Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

- Ми смо видели славу његову тек кад је у телу био овде: 1, 14: И Логос постаде тело и настани се међу нама, и видесмо славу његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине. Пре је нисмо могли видети, али се сугерише да је тај прослављени јединородни из вечности. Јединородни Син који је у наручју Оца објави Невидљивог Оца (18). Он је тај човек који пред Јованом би, јер пре њега беше (30).

:cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3:

То! То! То!

Кад ови почну логослологију, а ја их питам ко је тај, ко им га јави и како га познаше они занеме. А од оног руског заграничног владике су побегли као опарени. А он исто говори. 

On 12/01/2018 at 19:17, Ведран* рече

The main problem with such a way of speaking of the incarnation, at least to one interested in early patristics, is that it has little precedent in the expression of the early Church. There the one spoken of is not the Word known frst, who has become incarnate, but Jesus Christ frst and foremost as encountered person, known in that encounter as eternal Word.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

би. Врни се на претходну страну

:cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3::cheesy3:

Само сам оно прочитао за сад. Ускоро морам у Цркву.

Ваља нам кропити у правцу Загреба, више пута. girl_smiley

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Zoran Đurović рече

Спасење није од нас, него одозго. Као и кад смо се родили; овде се подвизавамо и саучествујемо у нашем стварању, што нам Бог даде, а горе ћемо бити препознати и вођени. Као што нас сада тело оптерећује, тако ће тамо духовно тело бити слободно и оно „трпеће“.

Ovo je baš opitno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Zoran Đurović рече

tr Io 105, 7: „Ове речи се односе на прослављење која је предодређено за људску природу коју је он преузео, а који ће као смртна постати бесмртна код Оца; и, на основу овог предодређења, мора се сматрати већ завршеним пре стварања света оно што је требало да се испуни у своје време и у свету. Јер ако Апостол каже о нама: Бог нас је изабрао у њему пре оснивања света (Еф 1, 4), зашто не би требало да буде истина да је Отац прославио нашу Главу, кад нас је у Њему изабрао да би смо били његови чланови?“. На ово се стално скандализовала ВиГдовита Зорка, јер смо предодређени као и Ис.

Ово разара логкику коју овде видесмо када се причало о предукусима и осталим ђаконијама које нису стварни него кобајаги. Није главно јело него предјело. А Августин вели да "предодређење", које ови сматрају за предјело, "мора се сматрати већ завршеним", то јест главно је јело. :cheesy3:

И кад је то "већ завршено"? "Пре стварања света"! :unbelieveble: 

:))

Ово само по себи је бомба!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ово разара логкику коју овде видесмо када се причало о предукусима и осталим ђаконијама које нису стварни него кобајаги. Није главно јело него предјело. А Августин вели да "предодређење", које ови сматрају за предјело, "мора се сматрати већ завршеним", то јест главно је јело. :cheesy3:

А то је исто оно што наш Јустин говори, да је пред Богом све завршено.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

И кад је то "већ завршено"? "Пре стварања света"! :unbelieveble: 

:))

Ово само по себи је бомба!

Ma ne možeš ni pomisliti na dar a da dar nije već gotov.

Ljudskim umovanjem ne možeš dobiti dar, ne možeš ga naslutiti, ne možeš ga smisliti, za tebe i tvoje poznanje i tvoje stvaralaštvo je nepojmljiv, možeš ga samo dobiti.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Немојте људи, о паклу, ако Бога знате!

E to ima da bude sledeca tema. Da nam napises tekst o paklu sve u sitna crevca. Sta je plamen,crvi,vecna tama. Pa sto se u otaca pojavljuje lava kao oganj pakleni? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Код њега је морало бити предодређено, оно што још није био, тако да би, у своје време, постао оно што је пре векова било предодређено. Ко негира да је Син Божији предодређен, негира да је он Син Човечији

Леле. Овај Августин је чудо! 

Мозак ми нагњечи...:))

Читам ли ја ово добро?

"Код њега је морало бити предодређено (завршено), оно што још није био (у времену), тако да би, у своје време (у времену), постао оно што је пре векова било предодређено (завршено ван времена).

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Леле. Овај Августин је чудо! 

Мозак ми нагњечи...:))

Читам ли ја ово добро?

"Код њега је морало бити предодређено (завршено), оно што још није био (у времену), тако да би, у своје време (у времену), постао оно што је пре векова било предодређено (завршено ван времена).

Pa el imaš ideju kako i zbog čega Isus reče Simonu: da to što ga je Simon ispovedio za Sina Božjeg nije od krvi i tela, dakle to poznanje nije iz ovog veka, nego je iz večnosti.

Tad mu Isus promeni ime i nazva ga Petar, eshatološko prepoznavanje po meni. (da ne dužim)

Подели на овим сајтовима

Рече им Исус: А ви шта велите ко сам ја?

А Симон Петар одговори и рече: Ти си Христос, Син Бога живога.

А Исус одговарајући рече му: Блажен си, Симоне, сине Јонин! Јер тијело и крв не открише ти то, него Отац мој који је на небесима.

( Исус овде говори, да свако ко препозна Исуса као Сина Божјег учинио је препознаванје из Царства а да је то тако говори следећи стих..)

А и ја теби кажем да си ти Петар, и на томе камену сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати.

Симон престаје бити стари адам, облаћи се у Новог Адама, облаћи се у нове хаљине са новим именом из вечнога Царства Небеског из којег Га Христос и познаје као Петра)

Да је то препознавање из Царства сведочи и Јован

17.8 Јер ријечи које си ми дао, дао сам њима: и они примише, и познаше заиста да од тебе изиђох, и вјероваше да ме ти посла.

Голи Логос није изишао а ако је Христос од Оца изишао, онда је изишао из Царства, јер Исус Христос јесте Царство Небеско, јер је у Његовој Ипостаси уипостазирана твар.

Петар је тек на крају свестан потпуно, да је то било есхатолошко препознавање, јер се Христа пре тога три пута одиче, каје због тога и пред само вазнесење исповеда на поновљена питања да ли Христа љуби: "Ти знаш Господе да те љубим..." знање је из Царства.

Подели на овим сајтовима

U vezi ove 'bombice' ( :stadaradim:).

Verovatno najreprezentativnjiji ( 0405_feel ) citat u vezi slave Isusa Hrista, jeste :

1, 14: И Логос постаде тело и настани се међу нама, и видесмо славу његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине.

Moje licno misljenje , ( samo na osnovu teksta, bez ulazenja u tumacenja otaca i pisaca ). jeste, da se slava odnosi na Sina pre vremena, koju je imao po Svom bozanstvu, Koji je i bio upravo Jedinorodni od Oca. Kako se kaze u Simvolu,....Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова;.... Ova rec,...Jedinorodni.... i,  znaci da je Sin Boziji rodjen od Boga Oca pre svih vekova.

Sv. Nikolaj Velimirovic , pise :

"Neka se sad uzdigne um vaš ka Sinu Božjem Jedinorodnom, obrazovani, vi koji nosite obraz Bozji u sebi. Vi ćete Ga poznati odmah kroz obraz Božji, koji je u vama, i poznavši, zaradovaćete se. Jedinorodnim Sinom Božjim imenuje se Hristos zato što On i jeste jedini od Boga Oca rođeni Sin. Čim Svevišnjeg nazivate Ocem, tim ste već potvrdili i postojanje Sina. Bezdetan se ne naziva ocem; niti roditeljem onaj koji ne rađa....

....Pre sviju vekova - rođen je Bog Sin od Boga Oca. Sam Sin Božji. prevečni, zasvedočio je to pred goniteljima Svojim, Jevrejima. govoreći: Ja Sam prije nego se Avraam rodio (Jov. 8, 58). I opet, kad Ga pitahu: Ko si ti?, odgovori im On: Početak (Jov. 8, 25). Time je hteo Gospod da ukaže na svoje vanvremeno poreklo, na svoje vanvremeno, večno sinovstvo. On, Jedinorodni, početak je svega stvaranja, početak angelskih kola i telesnih bića. Ne može se ni o čemu stvorenom govoriti a da se ne ukaže na početak. Sin Božji je Početak. Čim je Svevišnji večan, večno je i roditeljstvo Njegovo, a večnom roditeljstvu odgovara i večno sinovstvo. Otuda vi slovesno govorite kad govorite, da verujete u jednoga Gospoda Isusa Hrista Sina Božjega, Jedinorodnoga, od Oca rođenoga pre sviju vekova."

Znaci, zbog toga sto je Jedinorodni od Oca i ova slava se odnosi na Sina Bozijeg koji je rodjen pre vremena.

Tako i oci tumace ove stihove :

http://www.verujem.org/sveti_oci/zlatousti_na_jn_12.htm

http://bible.optina.ru/new:in:01:14

https://sites.google.com/site/aquinasstudybible/home/gospel-of-john-commentary

Recimo, kao neki opsti zakljucak, moze da se izdvoji :

"--- As of the only begotten of the Father.[3] If we consider Christ in himself, and not only as he was made known to men by outward signs and miracles, St. Chrysostom and others take notice that the word as, no ways diminisheth the signification; and that the sense is, we have seen the glory of him, who is truly from all eternity the only begotten Son of the Father: who, as the Scriptures assure us, is his true, his proper Son, his only begotten, who was sent into the world, who descended from heaven, and came from the Father, and leaving the world, returned where he was before, returned to his Father. We shall meet with many such Scripture texts, to shew him to be the eternal Son of his eternal Father; or to shew that the Father was always his Father, and the Son always his Son: as it was the constant doctrine of the Catholic Church, and as such declared in the general council of Nice, that this, his only Son, was born or begotten of the Father before all ages ... God from God, the true God from the true God. "

Kao Jedinorodni od Oca, ne znaci da rec "kao" ..... nimalo ne umanjuje znacenje i istinu da smo videli njegovu slavu , koja je od vecnosti kao Jedinorodni od Oca, vecni Sin od vecnog Oca.

Ili, po , recima Avgustina :

"The Word was made flesh: that Physician made for you an eye-salve. And as He thus came by flesh to extinguish the vices of the flesh, and by death to slay death; therefore did this take place in you, that, as the Word became flesh, you may be able to say, And we beheld His glory. What sort of glory? Such as He became as Son of man? That was His humility, not His glory. But to what is the sight of man brought when cured by means of flesh? We beheld His glory, the glory as of the Only-begotten from the Father, full of grace and truth."

"Ми нисмо видели славу нити пророка, нити ангела, нити архангела, нити било ког другог створеног бића, ако још неко постоји, него славу Самог Владике, Самог Цара, Самог истинског Јединородног Сина, Самог нашег заједничког Господа. Израз као овде не означава уподобљење и поређење него потврду и несумњиво одређење. Еванђелиста на тај начин као да је рекао: видели смо славу каква доликује и каква је својствена Јединородном и истинском Сину Свецара Бога."   ( sv. Jovan Zlatoust )

To je , odprilike , to'.

Подели на овим сајтовима

Мени је Писмо дато из само једног разлога.

Бог ме све време у Писму пита, да ли ти је изистински или није нестало Пута кад је Исус Христос умро на Крсту.

Јесте, тад ми је нестало све.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...