Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Не кажем ја да смо ти и(ли) ја за то меродавни. О свему осталом је овде већ жестоко расправљано. Стоји мој позив ђуранитима да лепо изразе своје ставове на меродавнијем месту од овога. 

Потражићу. Занимају ме извори и аргументи. Пошаљи линк или наслов теме.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Осим ако ниси поп/бишоп, нити једно, нити друго. Сем у посебним околностима. За ђаконе нек ти одговоре богословци

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Осим ако ниси поп/бишоп, нити једно, нити друго. Сем у посебним околностима. За ђаконе нек ти одговоре богословци

To su dva tvoja stava obična a ne kanon I dogma.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Потражићу. Занимају ме извори и аргументи. Пошаљи линк или наслов теме.

Немам појма где су. Потражи сам. На мобу сам, у фрци а комп ми је тре утно ван функције. Не замери. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Kod nas postoji neka vrsta odlue da se pomazanjem neznam kako drugi rade. Po meni je to uredu. 

Kod rusa ni pomazenje, već samo odricanje od lažnih učenja a sveštenstvo polaganjem ruku za prijem u Liturgijsku zajednicu naravno u činu koji je imao kod rimokatolika.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tanjir рече

Ma šta me briga, nije to moj problem. Samo da znate da su hiljade ljudi i više odustali od prelaska u Pravoslavlje jer im Rus priča jedno, a Grk drugo. 

Страшно сам се насекиро. Ако хоћеш у ПЦ мора слушаш кај ти кажу поп/епископ. Ако кажу "обуци купаћице :ani_biggrin:па у буре, у буре."  Ако ти заману по коси мокром травом, опереш косу. Ако ти кажу нешто друго (из њиховог домена) радиш тако. Ако ти се не свиђа, пољубиш па оставиш

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, damsoyu рече

Većina odgovora kao zaključak ima da nije neophodno nagovarati moje bližnje da formalno prelaze u PC.Pitanje nije da li je njima garantovano spasenje, već da NE može njih RKC da odijeli od Crkve ako se oni ne osjećaju odijeljeni..ako doživljavaju i PC kao Crkvu, ako smatraju da papa NEMA pravo da nameće svoju vlast istočnim crkvama,ako..sve ono što sam naveo.

Ako oni vjeruju pravovjerno, da li će ISus njih uskratiti Čaše samo zato što ona dolazi iz ruku RKC svestenika? Ako je Isus toliki formalista, onda bih ja zaista trebao podhitno uzeti slobodan dan i otputovati do njih i isprepadati ih ovim temama koje ne razumiju i nametnuti im pravoslavno pricesce?

Pogresno razumes stvari. Moglo bi se reci pa i ti jadni arijanci sta su oni razumeli pa u pitanju je bilo samo jedno slovo u ispovedanju ali kao sto znamo iz crkvene istorije nije bas tako. Moglo bi se reci i da je formalna stvar pricestiti se samo hlebom ili i vimom i hlebom ali nije. Moglo bi se reci i da je formalno to sto je Kain prineo polodove zemlje umesto plodove stada ali nije bilo. Ne postoji ucenje crkve koje je formalno i bez posledica u zivotu. To sto mi ne vidimo i ne prepoznajemo  posledice to ne znaci da one ne postoje. To samo znaci da nismo jos dopreli na tu duhovnu visinu. 

Da uskratice im Isus casu zato sto dolazi iz RK ruke kao sto i iz Protestantske ruke. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Матусал Nadji temu kod djurovića: Da li je Sveti Vasilije bio nesiguran. (mislim da je tako nešto naslov)

Јесте @Матусал, мислим да је то. Покушаћу и ја сада да нађем, али не гарантујем

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kod rusa ni pomazenje, već samo odricanje od lažnih učenja a sveštenstvo polaganjem ruku za prijem u Liturgijsku zajednicu naravno u činu koji je imao kod rimokatolika.

Kako gde znam gde ih i krste i pomazuju. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Kako gde znam gde ih i krste i pomazuju. 

Onaj ko to radi zar ne osuđuje onda druge, da su primili u Liturgijsku zajednicu nekrštene mirjane I sveštenike koji nisu kršteni I samim tim nemaju ni tajnu sveštenstva I jedne puste Čaši a druge puste da drže Čašu da I sami piju iz nje I drugima da je daju ?

To je meni van pameti. Zamisli nekršten sveštenik ti služi Liturgiju?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Onaj ko to radi zar ne osuđuje onda druge, da su primili u Liturgijsku zajednicu nekrštene mirjane I sveštenike koji nisu kršteni I samim tim nemaju ni tajnu sveštenstva I jedne puste Čaši a druge puste da drže Čašu da I sami piju iz nje I drugima da je daju ?

To je meni van pameti. Zamisli nekršten sveštenik ti služi Liturgiju?

Ma to ti je braco moj vrlo komplikovano kod nas. Seca se kada sam gledao odluke recimo prvog i drugog sabora i kada sam gledao ko je sve priman ponovnim krstenjem a ko ne bio sam jako zbunjen. Nije mi palo na pamet kasnije da to ispitam ali bi bas bilo zanimljivo da se i to ispita , Po kojem su kriterijumu oni onda odredjivali ko krstenjem a ko ne. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, damsoyu рече

Je li to zvanicno ucenje PC ili samo tvoje licno misljenje

Koliko je meni poznato zavnicno ucenje PC. Tome me je vladika Atanasije naucio i tako se nekada ucilo na fakultetu. Jedina ispravna tajna euharistije je u Pravoslavnoj crkvi i nigde drugde. Za to ti ima citata otaca koliko hoces. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Ma to ti je braco moj vrlo komplikovano kod nas. Seca se kada sam gledao odluke recimo prvog i drugog sabora i kada sam gledao ko je sve priman ponovnim krstenjem a ko ne bio sam jako zbunjen. Nije mi palo na pamet kasnije da to ispitam ali bi bas bilo zanimljivo da se i to ispita , Po kojem su kriterijumu oni onda odredjivali ko krstenjem a ko ne. 

Nije komplikovano nego je realno.

Ako je u pravoslavnom svetu praksa da se RIMOKATOLICI PRIMAJU samo sa odricanjem od učenja ili pomazanjem onda je sve drugo greh.

Zašto greh. Zato što prvo de fakto I de jure priznaje svetu tajnu krštenja koju je ustanovio sam Gospod Isus Hristos I koja je Hristova tajna po sili a ne po tome kako popa hoće.

Dakle?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...