Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 32 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ko je ikada rasčinio papu, pa nemaju rimokatolički sveštenici jedinstvo sa pravoslavnim sveštenicima u svetoj tajni sveštenstva?

Ti samo pretpostavljaš da rimokatolici nemaju Čašu.

Ovdje je tačno to o tom pričešcivanju pod jedno a ne "podoboji"  na osnovu čega su donijete i odluke na Tridentinskom Koncilu/saboru koju je tu praksu potvrdio.

http://www.newadvent.org/summa/4080.htm#article12

https://cs.wikipedia.org/wiki/Podobojí

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ivan Marković рече

Зашто их онда крштавају Рашко-Призренска, Царииградска, Јерусалим? 

To je kršenje saborske odluke o ponovnom krštavanju krštenih što spada pod anatemu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Јел смеш то да кажеш на Сабору или пред надлежним епископом? А да моја маленкост буде назочна

I da.

Jer ako ti kazeš da je to kanonski ispravno onda osudjuješ sav ostali pravoslavni svet koji rimokatolike prima miropomazanjem ili odricanjem od pogrešnog učenja i uvodi ih u Liturgijsku zajednicu samim tim i Čaši.

Dakle smem.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pogledaj kako RPC prima rimokatolike sveštenike u Crkvu.

Икономија. А онда нека погледа како римокатолици бивају примани Чаши у Дечанима. Акривија. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, damsoyu рече

Medjutim,pitanje je da li su oni vec u nekoj nevidljivoj zajednici sa PC ako u srcu ispovjedaju tako?Da li dogme Rkc u koji oni ne vjeruju kao npr bezgresnost pape njih mogu da odvoje od PC? Dakle u toj definiciji trazim objasnjenje.Negdje sam citao da za raskol od Crkve treba raskol srcem i umom.Ako neko srcem i umom nije u raskolu,onda je on u Crkvi,bez obzira na formu.Mislim da se djelo zove ,,O granicama Crkve,, od Florovskog.

Па сад, није баш најјасније чему инсистирање на догмама (осим оних наведених у Симолу вере, мада и то се живи, а не просто верује). Шта покушавам да кажем: не оптерећуј се тиме. :) Једноставно нема "формуле", услова и сл. Бог је Тај који спасава, чисто сумњам да ће се обазирати на ствари које ми, из разноразних разлога, сматрамо битним. Што је мени драги пријатељ једном рекао: "путева до Бога је колико и полупречника у кругу" (безброј) и "Да, ми верујемо да је Црква брод, али не знамо да ли можда Господ баца и појасеве за спасавање." :sunce:

Рече да су у питању старији људи, служи им и труди се да их волиш, то је све. Ако баш ништа друго веруј - спасиће се преко тебе. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ivan Marković рече

Зашто их онда крштавају Рашко-Призренска, Царииградска, Јерусалим? 

Наша црква им признаје крштење али не и помазање, дозвољава венчање по благослову. Једно време сам био у мешовитој средини и каточички свештеник је исључио из цркве све који су ступили у мешовите бракове и забранио им учешће у литургији, због тога су прелазили у православну веру, само су помазивани. Ово је мислим био лични акт тог свештеника.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Tanjir рече

Sabor na Kritu je rekao da neke hrišćanske zajednice nose samo ISTORIJSKO ime "crkva", a da je Pravoslavna Crkva ontološki nedeljiva. Zašto onda u pismima papi rimskom ne kažu "vaša istorijska svetosti."? 

Iz istog razloga zbog kojeg ni papa carigradskog, ruskog, srpskog itd. patrijarha ne naziva "Vaša nepotpuna svetosti" jer su to iz naše perspektive Crkve bez punine blagodati, nepotpune, ta je jedino u Katoličkoj Crkvi, onoj kojom predsjeda papa kao nasljednik sv. Petra. :) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tanjir рече

Grci uglavnom ponovo krštavaju, a i zagranični Rusi. Treba da zasedne nekakav sabor i da to reši, ovo je cirkus, jedni rade oako, drugi onako, a kao ista smo Crkva.

I kakve ima to sa kanonima vaseljenskog sabora?

Ima tako što krše kanone.

Ne možeš ti nekoga ponovo krštavati ako se taj čovek NE OSEĆA DOVOLJNO KRŠTEN.

To je van pameti ljudi.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Наша црква им признаје крштење али не и помазање, дозвољава венчање шо благослову. Једно време сађ био у мешовитој средини и каточички свештеник је исључио из цркве све који су ступили у мешовите бракове и забранио им учешће у литургији, због тога су прелазили у православну веру, само су помазивани. Ово је мислим био лични акт тог свештеника.

Матусале, или им признајеш све или ништа. Иначе је о овоме већ вођена дискусија, ако ниси пратио, нека ти неко нађе линк. Нема личних актова, ако то раде читаве поједине епархије (или појединци у другим епархијама) рецимо Јоил. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Икономија. А онда нека погледа како римокатолици бивају примани Чаши у Дечанима. Акривија. 

Mame ti a tebi kao prevodiocu je ikonomija snishođenje a ne uređenje a?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Матусале, или им признајеш све или ништа. Иначе је о овоме већ вођена дискусија, ако ниси пратио, нека ти неко нађе линк. Нема личних актова, ако то раде читаве поједине епархије (или појединци у другим епархијама) рецимо Јоил. 

I ti nisi ovde nikoga uspeo da uhapsiš I privedeš nadležnom episkopu što govorimo da je to glupost?

Čudno svi smo potpisani imenom I prezimenom.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tanjir рече

Vaseljenski Sabori se nisu bavili velikim Raskolom. Neke pokajane jeretike su ponovo krštavali, a neke samo pomazivali, a za rimokatolike se nismo nikad izjasnili ko su i šta su. Nego radi ko šta hoće sa njima.

Dobro očigledno nisi u materiji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...