Jump to content

Папа Фрањо мијења Оче наш

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 23 минута, kopitar рече

Ne razlikuješ napast ( koja može biti samo od đavla ) i iskušenja .

Meni deluju kao sinonimi za istu stvar.

Recimo, Jov je bio pod napastom djavla, po tom dopustenju Bozijem. Pa, je trpeo i iskusenja od svoje zene i svojih prijatelja i sve je junacki i pravedno podneo i izborio se na kraju sa svim tim iskusenjima i napastima.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Meni deluju kao sinonimi za istu stvar.

Recimo, Jov je bio pod napastom djavla, po tom dopustenju Bozijem. Pa, je trpeo i iskusenja od svoje zene i svojih prijatelja i sve je junacki i pravedno podneo i izborio se na kraju sa svim tim iskusenjima i napastima.

Ne uvodi Otac u napast..već đavao .

A sad ti uvodiš u napast.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Ne uvodi Otac u napast..već đavao .

A sad ti uvodiš u napast.

Da, naravno, preko djavla ide napast.

Ali, samo po dopustenju Bozijem. Da Bog nije dozvolio djavlu da pridje pravednom Jovu i da ga iskusava, ovaj ( djavao ) ne bi ni imao nikakvu vlast da cini sta hoce i koliko hoce sa Jovom i njegovom porodicom i imovinom.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Muramasa рече

Problem je u tome što nisi definisao šta znači "podneti" ili još bolje "ne podneti" iskušenje.

Pa, ne znam sta tacno da ti kazem, ( ne znam ), sta ti mislis pod ovim pojmovima ?

Ja to povezujem sa onim, da svako ima svoj krst i svoju snagu kojom moze podneti neko iskusenje. I, zbog toga Bog nece dozvoliti nekom vece iskusenje od onoga koje moze podneti i poneti , nekom svojom duhovnom snagom i verom.

Naravno, samo u slucajevima kada covek ne stvara sam sebi neko iskusenje i problem, onda, se moze desiti da padne pod teretom takvog iskusenja, jer uzima veci krst od onoga kojega je dobio od Boga.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Da, naravno, preko djavla ide napast.

Ali, samo po dopustenju Bozijem. Da Bog nije dozvolio djavlu da pridje pravednom Jovu i da ga iskusava, ovaj ( djavao ) ne bi ni imao nikakvu vlast da cini sta hoce i koliko hoce sa Jovom i njegovom porodicom i imovinom.

Sad ti je jasno zašto se mijenja da nebi svaki put morao filozofirati kad dođeš do tog mjesta, jer nisu svi pametni ko ti i VSB.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Ne razlikuješ napast ( koja može biti samo od đavla ) i iskušenja .

Код нас православних стоји "и не уведи нас у искушење", док је код хрвата католика "у напаст".

Дакле, ми немамо тај проблем (ако следимо твоје резоновање).

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Muramasa рече

Evo jednog primera. Nekoga Bog krene da opterećuje iskušenjima i on na kraju prsne, pobije pola komšiluka i onda možda i sebe, kao Dragan Čedić pre koliko godina ili kao onaj nesrećnik iz Jabukovca. Jel to izneseno iskušenje, ili je iskušan preko mere?

To se dogodi kad se ne moli ispravno Očenaš.:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Код нас православних стоји "и не уведи нас у искушење", док је код хрвата католика "у напаст".

Дакле, ми немамо тај проблем (ако следимо твоје резоновање).

Šta kod vas Otac uvodi u iskušenje.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, kopitar рече

Sad ti je jasno zašto se mijenja da nebi svaki put morao filozofirati kad dođeš do tog mjesta, jer nisu svi pametni ko ti i VSB.

Pa, nije to bas tako obicna molitva i obicna stvar.

Treba se i razumno i koncetrisano moliti, da nam bude na korist.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Muramasa рече

Evo jednog primera. Nekoga Bog krene da opterećuje iskušenjima i on na kraju prsne, pobije pola komšiluka i onda možda i sebe, kao Dragan Čedić pre koliko godina ili kao onaj nesrećnik iz Jabukovca. Jel to izneseno iskušenje, ili je iskušan preko mere?

Ne, to je ono, kada covek sam umisli, da moze postici neke stvari u zivotu svojom snagom i psihom, pa pukne i prsne, a, moze i da se obrati za pomoc nekom drugom, prijatelju ili psihijatru, mozda mu i oni pomognu ( ne moramo da mesamo Boga u takvu pricu ).

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Благовесник рече

A sta se konkretno tu sustinski menja, ne menja se vec jasnije izrazava... Ili verujes da Gospod nije s nama u nasim iskusenjima (napastima) ili da nas uvodi u  iskusenja? Mada, nije li iskusavao u smislu testirao Avraama? Ima i drugih primera...

Pa menja se jer bez Božjeg dopuštenja djavdjav i ne bi mogao da nas uvede u napast a bez našeg pristanka mi u tim iskušenjima ne bi ni bili, jer molitva se u kontekstu završava i sa ne uvedi nas u iskušenja, no izbavi nas od zloga. Ovde je dvojako značenje, zlo kao djavdjav postoji oko tebe ali može po Božjem dopuštenju i da uđe u tebe te reči izbavi nas od zloga moraju same po sebi nositi i oba značenja. Prvo značenje je da ti Bog pomogne i djavdjava što više udaljava od tebe i da te štiti od njega a drugo značenje jeste da mi priznajemo da ponekad po slabosti svojoj dopuštamo sebi da budemo zli i na taj način i upadamo u iskušenje.

Da li treba sada da se ponavljamo kako bez Božjeg dopuštenja ne biva ništa? Bog će sigurno dopustiti da ti sklopiš neki poludogovor sa djavdjavom i dopustiš sebi da budeš malo zao i upadneš u iskušenje, jer je slobodna volja stvorenja neprikosnovena u odnosu prema zajednici sa Bogom.

Takođe tom molitvom "ne uvedi nas u iskušenje no izbavi nas od zloga" slavimo Boga u Njegovoj svemogućnosti, da svom stvorenju dopusti iskušenje koje može podneti i nešto naučiti iz toga, pre svega strpljenju i veri da ga Bog neće napustiti ni u takvoj situaciji.

Povezivati ovo samo i isključivo sa djavdjavom, udaljavamo se od Božje svemogućnosti u zaštiti svakog čoveka ma u kakvoj se situaciji nalazio i njegovoj promisli što je dopustio ili te uveo u iskušenje. Naravno da Bog nije inicijator tog iskušenja, niti da ih on stvara kako bi čoveka naučio pameti, nego DOPUŠTA iskušenja kako bi se upravo preko iskušenja projavljivala nebeska pravda i Istina ko je zapravo izazivač iskušenja.

Uzmimo sada na primer da iskušenje povežemo samo sa djavdjavom, imaćemo situaciju da Bog tu nije hteo da pomogne, da se taj čovek udaljio od Boga, da je otpao od Boga i eto posla za inkvizitore a ako govorimo o tome da nas Bog ne uvede u iskušenje, onda se oslanjamo samo na Njegovu premudrost i pravednost odluke ako neko ipak dospe u iskušenje,  nosimo se rečima, da ti Bog neće natovariti teret koji ne možeš poneti i da ti taj eventualni teret može biti na kraju i pomoć u tvom sopstvenom spasenju.

Dakle udaljivati iskušenja od Boga, negira Njegovu premudrost, jer ne malo nas ponekad upadne u slične situacije.

• Свиђа ми се 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, kopitar рече

Šta kod vas Otac uvodi u iskušenje.

Mislim da je ekumenizam preko potrebna stvar, jer ako ste vi na zapadu počeli da brkate ko je inicijator iskušenja a ko daje završnu reč o dopuštanju, onda smo vam mi sa Istoka preko potrebni :))

• Хахаха 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Лапис Лазули рече

Meni ovo zvuci sasvim logicno i ispravno.

Odma` da ti kazem - nema veze s mozgom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, obi-wan рече

Odma` da ti kazem - nema veze s mozgom.

Slusam(citam) :)

Sta je toliko van mozga?

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...