Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

Све мисли заврше тиранију до блаженства после се некако умирим.

Шокови за смејање, шта све човеку не падне на памет.:D

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Bog će ispuniti tvoju volju, ako imaš volju i želju za Njim, Otac će ti dati da Isusa Hrista prepoznas kao Sina Božjeg, kao što je to dao Simonu koji postade Petar tada.

I onda će svagda Bog biti u tebi i ti u Bogu.

Zato kazemo da prepoznavanje Sina Božjeg nije od tela i krvi čoveka, samim tim ni od nekih umnih dela covekovih, nego od želje i volje čovekove za Istinom, dolazi i poznanje i prepoznavanje Boga u svoj punoći Njegovoj, preko Isusa Hrista kao istinitog Sina Bozjeg i jedine Istine koju ima sa Ocem i Duhom.

1John 5:14 I ovo je sloboda koju imamo k njemu da ako što molimo po volji njegovoj posluša nas.
1John 5:15 I kad znamo da nas sluša što god molimo, znamo da će nam dati što ištemo u njega.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Ma sve to stoji al kako bas znate da je On, kako mislite to da je stalno sa vama, kako to znate?

Da, sta je? Lista zelja, jadikovka, zahvalnica...?

Komunikacija koja obuhvata sve to sto si navela i mnogo vise sto ces sa Njime otkriti. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijela рече

kako mislite to da je stalno sa vama, kako to znate

pa zar nije...? zar to nije vera nasa...? ne mislim da je bukvalno samo pored mene, vec sa svima nama....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Џуманџи рече

Прво, шта је молитва?

Ἡ προσευχὴ ὁμιλία ἐστὶ νοῦ πρὸς Θεόν - Евагрије Понтски

Углавом преводе као: Молитва је разговор ума са Богом.

Неки преводе и као: Молитва је дружељубље ума са Богом.

Поједини преводе и као: Молитва је заједничарење ума са Богом.

А ја бих превео као: Молитва је присни дијалог између човековог унутрашњег света и Бога.

А још кад бих имао смелости превео бих као: Молити се значи делити са Богом шапате на јастуку (после вођења љубави) :D (ὁμιλία је, на пример, у грчком понекад имала значење полног сједињења) ...

У том смислу, молитва (у самој ствари) није петиција, није потражња, нити куповина, није кукњава, није захваљивање (мада има молитава које јесу и ово), већ је ћаскање без икаквог зашто, чисто ради ћаскања и провођења времена са Богом.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato kazemo da prepoznavanje Sina Božjeg nije od tela i krvi čoveka, samim tim ni od nekih umnih dela covekovih, nego od želje i volje čovekove za Istinom, dolazi i poznanje i prepoznavanje Boga u svoj punoći Njegovoj, preko Isusa Hrista kao istinitog Sina Bozjeg i jedine Istine koju ima sa Ocem i Duhom.

Овде бих се осврнуо на Симеона Новог Богослова који од оваквог сједињења и познања захтева плодове.

Укратко по њему ако си се крстио у Христа и причестио њиме како се то одражава на нашу природу. Да ли је Христос нешто или ништа. Ако је он нешто онда би наше причешћивање њиме морало бити видно и пројављивати се кроз дар Духа Светога. По њему је немогуће говорити о освећењу и обожењу а да при томе изостају дарови Духа. Због ове своје захтевности је био лоше прихваћен од многих у клиру али је истину говорио, суочавао нас је са нашлом бесплодношћу духовном. Зато се од нас тражи да род доносимо у трпљењу у чему данас као Црква много оскудевамо.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Брка Жарковачки рече

Ἡ προσευχὴ ὁμιλία ἐστὶ νοῦ πρὸς Θεόν - Евагрије Понтски

Углавом преводе као: Молитва је разговор ума са Богом.

Неки преводе и као: Молитва је дружељубље ума са Богом.

Поједини преводе и као: Молитва је заједничарење ума са Богом.

А ја бих превео као: Молитва је присни дијалог између човековог унутрашњег света и Бога.

А још кад бих имао смелости превео бих као: Молити се значи делити са Богом шапате на јастуку (после вођења љубави) :D (ὁμιλία је, на пример, у грчком понекад имала значење полног сједињења) ...

У том смислу, молитва (у самој ствари) није петиција, није потражња, нити куповина, није кукњава, није захваљивање (мада има молитава које јесу и ово), већ је ћаскање без икаквог зашто, чисто ради ћаскања и провођења времена са Богом.

Сјајно. :dobro:

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ћаскам и не питам.

Ћаскам и тражим нешто опипљиво.

Ћаскам јер душа хоће.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Trifke рече

Komunikacija koja obuhvata sve to sto si navela i mnogo vise sto ces sa Njime otkriti. 

пре 41 минута, JESSY рече

pa zar nije...? zar to nije vera nasa...? ne mislim da je bukvalno samo pored mene, vec sa svima nama....

Tako ste sigurni u svojim tvrdnjama i osecajima a ja ne.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Nikad nisam bila u fazonu čitanja molitvi, onako knjiški sve kako piše. Zato nikad nisam imala disciplinu molitve, niti imam potrebu za tim. A i te napisane su mi heavy, ne poistovećujem se sa tim "ah ja grešna" ( daleko od toga da nisam), ali deluje mi nekako usiljeno kad čitam.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Tako ste sigurni u svojim tvrdnjama i osecajima a ja ne.

Veruj Bogu a ne nama. Citirah ti sta rece. Veruj u to i problem je resen. Matt 7:7 Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Matt 7:8 Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvoriće mu se.
Matt 7:9 Ili koji je među vama čovjek u koga ako zaište sin njegov hljeba kamen da mu da?
Matt 7:10 Ili ako ribe zaište da mu da zmiju?
Matt 7:11 Kad dakle vi, zli budući, umijete dare dobre davati djeci svojoj, koliko će više otac vaš nebeski dati dobra onima koji ga mole?

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Nikad nisam bila u fazonu čitanja molitvi, onako knjiški sve kako piše. Zato nikad nisam imala disciplinu molitve, niti imam potrebu za tim. A i te napisane su mi heavy, ne poistovećujem se sa tim "ah ja grešna" ( daleko od toga da nisam), ali deluje mi nekako usiljeno kad čitam.

One meni vise dodju kao neka inspiracija ili primer. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Trifke рече

One meni vise dodju kao neka inspiracija ili primer. 

Ti si kandidat da postaneš monah, tako da nismo isti nivo :). Ne možeš da se meriš sa nama.

Подели на овим сајтовима

Молитве треба читати пажљиво, полако, размислити о свакој прочитаној речи, отворити срце за њу, јако је тешко, држати се тога... Већина нас хоће што пре да прочита, да испуни такозвану квоту за тај дан, ал Господ не тражи квоту, него наше срце!

Sent from my iPhone using Pouke.org

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Veruj Bogu a ne nama. Citirah ti sta rece. Veruj u to i problem je resen. Matt 7:7 Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Matt 7:8 Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvoriće mu se.
Matt 7:9 Ili koji je među vama čovjek u koga ako zaište sin njegov hljeba kamen da mu da?
Matt 7:10 Ili ako ribe zaište da mu da zmiju?
Matt 7:11 Kad dakle vi, zli budući, umijete dare dobre davati djeci svojoj, koliko će više otac vaš nebeski dati dobra onima koji ga mole?

I opet, ne mogu biti sigurna da je On.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...