Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 4 минута, Justin Waters рече Ne mora se sjediniti, zasto mora ostati u postojanju? Ne znam, sto nije resetovao djavdjava naprimer... mozda je postojanje ipak neki dar koji se ne odbija. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 31 минута, Trifke рече Ovo sto govoris o tome da Bog moze sve da okrene dobru ima svoju razradjnu ideju u kalvinizmu jer po kalvinistima Bog odabira medju ljudima koje ce spasiti a ostale prepusta urodjenoj nesposobnosti (zbog praroditeljskog greha) da se odupru zlu. Spasenima preoblikuje volju nanovo rodjenjem tako da su oni sposobni da se pokaju i promene nacin zivota. To sve radi Duh Sveti njemu poznatim nacinom tako da covek i ne oseti da mu je volja promenjena. Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno. Ovo sam ti naveo da bih ti ukazao da su postojale takve ideje u istoriji akoliko znam i kos Avgustina. Ponekada sam u fragmentima naletao na citate otaca koji govore o tome da Bog treba da promeni volju. Nedavno sam nesto tako nasao kod oca Justina u nekom od tumacenja Jevandjelja ili poslanica. Hocu reci da ta tvoja ideja da Bog moze da sve ljude okrene dobru sa te tacke gledista i nije strana. Znam da je i Origen nesto govorio na tu temu. Davno je kalvinizam o ovome naglabao. Nije stvar da Bog nekome promjeni volju na silu, nego da učini da nekom svojom slobodnom voljom krene dobrom. Eto onaj primjer zbog čega si otvorio novu temu. E sad je malo upitno šta je to slobodna volja? Koliko i da li smo zaista slobodni? U odnosu na to kada su kalvinisti pokušavali nešto teologisati, danas se dosta toga promjenulo, nauka je malo više prodrla u ljudsko biće do tananih ćelijskih i neuronskih nivoa i otkrila je neke zapanjućue rezultate. Prema tome već smo obremenjeni samim našim tijelom, samom našom prirodom, to kao da imaš 15 kila na svakoj nozi, i onda ti neko kaze istrči 100 metara za 15 sekundi, i ta narvno možeš uz ekstreman napor, ali najćešće ne i ako ne istrčiš nećeš se spasiti, tako karikiram malo, ali poentu razumješ. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Мислим све супротно овом, али би требала књига, и то не за доказивање него за разговор. Bar počni. Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 2 минута, Justin Waters рече Davno je kalvinizam o ovome naglabao. Nije stvar da Bog nekome promjeni volju na silu, nego da učini da nekom svojom slobodnom voljom krene dobrom. Eto onaj primjer zbog čega si otvorio novu temu. E sad je malo upitno šta je to slobodna volja? Koliko i da li smo zaista slobodni? U odnosu na to kada su kalvinisti pokušavali nešto teologisati, danas se dosta toga promjenulo, nauka je malo više prodrla u ljudsko biće do tananih ćelijskih i neuronskih nivoa i otkrila je neke zapanjućue rezultate. Prema tome već smo obremenjeni samim našim tijelom, samom našom prirodom, to kao da imaš 15 kila na svakoj nozi, i onda ti neko kaze istrči 100 metara za 15 sekundi, i ta narvno možeš uz ekstreman napor, ali najćešće ne i ako ne istrčiš nećeš se spasiti, tako karikiram malo, ali poentu razumješ. Neznam da li si citao Kalvina i njegove institucije ali ni on ni ostali kalvinisti ne pominju nikakvu silu, cak naprotiv. Medjutim nije sada poenta u Kalvinizmu vec u tome sta Bog moze i hoce da ucini za nas. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 44 минута, Paradoksologija рече Ako gledamo Pismo, teško je naći stih koji Isus izgovara a koji bilo kakve muke, plač i škrgut zuba i slično, sadrži u istom dahu sa večnošću... čak ni 'vekovi vekova' nisu večnost, već kraj vremena. A i to je teško naći, već samo 'dok ne isplati svoj dug' i slične konstrukcije. Besmrtna duša koja u večnosti pati u paklu je platoničarska konstrukcija. Duboko verujem da je najgora varijanta povratak u nebiće koja eventualno postoji za one koji se zaista totalno slobodnom voljom i svim svojim bićem bune protiv samog postojanja nečeg umesto ničeg. A za neke od nas će možda, ovo je moj lični trip, postojati neka varijanta škrguta zuba u trenutku smrti koja će delovati kao 'vekovi vekova' - eventualna mogućnost razrešavanja nerazrešenih problema u toku umiranja koja neće biti prijatna - u fazonu filma Flatliners Допада ми се ово размишљање, и ја сам ту негде. Ипак, с једним додатком: Ако је грех одвојеност од Бога, онда грешници иду у пакао одвојености од Бога. А ако је једини грех неверовање у Сина Божијег, онда у пакао иду атеисти. А ако су, према речима аве Лакана, "теолози једини прави атеисти", онда ће морати да постоји неко место где ће теолози бити смештени. Ето вечног пакла! Trifke, Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne znam, sto nije resetovao djavdjava naprimer... mozda je postojanje ipak neki dar koji se ne odbija. Ali kad se završi ova "flimska pozornica u kome živimo" kako znamo da nije? Mislim nazvati darom postojanje u kome patiš bez prestanka...nema šanse da ovo svarim. Ako je pakao produžetak ovog zemaljskog života u kome vječno živiš na istovjetan način kao i sad, umaraš se, razboliš se, osjećaš bol, i muku ali imaš priliku se izliječiti, odmoriti, isjceliti bol, doživjeti nešto lijepo i tako izbalansirano u vječnost...zrncem srca i mozga to mogu zamisliti. Ali totalna patnja u vijekove vijekova... Лазар Нешић, Paradoksologija and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 1 минут, Брка Жарковачки рече Допада ми се ово размишљање, и ја сам ту негде. Ипак, с једним додатком: Ако је грех одвојеност од Бога, онда грешници иду у пакао одвојености од Бога. А ако је једини грех неверовање у Сина Божијег, онда у пакао иду атеисти. А ако су, према речима аве Лакана, "теолози једини прави атеисти", онда ће морати да постоји неко место где ће теолози бити смештени. Ето вечног пакла! Uf, to poslednje deluje najjezivije! Ali realno, pošto ne mogu da progutam neoplatoničarsku besmrtnu dušu a još manje večne muke, totalno mi, kao nekome ko je prošao kroz depresiju, fer deluje varijanta da je eventualno moguće reći 'ne' samom stvaranju. Nego, film "Flatliners" meni pruža i jednu zabavnu varijantu "čistilišta" u telu - i to ne nužno samo za krivce, već i žrtve. Recimo, Džulija Roberts ceo život vuče krivicu za smrt svog oca i u trenucima pred smrt shvata da nije kriva i dostiže pomirenje sa njim. Sve još dok je u telu. Zoran Đurović and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 18, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 Пакао је неверовање у опроштај и Љубав т.ј. Господа ИХ, то је вечна посрамљеност-слуга! Јер са десне стране неће сести нико од оних ко осуду тражи! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 2 минута, Paradoksologija рече fer deluje varijanta da je eventualno moguće reći 'ne' samom stvaranju. Да, али овде ће ти свако рећи: па ниси питана ни када су те родитељи правили/Бог дао живот ... има оно опште место у хришћанској теологији да нам је "биће позајмљено од Бога"; мени је проблем како би се чоевк тотално вратио у небиће, чак и да уопште не прихвата ни Бога, ни живот, ни ништа ... Тако да сам пре за апокатастазу, кроз периоде, векове векова, еоне еона, као што су причали Ориген, Евагрије и Григорије Ниски ... Једино што мене као теолога чека сигуран непроменљиви пакао пре 7 минута, Paradoksologija рече Nego, film "Flatliners" meni pruža i jednu zabavnu varijantu "čistilišta" u telu - i to ne nužno samo za krivce, već i žrtve. Recimo, Džulija Roberts ceo život vuče krivicu za smrt svog oca i u trenucima pred smrt shvata da nije kriva i dostiže pomirenje sa njim. Sve još dok je u telu. Нисам гледао, али слично је и у филму "Јаковљеве лествице" ... Paradoksologija and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 14 минута, Justin Waters рече Mislim nazvati darom postojanje u kome patiš bez prestanka. Ne znam o kakvoj patnji bez prestanka govoriš ali ja nikoga nisam sreo da se pati bez prestanka, bilo da ima zajednicu sa Bogom ili da nema. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 1 минут, Брка Жарковачки рече Да, али овде ће ти свако рећи: па ниси питана ни када су те родитељи правили/Бог дао живот ... има оно опште место у хришћанској теологији да нам је "биће позајмљено од Бога"; мени је проблем како би се чоевк тотално вратио у небиће, чак и да уопште не прихвата ни Бога, ни живот, ни ништа ... Тако да сам пре за апокатастазу, кроз периоде, векове векова, еоне еона, као што су причали Ориген, Евагрије и Григорије Ниски ... Једино што мене као теолога чека сигуран непроменљиви пакао Нисам гледао, али слично је и у филму "Јаковљеве лествице" ... Pa zato i rekoh "u najgorem slučaju"... nekako, to je najgore čime nam se "preti", povratak u nebiće, što bih za sebe u trenu u nekim momentima prihvatila, a večne muke su već nepojmljiva okrutnost koju samo demoni mogu da izmaštaju. A i ja navijam za apokatastazu. Da da, sličan koncept filmova... Zoran Đurović and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne znam o kakvoj patnji bez prestanka govoriš ali ja nikoga nisam sreo da se pati bez prestanka, bilo da ima zajednicu sa Bogom ili da nema. Stanje posle smrti nije isto kao ovo sada. U stvari nista nije isto . Cak ni slicno. Prema tome ne mozes da usporodjujes ovo i ono stanje. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 4 минута, Брка Жарковачки рече Да, али овде ће ти свако рећи: па ниси питана ни када су те родитељи правили/Бог дао живот ... има оно опште место у хришћанској теологији да нам је "биће позајмљено од Бога"; мени је проблем како би се чоевк тотално вратио у небиће, чак и да уопште не прихвата ни Бога, ни живот, ни ништа ... Тако да сам пре за апокатастазу, кроз периоде, векове векова, еоне еона, као што су причали Ориген, Евагрије и Григорије Ниски ... Једино што мене као теолога чека сигуран непроменљиви пакао Нисам гледао, али слично је и у филму "Јаковљеве лествице" ... Kako misliš da oni udju kroz Hrista? Misliš da ovaj život ovde nije savršeno svetlo za sud i na koju lukavu foru bi Bog mogao nekome uskratiti njegovo vreme, pa taj neko nije uspeo u vremenu koje mu je Bog odredio da izrazi svoju vecnost? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 пре 3 минута, Paradoksologija рече nepojmljiva okrutnost koju samo demoni mogu da izmaštaju. Kao što je maštao Hitler naprimer? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 18, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Kao što je maštao Hitler naprimer? А шта ако се покајао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука