Jump to content

SAD ukinule neutralnost interneta

Оцени ову тему

Justin Waters

Препоручена порука

пре 5 минута, Lady Godiva рече

Није то слободно тржиште, већ олигархија. Ти би, друже Владимире, то требало да знаш. ;)

Slobodno tržište i podrazumeva oligarhiju samo je problem u tome da li je taj neko na slobodnom tržištu postao oligarh isključivo svojim sposobnostima(utopija lično za mene) ili je pak imao neke protekcije,subvencije od strane države(aktuelnog političkog establišmenta)?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 24 минута, Иван ♪♫ рече

Moja prva reakcija je da li je to zaista tako ili je samo uopstena pretpostavka ili samo opsta informisanost? Da je sve toliko zatvoreno, neprosirivo i nedostupno? Na lokalnom planu, koliko puta vidim radnici otvore sahtove i razvlace kablove, znaci da postoji odredjena infrastruktura da se novi kablovi lako postave. Ja mislim da u mom kraju ima nekoliko provajdera, i smaraju idu s vremena na vreme s ponudama da predjes kod njih. Na nekom sirem planu, povezivanja izmedju gradova, uopste ne vidim problem da ako neko ima resursa da postavi nove kablove, ne mora da raskopava put, moze i pored puta, kao sto si i sam rekao u pustari ima mesta. A i to moze satelitima, a ne kablovima, Elon Mask ima neke ideje u tom smislu. Tvoja poenta kao da se svodi na to da nema mesta za kablove, sto mi je tesko da poverujem.

Da to je odlično kada imaš više provajdera koji te smaraju i ja bih to volio da mogu u mom kraju i da bi to bilo moguće ti provajder dijele infrastrukturu koju je neko već napravio, ili državna telekomunikaciona firma ili privatna koja ustupa korištenje, ali ja ne mogu trenutno jedini način da imam širokopojasni internet je preko kablovske televizije koja ima monopol u mom dijelu grada. Ako mi se oni ne sviđaju ne mogu da dozovem drugu kompaniju i potpišem ugovor, jer ova kablovska televizija ni sa kim ne dijeli svoju infrastrukturu tako da mogu da se slikam. Ne govorim iz nekih pretpostavki već iz poznavanja materije kako se planira i izgrađuje infrastruktura u gradovima, pogotovo kada se prave nove ulice gdje će se provlačiti optički kablovi unaprijed se isplanira gdje idu cijevi za kablove i tu se ostavi prostor gdje na kraju ti kablovi uvlače i izvlače, ali prostor koji je ostavljen nije beskonačan i uglavnom ga zauzmu one kompanije koje su bogate i mogle su da ulože u tu infrastrukturu. 

A da je satelitski prenos dobar, i jeste ali samo u mašti makar za sad. Satelitski prenos je još u povoju i daleko je skuplje lansirati satelite nego izgraditi optičke kablove po dnu okeana ili po gradovima i veza preko satelita i brzina prenosa su daleko daleko manji nego preko kablova, tako niko još za sad ne planira da instalira dronove, balone i satelite za upotrebu interneta za visoke brzine i masovnu upotrebu, već primarno u udaljenim dijelovima svijeta i po okeanima gdje nema druge infrastrukture i onda kakva takva veza je bolja nego nikakva. Istina kada jednog uznapreduje tehnologija prenosa podata satelitskim putem, onda će biti mnogo lakše se natjecati na tržištu i kranji korisnici će moći lakeše da se odluče za provajdere, ali do tad će još proteći gigabjata optičkim kablovima. 

пре 37 минута, Иван ♪♫ рече

Sto se tice drugog dela, kako si napisao ispada da kad nesto svoje samo spustis na javnu povrsinu da vise nije tvoje. Ne znam ja sta je cija zemlja, i kako se prolazak kabla regulise, nek i placa drzavi za prolaz, ali, kao sto sam vec rekao, sami ameri kazu da je glavna prepreka slobodnom trzistu njihovih ISP-a (a time i uzrok monopola postojecih kompanija) upravo opterecenje regulacijama.

Ma znaš kako vjerujem da je zbog regulacije, kako da ne. 

https://www.recode.net/2017/12/13/16773062/global-internet-speeds-faster-2017-ookla

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Slobodno tržište i podrazumeva oligarhiju samo je problem u tome da li je taj neko na slobodnom tržištu postao oligarh isključivo svojim sposobnostima(utopija lično za mene) ili je pak imao neke protekcije,subvencije od strane države(aktuelnog političkog establišmenta)?

Постоји природни монопол или ологопол. Рецимо код водовода. Прескупо је да сад постоји десет фирми које ће прокопавати улице и спроводити своје цеви. Неисплативо је. Зато имаш монополисту који би могао да се иживљава са ценом. То што тај монопол не постоји због државне регулације, подмићивања службеника итс, не чини га ништа бољим за потрошаче. 

Али мене баш и брига за слободно тржиште (мислим да теоретишем о њему) економија ми је досадна. Него ме нервира твој аватар, а не могу да заспем.. па лупетам овде. :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lady Godiva рече

Него ме нервира твој аватар, а не могу да заспем.. па лупетам овде. :D

Šo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Иван ♪♫ рече

Oni prakticno nemaju slobodno trziste provajdera, kukaju na provajdere na sve strane, a provajderi monopolisti ih tretiraju kako hoce. I onda imaju potebu da problem (prouzrokovan regulacijama) resavaju dodatnim regulacijama.

Па је онда решење оставити те монополисте и дати им још одрешеније руке да им још више раде шта хоће? Нисам све испратио, је л’ Трамп либерализовао тржиште провајдера?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Možda malo ,,glupo,, pitanje ali kako neko može da postane provajder?kakva infrastruktura je potrebna za tako nšto?Kod svih tih telekomuikacionih kompanija koje posluju u tom svetu zapazih da su državne....

Не знам за остатак света, људи су код навикли да су такве ствари државне па им је незамисливо другачије.

У САД ни једна није државна. Нити је инфраструктура државна. Приватне компаније имају своје мреже, каблове, сателите итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 12/17/2017 at 1:36, Juanito рече

Па је онда решење оставити те монополисте и дати им још одрешеније руке да им још више раде шта хоће? Нисам све испратио, је л’ Трамп либерализовао тржиште провајдера?

Dati SVIMA (ne samo pojedinima) odresene ruke da posluju kako hoce.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Иван ♪♫ рече

Ok... ali Tramp nije svima dao odrešene ruke da posluju kako hoće... nije svima ni na ISP tržištu dao odrešene ruke da posluju kako hoće... dao im je odrešene ruke po pitanju jedne stvari, a što je sasvim očigledno loše za sve osim provajdera...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 12/17/2017 at 1:16, Justin Waters рече

kablovska televizija ni sa kim ne dijeli svoju infrastrukturu

Pa jel' bi ti podelio samnom svojih 100 evra, eto onako, cisto da imamo obojica jednako od tvojih 100 evra, ,,neutralnosti" radi? Naravno da ne bi. Zasto bi oni. Mislim, bezveze je situacija, ali to nije zato sto jedan provajder ne deli svoju imovinu, vec zato sto nema drugih. Pravo je pitanje zasto ih nema (ali o svom trosku)?

Ne govorim iz nekih pretpostavki već iz poznavanja materije kako se planira i izgrađuje infrastruktura u gradovima, pogotovo kada se prave nove ulice gdje će se provlačiti optički kablovi unaprijed se isplanira gdje idu cijevi za kablove i tu se ostavi prostor gdje na kraju ti kablovi uvlače i izvlače, ali prostor koji je ostavljen nije beskonačan i uglavnom ga zauzmu one kompanije koje su bogate i mogle su da ulože u tu infrastrukturu.

Ok, zakljucak koji mogu da izvucem iz ovoga je da je prostor predvidjen za kablove toliko mali da moze da ih stane samo par komada. Da li je to tako? Meni je tesko da poverujem, jer nema smisla, kablovi ne zauzimaju mnogo zapremine. A ako je neko projektovao tako da moze svega par kablova da stane, i da posle ne mozes da raskopas, onda je to glupo. Evo sad sam izguglao kako izgleda kabl koji povezuje evropu i ameriku, sasvim mali presek u odnosu na razdaljinu (a sogirno mnogo manje na lokalnom nivou). Takodje, posto poznajes materiju, kako se radi sirom sveta po tom pitanju, npr. u americi gde se sad ova neutralnost i glasa, a kako u evropi? Siguran sam da je uracunato odrzavanje i zamena.

A da je satelitski prenos dobar, i jeste ali samo u mašti makar za sad.

ne znam, spacex vec planira upravo to

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Иван ♪♫ рече

Слажем се, али то овде није случај. Они овде нису дерегулисали тржиште интернет услуга. Ни изблиза. Није чак ни корак ка томе. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Слажем се, али то овде није случај. Они овде нису дерегулисали тржиште интернет услуга. Ни изблиза. Није чак ни корак ка томе. 

Па нек дерегулишу. Конкуренција решава сваки проблем лоше услуге.

Једино ово што Џастин каже да то није могуће због ограничености простора и инфраструктуре, у шта ја не знам колико да верујем, јер ми делује нереално да неко није предвидео довољно места за пар каблова, или да баш нигде нема места за нове. Сигуран сам да је реалност компликованија од ове моје једноставне и лаичке претпоставке, али бих волео да знам тачно на који начин компликованија.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Иван ♪♫ рече

Једино ово што Џастин каже да то није могуће због ограничености простора и инфраструктуре, у шта ја не знам колико да верујем, јер ми делује нереално да неко није предвидео довољно места за пар каблова, или да баш нигде нема места за нове. Сигуран сам да је реалност компликованија од ове моје једноставне и лаичке претпоставке, али бих волео да знам тачно на који начин компликованија.

Друга ствар је што све то може и бежично. У задњих пар година преко 50% саобраћаја на интернету обавља се преко мобилних мрежа и тај ће тренд вероватно да се настави.

Што се тих хипотетичких "пакета услуга" тиче, не сећам се да је тако било пре 2015-те па не верујем да ће бити у будућности. Интернет је почео као група компанија које су давале веома ограничен приступ својим серверима, па је онда врло брзо еволуирао у потпуно повезану и неограничену мрежу. Очигледно је тренд да се што више повезује, а не изолује - јер се свима тако више исплати. Мени лично би одговарало да могу да избацим ствари које не желим да користим и тако уштедим неку кинту.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Grizzly Adams рече

Мени лично би одговарало да могу да избацим ствари које не желим да користим и тако уштедим неку кинту.

Ал брате, порниће да ми наплаћују...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...