Jump to content

SAD ukinule neutralnost interneta

Оцени ову тему

Justin Waters

Препоручена порука

Нема ме два дана и сви постадосте Че Геваре... ;)

пре 2 часа, Justin Waters рече

KRAJ INTERNETA KAKAV POZNAJEMO?

Тај закон о "неутралности" је донесен 2015-те. Ако се добро сећам интернет је постојао и сасвим лепо радио пре тога.

Изем ли га како је сад "крај интернета" и остале апокалипсе... Ваљда се тако боље продају новине...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 часа, Grizzly Adams рече

Тај закон о "неутралности" је донесен 2015-те. Ако се добро сећам интернет је постојао и сасвим лепо радио пре тога.

Изем ли га како је сад "крај интернета" и остале апокалипсе... Ваљда се тако боље продају новине...

Da li je radio baš lijepo to je vrlo upitno jer da je radio lijepo nikad niko ne bi pokrenuo pitanje neutralnosti interneta, a termin je skovan još 2003 godine:

Цитат

A widely cited example of a violation of net neutrality principles was the Internet service provider Comcast's secret slowing ("throttling") of uploads from peer-to-peer file sharing (P2P) applications by using forged packets.[9] Comcast did not stop blocking these protocols, like BitTorrent, until the Federal Communications Commission ordered them to stop.[10] In another minor example, The Madison River Communications company was fined US$15,000 by the FCC, in 2004, for restricting their customers' access to Vonage, which was rivaling their own services.[11] AT&T was also caught limiting access to FaceTime, so only those users who paid for AT&T's new shared data plans could access the application.[12] In July 2017, Verizon Wireless was accused of throttling after users noticed that videos played on Netflix and YouTube were slower than usual, though Verizon commented that it was conducting "network testing" and that net neutrality rules permit "reasonable network management practices".[13]

https://en.wikipedia.org/wiki/Net_neutrality

Ovo je samo primjer nečega što je doprlo do javnosti, a šta provajderi rade na svojim serverima to je vrlo diskutabilno. Ja otkad znam za sebe i od kad koristim internet nikad nisam bio oduševljen brzinom surfanja, a to naročito u posljednje vrijeme kako brzine navodno rastu. Internet mi često šteka, a svaki put kad nazovem provajdera, on kaže sve je uredu. Ma važi...Otkud znam da mi ne usporava vezu generalno u odnosu na brzinu koja je potpisana ugovorom?  Ili kad surfam po youtubu recimo ili kada pregledam neke stranice sa dosta slika?

Naslov iz Blica jeste pompezan u novinarskom stilu, ali ono što je dalje opisano u tekstu gdje se navodi da sami osnivači interneta i kreatori WWW se protive ovoj odredbi FCC, i da je također istraživanje pokazalo da tržište želi neutralan internet, to je bitno i na sve to su ostali gluvi trampove birokrate i advokati Verizona.

Zakon koji je donešen 2015 je bio dobar jer je donešen u zemlji koja je izmislilia internet i gdje se nalazi najveća količina internet infrastrukture na svijetu i gdje postoji samo par širokopojasnih provajdera od koga zavisi čitava nacija, jer se time stavlja pritisak na provajdere da ne krše ugovorm potpisane brzine plus ostavlja se mogućnost da ako neko otkrije da oni prigušuju brzinu ili na neko drugi način filtriraju sadržaj da ih se može tužiti. To sve je bilo dobro i za globalni uticaj i popularisanje važnosti neutralnosti neta, a ovako kada je najuticajnija IT zemlja uklonila neutralnost onda će se i ostali nećkati ili u potpunosti ukloniti od te ideje. Ostaje šansa da će EU nastaviti drugačije od Uncle Sam-a, ali to je vrlo upitno s obzirom da u nekim zemljam EU provajderi već nude internet pakete po uzoru na kablovsku televiziju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kako bi to moglo da izgleda:

what-is-net-neutrality-isp-package-diagr

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/12/14/16692318/net-neutrality-local-loop-broadband-internet-access

Ovaj članak je jako zanimljiv. Govori da neutralnost interneta nije jedini način da se korištenje interneta učini fer za krajnje korisnike, ali da je ono po svojoj praksi izgleda jedini način u SAD. Članak govori kako su druge zemlje, recimo u Evropi našle načina da naprave konkurentno tržipte sa nižim cijenama, tako što su prisilile velike provajdere da svoju infrastrukturu dijele sa ostalima koji žele da se takmiče na polju davanja internet usluga. Članak dalje govori o nekoliko pokušaja da se reguliše ovaj metod i u SAD, ali da je sve na kraju propalo, i članak zaključuje kako svi govore o potrebi stvaranja konkurencije, ali da jednostavno ne mogu da se dogovore kako. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Grizzly Adams рече

Piše: "KRAJ INTERNETA KAKAV POZNAJEMO"

Nije ništa apokaliptično... samo je sranje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Po malo sam pratio to po netu i sta sami ameri kazu. Kablove je postavljao njihov department of defence, ali naravno sva ostala tehnika je vlasnistvo provajdera i posteno je da sa njom mogu da rade sta hoce. Problem koji oni imaju jeste u upravo u regulacijama koje ulazak novih igraca na ISP trziste cini prakticno nemogucim. Oni prakticno nemaju slobodno trziste provajdera, kukaju na provajdere na sve strane, a provajderi monopolisti ih tretiraju kako hoce. I onda imaju potebu da problem (prouzrokovan regulacijama) resavaju dodatnim regulacijama. Kao kad alkoholicaru treba alkohol da bi se osecao normalno. Izgleda da je ISP situacija bolja u Srbiji nego tamo.

Slobodno trziste prirodno resava problem net neutralnosti, jer ko nudi bolju uslugu taj prezivljava na trzistu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Иван ♪♫ рече

Slobodno trziste prirodno resava problem net neutralnosti, jer ko nudi bolju uslugu taj prezivljava na trzistu.

Obicna fantamozgarija. Neko je ranije vec napravio tu infrastrukturu zato što je bio veći i imao je para i radio je to na vrijeme kada su se planirali vodovi po gradu kuda i kako će ići. Ne mogu se kablovi postavljati tek tako kako nekome padne na pamet da postane provjader. Ako se broj provajdera poveća drastično, dakle veliki broj njih hoće da se takmiči na tržištu i da svi nude solidnu brzinu prema kompetitivnim cijenama, oni prosto moraju da se uključe u neku postojeću infrastrukturu. Ako neki AT&T ima podeblji kanal širom grada i kaže ovaj kabal je moj, nedam ga nikome, kako onda možemo uopšte govoriti o nekom slobodnom tržištu i zdravoj konkurenciji? 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Justin Waters рече

Obicna fantamozgarija. Neko je ranije vec napravio tu infrastrukturu zato što je bio veći i imao je para i radio je to na vrijeme kada su se planirali vodovi po gradu kuda i kako će ići. Ne mogu se kablovi postavljati tek tako kako nekome padne na pamet da postane provjader. Ako se broj provajdera poveća drastično, dakle veliki broj njih hoće da se takmiči na tržištu i da svi nude solidnu brzinu prema kompetitivnim cijenama, oni prosto moraju da se uključe u neku postojeću infrastrukturu. Ako neki AT&T ima podeblji kanal širom grada i kaže ovaj kabal je moj, nedam ga nikome, kako onda možemo uopšte govoriti o nekom slobodnom tržištu i zdravoj konkurenciji?

Odma đonom, a? Mislim da na ovoj planeti ima sasvim dovoljno mesta za par novih kablova. A ako je pojedinačni kabl nečije vlasništvo, onda je tu kraj priče. Osim ako ne osporavaš nepovredivost privatne svojine.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Grizzly Adams рече

Нема ме два дана и сви постадосте Че Геваре... ;)

Забринули смо се да због ових промена на дивљем западу не можеш да приступиш Поукама, па се зато дигла џева. :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Иван ♪♫ рече

Odma đonom, a? Mislim da na ovoj planeti ima sasvim dovoljno mesta za par novih kablova. A ako je pojedinačni kabl nečije vlasništvo, onda je tu kraj priče. Osim ako ne osporavaš nepovredivost privatne svojine.

Ne đonom nego realnošću. Ima dovoljno mjesta u sahari i amazonskoj džungli, ili sibirskim stepama. U gradovima je sve manje i manje i za ostalu infrastrukturu. Optički kablovi nisu jedina stvar koja se polaže u trupu saobraćajnica, tu je i vodovod, i kanalizacija, fekalna i kišna, tu su vrelovodi, i gasovodi, tu su električni kablovi, to su drugi podzemni objekti i svi oni međusobno moraju biti odmaknuti, plus nadkrivni slojevi su veđu urađeni popločani, asfaltirani, zatravljeni i uopšte nema mjesta da neki novi provajder kome se ćefne da izađe na tržište raskopava ulice i postavlje svoje kablove.

I te kako da osporavam nepovredivost privatne svojine koja se nalazi na javnoj površini. Ne može da postoji nikakva privatna svojina na prostoru koji je namjenjen javnoj upotrebi, privatnik može samo da tu površinu dobije koncesiono da s njom radi nešto određen period, ali ne i da trajno bude njegova. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Ne đonom nego realnošću. Ima dovoljno mjesta u sahari i amazonskoj džungli, ili sibirskim stepama. U gradovima je sve manje i manje i za ostalu infrastrukturu. Optički kablovi nisu jedina stvar koja se polaže u trupu saobraćajnica, tu je i vodovod, i kanalizacija, fekalna i kišna, tu su vrelovodi, i gasovodi, tu su električni kablovi, to su drugi podzemni objekti i svi oni međusobno moraju biti odmaknuti, plus nadkrivni slojevi su veđu urađeni popločani, asfaltirani, zatravljeni i uopšte nema mjesta da neki novi provajder kome se ćefne da izađe na tržište raskopava ulice i postavlje svoje kablove.

I te kako da osporavam nepovredivost privatne svojine koja se nalazi na javnoj površini. Ne može da postoji nikakva privatna svojina na prostoru koji je namjenjen javnoj upotrebi, privatnik može samo da tu površinu dobije koncesiono da s njom radi nešto određen period, ali ne i da trajno bude njegova. 

Moja prva reakcija je da li je to zaista tako ili je samo uopstena pretpostavka ili samo opsta informisanost? Da je sve toliko zatvoreno, neprosirivo i nedostupno? Na lokalnom planu, koliko puta vidim radnici otvore sahtove i razvlace kablove, znaci da postoji odredjena infrastruktura da se novi kablovi lako postave. Ja mislim da u mom kraju ima nekoliko provajdera, i smaraju idu s vremena na vreme s ponudama da predjes kod njih. Na nekom sirem planu, povezivanja izmedju gradova, uopste ne vidim problem da ako neko ima resursa da postavi nove kablove, ne mora da raskopava put, moze i pored puta, kao sto si i sam rekao u pustari ima mesta. A i to moze satelitima, a ne kablovima, Elon Mask ima neke ideje u tom smislu. Tvoja poenta kao da se svodi na to da nema mesta za kablove, sto mi je tesko da poverujem.

Sto se tice drugog dela, kako si napisao ispada da kad nesto svoje samo spustis na javnu povrsinu da vise nije tvoje. Ne znam ja sta je cija zemlja, i kako se prolazak kabla regulise, nek i placa drzavi za prolaz, ali, kao sto sam vec rekao, sami ameri kazu da je glavna prepreka slobodnom trzistu njihovih ISP-a (a time i uzrok monopola postojecih kompanija) upravo opterecenje regulacijama.

Uostalom, bas me i briga kako ce da rese, mene u celoj prici interesuje samo princip nepovredivosti imovine.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Lady Godiva рече

Забринули смо се да због ових промена на дивљем западу не можеш да приступиш Поукама, па се зато дигла џева. :D

Samo ako Pouke opstanu na slobodnom tržištu...inače ide samo fik i gotovo :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Možda malo ,,glupo,, pitanje ali kako neko može da postane provajder?kakva infrastruktura je potrebna za tako nšto?Kod svih tih telekomuikacionih kompanija koje posluju u tom svetu zapazih da su državne....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Кратос рече

Samo ako Pouke opstanu na slobodnom tržištu...inače ide samo fik i gotovo :D

Није то слободно тржиште, већ олигархија. Ти би, друже Владимире, то требало да знаш. ;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...