Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Матусал рече

Време проведено на форуму и време проведено у молитви су обрнуто пропорционални.......

Zar se ti, o grešniče, ne moliš usput za sve sagovornike? :ani_biggrin:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 1/11/2018 at 19:49, obi-wan рече

Secam se da sam jedared procitao pouku Optinskih staraca da je veoma dobro slusanje dobre (svetovne) muzike (duhovna se, jakako, podrazumeva), jer ona "cisti dusu, i sprema je za primanje duhovnih utisaka" (citat je iz te knjige). Moram da priznam da je meni ovo vrlo cesto postapalica, jer dobra muzika, i sama napisana sa nadahnucem, itekako ume da usmeri um na pravu stranu, i da gane i omeksa/oplemeni dusu (npr. dobra klasicna ili filmska muzika).

Takodje, neka dobra fotografija, umetnicka slika, film, crtani film - uopste, neki fini komad drage umetnosti, onaj koji nam je narocito blizak, i za koji znamo da imamo nesto zajednicko s njim.

Ovo je totalno divno i odlično, 'ladno sam zaboravila glavnu stvar koja mene inspiriše za molitvu: shvatanje da je Bog zaista svuda i da zbilja Duh diše gde hoće. Te naizgled paradoksalne situacije kroz koje se Bog slavi su i razlog za moj nik ovde, Paradoks + Doksologija.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Zar se ti, o grešniče, ne moliš usput za sve sagovornike? :ani_biggrin:

.....Има грех на смрт, за њега не кажем да се моли“ (1 Јн. 5, 16).:D

Упалим свећу у цркви за све форумске вернике.......овде успут изгубим смирење :))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

.....Има грех на смрт, за њега не кажем да се моли“ (1 Јн. 5, 16).:D

Упалим свећу у цркви за све форумске вернике.......овде успут изгубим смирење :))

Koji je po tebi forumaški greh na smrt? Možda nam treba posebna tema :D

• Свиђа ми се 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Paradoksologija рече

Koji je po tebi forumaški greh na smrt? Možda nam treba posebna tema :D

Јерес, Лицемерје, Празнословље,Гордост,Лаж, Братоубиство, Клевета, Оговарање,Истицање, Маштање........:D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Матусал рече

Јерес, Лицемерје, Празнословље,Гордост,Лаж, Братоубиство, Клевета, Оговарање,Истицање, Маштање........:D

Ko se dakle može spasiti?

... Ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće. :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Или ви мислите да ће Бог обратити пажњу на молитву, на коју ни ви сами не обраћате пажњу? Бог, створивши нас без нас, одредио нас да нас спасе, но не без наше воље.
(Свети Филарет Московски)

Подели на овим сајтовима

On 1/8/2018 at 23:08, Danijela рече

Znaci,  vi, obicni ljudi oprhvani brigama, bolestima, svakodnevnim iskusenjima... nikad niste imali periode, trenutke kad vas mrzi, zaboravite...?

I hajte zaista ako moze iskreno, samo vase iskustvo, bez uplitanja tudjih.

Hvala.

...dešavalo mi se na sezoni na moru u sobi koju delim sa cimericom da ne mogu pročitat akatist do kraja jer ona uđe neočekivano u sobu ili imam zbog posla premalo vremena da ga pročitam jer radim po 12, 13 sati sa vrlo malo pauze, ili neke druge stuacije su me znale sprečiti, jednom je pozlilo komšinici pa je njena ćerka dotrčala do nas da je vozim hitno u bolnicu, tad sam se molila ujutro jutarnje molitve, psalme, akatist, Pismo...ali budem mirna kad mi se tako desi jer znam da ću nadoknaditi kad budem mogla, sve po Božjem promislu!...kod sebe nosim u novčaniku ikonice i krstić oko vrata, kad na due putujem nosim Psaltir, Pismo (Novi Zavet), Akatiste Bogorodici, Molitvenik....Bogomajka mi jako puno pomaže pa se u znak zahvalnosti trudim Akatist svaki dan čitati...

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Иван ♪♫ рече

Zasto bi to iko radio??? Ako ti nije do toga, onda se i nemoj moliti. Je l' problem u prevelikom pravilu koje te prosto smori? Normalno da je onda tesko ponavljati, pogotovu svaki dan. Ili je stvar u nekoj zelji da se bude veliki molitvenik? Cemu sluzi usiljena molitva, jos i ako je mucenje zbog preteranog samoprimoravanja, bolje zameniti nekom kracom, ali iskrenom.

Treba se vezbati, ali ne treba preterivati, jer sve u cemu covek pretera to mu se i smuci. Iskreno je bolje. Sveti Oci lepo kazu, nema svako jednake kapacitete za molitvu, nekome treba malo, nekome vise. Obrati paznju, ne kazu da ,,mora", nego govore o "licnoj potrebi". I narocito ne samokaznjavanje primoravanjem, mazohizam, nego nasuprot tome jednostavna potreba.

Sad ja delim savete, a nisam nikakav molitvenik, haha, pa me vi ispravite ako negde gresim :smeh1:

A sto je neki monah napravio prvu brojanicu? A sto je neki monah urezivao u stap svaku izgovorenu molitvu? Sto je to drugacije od primera koje sam navela? Svako koristi razlicite metode vezbanja da bi se utrenirao i dostigao cilj (seti se siromasnog Rokija kako trci uz gomilu stepenica, udara meso u klanici....).

Ovde nikog nisam osudila zbog njegovog licnog pristupa problemu niti sam nastupila djonom. Samo razgovaramo i razmenjujemo iskustvo :)

пре 1 сат, ines рече

...dešavalo mi se na sezoni na moru u sobi koju delim sa cimericom da ne mogu pročitat akatist do kraja jer ona uđe neočekivano u sobu ili imam zbog posla premalo vremena da ga pročitam jer radim po 12, 13 sati sa vrlo malo pauze, ili neke druge stuacije su me znale sprečiti, jednom je pozlilo komšinici pa je njena ćerka dotrčala do nas da je vozim hitno u bolnicu, tad sam se molila ujutro jutarnje molitve, psalme, akatist, Pismo...ali budem mirna kad mi se tako desi jer znam da ću nadoknaditi kad budem mogla, sve po Božjem promislu!...kod sebe nosim u novčaniku ikonice i krstić oko vrata, kad na due putujem nosim Psaltir, Pismo (Novi Zavet), Akatiste Bogorodici, Molitvenik....Bogomajka mi jako puno pomaže pa se u znak zahvalnosti trudim Akatist svaki dan čitati...

Na moju brigu oko toga sto nisam mogla da se molim na miru i u celosti da citam i razumem molivteno pravilo, akatist, psaltir... moj oca mi je rekao ne brinem oko toga jer imam sluzbu prema bliznjem (u to vreme mi je otac jos bio ziv a bio je veoma tesko bolestan i nepokretan) i da je to ujedno i moja molitva. Ja mu verujem da je tako :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ines рече

na sezoni na moru

Није лако молити се на мору у сезони: лето, сунце, море, купаћи костими и они без купаћих костима, препланула тела, облине са које капље вода, мокре косе ... гледа то човек цео дан и онда после треба да мисли на бестелесне анђеле; тешко!

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Danijela рече

A sto je neki monah napravio prvu brojanicu? A sto je neki monah urezivao u stap svaku izgovorenu molitvu? Sto je to drugacije od primera koje sam navela? Svako koristi razlicite metode vezbanja da bi se utrenirao i dostigao cilj (seti se siromasnog Rokija kako trci uz gomilu stepenica, udara meso u klanici....).

Ovde nikog nisam osudila zbog njegovog licnog pristupa problemu niti sam nastupila djonom. Samo razgovaramo i razmenjujemo iskustvo :)

Ne razumem odakle ovaj drugi deo, nisam te kritikovao, dao sam ti komentar i razmišljanja na uvodni opis, koji kako je napisan meni deluje kao preterano samoprimoravanje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...