Jump to content

Папа Фрањо мијења Оче наш

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 35 минута, Лапис Лазули рече

Slusam(citam) :)

Sta je toliko van mozga?

Sve.

Kao prvo, vekovima su duhonosni ljudi citali tu molitvu, i uopste svi hriscani koliko god ih bilo, i svaki od ovi` danasnjih prcipevaca nazoviteologa prvo to pitanje mora da postavi sebi: "jel moguce da sam ja tek prvi koji je dosao do neceg (tako sustinski vaznog) ispravnog, a da su pre mene oblaci svetih masili celu stvar?" Takvo pitanje je svojstveno ljudima koji su bar ovlas upoznali hriscansko smirenje (= smirenoumlje), ali je potpuno strano onima koji bi samo da mozgaju (tj. onima koji su tragicno oslonjeni samo na svoje JA).

Kao drugo... Bog nas UVEK itekako uvodi u iskusenja, vaspitno, kao Ucitelj sto pred decu stavlja pitanja i zadatke, da bi napredovali u onome sto uce. Uoci: Bog po ovim recima nije uzrok iskusenja, daleko bilo, nego nas po svom neizrecivom promislu uvodi u njih (= dopusta ih po meri nase snage/slabosti; uporedi sa "nikome se ne daje da nosi krst veci nego sto moze da ponese), kako bi nas vezbao i utvrdjivao u svojoj najbozanskijoj vrlini/dobroti. Prakticno svi Oci askete, koji su se detaljno bavili hriscaniskim podvigom kao glavnom temom, imaju bezbrojne zapise i knjige koje ovo potvrdjuju. Pocev od najosnovnijih katihizisa, do hriscanske "nuklearne fizike", tj. Dobrotoljublja i njemu slicnih zapisa/knjiga.

Da, upravo to - ma koliko se mnogim danasnjim hriscanima to ne dopadalo (ne mislim na tebe, pronaci ce se vec ako budu citali), ali Bog zaista kaznjava ljude, vaspitno, kao sto i treba da cini pravi Roditelj, Ocinski, da bi nas odvratio od zla i utvrdio na putu Istine i Dobra. O tome govore Pisma, Apostoli, Oci, svi koji nesto jesu i necemu vrede u ovoj nasoj Crkvi.

Dakle, ovo sto oni sad tamo satro menjaju prevod je proizvod najobicnijeg i najsuvljeg moguceg racionalizma, bez ijedne trunke istinskog Duha.

Sto bi rekao blazene uspomene starac Pajsije Svetogorac - "to nije bogoslovlje, nego mozgoslovlje". Toliko.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Dakle, reci "i ne uvedi nas u iskusenje" sasvim jasno i ocigledno znace "ne dopusti da padnemo u iskusenja koja nas vrebaju, cak ni radi vezbanja u dobru, imaj u vidu nasu neizmernu slabost" (ovim recima upravo izrazavamo svoje smirenje/smirenoumlje pred Bogom). Ovo se takodje jos jasnije vidi kad se doda sledeci stih "nego nas izbavi od zloga", koji jasno ukazuje ko je u stvari uzrocnik iskusenja.

Dakle, nazoviteolozi samo treba da pogledaju u sledeci stih, da im bude jasan celokupan kontekst, a ne da se ovako hvataju za jedan kao subotari.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

Dakle, reci "i ne uvedi nas u iskusenje" sasvim jasno i ocigledno znace "ne dopusti da padnemo u iskusenja koja nas vrebaju, cak ni radi vezbanja u dobru, imaj u vidu nasu neizmernu slabost" (ovim recima upravo izrazavamo svoje smirenje/smirenoumlje pred Bogom). Ovo se takodje jos jasnije vidi kad se doda sledeci stih "nego nas izbavi od zloga", koji jasno ukazuje ko je u stvari uzrocnik iskusenja.

Dakle, nazoviteolozi samo treba da pogledaju u sledeci stih, da im bude jasan celokupan kontekst, a ne da se ovako hvataju za jedan kao subotari.

Pa čak i ako dopusti iskušenje, ovom molitvom sigurno neće natovariti teret koji ne možemo podneti, nego će biti tu i podići nas kao što čovek podigne ranjenika na svoja pleća i prenese ga na sigurno mesto.

Naravno da to neće učiniti da nas uči pameti ali čovek se tvrdoglavi toliko i protivi se da je u jednom trenutku potreban i takav lek, jer niko nikada nije bio bez iskušenja a ovom molitvom Lekara uvek imamo sa sobom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Molimo se - da nas izbavi od zloga u iskusenjima (koja dolaze od njega i strasti tela) tj. da ne padnemo u greh.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Molimo se - da nas izbavi od zloga u iskusenjima (koja dolaze od njega i strasti tela) tj. da ne padnemo u greh.

Da li Bog dopušta iskušenja?

Подели на овим сајтовима

Dopusta ali ne uvodi u iskusenja.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Mnogi narod u svetu, ne samo oni koji se pripremaju primiti svetu hriscansku veru, vec i posveceni tj. hriscani (mnogi) misle da ih Bog kusa.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

Mnogi narod u svetu, ne samo oni koji se pripremaju primiti svetu hriscansku veru, vec i posveceni tj. hriscani (mnogi) misle da ih Bog kusa.

Pa kad im tako objašnjavate nije ni čudo.

Подели на овим сајтовима

A ko ih tako uci? Ja?? Mnogi narod jedva zna Oce nas iz kalendarica napamet i to je to...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

A ko ih tako uci? Ja?? Mnogi narod jedva zna Oce nas iz kalendarica napamet i to je to...

I eto baš ih zbunjuje " i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga".

Sad mi reci što je Petru Bog dopustio iskušenje da ga se tri puta odrekne? Dopustio je to, da bi mu pokazao da je i u iskušenjima sa Petrom i da mu oprašta ali da Petar mora da bude pažljiv.

Nije Bog inicijator tog iskušenja ali je Petra uveo (dopustio) u to iskušenje, jer se Petar tvrdoglavio kako bi za Hrista i poginuo ako treba i kako ga ljubi više i od svog života.

Kako ga sada Bog nije uveo (dopustio) u to iskušenje, znajući da Petra nikada neće napustiti i znajući da će se Petar pokajati.

Uveo ga je ali nije inicirao a to je bitna razlika i zato je važno da ako ti se desi takva vrsta gordeljivosti možeš doći i do iskušenja koje nije prijatno ali zato znaj da će molitvama Bog uvek biti sa tobom i neće te napuštati niti ti dati teret koji ti ne možeš poneti.

Uveo se Petar sam u iskušenje (inicirao) ali pošto ništa ne biva bez Božjeg dopuštenja mi se molimo Njemu i govorimo ne uvedi nas..., što u prevodnom smislu znači zaštiti nas od nas samih i od naših slabosti jer smo ih svesni.

Nisam siguran da kad je Isus rekao Petru da Ga će se tri puta odreći i da je to Petar ozbiljno shvatio jer zaista verujem da Ga je voleo, da je tada rekao Hristu Gospode ne uvedi me u to iskušenje no izbavi me od zloga, mislim da bi Isus to i učinio.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Ни један када се куша да не говори: Бог ме куша; јер се Бог не може злом искушати, Бог не куша никога.

Саборна посланица Св. Јакова брата Господњег

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Благовесник рече

Dopusta ali ne uvodi u iskusenja.

Nije tacno, bas nas cesto i uvodi, kao sto trener uvodi u mec ili trening svoju ekipu, i kao sto nastavnik uvodi u test svoje djake.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Благовесник рече

Razlikuj te dve stvari: kusa nas kusac i nepomjanik, ali nas Bog - dopustajuci nekad to kusanje, redje ili cesce - uvodi u iskusenje (tj. kao Svedrzitelj ga dopusta, po meri nasih snaga), a kako Oci vele - radi vezbanja u dobru.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Hriscani ne mole da nas Bog ne uvede u iskusenje, vec  pad u greh i napast tj. pobedu greha u iskusenju,  jer:

"Благо човеку који претрпи напаст јер кад буде кушан примиће венац живота, који Бог обрече онима који га љубе"

vec  da nas ne napusti u iskusenjima i napastima.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...