Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Коју учини у Христу васкрсавши га из мртвих, и посади себи с десне стране на небесима,

Tweet thisPost on Facebook

21

Изнад свакога началства, и власти, и силе, и господства, и изнад свакога имена што се може назвати, не само у овоме вијеку, него и у будућем;

Vidiš kakvog je karaktera vaskrsenje? Atemporalno, jer ga učini u Hristu i posadi ga sa desne strane iznad svakog načalstva i vlasti i sile i gospodstva i iznad svakog imena što se može nazvati ne samo u ovom veku nego i u budućem.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 33 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka.

Kakvo sad čekanje i budući život kad on preegzistira u Hristu kroz koga si ti stvoren?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

22

И све покори под ноге његове, и Њега постави изнад свега за главу Цркви,

23

Која је тијело његово, пуноћа Онога који све испуњава у свему.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Da li sam dobro razumeo da đurovci tvrde da između atemporalnog i temporalnog nema pre i posle? To bi bilo kao da Bog ne prethodi tvorevini.
Zato je čudno kada đurovci kažu da je tvorevina ušla u atemporalno do same bespočetnosti. Time slivaju ove dve kategorije - nestvorenog i stvorenog.

Ви не знате нацртну геометрију, а камо ли даље :-(

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Vedran рече

Ја се дивим како они верују у једнога Бога, Оца, Сина и Светога Духа. Јер не показују способност за апстрактно размишљање. 

Додуше има мноштво људи који немају ту способност, и исто верују, али ако имају и зрно мудрости и смрирења не упуштају се у богословске дебате. Или ако се упуштају онда и даље имају способност да се науче, исправе, узрасту. 

Verovanje u Svetu Trojicu nije posledica umne gimnastike i apstrakcije nego Božijeg otkrivenja koje je Isus Hristos doneo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Verovanje u Svetu Trojicu nije posledica umne gimnastike i apstrakcije nego Božijeg otkrivenja koje je Isus Hristos doneo.

Ето видиш. Ни овде ниси схватио поенту. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ali sve to će nama spočitavati. Oni će uvek biti besprekorni. [emoji4]

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ради схоластичара на форуму. Да напишемо схоластичку формулацију: 

Васкрсење је догађај у времену који је атемпоралан. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Tri pitanja:

1.Da li je ljudska priroda u Hristu stvorena?

2.Ako jeste kako može da preegzistira svetu?

3.Koji je smisao molitve za upokojene kad su oni odma nakon smrti uleteli u Eshaton?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Кратос рече

Kakvo sad čekanje i budući život kad on preegzistira u Hristu kroz koga si ti stvoren?

Ako ja opšte razuemm tvoj mentalni sklop, onda slobodno mogu da kažem da preegzistira jer iako si mi ih Oče dao Odozgo ne da ih uzmem od ovog sveta nego da ih sačuvam u ovom svetu iako nisu od ovoga sveta.

Dakle trudio sam se koliko sam mogao i to rečima Pisma.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Tri pitanja:

1.Da li je ljudska priroda u Hristu stvorena?

2.Ako jeste kako može da preegzistira svetu?

3.Koji je smisao molitve za upokojene kad su oni odma nakon smrti uleteli u Eshaton?

Три одговора:

1. Већ одговорено

2. Већ одговорено

3. Већ одговорено

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Vedran рече

Зашто ти је потребно да се овако ниско спушташ?

Moram da odgovorim.

Ovaj tvoj komentar napisao si, na moju recenicu..... Sud, vasksenje nasih smrtnih tela, je nekako nepotreno i slicno ( kao sto pricate )....

Moja greska je sto sam rekao ( kao sto pricate ). Povlacim ovu konstataciju i izvinjavam se.

Sad,  hocu nesto drugo da pitam. Na osnovu price o vec ostvarenom carstvu i postojanju u (njemu ) , pravednika sa eshatoloskim telima, meni licno se cini i deluje, da Sud i vaskrsenje tela, postaje nekako skrenuti u stranu.

Jer, ako covek vec zivi sa eshatoloskim telom u carstvu, onda , izgleda kao da je vec prosao sud i sudjenje i kao da je ostvario spasenje. Takodje, ako vec postoji u eshatoloskom telu, izgleda kao da se vec dogodilo vaskrsenje ( coveka ) i postavlja se pitanje, sta se desava kada  na kraju vremena treba da se zbude opste vaskrsenje svih ljudi.

To je moja dilema, koju sam postavio sa ovim ( gornjim ) pitanjem. Kakav je tvoj stav i pogled na ove stvari ? 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Васкрсење је догађај у времену који је атемпоралан. 

Događaj u vremenu je temporalni događaj jer sama reč temporalno to govori.Atemporlanost bi podrazumevala da se taj događaj nalazi iznad ili ti izvan dimenzije vremena i da se na tom nivou nesprestano odvija što znači da Hristos neprestano umire,nesprestano strada,neprestano vaskrsava...ali Pavle kaže da on jednom postrada,jednom i nikada više ....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...