Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Снежана рече

да реновирам стан :)

Таквима као што си ти је то један од тежих подвига. 

сажаљевам случај, истински. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

За @Trifke

On 13/01/2018 at 12:22, Ведран* рече

Ево ти Св Григорије пише, вели да ти пренесем, јер му не ради интернет :)):

"Шта казати о трећој врсти људи који по своме незнању и дрскости, халапљиво као свиње, кидишу на свако учење и у муљу гутају прекрасни бисер истине?"

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Таквима као што си ти је то један од тежих подвига. 

сажаљевам случај, истински. 

каква сам то ја и зашто мислиш да је то пдвиг?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

каква сам то ја и зашто мислиш да је то пдвиг?

па ко ја. :))

зато је подвиг. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Реновираш кућу, а не подносиш неред. Како ти то зовеш? 

Ако није пакао, онда је у најмању руку подвиг. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

па ко ја. :))

зато је подвиг. :))

знајући Бога, ово је подвиг за њега што ме опет ставља на овакво искушење, зато што сам рекла да више реновирати стан нећу, али  знајући он мене зна ко је тврдоглав до коске и ко неће одустати... ударио тук на лук, зато га и волим. :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Реновираш кућу, а не подносиш неред. Како ти то зовеш? 

Ако није пакао, онда је у најмању руку подвиг. 

мораш бити визионар, тачно да ће бити хаос са мајсторима, али барем знаш зашто пролазиш кроз то, већи ми је пакао живети у оваквом стану.

А.М.

Подели на овим сајтовима

имам једно питање, кад смо већ код свиња...Откуд у опште оно крдо свиња у које је Христос изгнао демоне, зар за Јевреје свиње нису биле нечисте животиње?

А.М.

Подели на овим сајтовима

@Trifke да ли ти је доста она горе свињетина, или ти треба још меса? :citac:

Гриша има на претек, скуте му љубим. Све дивљач. :))

"... али, ко је злобан и неукротива звер тј. сасвим неспособан да у себе смести оно што се предлаже у умозрењу и у Богословљу, такав нека се не скрива у шуми са злобном намером да улови било какав догмат или било какву реч нашу, како би својим богохулством растрзао здраво учење, него нека се удаљи и што више одступи од горе, иначе ће бити побијен камењем и будући зао, злом ће погинути из простог разлога што истинита и тврда учења јесу камен спотицања за све оне који наликују зверима; - погинуће, без обзира што је рис који умире у шаренилу своме, или је лав који граби и риче који лови наше душе или наше учење, не би ли их претворио себи за храну; или је свиња која са блатом меша и губи прекрасне и блештеће бисере истине; или је арабијски, и другог порода, вук, без обзира што су вукови лукави у својим лажним наумима; или је лисица тј. лукава и неверна душа која, сходно времену и потреби, прима на себе разна обличја, хранећи се мртвим и усмрделим лешинама, као и маловажним виноградом (јер јој недостаје нешто крупније); или је било која друга животиња забрањена Законом, нечиста за храну и употребу! Реч, избегавајући и удаљавајући се од таквих, жели да буде записана на постојаним и каменим таблицама, и уз то на обејим странама таблица, због јасног и прикривеног смисла у Закону -  јасног и откривеног, који је многима потребан и који пребивају у долини, и прикривеног, који је намењен малобројнима и који узађоше горе."

:naklon:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Снежана рече

имам једно питање, кад смо већ код свиња...Откуд у опште оно крдо свиња у које је Христос изгнао демоне, зар за Јевреје свиње нису биле нечисте животиње?

Не знамо да ли су били Јевреји?

А и да јесу можда су били трговци, имали бизмис са свињетину :), иако Јевреји. 

Можда је зато Исус дозволио да им бизмис пропадне. Нарочито ако су били "праведни", све по закону. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Да вам сад преведем на форумски језик. 

пре 25 минута, Ведран* рече

"... али, ко је од форумаша злобан и неукротива звер тј. сасвим неспособан да у себе смести оно што се предлаже као Отачко Богословље, такав нека се не скрива иза екрана са злобном намером да улови било какав догмат или било какву реч нашу, како би својим богохулством растрзао здраво учење, него нека се удаљи и што више одступи од форума, иначе ће бити побијен Оцима и будући зао, злом ће погинути из простог разлога што истинита и тврда учења јесу камен спотицања за све оне који наликују зверима; - погинуће, без обзира што је рис који умире у шаренилу своме, или је лав који граби и риче који лови наше душе или наше учење, не би ли их претворио себи за храну; или је свиња која са блатом меша и губи прекрасне и блештеће бисере истине; или је арабијски, и другог порода, вук, без обзира што су вукови лукави у својим лажним наумима; или је лисица тј. лукава и неверна душа која, сходно времену и потреби, прима на себе разна обличја мењајући форумска имена, хранећи се мртвим и усмрделим лешинама измишљајући лажна учења, као и маловажним виноградом (јер јој недостаје нешто крупније); или је било која друга животиња забрањена Законом, нечиста за храну и употребу! Реч, избегавајући и удаљавајући се од таквих, жели да буде записана на постојаним и каменим таблицама, и уз то на обејим странама таблица, због јасног и прикривеног смисла у Закону -  јасног и откривеног, који је многима потребан и који пребивају у долини, и прикривеног, који је намењен малобројнима и који узађоше горе."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

ti imas sobe koje treba da sredis? :unbelieveble: ne_shvata  Nisam ja ni ocekivao da bi meni neko smeo i da pomisli da sredi moju sobu. Pa da posle neznam gde mi je sta. :)))

Mama, gde mi je Augustin? :)))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

И још мало: 

Ова реч је упућена лукавима у речи, и почећу је речима Писма: ево мене на тебе, горди тј. ево ме против учесности твоје, и слуха твога и мисли твоје! Заиста постоје људи којима се, поводом наших речи, оглушује и слух и језик, па, како видимо, чак и руке, те су им веома омилела запиткивања и празна препирања, завист, свађа и проклињања, празни разговори који ничему добром не воде. Павле, проповедник и спроводник извршених речи учитељ и ученик рибара, односи ове речи на све оно што је сувишно и натегнуто у (до)казивању. Добро би било када би они, које ми прозивамо и на које овде мислимо, ма и мало били искусни у стварној побожности и мудрости, c обзиром на то колико им је језик превртљив и виспрен да искриви смисао благородних и умилних речи. Тада би се, вероватно, мање него сада упуштали у ружна и неумесна умовања, и не би се (о безумном делу и ја се изражавам подругљиво) играли речима као пионима. Пошто су одбацили од себе све путеве побожности они у виду имају само једно: да поставе или да одгонетну било које питање, а потом да одаберу неког театралног борца који је оличење не оних борби које доносе победу по одређеним законима витешке борбе, него оних борби које на себе маме позор неупућених, изнуђавајући њихово одобравање и подршку. Њима је стало до тога да се на сваком тргу чује њихова реч, да на пировима и гозбама једино они имају главну реч макар у питању била сујетна или чамотна полемика, да свако сабрање и прославу претворе у бесмислицу, док за сваку јадиковку проналазе оправдање у још већем злу: у постављању нових питања којима ће у женском терему,[5] том уточишту простодушности, нарушити спокојство и својим речима уништити цвет скромности! Међутим, ако је зло постало неиздрживо и неподносиво, ако је опасност тако велика да се и наше тајанство може претворити у ниско занатство, онда нека ови и овакви доушници покажу бар толико стрпљења, па нека, када отачко срце наше посумња, а чула почну да нам се колебају, како говори божанствени Јеремија, без имало срџбе прихвате ове речи које се управо на њих односе и нека се потруде, колико до њих стоји, да задрже свој језик ма и на кратко тј. да обрате пажњу на ово што им казујемо. Нема сумње да ви од тога нећете имати никакве штете. Или ћу говорити ушима оних који слушају, а тада ће моје речи донети плод којим ћете се и ви лично насладити; мада сејач сеје семе у многа срца, плод једино доноси добро и плодотворно срце. Или ћете, пак, отићи од мене смејући ми се и налазећи у мојим речима нови разлог због којег бисте ме још више наружили, а то ће вама лично причинити велико задовољство. Немојте се чудити ако од мене чујете речи које су вам туђе, које вам не пријају или су противне вашем закону, а које ви, углавном, сујетно и надмено (бојим се да кажем: гордо и дрско) имате о себи: ви све знате и у стању сте да све друге томе научите!

:skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ево Св Григорије вели исто што и ја малопре. Ја рекох:

пре 2 часа, Ведран* рече

Зацементираност је код неких везана са "свезнањем".

А Св Григорије:

пре 6 минута, Ведран* рече

ви све знате и у стању сте да све друге томе научите!

Па их позива да отворе уши, тј. да се одцементирају, и да чују речи које су им противне да би имали корист од тога.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...