Jump to content

Игуманија Стефанида, чедо оца+Пајсија са сестринством канонски напустила Прохор Пчињски - шпекулације о позадини тог чина

Оцени ову тему

Препоручена порука

IGUMANIJA I SESTRINSTVO NAPUSTILE MANASTIR PROHOR PČINJSKI: Rekla sam im sve u lice, da lažu, kradu, a radi se o čak 300.000 evra! KAD PAHOMIJE ODE, VRATIĆU SE

SRBIJA 02.04.2018. 22:53

Igumanija Stefanida (Glavčić), nastojateljnica (starešina) manastira Sveti Prohor Pčinjski, razočarana, uvređena i ponižena, krajem marta je napustila ovu svetinju i Eparhiju vranjsku.

Prema neproverenim informacija i čitavo sestrinstvo manastira krenula je za njom i napustilo jednu od najvećih svetinja na jugu Srbije.

Igumanija Stefanida sada boravi u manastiru Gračanica, u eparhiji Raško -prizrenskoj.

- Vest da je igumanija Stefanida, inače duhovno dete upokojenog oca Pajsija, napustila Prohor, brzinom svetlosti je doprla do vernika i poštovaoca ovog manastira i cele Pčinje - kaže izvor, navodi portal Info Vranjske.

- Tačna je informacija da je igumanija Stefanida, po osnovu njene lične molbe, kanonskim otpustom iz Eparhije vranjske i kanonskim prijemom episkopa raško prizrenskog Teodosija, 28. marta 2018. godine prešla u tu eparhiju - potvrdili su za Info Vranjske u eparhiji Vranjskoj.

Upućeni kažu da je Stefanida bila „pčela matica“ i pravoslavni stub ovog podneblja, koja je okupljala sve vernike od običnih građana do vojske i policije.

- Po istom scenariju, kako je pre dve godine, iz manastira Sveti Pantelejmon, svojom bahatošću najurio 15 monaha, tako je episkop vranjski Pahomije, iz Svetog Prohora, sada proterao igumaniju Stefanidu i celo sestrinstvo - kaže anonimni izvor Info Vranjskih.

Stefanida se već dvadesetak dana nije javljala na mnogobrojne telefonske pozive, niti je odgovarala na telefonske poruke. Ipak:

- Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo - napisala je Stefanida u poruci krajem marta, čime su u stvari samo potvrđene vesti da je ona „proterana“.

U Eparhiji demantuju nekakav nasilan razlaz tvrdnjom da igumanija „ništa nije zgrešila nego je časno i odgovorno obavljala svoju dužnost nastojateljice manastira Sveti Prohor Pčinjski“, kao i da je razlaz bio po kanonskom poretku.

- Prelazak igumanije u Eparhiju raško-prizrensku bio je u skladu sa kanonskim poretkom, kada sveštenstvo ili monaštvo iz jedne eparhije prelazi u drugu - stoji u pisanom odgovoru iz Kancelarije Eparhijskog upravnog odbora.

Na pitanje šta je onda razlog njenog iznenadnog odlaska, izvor kaže da je sukob sa vladikom tinjao, ali je eskalirao pre dve nedelje, kada je igumanija oštro reagovala na podatke o trošenju manastirskih para, posebno onih namenjenih za obnovu „Kraljevog konaka“.

- Rekla sam im sve u lice, rekla sam da lažu, kradu i to sve sa mojim potpisom - potvrdila je igumanija u istoj poruci, rekavši da se radi o iznosu od „čak 300.000 evra“.

Ove podatke izvor Info Vranjskih objašnjava tvrdnjom da je igumanija

Stefanida „bila naterana“ od strane preosvećenog vladike Pahomija da mu blanko potpiše više čekova (navodno desetak) kojima je on potom „rasipao manastirske pare“.

Iz Kancelarije tako nešto demantuju tvrdnjom da se „novac svih crkvenih jedinica Eparhije vranjske troši u skladu sa planiranim budžetom, koji odobrava Eparhijski Upravni odbor“.

- Svakako da to nije tačno. Episkop je po funkciji ovlašćeno i odgovorno lice za celu Eparhiju, pa tako i manastira Sveti Prohor Pčinjski , te s toga nije bilo potrebe da ima blanko nalog potpisan od igumanije Stefanide - piše u odgovoru.

Šta god i kako god bilo, igumanija je najpre ove navode demantovala, a potom otišla uz obećanje da će se vratiti jednog dana.

- Nemam ni snage ni zdravlja da to sve izdržim. Odlazim, a kad on ode, vratiću se - stoji na kraju poruke Igumanija Stefanida (Glavčić), doskorašnje nastojateljnica (starešina) manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Sagovornici bliski SPC ocenjuju da su ovakvim raspletom situacije, najviše izgubili vernici i poklonici manastira Sveti Prohor Pčinjski, koji se, kako tvrde, „polako organizuju u skladu sa razvojem situacije“.

- Sada je na potezu peticija ogromnog broja nezadovoljnih, kojom želimo da raskrinkamo vladiku Pahomija i stvari vratimo tamo gde im je kanonski mesto - kaže na kraju izvor Info Vranjskih koji je želeo da ostane anoniman.

(Kurir.rs/infovranjske.rs, R. Irić)

Подели на овим сајтовима

Ovo treba proveriti.

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Кад не би било оваквих вести помислио бих да није пост Страсне седмице и да је читава та борба окончана, искушења су прошла и настало је Царство Небеско на земљи. :)

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Драгана Милошевић рече

Ovo treba proveriti.

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Истина је да је игуманија Стефанида са сестринством пре неколико дана дошла у манастир Грачаницу.

Подели на овим сајтовима

+ Пахомије има толико гафова,да је право чудо да је још на епископском трону...зрео за пензију,нек прави друштво Качавенди...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Зосима рече

+ Пахомије има толико гафова,да је право чудо да је још на епископском трону...зрео за пензију,нек прави друштво Качавенди...

+Гафомије

Подели на овим сајтовима

PATRIJARH IRINEJ O AFERI "PAHOMIJE": Ispitaću šta se desilo, to me lično zanima!

DRUŠTVO 05.04.2018.

Načuo sam da su igumanija Stefanida i sestrinstvo otišli. Dešavanja u Eparhiji vranjskoj su stvar tamošnjeg episkopa. Sve treba proveriti, poručio je prvi čovek SPC

Nakon tvrdnji igumanije Stefanide Glavčić da je morala sa sestrinstvom da napusti manastir Sveti Prohor Pčinjski i Eparhiju vranjsku zbog pritisaka vladike Pahomija i njegove zloupotreba novca, patrijarh srpski Irinej je za Kurir poručio da će saznati o čemu je tačno reč.

- Nemam informaciju, samo sam načuo nešto... Da su otišle i ništa više. To je stvar episkopa tamošnjeg. Ako ima nešto što može Sinod da učini - učiniće. Ali iz lične radoznalosti želim da saznam o čemu je reč - rekao je patrijarh Irinej.

1451487_0612-nebojsa-mandic_ff.jpg?ver=1522870599FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Pročitali smo patrijarhu igumanijinu poruku u kojoj svojim prijateljima objašnjava zašto mora da se preseli u eparhiju raško-prizrensku:

- Dragi moj, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina. Meni je srce ovde. I ovaj narod mi je rod najrođeniji. Ali više se ne može. Rekla sam im sve u lice, lažu, kradu, uz to sve sa mojim potpisom - 300.000 evra. Nemam ni snage ni zdravlja da to izdržim. Kad on (Pahomije, prim. aut.) ode, vratiću se. Trebalo je ranije da to rešavamo.

Portal Info Vranjske objavio je da su pare koje ona spominje zapravo proneveren novac preko blanko čekova koje je morala da potpisuje po naređenju vladike Pahomija.

- To sve treba proveriti. Ne mogu da primim to ovako rekla-kazala. Eparhija to mora da reši na neki način. Raspitaću se šta se desilo samo radi ličnog poznavanja stvari - istakao je Irinej za naš list.

Vladika Pahomije je rekao za Kurir da se neće oglašavati dok ne prođe Vaskrs, a u telefonskom razgovoru u Eparhiji vranjskoj su nam poručili da su primili naša pitanja o ovoj aferi:

- Možda ćemo da spremimo saopštenje koje će biti objavljeno na našem sajtu. Videćemo, još uvek ništa ne znamo.

1451489_0602_ff.jpg?ver=1522870608FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Iz Eparhije raško-prizrenske, gde se sada igumanija nalazi sa svojim sestrinstvom, nezvanično su rekli za Kurir da se neće uplitati:

- Ni igumanija Stefanida se neće oglašavati, ne želi da daje izjave. Ono što znamo i što možemo da vam kažemo to je da nije postojao problem između dve eparhije.

Inače, vernici koji su teško podneli odlazak igumanije Stefanide planiraju da pišu peticiju.

SPC

PROBLEM SE REŠAVA NA NIVOU EPARHIJE

Pitanja smo poslali i informativnoj službi SPC i kabinetu SPC.

- Kabinet nije ovlašćen da odgovara na pitanja koja se tiču dešavanja u drugim eparhijama, morate se obratiti nadležnoj eparhiji. Kada se nešto dešava u eparhiji, onda se to prvo rešava na nivou eparhije, a ukoliko se ne uspe, onda se taj predmet prosleđuje Svetom arhijerejskom sinodu - rečeno nam je nezvanično u SPC.

Kurir / Mina Branković

Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić, Printscreen

Подели на овим сајтовима

On 4/3/2018 at 1:57, александар живаљев рече

Rekla sam im sve u lice, da lažu, kradu, a radi se o čak 300.000 evra! KAD PAHOMIJE ODE, VRATIĆU SE

Колико ли марихуане има да се купи за 300.000 евра? :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

Eee , problem se resava na eparhijskom nivou, raspitace se radi licnog poznavanja situacije, ma sio mi ga djura, nego su svi sareni pa cutim danas ja a sutra ce onaj da cuti za mene. Ali popa obrni na krstu za svaki slucaj ... ma hajte molim te...

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Лапис Лазули рече

Eee , problem se resava na eparhijskom nivou, raspitace se radi licnog poznavanja situacije, ma sio mi ga djura, nego su svi sareni pa cutim danas ja a sutra ce onaj da cuti za mene. Ali popa obrni na krstu za svaki slucaj ... ma hajte molim te...

Ima ona narodna: Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju. Tako se ne treba zaletati. Ko zna o cemu se radi. Novac je uvek bio veliko iskusenje i ne kaze za dzabe apostol Pavle: 1Tim 6:10 Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Оно што је свакако позитивно у целој причи је да је један од наших најпознатијих манастира и то на "страшном мјесту" добио једно од најбољих и најбројнијих сестринстава у Српској Цркви. Велико појачање за монаштво на Косову и Метохији.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Ima ona narodna: Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju. Tako se ne treba zaletati. Ko zna o cemu se radi. Novac je uvek bio veliko iskusenje i ne kaze za dzabe apostol Pavle: 1Tim 6:10 Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.

Стоји. Ово је било више генерално и због оне теме о сканку него за ових ситних 300,000 €.

• Волим 1

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...