prelome preko kolena i - tu najviše trpi žena. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 4.7.2018. at 19:12, Izida рече

Је ли нека од вас икада носила спиралу? Колико је она здрава? Да ли је баш огроман грех ако је угради жена, која има тешку здравствену и још тежу финансијску ситуацију? Та жена иначе због лекова, које пије не сме да пије пилуле. Презервативи нису баш најјефтинија контрацепција. Алтернатива јој је развод. И да први пут је остала трудна у неплодним данима. Истина жељено и планирано у договору са више професора медицинског факултета.

Koliko se secam, ti si pisala da imas izuzetnog muza. Tako da mislim da njemu nije cilj da se razvede vec te voli takvu kakva si.

Mislim da bi nacinila veci greh ako bi se razvela od takvo dobrog coveka (muza oca) mnogo veci nego sve ostalo sto ovde pisu da je greh. 

Po meni je sve to greh ako se radi iz sebicnih razloga(par ne zeli decu pa koristi razna sredstva zastiteili ne znam kog drugog razloga). Ako vec mora da se uradi neki medicinski zahvat, odradi to, jedna moja drugarica je odstranila jedan jajnik zbog neke bolesti. Pa se udala i ima sada troje dece. Mislim da je bitnija vasa zajednicka sreca, mnogo vise nego sta ce ko da pise na ovom forumu.

Ja bih posao sa zahvalnoscu, svaki dan, svako jutro zahvaljivao bi se Bogu na tako divnom braku, deci, muzu pa cak i na toj bolesti (sve je to od Boga). 

Izecenje ce samo doci ne ocajavaj.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Paradoksologija рече

Ali često su polno prenosive bolesti mnogo pogubnije za ženu. I inače, ako muškarac seksualno greši (siluje, primorava na odnose ženu koja ne sme da ostane u drugom stanju, donese u kuću gonoreju), žena će više da nastrada. Ako žena greši, opet će ona više da nastrada. Ako žena ne greši i biva poslušna duhovniku, opet može ona da nastrada. A lako se posle operu ruke i kaže "Božja volja". Naša pravoslavna komisija za bioetiku ima neke sasvim razumne zaključke (recimo, ne osuđuje se niti kontracepcija koja ne sprečava implantaciju, ni abortus ukoliko je život majke ugrožen); ali ovi stavovi nisu publikovani, ne šire se u narod, i uvek imaš duhovnike koji će da prelome preko kolena i - tu najviše trpi žena. 

Жене, највеће жртве, форевер енд евер

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Paradoksologija рече

Ali često su polno prenosive bolesti mnogo pogubnije za ženu.

Можда јесу, не знам, али то нема везе са тим што сам ја на питање жене дао пример у којем се ради о жени.

пре 4 минута, Paradoksologija рече

ako muškarac seksualno greši ... žena će više da nastrada. Ako žena greši, opet će ona više da nastrada.

Не мора да значи, он може да неће са њом колико она хоће, она оде са неким безвезе и зарази се али прође асимптопатски и пренесе њему а он надрља за све паре. Све зависи какав је коме организам, имунитет, какву су историју имали пре тога...

пре 8 минута, Paradoksologija рече

Ako žena ne greši i biva poslušna duhovniku, opet može ona da nastrada.

Немам појма шта си хтела да кажеш али уопштено гледано могу и он и она да настрадају од лошег духовника, зависи од околности, а у ствари овако или онако обоје и настрадају...

пре 18 минута, Paradoksologija рече

i uvek imaš duhovnike koji će da prelome preko kolena i - tu najviše trpi žena

И за ово не знам да ли је тако, можда си ти више таквих примера срела, али лош духовних је лош по цео брак а ко ће ту да извуче мање или више дебео крај не знам и зависи од околности.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Liga Džentlmena рече

Ja bih posao sa zahvalnoscu

Zakon privlačenja i Ana Bučević su još aktuelni :ani_biggrin:?

Mada što se tiče zahvalnosti-to je u potpunosti u skladu sa hrišćanstvom, to je lepo :dobro:. Čovek treba da bude zahvalan.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Natasa. рече

Zakon privlačenja i Ana Bučević su još aktuelni :ani_biggrin:?

Mada što se tiče zahvalnosti-to je u potpunosti u skladu sa hrišćanstvom, to je lepo :dobro:. Čovek treba da bude zahvalan.

Bitno je pravilno rasudjivanje. A svako potencijalno resnje treba prigrliti. :) 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...