Milan Nikolic Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 5 часа, Zoran Đurović рече Флоровски: Истински Служитељ сваке евхаристије је увек сам Христос. Св. Јован Златоусти је ово посебно наглашавао. „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5). Овако Зл сатире се безбожничке бљувотине пацова, као и хуле Боксита. Ni danas u Evharistiji ne prizivamo Hrista, nego sam Hristos, u predstojatelju Evharistije i vernom narodu, uznosi darove da se silom Duha Svetoga osvete u Telo i Krv Gospoda Hrista. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 5 часа, Zoran Đurović рече - Где су безбожници са њиховим хронологијама? Како је на Четвртак могао да да тело које ће за преко 40 дана тек сести са десне Оца? Гледај, о слепи хулитељу, како од Оца он у телу иде и силази у прошлост! Евхаристија се природно мења хронологијом догађаја. Смисао Евхаристије јесте приношење Самога Себе - Христа, у наднебесни Жртвеник. Није поента у томе да Тело Христово преегзистира на небесима, него у томе што имамо Њега Који одоздоле узноси све ка сједињењу са Пресветом Тројицом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 @dragisa @Bokisd... вама на утеху, да вас не смућују. Свети Григорије Палама са напоменама Јована Мајендорфа: Бог, иако непричастан, невидљив и нетваран, пo надсуштаственој сили постаје причестан, доступан и видљив, и у созерцању са онима чистога срца постаје "један Дух" (,,А ко се сједини са Господом, један је дух с Њиме'' 1.Кор.6,17). Такво боговиђење у будућем веку видеће само достојни овог блаженог удела (,,да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ja у теби'' Јн.17,21). Исто ово виђење, само у садашњости, искусили су одабрани Апостоли на Тавору, каменовани Стефан и Антоније, борац у тиховању, тачније, сви Светитељи, или чисти срцем, као што заинтересовани то може да сазна из њихових личних списа и житија њихових биографа. Morao бих да тврдим да су пророци и патријарси такође искусили ову светлост; тачније, осим неколиких изузетака, сва њихова созерцања, нарочито она божанствена, била су причесна овој светлости. Заиста, зашто би Бог давао неку другу светлост, када Он у Себи поседује вечну светлост, видљиву чистима срцем, иако, пo речима великог Дионисија неизрециво, како данас, тако и у будућем веку? Божанствени Симеон Метафраст каже: "Блажени Мојсије, славом Духа који сијаше на његовом лицу, a коју не могаше да издржи ниједан људски поглед, показа праобраз пo коме ће се тела Светитеља прославити после васкрсења праведника. Исте те славе удостојавају се верне душе Светитеља, коју већ од сада прима њихов унутарњи човек, будући да ми ,,откривеним лицем'' (2.Кор.3,18) одражавамо славу Господњу; то јест, унутарњим човеком према овој икони преображавани смо из славе у славу. Он додаје: "Слава која, како je речено, чак и сада богати душе Светитеља, прекриће и заоденути њихова нага телеса после васкрсења и уздићи ће их на небеса, обучена у славу њихових добрих дела и славу Духа, славу коју као што сам већ рекао, душе Светитеља делимично већ примише. Тако, прослављени божанском светлошћу, Светитељи ће заувек пребивати са Господом" (De elev. mentis, 2 ib., 892 AB, cf. Ps. Macarius, ed. cit., стр. 105. Овде обратимо пажњу на Симеонов акценат на есхатолошкој природи обожења: они који примају божанску светлост, већ учествују у слави васкрсења будућега века; oнo што je сада углавном унутрашња слава - иако не у потпуности, као што је то био случај са Мојсијем и неколицином Светитеља пустињака - тада ћe се отворено показати у преображеним телима Светитеља). Према великом Дионисију, беше то иста она светлост што на Гори обасја изабране Апостоле: "Када се онетрулежимо и обесмртимо", каже он, "и постанемо удеоничари блаженога христоподобија, ми ћемо, пo Писму, свагда бити са Господом (,,и прво ће мртви у Христу васкрснути; а потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити'' 1.Сол.5,17), преиспуњујући се Његовим свечистим богојављењем у свесвјатјејшим созерцањима, богојављењем које ће нас обасјавати својим најблиставијим зрацима, налично обасјању ученика при најбожанственијем преображењу" (De div. nom. I. 4, PG 3, 592 BC. Светитељи на небу учествују у истом виђењу преображења Христовога као и Његови ученици на Тавору. Преображење [које заузима централно место у богословљу Источног хришћанства] није неки изолован и неважан догађај у Христовом животу [како то сматра Варлаам], него je вечна парадигма боговиђења и преображења космоса). Дакле, божанска je то светлост, како и Јован рече у Апокалипсису (,,И Град не потребује сунца ни мјесеца да му свијетле, јер га слава Божија освијетли, и свјетлост је његова Јагње. И народи ће ходити у свјетлости његовој, и цареви земаљски донијеће славу и част своју у њега [Отк.21,23-24]''; ,,И ноћи више неће бити, и неће требати свјетиљке, ни свјетлости сунчане, јер ће их обасјавати Господ Бог, и цароваће у вијекове вијекова [Отк.22,5]), a са којим су сагласни и сви Свети. Свети Григорије пак, прозван Богословом, запазио je следеће: "Сматрам да ће Он доћи телесно, онакав какав се јавио или представио ученицима на гори, када je божанство победило плот" (Ep. Cl ad Cledonium, PG XXXVII, 181 AB. Григорије овде говори o Другом Доласку, када ћe ce Христос појавити у истој оној слави у којој ce открио на Тавору. Божанство "тријумфује над телом", не у смислу порицања или негирања тела, него у смислу превазилажења његове телесне непровидности, и преображења у светли сасуд Духа). Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 6 часа, dragisa рече c malera ... tebi obrni okreni sledi kanonizacija il tamo il vamo А можда и тамо и амо! Ведран* and dragisa је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 VSB & @Ведран* Враголан. Овог сотону од Видовите Зорке баците у вериге, јер се разгоропади чим је чуо да не могу да будем овде... Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Тања1 је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 11 минута, Zoran Đurović рече VSB & @Ведран* Враголан. Овог сотону од Видовите Зорке баците у вериге, јер се разгоропади чим је чуо да не могу да будем овде... Sam se bacio, vidiš da priznaje Tavorsku Svetlost za Vaskrsenje i Život Većni. пре 3 часа, Milan Nikolic рече "Сматрам да ће Он доћи телесно, онакав какав се јавио или представио ученицима на гори, када je божанство победило плот" (Ep. Cl ad Cledonium, PG XXXVII, 181 AB. Григорије овде говори o Другом Доласку, када ћe ce Христос појавити у истој оној слави у којој ce открио на Тавору. Ne smućuj se Boksid Матусал, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 3 часа, Milan Nikolic рече Према великом Дионисију, беше то иста она светлост што на Гори обасја изабране Апостоле: "Када се онетрулежимо и обесмртимо", каже он, "и постанемо удеоничари блаженога христоподобија, ми ћемо, пo Писму, свагда бити са Господом (,,и прво ће мртви у Христу васкрснути; а потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити'' 1.Сол.5,17), преиспуњујући се Његовим свечистим богојављењем у свесвјатјејшим созерцањима, богојављењем које ће нас обасјавати својим најблиставијим зрацима, налично обасјању ученика при најбожанственијем преображењу" (De div. nom. I. 4, PG 3, 592 To je , to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 48 минута, Bokisd рече To je , to. Haha Šta je to, to? Hoćeš reči da su na Tavoru bili Vaskrsnuti Ilija I Mojsije? Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 1 hour ago, Milan Nikolic рече Преферирам ово Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече VSB & @Ведран* Враголан. Овог сотону од Видовите Зорке баците у вериге, јер се разгоропади чим је чуо да не могу да будем овде... Проблем је у томе што мени те гаће висе на посебној жици, како рече ВСБ, а ја тамо где су оне ретко залазим. Zoran Đurović, Trifke and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 9 часа, Zoran Đurović рече Морам да се повучем. Нека ВСБ поради на овом питању, јавили су ми да направим понуду за сликање једне цркве. Ипак од овог живим. Довиђења, друштво. Takodje sam se povukla zbog slikanja, ali ne crkve. Jednog dana mozda trazim dopust da freskopisem. Kada zavrsite oslikavanje, verujem da ce crkva biti lepa, da ce je krasiti pravoslavni freskopis, i sto je najvaznije, da ce biti puna. Srecno sa projektom! Veliki pozdrav od Golgote do Vaskrsa. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече јер се разгоропади чим је чуо да не могу да будем овде... Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 42 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Haha Šta je to, to? Hoćeš reči da su na Tavoru bili Vaskrsnuti Ilija I Mojsije? Vec smo nesto pricali o njima. Ali , ovaj citat tice se nas, ljudi i nase zagrobne 'sudbine',...kada cemo,....пo Писму, свагда бити са Господом (,,и прво ће мртви у Христу васкрснути; а потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити'' 1.Сол.5,17)....kako kaze Dionisije. Nasao sam jos nesto od Dionisija : "How the pure bodies of the holy souls, enrolled together as yoke - fellows, and fellow travellers, wich together strove during the divine contests, throughout the Divine Life, in the unmoved steadfastness of the souls, will together receive their own resurrection. For, having been made one with the holy souls, to wich they were united during this present life, by having become members of Christ, they will receive the goodlike and incorruptible immortality and blessed inheritance." ( On the Divine Names ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 А додатни проблем је што сам на путу. Идем у Нарнију у град Кар Паравел, да се жалим краљу Аслану што је дао мишевима моћ да говоре. Већ сам близу, град Кар Паравел се назире... П.С. Знате да мишеви нису могли да говоре док им Аслан из захвалности није дао ту моћ, зато што су прегризли канапе којима је био везан. Али није знао Аслан да су мишеви ипак штеточине нарочито кад порасту у пацове. Zoran Đurović, Матусал, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука