Jump to content

Прослава Светог Саве широм наше Цркве - све вести

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Савиндан у Дрвару

28. Јануар 2018 - 8:31
Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару

Дана 27. јануара 2018. године, празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, свечано је обиљежен у Дрвару евхаристијским сабрањем које је предводио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије у храму посвећеном Светом Сави.

Саслуживали су архимандрит Серафим Кужић - настојатељ манастира Рмња, протопрезвитер ставрофор Здравко Богојевић - секретар Епископа бихаћко-петровачког, протопрезвитери Саша Црљић и Синиша Сердар и ђакон Немања Рељић.

У својој надахнутој светосавској беседи владика Сергије је протумачио јеванђелско зачало и истакао живот и дело Светог Саве, који је заиста истински пастир свога народа који се угледао на Доброг Пастира Господа нашег Исуса Христа.

У поподневним часовима, у Радничком дому у Дрвару уприличена је свечана Светосавска академија коју су припремили свештеници, вероучитељи и најмађи светосавци, Дрварчани, деца са веронауке и етно групе.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Подели на овим сајтовима

Владика Јоаникије и руски митрополит Аристарх: Наш народ уједињен кроз Св. Саву и царске мученике Романове

Од
 ИН4С
 -
 28/01/2018 
ok

vladika-joanikije.jpg

У спотској дворани Никољац у Бијелом Пољу синоћ је организована Светосавска академија којој је присуствовало више хиљада Бјелопољаца.

27583479_10215528986079692_1524459390_n- Фото: Игор Дамјановић

На академији су између осталих учестовали руски митрополит камеровско-прокопијевски Аристарх, глумац Радивоје Раша Буквић, народни гуслар Бошко Вујачић, оперска пјевачица Тијана Блечић, црквени хор „Свети Никола“ и КУД „Текстилац“.

Академији су присуствовали представници амбасаде Русије у Црној Гори.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је говорио о значају и визионарској мисији за православље „првог спрског просвјетитеља, архиепископа и васељенског светитеља светог Саве“.

Владика Јоаникије је рекао да овај велики празник има посебну важност јер се навршава 100 година од мученичке смрти руског цара Николаја II Романовог и његове породице.

„Онога цара који је показао највећу саможртвену љубав према српском народу. Радујемо се што се братска и вољена Русија вратила светом цару Николају, што се вратила себи. Што су се подигле и напредују руска црква и руска држава. То значи много за све словенске и православне народе“, бесједио је владика Јоаникије, преносе Вијести.

27399727_10215528985679682_372631269_n-4

Митрополит камеровско-прокопијевски Аристарх рекао је да је свети Сава најпоштованији светитељ Српске православне цркве и подсјетио да ће следеће године услиједити обиљежавање 800 година од аутокефалности СПЦ.

Он је нагласио да успостављањем историјског постојања самосталне Српске цркве Свети Сава је допринио учвршћивању српске државности. Митрополит Аристарх је подсјетио да ове године Руска црква молитвено прославља стогодишњицу од мученичке смрти цара- мученика Николаја II  и цијеле његове породице.

„Представнике царског дома Романових веома поштују у Црној Гори и Србији, због чега смо вам ми Руси веома захвални, а у многим црквама у Црној Гори се могу видјети иконе последњег руског цара“, рекао је митрополит Аристарх.

Он је направио паралелу између два податка у српском и руском православљу гдје је на једној страни Синан- паша спалио мошти Светог Саве, док су код њих у Русији, остаци царске породице били уништени од стране Бољшевика у близини Јекатеринбурга. Руски митрополит рекао је да овакав бијес долази од мрачних сила.

Истакао је да Руска и Српска црква морају да се супроставе новој историји антицрквене и антирелигиозне пропаганде.

Подели на овим сајтовима

Савинданска академија у Кртолима

Од
 ИН4С
 -
 28/01/2018 
Savindansa-akademija-Krtoli3-640x494.jpg

Награђени најбољи на литерарном и ликовном конкурсу

Савинданска академија коју осму годину заредом приређују Црквена општина и кртољска православна парохија испунила је до последњег мјеста Дом културе „Урош Рутовић“. Ученици ОШ „Бранко Бринић“, чланови КУЦ „Кадена“ и полазници вјеронауке духовни празник српског светитеља и просветитеља обиљежили су пјесмама, играма, рецитацијама и игроказима.

Savindansa-akademija-Krtoli4-409x307.jpg

На свечаној академији подијељене су награде најбољим учесницима Савинданског литерарног и ликовног конкурса које је расписала ова парохија. Кртољски парох Александар Брашанац уручио је награде ученицима ОШ „Бранко Бринић“, Николи Ђуришићу за најбољи литерарни а Милици Миљковић за најуспјешнији ликовни рад на конкурсу који је расписала православна парохија и црквена општина. Награду које је обезбиједио манастир Михољска Певлака завриједио је и Саво Средојевић, ученик кртољске основне школе који је побиједио на традиционалном литерарном конкурсу СПКД „Просвјета“ из Херцег Новог за ученике бокељских школа.

„Свјетлост Светог Саве која исијава из бесмртнога Христа осијава и наше душе и наша срца. Обједињени сви заједно у овом кртољском мјесту, богочуваној парохији из године у годину показујемоо велико јединство.Јединство овог догађаја, јединство у Светом Сави, јединство у Христу. Ова манифестација одвија се у овом Дому културе већ осам година. Светосавске академије почели смо 2011. године у Парохијском дому и увидјели да је мали да прими оволики број људи, вјерника, парохијана који би хтјели да виде све оно што наша дјеца уче и хоће да прикажу у овој дивној манифестацији. ОД тада се манифестације одвјају у овом Дому културе. Живим у јакој нади да ћемо овај догађај сачувати сачувати као најважније духовоно и културно догађање у нашем мјесту.

Savindansa-akademija-Krtoli5-409x355.jpg

Идуће године узеће учешће и Мјесна заједница и сви људи добре воље. Светосавска академија добијае све више на свом значају, богаству, испуњењу. То ће бити нешто без чега овај народ неће моћи“, истакао је у својој бесједи кртољски парох Александар Брашанац. Он је подсјетио да је Свети Сава успоставио самосталност Српске православне цркве 14.септембра 1219. године и да је осму по реду Зетску епархију успоставио на Михољској Превлаци која је уз Хумску на Стону на Пељешцу била једина ван средњовјековног рашког краљевства.

Savindansa-akademija-Krtoli6-409x307.jpg

„Идуће године биће 800 година од успостављања наше Цркве али и успостављање сједишта Зетске епископије на Михољској Превлаци. Обнова превлачког манастира је почела. Послије три рушења, од времена цара Константина, Савиног доба, па у средњем вијеку кад су монаси потровани а Латини топовима срушили манастир. Дошла је одлука и коначно се кренуло са радовима на обнови манастора који је био један од првих сједишта наше помјесне Цркве. Неће се дуго чекати на његовој обнови. Ми смо метохија тог древног храма, царске лавре. Зато је ово наше окупљање усмјерено ка том правцу да обновимо Превлаку“, поручио је свештеник Брашанац додајући да ће кртољска парохија у обнови Михољске Превлаке имати значајну улогу.

Поред ученика кртољске Основне школе и малих фолклораша у програму су наступиле и руске монахиње које бораве у Кртолима.

Ж.К.

Подели на овим сајтовима

Обнављају бокељску традицију: Светосавско вече у Радановићима

Од
 ИН4С  -
 29/01/2018 
k

Svetosavsko-vece-PC-Vuksic-640x427.jpg

Сјајан наступ познате пјевачице Јелене Томашевић, дјечјег хора СПД „Јединство“ из Котора, фолклорног ансамбла „Перла“ из Београда и одличан штимунг за који се побринуо бенд „Ник“ из Никшића обиљежили су синоћ Светосавско вече у Пословном центру „Вукшић“ у Радановићима.

Догађај је окупио велики број гостију међу којима су били предсједник општине Котор Владимир Јокић, предсједница СО Котор Драгица Перовић, потпредсједница општине Котор Љиљана Поповић Мошков, конзул Србије Зоран Дојчиновић, познати грбаљски предузетници Бато Царевић, Мишо и Славко Тујковић, Станко Магуд и бројни други.Svetosavsko-vece-PC-Vuksic3-409x273.jpgОрганизатори которска НВО Луча“ и Српска православна црквена општина Котор најавили су да је приход од улазница намијењен одјељењу за физикалну медицину Опште болнице Котор.Svetosavsko-vece-PC-Vuksic4-409x273.jpgВодитељ Светосавске вечери Душко Давидовић је најавио да је намјера организатора да обнове традицију одржавања светосавских вечери у Боки.

„Ових дана у цијелој Црној Гори и Боки прославља се први српски просвјетитељ Свети Сава на достојан начин. Од Сутваре, прославе у Доњем Грбљу, Савине Главице, Савине у Херцег Новом, цркве Светог Саве у Тивту, Паштровићима … Четрнаест цркава и манастира у нашој Митрополији носе име заштитника Светог Саве који је овдје на Михољској Превлаци прије 800 година основао прву Зетску епископију. Култ Светосавља пуних осам вјекова траје, развија се. Уз ваше присуство, ваше расположење, уз оно што смо минулих дана видјели и у Боки и шире од Врачара до Чикага и Савине Главице, Свети Сава је жив и са нама“, рекао је Давидовић.Svetosavsko-vece-PC-Vuksic2-409x273.jpg„Дуго памтим, већ сам 50 година свештеник у Котору. Залазио сам у сва мјеста која су поменута, у та времена није било живе душе духовне. Сад одједном су се у свим тим малим мјестима обновиле духовне вечери и светосавске академије. Жив је Господ Бог наш и жива ће бити душа наша. Живимо у овим злим временима када нам забрањују ћирилицу, бришу српско име. Мисле силници овог времена да могу да се боре против Светог Саве. Не може се против Бога борити јер Бог је са нама. Ако се ико увјерио у то, то сам ја који је и времена комунизма служио Господу у Котору. Ево са нама је и дивни ђердан ове дјеце из Српског пјевачког друштва „Јединство“ које траје од 1839. године. Жив је Бог, жив је Свети Сава и сви они који се држе Светог Саве живјеће заједно са њим“, поручио је у својој бесједи архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...