Jump to content

Опроштај као казна

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта кажу ваши жупници на ову тему? Заиста ме занима, да ли је ово тема икада била међу вама? Мислим на хрватске католике.

Да ли ваши жупници икада спомињу страдање православних Срба у Хрватској и НДХ?

Подели на овим сајтовима

Dok nam ne stigne odgovor...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 23.6.2018. at 21:27, Вилер Текс рече

Шта кажу ваши жупници на ову тему? Заиста ме занима, да ли је ово тема икада била међу вама? Мислим на хрватске католике.

Да ли ваши жупници икада спомињу страдање православних Срба у Хрватској и НДХ?

Najbolje bi bilo da pitaš te župnike direktno, otkud neko od katolika na ovom forumu može govoriti u njihovo ime? Mislim da niko od katolika ovdje nije nikakvim župnikom ni svećenikom, nije mi poznato da bi takvi ovdje na forumu bili osim padre Ninkovića. A o svemu što se tiče odnosa SPC i Katoličke Crkve u Hrvatskoj i na prostorima cijele bivše SFRJ se govorilo već mnogo puta i na najvišim oficijalnim nivoima i političkim i crkvenim pa je vjerovatno bilo riječi i o tome Ja takodjer ne mogu ništa reći o tome jer sam od 1991. u Češkoj a do tada se o nikakvoj politici ili bilo čemu što se nije ticalo vjere po bilo kojim crkvama, katoličkim, pravoslavnim i protestantskim ni po džamijama ili sinagogama za komunista  nije smjelo ništa govoriti što je bilo izvan vjere. Za mješanje vjere i politike se išlo u zatvor još i 80-tih godina, Izetbegović je tako sjedio u Zenici na primjer zbog Islamske Deklaracije. A o 2ww, Jasenovcu i žrtvama bila je ovlaštena govoriti samo SKJ, jedino ona je imala monopol na sve takve stvari. A još manje imam pravo govoriti u ime cijele Katoličke Crkve u Hrvatskoj, na Balkanu ili nedaj Bože u svijetu, pa šta god si o tome svemu lično mislio isto kao što ni Viler Teks ni Blagovesnik nemaju pravo govoriti u ime cijele SPC ili cjelosvjetskog Pravoslavlja bilo šta ako ih Vaseljenski Sabor Pravoslavne Crkve ili barem srpski patrijarh i SAS SPC nisu ovlastili i dali im blagoslov za to. Ali mogu zaključiti iz ovih članaka iz srpske štampe da su obe strane za ovih posljednjih dvadesetak-tridesetak godina imale mogućnosti i prilike mnogo puta o svemu tome razgovarati i raspravljati medjusobno, kako najviši predstavnici hrvatske i srpske politike tako i predstavnici crkvenih institucija, pravoslavnih i katoličkih u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori i da su do nekih zajedničkih zaključaka i stavova došli. Inače predsjednik Vučić i patrijarh Irinej bi o tom sigurno govorili drugačije tj. ne bi govorili ovako kako su govorili kao što to možemo čuti na ovim videima i pročitati u novinama  da to tako nije.

O odnosu sa verskim poglavarima iz Bosne i Hercegovine, srpski patrijarh (blagopočivši Pavle) je rekao da je sa kardinalima Puljićem i Kuharićem u dobrim odnosima, ali da sa sadašnjim reisul-ulemom Cerićem ne održava kontakte.

"Cerić mi stavlja neke stvari na teret. Naime, nedavno je bio skup u blizini sarajevskog aerodroma na koji je bio pozvan i Cerić. Međutim, on nije došao, rekao mi je da mi je zamerio što se nisam oglasio zbog rušenja džamija u BiH. To ne stoji da je tako, jer sam se ja nekoliko puta pismeno oglasio u Banjaluci. Srušiti džamiju, može samo jedan zločinac, isto tako i crkvu", rekao je patrijarh Pavle u intervjuu sarajevskom nedeljniku "Slobodna Bosna".

https://www.vecernji.hr/vijesti/kardinal-bozanic-cestitao-bozic-patrijarhu-irineju-i-pravoslavnom-mitropolitu-porfiriju-pericu-1049469

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/patrijarh-irinej-i-kardinal-bozanic-posteno-i-odgovorno-o-dogadajima-iz-proslosti/yxvlpkv

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/1999/07/26/srpski/vest-dana.shtm

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=12431

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Zayron рече

Najbolje bi bilo da pitaš te župnike direktno, otkud neko od katolika na ovom forumu može govoriti u njihovo ime?

Не кажем да било ко говори у њихово име али питам да ли им жупници о томе говоре, да ли проповедају о страдању Срба, да ли је геноцид над Србима тема међу хрватским католицима и да ли је Драго Пилсел Дон Кихот или постоји још неко ко има вољу и жењу да прича искрено о томе?

Ако тога нема, сва прича о помирењу и дијалог је лицемерије и дипломатија. 

Ово пишем јер се неке ствари понављају, графити мржње на српским црквама, пре пар недеља је изгорела српска кућа у Лици после 23 године од краја рата... Ево на форуму смо и чули од хрватске католкиње да је певање усташке песме "занос" после победе. Изнини, нисмо стока нити глупаци. Не иде то тако.

Очекујем од католика из хрватске да устану против тога ако желе да причамо. Како причати са неким ко ћути о твојој муци или је не дај Боже одобрава?

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Вилер Текс рече

Не кажем да било ко говори у њихово име али питам да ли им жупници о томе говоре, да ли проповедају о страдању Срба, да ли је геноцид над Србима тема међу хрватским католицима, и да ли је Драго Писел Дон Кихот или постоји још неко ко има вољу и жењу да прича искрено о томе.

Ако тога нема, сва прича о помирењу и дијалог је лицемерије и дипломатија. 

Ja ti mogu reći šta se o takvim sličnim stvarima propovijeda na Moravi, u Češkoj i na Slezsku na primjer. Oni imaju svoje sopstvene probleme i svoju istoriju koja ih se najviše tiče. I tu je bilo masakriranja, ubistava i zločina od srednjeg vijeka izmedju husita i katolika i ostalih protestanata, pa sve do 20. vijeka izmedju Poljaka i Čeha na Tješinsku itd. Svako rješava svoje probleme. Nema na svijetu mjesta gdje toga nije bilo. Mi Sloveni smo izgleda specijalisti za takve stvari, svi protiv svakoga! Rusi i Poljaci, Ukrajinci i Poljaci, Rusi i Ukrajinci pa onda dole taj naš Balkan da ni ne spominjem.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Ja ti mogu reći šta se o takvim sličnim stvarima propovijeda na Moravi, u Češkoj i na Slezsku na primjer. Oni imaju svoje sopstvene probleme i svoju istoriju koja ih se najviše tiče. I tu je bilo masakriranja, ubistava i zločina od srednjeg vijeka izmedju husita i katolika i ostalih protestanata, pa sve do 20. vijeka izmedju Poljaka i Čeha na Tješinsku itd. Svako rješava svoje probleme.

Добро је што се прича код вас о вашој муци. Али ето ја питам њих (Хрвате католике) како стоје ствари код њих по том питању.

Па да ја теби учиним неко зло и да после доћем да причам са тобом, без разговора о мом злоделу све је лицемерно и болесно.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Zayron рече

Ово је колико се мени чини диполоматија и званичне честитке као и покушај дијалога . Добро је то.

Али ево моје питање је у складу са другим линком и идејом о расветљавању прошлости.

Вичића нисам ни слушао, није меродаван да прича ни на коју тему.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Добро је што се прича код вас о вашој муци. Али ето ја питам њих (Хрвате католике) како стоје ствари код њих по том питању.

Па да ја теби учиним неко зло и да после доћем да причам са тобом, без разговора о мом злоделу све је лицемерно и болесно.

Pa ko kaže da se nije pričalo o tim zlodjelima, šta misliš o čemu pričajju Plenković i Vučić, Kolinda i Maja Gojković? O ratnim zločinima, nestalima, izbjeglicama, žrtvama, sudovima, reparacijama i obeštećenjima, povratku zemlje, kuća i stanova itd.? Kad je to bilo da oni o tom nisu pričali i da su izašli pred novinare sa zajedničkom izjavom kako nisu imali o čemu da pričaju pa su onda pričali o lijepom vremenu, turizmu i ljekovitim banjskim lječilištima, Vrnjačkoj Banji i Krapinskim Toplicama?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

Pa ko kaže da se nije pričalo o tim zlodjelima, šta misliš o čemu pričajju Plenković i Vučić, Kolinda i Maja Gojković? O ratnim zločinima, nestalima, izbjeglicama, žrtvama, sudovima, reparacijama i obeštećenjima, povratku zemlje, kuća i stanova itd.? Kad je to bilo da oni o tom nisu pričali i da su izašli pred novinare sa zajedničkom izjavom kako nisu imali o čemu da pričaju pa su onda pričali o lijepom vremenu, turizmu i ljekovitim banjskim lječilištima, Vrnjačkoj Banji i Krapinskim Toplicama?

Мене не занима о чему причају гробари Срба и Хрвата. Они лажу и причају демагошке приче. Народ је тај који треба да прича а "вође".

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Вилер Текс рече

Мене не занима о чему причају гробари Срба и Хрвата. Они лажу и причају демагошке приче. Народ је тај који треба да прича а "вође".

Tačno! Inače je i kod nas i kod vas takav "binec", ne zna se ko pije a ko plaća! Svi se mješaju u sve, političari u crkvu, crkveni stalež opet u politiku itd.

Ovo može poslužiti kao odlična ilustracija tog stanja na Balkanu! Dokle god bude tako na svim stranama, i na pravoslavnoj i na katoličkoj i na islamskoj biće nam isto kao i do sada i još samo gore!

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, kopitar рече

Možeš li citirati što je Magare reklo i u kom kontekstu.

Ti si izgleda majstor u sotoniziraju ljudi..ti uspjevaš od prosječnog dobronamjernog čovjeka  ( magareta) svojim projekcijama napraviti zločinca te prozivati u to ime cijeli jedan narod.

Tema koju si otvorio i sve druge slične teme su od velikog značaja i potrebe samo je velika šteta što si je uništio već na samom startu.( postigao si kontra efekte).. zašto nisi zamolio nekog stručnjaka na tom području npr. Ćiriličara ili se posavjetovao sa nekim iz administracije jer se radi o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi.

On 22.6.2018. at 17:32, Вукашин Ковачевић рече

Не смета победа Хрватске, и ја сам навијао за браћу док нисам видео ову усташију у свлачионици, но нема везе

Ma sigurno nisu nista lose mislili to je u zanosu..pa i vi bi pjevali da pobijedite..

Ово болдовано је написало Исусово магаре. Да ли то значи да би наши требали после победе да певају неку анти хрватску песму? Ја мислим да сте ви Хрвати слепи над чињницом да су стотине хиљада Срба побијене под сличним песмама и под усташким заставама. Нећу дозволити никоме, да због свог незнања (верујем да је то случај са Исусовим магаретом) овако олако оправдава певање усташких песама. То је увредљиво за нас Србе. Усташке песме су зло. Нацизам је зло. Тачка, нема оправдања.

Никога не сатанизујем али желим да причам отворено. Опрости, али да ли ја треба да саветујем Ћириличара или администрациу када хоћу да отворим тему о томе како се после 23 године од краја рата пали повратничка кућа? Када се пишу графити мржње по српским црквама, каче усташке заставе по стадионима итд. Признајем нисам човек са много такта, али нисам човек који је слеп.

Ја не говорим да су сви Хрвати злочинци, ја сам лепо рекао више пута на овом форуму да личе везе треба неговати, да сам за пријатељство итд. Али сам рекао и и за тога стојим да је хрватско друштво инфицирано усташтвом јер иначе не би било свега овога што наводим, тј било би оштре реакције државе и друштва. Ја ту реакцију никада нисам видео, част изузетцима, и зато питам вас хрватске католике да ли вама неко нешто на ту тему прича у цркви. Човече вама Томсон пуни стадионе и гомила омладине га слуша, ви не знате ништа о Јасеновцу ни Јадовну а и не тиче вас се много и како онда нема усташтва у вашем друштву? Фудбалери певају усташку песму после победе итд.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече
  On 22.6.2018. at 17:32, Вукашин Ковачевић рече

Не смета победа Хрватске, и ја сам навијао за браћу док нисам видео ову усташију у свлачионици, но нема везе

Ma sigurno nisu nista lose mislili to je u zanosu..pa i vi bi pjevali da pobijedite..

Ово болдовано је написало Исусово магаре. Да ли то значи да би наши требали после победе да певају неку анти хрватску песму? Ја мислим да сте ви Хрвати слепи над чињницом да су стотине хиљада Срба побијене под сличним песмама и под усташким заставама. Нећу дозволити никоме, да због свог незнања (верујем да је сто случај са Исусовим магаретом) овако олако оправдава певање усташких песама. То је увредљиво за нас Србе. Усташке песме су зло. Нацизам је зло. Тачка, нема оправдања.

Никога не сатанизујем али желим да причам отворено. Опрости, али да ли ја треба да саветујем Ћириличара или администрациу када хоћу да отворим тему о томе како се после 23 године од краја рата пали повратничка кућа? Када се пишу графити мржње по српским црквама, каче усташеке заставе по стадионима итд. Признајем нисам човек са много такта, али нисам човек који је слеп.

Ја не говорим да су сви Хрвати злочинци, ја сам лепо рекао више пута на овом форуму да личе везе треба неговати, да сам за пријатељство итд. Али сам рекао и и за тога стојим да је хрватско друштво инфицирано усташтвом јер иначе не би било свега овога што наводим, тј било би оштре реакције државе и друштва. Ја ту реакцију никада нисам видео, част изузетцима, и зато питам вас хрватске католике да ли вама неко нешто на ту тему прича у цркви. Човече вама Томсон пуни стадионе и гомила омладине га слуша, ви не знате ништа о Јасеновцу ни Јадовну а и не тиче вас се много и како онда нема усташтва у вашем друштву? Фудбалери певају усташку песму после победе итд.

Ajd zamoli admin. da ovo prebace na tvoju temu jer je ovdje spam.

Još jednom ..imaš dobru namjeru ali sve uništavaš svojom nesmirenošću i pretjeranim emocijama a za takve teme treba hladna glava ...jer je cilj postići rezultate a ti radiš suprotno..odbijao i daviš ljude svojim viđenjem stvari.

Svako od nas je dužan takve pojave suzbijati a posebno svom okružju gdje živi ..ali to treba raditi na mudar način da bi postigli rezultate kao što sam već rekao a ne da izaziva i revolt i kontraefekte.

Подели на овим сајтовима

@kopitar Јако је тешко писати о овоме хладне главе. Надам се да разумеш шта то значи када неко тако хладно каже "занели се" за једну тако стравичну ствар.

Можеш ли да предпоставиш како би Исусово магаре прошло да је Јевреју рекла нешто слично? Сада је и испала жртва, што стварно није а ја неки бахати лик.

Ок, ајде из почетка, да ли мислиш да тема геноцида треба да буде нешто о чему ће хрватски католици међусобно разговарати и оштро осудити геноцид и нацисте? 

Подели на овим сајтовима

On ‎6‎/‎24‎/‎2018 at 15:09, kopitar рече

Ajd zamoli admin. da ovo prebace na tvoju temu jer je ovdje spam.

Još jednom ..imaš dobru namjeru ali sve uništavaš svojom nesmirenošću i pretjeranim emocijama a za takve teme treba hladna glava ...jer je cilj postići rezultate a ti radiš suprotno..odbijao i daviš ljude svojim viđenjem stvari.

Svako od nas je dužan takve pojave suzbijati a posebno svom okružju gdje živi ..ali to treba raditi na mudar način da bi postigli rezultate kao što sam već rekao a ne da izaziva i revolt i kontraefekte.

Ne znam o kakvim se "kontraefektima" radi, a mogao bi I da objasnis zasto kvalifikujes V.T. kao "nesmirenog" postavljenu temu sa delom jezivog filma, baziranog na istinitim dogadjajima? Cime on to nas "davi"? 

Ako mozes, da li bi bio ljubazan da nam das neki licni primer ili ako nemas, onda najblize sto mozes: kako I kada si ti takve pojave suzbijao, da bi mogao savetovati drugima to ciniti? Govoris li o mudrosti ovog sveta ili Onog?

Подели на овим сајтовима

Razumijem zabrinutost u svezi ustaških zločina u NDH i u novije vrijeme prisutnog relativizma i revionizma od strane nekih političkih struja koje su nažalost kod naroda prilično uspjele napraviti zbrku.

Na žalost i neke crkvene struje doprinose tome...točno je da se o tome u crkvi ne govori ...dok se patnja vlastitog naroda prilično naglašava. 

Istina je da se Hrvatska nikad nije stime suočila i napravila ono što se očekuje .

Imam osjećaj da se čak i namjerno zaustavlja ovaj proces te radi suprotno .

Nekome odgovara zatezanje situacije a mislim da nije teško pogoditi kome ova situacija odgovara . 

Zato sam i rekao da smo dužni u svojoj sredini 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...