Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2018. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

ЈЕДИНСТВО ВЛАДИКА СПЦ: Независност Косова никада ни по коју цену не треба признати

В. МИТРИЋ | 03. мај 2018. 21:28 | Коментара: 0

Јединство међу учесницима Сабора СПЦ о питању Јужне покрајине. Треба чувати “статус кво” и чекати промену односа у свету

Фото: СПЦ

Фото: СПЦ

ВЛАДИКЕ ће, у оквиру заседања Сабора СПЦ, разговор о Косову и Метохији започети почетком идуће седмице, а, према свим информацијама које имају “Новости”, архијереји су по том питању сагласни.

- За СПЦ, Косово и Метохија су окупирани - каже наш саговорник близак врху српске цркве. - Став већине владика је, бар оно што може да се чује на маргинама досадашњег тока саборовања, да независност Косова никад ни ни по коју цену не треба признати. Сматрају да је то, у истинском смислу, света српска земља и да треба ствари држати у “статусу кво”, до промене геополитичких прилика у Европи и у свету. Може се очекивати да такав став заузму српски архијереји на Сабору.

Током досадашњег заседања, за разлику од неких из претходних година, када су спремане смене владика и то тако моћних и утицајних какви су били епископ зворничко-тузлански Василије, милешевски Филарет, канадски Георгије, нема информација о било каквим варницама. Смене активних епископа се не спомињу. Незванично сазнајемо да се једном утицајном епископу “смеши” долазак финансијске контроле из Патријаршије.

НОВИ ЕПИСКОПИ

КАДРОВСКА питања, која су увек занимљива, биће, како смо сазнали, последња тачка дневног реда. Ко ће од монаха бити у прилици да стави митру на главу, предмет је претпоставки, као и ко ће да попуни празне епархије у дијаспори. Све гласније се, ипак, као нови епископи спомињу архимандрит студенички Тихон, ковиљски Исихије, рмањски Серафим, као и игуман са Цетиња Методије, игуман Петар из манастира Пиносаве, архимандрит Стефан.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ух човече! Што нам је далматински Никодим оседио за кратко време!

Пре две године сам га видео није ни близу био. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, александар живаљев рече

Прави калос геронтс:sunce:Аксиос!

Ко ли га овако офарба, дал је Устав дал су Далматинци? :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве у току свог  заседања донео је одлуку да у диптихе светих Православне Цркве унесе преподобномученика Григорија Пећког, мученика Василија Пекара из Пећи и мученицу Босиљку Рајичић из Пасјана код Гњилана.

http://www.tvhram.rs/vesti/vesti-iz-crkve/294/sveti-arhijerejski-sabor-uvrstio-nove-svetitelje-diptih-svetih-pravoslavne-crkve

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

ЗАПАДНЕ ДИПЛОМАТЕ НАЈАВЉУЈУ ПРИТИСАК НА ЦРКВУ У РЕГИОНУ ЗБОГ СТАВА О КОСОВУ

4. маја 2018.
107201_vest_zhg.jpg?resize=696%2C395&ssl

Као што је јасно потврђено, наше раније писање, централна тема овогодишњег Светог архијерејског Сабора СПЦ јесте Косово и Метохија. Како је став о томе питању једнодушан – одбијање било каквог облика независности „Републике Косово“, умножавају се притисци на Цркву од западних спонзора косовске независности.

У склопу расправе о стању о Цркви у региону, поред дугодишњих проблема, повело се рачуна о претњама по канонско јединство СПЦ које су дошле из тих центара моћи. Специфична је ситуација у свакој од некадашњих република: Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а македонско црквено питање иако дуготрајно је поново актуелизовано од стране истих „играча“ на међународној позицији.

У Хрватској се, међутим, не очекују проблеми око попуњавања осечкопољско-барањске епархије; у Босни и Херцеговини су снажни притисци „међународне заједнице“ да се Патријаршија искључи из комуникације и да се она одвија само са подручним архијерејима; а у Црној Гори се очекује реактивирање притисака на СПЦ после инагурације новог-старог председника Мила Ђукановића, најкасније после краја туристичке сезоне. Цркви је брутално поручено из дипломатских кругова да ће подржавати све сепаратистичке тенденције.

Ипак, од става о Косову се неће одустати, могуће је да ће у каснијем периоду бити допуњен и опширним дипломатским меморандумом који би био упућен сестринским црквама и међународним установама. Црква је спремна за конструктиван разговор са међународним круговима и ако они буду прихватили право на став и јединство Цркве, реализоваће се ранија одлука о отварању представништва при ЕУ (какве имају и Руска и Грчка црква).

Ситуација у дијаспори је тренутно задовољавајућа, мада Црква није задовољна степеном сарадње са државом у том погледу. Најважније кадровско питање је попуњавање епархије франкфуртске и све Немачке.

Владика новограчанички Лонгин можда привремено повуче захтев за викаром, али се један број спремних монаха у наредном периоду упути у његову епархију. Начелно је прихваћен захтев Епископског савета за Северну и Јужну Америку да се у великој области од Флориде до Тексаса образује арондацијом епархије новограчаничке и источноамерике нова епархија, али ће њено креирање бити остављено за каснији период, јер је принципијелна одлука да се сада Устав Цркве не мења.

Канонским начином кандидатуре епископа која се отварањем списка кандидата доследно поштује, отворили су се притисци неких амбициозних теолога да буду викари владици Лаврентију. Владика је, међутим, одлучан у ставу да жели искусног монаха, доброг домаћина, који познаје менталитет народа и поштује српску традицију. То му је важније од академског степена кандидата и има пуну подршку патријарха у томе.

1113076643.jpg?resize=696%2C377

Стални викар који ће столовати у Пећкој патријаршији имаће титулу епископа „хвостанског“ као успомену на оближњу историјску епархију. Патријарха су нарочито погодиле прозивке да не жели да се сели у Пећ, јер је реч о демагогији, он је дуго службовао баш у Метохији, а из Пећи се тренутно не може ефикасно управљати целом Црквом.

Ове године је специфична ситуација око попуњавања Светог архијерејског Синода, јер се подразумевају велике обавезе чланова у припреми прославе 800. годишњице аутокефалије. Није искључено да ће се продужити мандат члановима којима у Синоду он сада истиче на још годину дана, јер су они најупућенији у припрему прославе.

Екипа Видовдана

Подели на овим сајтовима

Две примедбе.

Прво. Који докази постоје за ове притиске из дипломатских кругова? 

Сви ми интуитивно "знамо" тј. уверени смо на основу искуства, да притисци постоје, али вести се не пишу на основу личних утисака, него на основу чињеница. А у тексту никакве чињенице нису изнесене по питању притисака. А наслов је прилично бомбастичан.

Друго. Ако је веровати насловима из штампе главна тема Сабора је КиМ. Зашто Црква толико расправа о КиМ када је став већ познат и Црква већ ради све што може да сачува народ и светиње? Мени то изгледа или као непотребно дебатирање,  или као непромишљено или можда исценирано (опет са стране) експонирање изјавама које би касније могле да се користе као повод за стварне притиске или кампању дискредитације, подривања угледа и позиције Цркве или дестабилизацију итд. 

Мислим да има много дугих тема о којима Сабор мора да расправља, и о којима МОЖЕ да донесе и спроведе решења, за разлику од ове теме.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, александар живаљев рече

Ситуација у дијаспори је тренутно задовољавајућа, мада Црква није задовољна степеном сарадње са државом у том погледу. Најважније кадровско питање је попуњавање епархије франкфуртске и све Немачке. 

Владика новограчанички Лонгин можда привремено повуче захтев за викаром, али се један број спремних монаха у наредном периоду упути у његову епархију. Начелно је прихваћен захтев Епископског савета за Северну и Јужну Америку да се у великој области од Флориде до Тексаса образује арондацијом епархије новограчаничке и источноамерике нова епархија, али ће њено креирање бити остављено за каснији период, јер је принципијелна одлука да се сада Устав Цркве не мења.

Kakva to "situacija" je zadovoljavajuca? Saradnja sa kojom drzavom? 

Nase monastvo nam je preko potrebno svuda u Dijaspori! Nije mi jasno zasto se odlaze arondacija ako je neophodna I u kakvoj je to direktnoj vezi sa menjanjem Ustava? 

Imam utisak da se svake godine na Saboru odlazu vrlo vazna pitanja za celu pomesnu Crkvu, kao da ce neko drugi  resavati tekuce probleme I dileme. Citamo enciklike na kraju Sabora kao da su prepisane od prosle godine I sl...  Nadamo se da da svi nasi arhijereji znaju da se vernici mole za njihova sabranja I blagoobrazan rad u Crkvi nasoj.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Ведран* рече

Друго. Ако је веровати насловима из штампе главна тема Сабора је КиМ. Зашто Црква толико расправа о КиМ када је став већ познат и Црква већ ради све што може да сачува народ и светиње?

И ја се питам, дај бре бавите се мало мукама пастве ван Косова,сад испада да је све свето само на Косову,укључујући и ове нове светитеље ?! :0212_rolleyes:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Лепо је што наша Црква прославља Богомпрослављене мученике. Међутим, наводи се широки култ поштовања у нашем народу ових светих.

Ја, искрен да будем, за њих нисам чуо до сада, а нисам у Цркви од јуче и није да нисам упућен. Не знам за вас остале?

А посебно ме запрепашћује одлагања већ заказаног прослављења због саборских обавеза тј. због "разматрања питања" (!) везаних за "осликавање спомен-храма Св Саве".

Да ли је ово прослављење тако добро организовано да "разматрање питања" сада узима првенство? И која од ове две ствари, "разматрање питања" или прослављење, је била толико непредвидљива да није могло биље да се организује?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 30.4.2018. at 17:03, александар живаљев рече

Свештеник Ненад Илић: Ауторитет, саборност, демократија, ауторитарност

Држава сме себи да дозволи ауторитарност, Црква не. Надајмо се да ће нам наш Сабор то конкретно показати, да бисмо могли у свакодневном животу да нађемо некаква решења за могућу наступајућу еру неслободе

crkva-bg.jpg?w=845

У једном старом и угледном америчком политичком магазину објављен је ових дана документовани чланак о кризи либералне демократије и расту ауторитарности у свету али и у земљама западне демократије.

Са одређеном забринутошћу заклете демократе констатују да први пут после сто година оно што се зове западна демократија губи превагу у свету. Како идеолошки, тако и у погледу економске, информативне и културне снаге до скора неприкосновених западних земаља, САД на првом месту. Апсолутизовање економије почиње да се свети и богатима. Точак историје као да се поново покреће. После императива беспоговорне оданости комунизму, затим западној демократији и нама као да остаје само повиновање снажним интересним групама и од њих изабраним личностима.

Свети Николај Српски одавно је написао:

„Слобода у модерној демократији прописана је демократским уставима и заштићена законима. Слобода је постала ствар државна и национална, док су истина и милост ствар приватна, приватног убеђења и приватне добре воље.

Слобода атинска нераздвојно је била везана са поштовањем богова, иако лажних. Слобода хришћанских народа разрешена је од поштовања Бога, иако истинитога.

Слобода, неосвештана истином и необлагоођена милошћу, нечиста је и сурова слобода. Таква слобода, као и свака светиња, осветљива је. Слобода се свети на тај начин што бежи из друштва људи, који је развенчавају од истине и милости, и уступа место нежељеној диктатури и тиранији.

И точак смене окреће се“.

Најновија истраживања у САД говоре да иако још увек две трећине америчких грађана старости преко 65 година подвлачи важност тога да живе у демократији, њихово мишљење дели само трећина млађих од 35 година. О томе да избор било које политичке опција све мање занима младе људе и ми можемо да сведочимо на основу нашег искуства. Неко ће рећи да је то добро, неко да је то лоше. Да се ради пре свега о последици релативизације свих вредности у новој постиндустријској, постмодерној, постмотралној, постистинитој култури.

Међутим, важно је уочити разлику између владавине ауторитета и ауторитарности. Црква се заснива на ауторитетима, на личностима, али морала би да направи отклон од ауторитарности. Владавина ауторитета испољава се преко сабора. Саборност је потврда ауторитета. Не сме да има призвуке ауторитарности. Држава сме себи да дозволи ауторитарност, Црква не. Надајмо се да ће нам наш Сабор то конкретно показати, да бисмо могли у свакодневном животу да нађемо некаква решења за могућу наступајућу еру неслободе – можда неизбежну реакцију на разобрученост исфорсираних слобода од свега, па и од памети, па и од Бога. У припремном периоду тога није било.

Либерални демократски мислиоци не познајући смисао личности и ауторитета, наравно да олако сврставају велики део света под „ауторитарне“ земље. Не региструју да је баш њихов систем „необлагодаћене слободе“ породио нову долазећу ауторитарност. Као што не уочавају даље могуће путеве њихове ауторитарности вероватно по ономе што се већ сада назире и веће него у тренутно означеним земљама истока. Све под оправдањем очувања економије.

А Црква? Црква као чувар истине никако не би смела да се у претераном прилагођавању свету зарази његовим болестима. Које понекад могу бити веома опасне. И мора да сведочи јасан отклон од њих.

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)

Да се брат Александар не увреди, пошто само преноси текст, али ово је гомила бесмислица. ”Држава сме себи да дозволи ауторитарност”... Супер онда, немој следећи пут да се аутор жали на разне Вучиће и сличне.

Осим тога, пошто не умем да се лепо у културно изразим ко брат Ведран - доста бре више са тим Косовом... Није Црква на овом свету да се бави племенским територијалним проблемима него да проповеда Јеванђеље свим народима. То нека препусте политичарима. Мада је и политичарима одавно јасно да је та прича завршена још пре 20 година.

Стварно смарање тешко... И то само због неких политичко-црквених калкулација. Продавање магле.

Брукамо се безвезе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, александар живаљев рече

ЗАПАДНЕ ДИПЛОМАТЕ НАЈАВЉУЈУ ПРИТИСАК НА ЦРКВУ У РЕГИОНУ ЗБОГ СТАВА О КОСОВУ

Је ово и Вучић учествује на Сабору?

Нисам га видео на слици...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мени није јасно зашто Црква не може иза завесе да врши притисак на државу, без неких посебних изјава за јавност? Сви знамо став Цркве укључујући и западне дипломате. А знамо и за легитимне интересе Цркве на простору КиМ, пре свега бригу за оно мало Православних што је остало. 

Али Црква не води предизборну кампању па да зато што јавност подржава одрећени став мора да им се додворава дајући изјаве о КиМ. Зато је необјашњиво да се из Цркве наводно чјуј изјаве о чекању бољих геополитчких околности у вези КиМ и слично. Без обзира што то јесте тако.

Наравно, све ове наводне изјаве из Цркве треба узимати са дозом резерве, јер се стварно примећује да када год је реч о Сабору и Цркви у медијима постоје одређени наративи који се или некритички преносе, или су под одређеном агендом. Тако да више није јасно шта су стварно изјаве које долазе из Цркве а шта медијски спин. И због тога мислим да је потребно да Црква јасно одбија уплитања у политичке игре било које врсте. А да пред властима чврсто и јасно заступа своје легитимне интересе који би морали да буду и интереси Државе јер су на корист народа. 

Прошле године сам говорио, а мислим и пре, да мора да се отвори званични канал комуникације између Сабора и јавности. Јавност је заинтересована, али у вакууму се чују разне ствари из "незваничних извора" што је терен управо за медијске спинове разних врста и испуњавање нечијих наручених агенди. Пар година су покушали са изјавама преко Еп Иринеја (бачки) а онда су необјашњиво престали. Сада су мало побољшали ситуацију преко ТВ Храм али и даље је то недовољно. Прилично пречишћено и све онако типа "било богослужење, било лепо, разговараће се о разним темама, имамо толико епархија, толико епископа, КиМ главна тема, кадровска питања важна, спомен-храм Св Саве, завршетак радова, потребна средства, прослава овога или онога јубилеја, о Уставу ћемо догодине или касније, чути извештаје о финансијском пословању....". Треба отвореније да се говори. А могли би на крају сваког радног дана да проведу 15ак минута да усагласе ствари које ће да се изнесу у јавност. И да онда неко од Епископа у име Сабора то изнесе у јавност и евентуално одговори на пар новинарских питања. То би било далеко боље него садашње стање. 

Али у мом крају би рекли, не липши маго до зелене траве... 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...