Jump to content

Да ли хришћани славе рођендан?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

Знате како,тај дан увек почињем Литургијом и резањем колача славског. Док се дошлепам из храма по кијамету, први гости већ стигну.

И све то чиним у част свог заштитника.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 41
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 14 часа, Поуке.орг инфо рече

То у Грчкој... али на пример Дејан, Милосав, Стојан... како они да славе дан по светитељу?

У сваком случају, онда се не треба радовати ни дану кад се дете родило, јер и то је рођендан...

Ваљда да тугујемо и да плачемо тог дана...

Наравно да се све може у Христу осмислити, па и рођендан. Није то никакав проблем, али свакако не би се требало препуштати баханалијама и пировањима.

Ako neko ima drugo krsteno ime, ono je verovatno po svetitelju. Ali ako neko nema, pronasla sam da ako zeli moze da obelezi kao imendan, dan Svih Svetih. To je u stvari nedelja Svih Svetih i ona se racuna u odnosu na praznik Duhova, dakle svake godine pada drugog datuma. Prvi nedeljni dan posle praznika Duhovi je nedelja Svih Svetih.

Подели на овим сајтовима

Стварно не видим накав проблем у обележавању рођендана. Нама то дође као повод да спремимо леп ручак и проведемо дан заједно. Наравно дође и понеко од најуже породице и пријатеља. Тако да то буде један леп дан са блиским људима.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Lady Godiva рече

Стварно не видим накав проблем у обележавању рођендана. Нама то дође као повод да спремимо леп ручак и проведемо дан заједно. Наравно дође и понеко од најуже породице и пријатеља. Тако да то буде један леп дан са блиским људима.

Па не видиш ти секо. 

Ал виде талибани!?

Тј. ови што би тели да нас оправослављују!

Подели на овим сајтовима

Pa zbog tih talibana polupismenih ljudi ne dolaze u hramove. Pravoslavlje je ljubav i sloboda

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

E!

У инат свима - Срећан вам рођус!

И упркос свему - Срећна вам (наступајућа) Нова Година!

Untitled.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Милан Ракић рече

E!

Која Нова Година? Није ваљда ова папистичка, грегоријанска? 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Lady Godiva рече

Која Нова Година? Није ваљда ова папистичка, грегоријанска? 

NARAVNO!

Počev od te, sa varijantama "u 13 dana", kao da 14-ti neće doći nakon 2100. godine npr. 

Pa onda "dođe" kineska...

Pa uz NovuŠolskuGodinu, taman!"dođe" i Crkvena.

Al ova što pomenuh, to je za ove PREPODOBNE da se SETE večeras kada se budu bičovali po leđima zbog POMISLI na svoj rođendan, te PRIMISLI kako su ONI kao OBIČNI CRVI BOŽIJI pomislili da mogu sebi da dopuste takvu EKSPLOZIJU GREŠNOSTI kao što je SLAVLJENJE SEBE, tj. SVOG SOPSTVENOG ROĐENDANA!!!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Милан Ракић рече

E!

Untitled.jpg

Što mi reče jedan prepodobni pre neki dan: Moraš ti još da radiš na sebi :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Док си дете,роситељи, стрине и тете некако управљају тим рођенданима. Код бабе је било под обавезно Слава, Бадњи дан, Васкрс...не знам ни сама какве све успомене носим из детињства, и шта је све утицало на моје мишљење о рођенданима,на пример.

Има већ доста година откако се увек захвалим на честиткама, кад се сети когод. Пазим да не промашим да честитам рођендан онима којима је до тога стало...Немам неку представу о свом рођендану, признајем.

Свако претеривање није на корист никоме. Ухватим себе како пазим да ме погрешно не протумаче. Све више ћутим. Чудновато ово време, хватамо се за реч буквално.

Подели на овим сајтовима

Ја лично не правим неке нарочите приреме за тај дан али се можда молитвено другачије осећам. Не браним ни деци ни фамилији било шта, ко се сети сети и како год то покаже ОК је. Ужасан сам са датумима али ако случајно сазнам за нечији рођендан онда честитам ако смо блиски.

Имам људе око себе због којих сматрам да сам богат човек и не обраћамо пажњу на рођендане али ако се погоди да се сетимо или видимо пар дана пре и после онда честитамо и пожелимо свако добро од Бога, испричамо се... За децу послужење у цркви и играоница или слично. За туђу децу како родитељи одлуче у то се уклапам колико могу.

Сада има нека мода овде да се на рођендане зову деца и из претходне групе/одељење и из новог (зову се другари и из 4. и 5. разреда, обе групе из вртића приликом преласка). То за мене значи, ако сви славе и сви иду и дођу, куповина 180 поклона годишње и добијање исто толико непотребних поклона назад, плус уништење цимањем...

Наравно не пада ми на памет да уђем у тај пакао и испуштујем ту нову моду осим у изузетним случајевима и за стару и за нову групу и одељење.

Подели на овим сајтовима

Негде прочитах ових дана,можда и овде,да се данас вера појављује  као фанатизам или либерализам.Али за фанатике је свако онај ко није фанатик припадник либерализма,који није пожељан.

Вероватно неки имају упитан однос и према дану сопственог рођења,у смислу неког обележавања.Од датума рођења и не би требало правити култ,али честитати некоме рођендан,поклонити нешто,почастити неког,јесу мали,љупки гестови којима у ствари славимо живот,који је за хришћане дар од Бога,а за неке друге неки други начин.

Све чешће видим како људи деле неке цитате неких стараца,а ретко неку Христову поуку,изгледа да је ово друго превише либерално :mahmah:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...