Jump to content

Kako zaraditi prosecnu platu online?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Juanito рече

Јеси ли пробала оно што је Гризли горе предложио, да питаш људе које познајеш ”да ли знају неког коме треба нешто”? Мислим пре свега на људе ван (Енглезе, Хлебоједе и остале). 

P. S. 

Колико би ти сама тражила за лектуру дисертације или стручне књиге? Питам за другара. :ani_biggrin:

Naravno. U jednom trenutku sam lično pisala svakoj osobi za koju sam pretpostavila da može da se desi da zna nekog kome nekad može zatrebati, i delila svoj 'oglas' po društvenim mrežama. To mi je donelo pet poslića od oktobra, ukupne vrednosti da nahranim svoju porodicu oko dve nedelje. Definitivno ću probati i ove druge predložene sajtove.

Cena zavisi od tipa teksta, roka, obima, i toga kome treba :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Djapa рече

1.JPG.83f1c6854d50305ab80f1e9b067178ad.JPG

svezi poslovi koje mogu da rade i netalentovane neznalice  ( slika iz mog inboxa )

Da li je ovo realno? Deder pojasni - treba li prvo nekom da prodaš dušu da bi dobio ovakve ponude ili u čemu je caka?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Naravno. U jednom trenutku sam lično pisala svakoj osobi za koju sam pretpostavila da može da se desi da zna nekog kome nekad može zatrebati, i delila svoj 'oglas' po društvenim mrežama. To mi je donelo pet poslića od oktobra, ukupne vrednosti da nahranim svoju porodicu oko dve nedelje. Definitivno ću probati i ove druge predložene sajtove.

А чисто да знам, које делатности потребују ”за стално” некога с твојим вештинама? Претпостављам да ако објављујем текстове ба енглеском на нету и зарађујем од тога, а хоћу да будем озбиљан, ваљало би тебе да ангажујем. Ако објављујем књиге такође. Има ли још нечег?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

А чисто да знам, које делатности потребују ”за стално” некога с твојим вештинама? Претпостављам да ако објављујем текстове ба енглеском на нету и зарађујем од тога, а хоћу да будем озбиљан, ваљало би тебе да ангажујем. Ако објављујем књиге такође. Има ли још нечег?

Ne razumem pitanje. Sve vreme govorimo isključivo u freelance kontekstu, mislila sam da se to podrazumeva. Cilj mi je da nađem više dodatnih poslića, ne još jedno stalno zaposlenje.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@Paradoksologija

Паде ми на памет још нешто што би ти дефинитивно могла да радиш, а релативно је лаганица за нас који имамо искуства с тим рударењем. Један лик је пре једно три године контактирао пријатељицу (која никакве везе нема са академијом, већ је некакав пословни менаџер, појма немам) и питао је да му нађе (за паре, наравно) што је више могуће научних радова о кафи (конкретно у том случају) јер му је требало за неку маркетиншку кампању. Е сад, ја немам појма како се то тачно зове. Сећам се само да је она питала скво где ти радови могу да се нађу, те смо тако сазнали да има и таквих послова.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Ne razumem pitanje. Sve vreme govorimo isključivo u freelance kontekstu, mislila sam da se to podrazumeva. Cilj mi je da nađem više dodatnih poslića, ne još jedno stalno zaposlenje.

Питам генерално, пошто можда можеш да радиш part time на даљину и за неку фирму уместо тих стихијских послића. Зато питам какве све фирме потребују лекторе, преводиоце и остало што ти радиш да бих знао где да гледам и тражим. Баш сам слабо упућен у ту браншу. 

Подели на овим сајтовима

На пример, ако бисмо преводили и издавали књиге са енглеског на српски (или обрнуто), ту ти можеш да одрадиш добар део посла под условом да није нека тешка лелетристика или поезија (а можда би и то могла)?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

@Paradoksologija

Паде ми на памет још нешто што би ти дефинитивно могла да радиш, а релативно је лаганица за нас који имамо искуства с тим рударењем. Један лик је пре једно три године контактирао пријатељицу (која никакве везе нема са академијом, већ је некакав пословни менаџер, појма немам) и питао је да му нађе (за паре, наравно) што је више могуће научних радова о кафи (конкретно у том случају) јер му је требало за неку маркетиншку кампању. Е сад, ја немам појма како се то тачно зове. Сећам се само да је она питала скво где ти радови могу да се нађу, те смо тако сазнали да има и таквих послова.

Mi bedni navodni 'naučni radnici' sa ovih prostora NEMAMO pristup bazama naučnih radova. Kad mi nešto treba, prosim od kolega iz inostranstva...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Mi bedni navodni 'naučni radnici' sa ovih prostora NEMAMO pristup bazama naučnih radova. Kad mi nešto treba, prosim od kolega iz inostranstva...

КОБСОН? Ја сам својевремено приступао из народне библиотеке. Чланарина је била јако јефтина и добијеш приступ свим радовима доступним преко кобсона (једино што мораш да седиш у библиотеци, не може од куће).

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

На пример, ако бисмо преводили и издавали књиге са енглеског на српски (или обрнуто), ту ти можеш да одрадиш добар део посла под условом да није нека тешка лелетристика или поезија (а можда би и то могла)?

Naravno, za to sam se i školovala i imam iskustva u književnom prevodu.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

КОБСОН?

Ne. Nemam pristup, imala sam kao stipendista na postdiplomskim. Mislim da nemaju više ni oni, ni zaposleni na državnim fakultetima, jer Srbija nije uplatila Kobson, bila je vest pre par godina, malo se neki ljudi šokirali u komentarima, pa prošlo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

КОБСОН? Ја сам својевремено приступао из народне библиотеке. Чланарина је била јако јефтина и добијеш приступ свим радовима доступним преко кобсона (једино што мораш да седиш у библиотеци, не може од куће).

Sad vidim da si editovao. Moguće je da je preko Narodne biblioteke još/opet dostupan, treba proveriti.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Natasa. рече

Cool, na stranom tržištu ima bolju gledanost nego na našem. Baš fino i kreativno. Ja volim yt, ali nemam pojma o čemu bih pričala da otvorim svoj kanal...stidim se :blush:, mada ne znam od čega :smeh1:.

Svakako kod nas je tržište za youtube još uvijek tanko i uspjevaju jedino muzičari...inače i na globalnom youtube tržištu muzički spotovi su najgledaniji i najviše zarađuju jasno zbog samih muzičara koji su poznate ličnosti plus sadržaj. No mimo muzičkih spotova, vrlo interesantno da su najuspješniji youtuberi zapravo ljudi koji prezentuju potpuno jednostavne stvari. Pewdiepie, Šveđanin koji ima najviše pratilaca priča o o video igricama isto tako  ima jedan britanac mladić koji diskutuje kako prelaziti neke igrice, pa onda ryns toy review, američka porodica gdje majka snima 4-godišnjeg sina kako otvara igračke, zezaju se po kući i snimaju i zarađuju milione mjesečno. Zapravo sad čovjek kada bi pokušao nešto ozbiljno snimati sa puno truda vjerovatno ne bi imao nekih bogzna kako pregleda, ali neka komercijalna i jednostavna stvar može lako psotati viralna samo je pitanje kako doći na tu ideju. :)

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче јутјуба, гледао сам клипове где неки од најуспешнијих објашњавају како зарађују.

Кажу да најмање лове узимају од адсенса (Гуглов програм за рекламирање). Највише зарађују преко тзв. affiliate маркетинга, где рекламирају неки производ и онда када било ко купи тај производ преко линка на њиховом видео клипу, они добијају проценат. И други начин је Patreon, мислим да је и ЖРУ тамо. То је сајт где тражиш од твојих пратилаца и фанова да ти уплате сваког месеца неку суму, по њиховом избору, и онда им понудиш неки бонус садржај. Какав ће бити тај садржај, зависи од суме коју уплате. И тако успевају да сакупе паре да би могли да живе комотно од постављања клипова на јутјуб, јер у супротном је мало зезнуто када мораш и да радиш стандарно радно време и да покушаваш да редовно постављаш клипове.

А доста њих и продаје неке своје производе - мајице са њиховим логоима, качкете, итд.

:) 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Justin Waters рече

No mimo muzičkih spotova, vrlo interesantno da su najuspješniji youtuberi zapravo ljudi koji prezentuju potpuno jednostavne stvari. Pewdiepie, Šveđanin koji ima najviše pratilaca priča o o video igricama isto tako  ima jedan britanac mladić koji diskutuje kako prelaziti neke igrice, pa onda ryns toy review, američka porodica gdje majka snima 4-godišnjeg sina kako otvara igračke, zezaju se po kući i snimaju i zarađuju milione mjesečno.

Заборавио си цице које брендови плаћају да испробавају њихове фармерке, хаљине, хеланке, бикиније... Нису лоши ти канали чисто да човек остане обавештен шта је тренутно у моди. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...