Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 52 минута, Zoran Đurović рече Заборавила си да си ово написала док си била Сарага (знаш, Августин вели да између разних дарова, неко ко се бави теологијом мора да има и меморију памћења... А она народна вели: У лажи су кратке ноге! Што те је било срамота да се врнеш као Сарага?). Али да се смирим и да се не понашам као дјечарац, одговорићу ти опет, јер те дугачки текстови буне: Дамаскин вели: Логос се од оваплоћења назива Христом. Вјерују каже: Кроз Христа је настао свет. Закључак: Кроз Оваплоћеног је настао свет. Знамо пак да за Оваплоћеног кажемо и да је Логос Божији, јер тиме инсистирамо на његовој божанској личности, али како лепо каже Дамаскин, Логос се пре оваплоћења не назива Христом. ја сам вам цртао и рекао да Логос не може да се зове Исусом Христом пре оваплоћења јер нема ни субјек кога би спасао нити помазао. Јер његово име и презима је Исус Христос = Спаситељ је Јахве и Помазаник. Сада теби једино остаје да сикћеш како се Дамаскин занео и погрешио, јер се по вама, непријатељима благодати, Логос и пре оваплоћења назива Ис Хс. Pa el to znao Pavle kad je rekao: " kroz Isusa Hrista ... ? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 Где је ова Сарага, где је писала, шта се овде дешава? Цитирате је а нема њених порука. Само је развлачите као бесни пси. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 13 часа, Ведран* рече Љубим те, немој да ми поквариш расположење сада са нечим блесавим. Паметно си зборио. Da te ispostujem. Samo, mali dodatak. U sustini, mislim, da pricamo o istoj stvari, nasem obozenju, razlicitim recima. Recimo, ovako sv.Diadoh Foticki objasnjava nase obozenje : "Човеку, који благодаћу Божијом постигне подобије ( = сличност) са Творцем, љубав Божија даје се као награда. Свети Диадох ( Фотички - прим. прев.) говори: "Као што икона од боја постаје живља, постижући тако сличност са прототипом, исто се дешава и са иконама (Божјим у људима - прим. прев) у којима благодат осликава подобије божанском: Ко задобије просветљење љубави, открива да оно "по икони" своју поноћу има у светлости онога "по подобију" Slicno, pise i Maksim : "Зато се каже да смо постали по образу и по подобију Бога. По образу, дакле, као биће, Онога Који Јесте, и као бесмртно биће, Онога Који Вјечно постоји, премда и не беспочетно, него по бескрајности; a no подобију - као добар Доброга, и као премудар Премудрога, бивајући по благодати оно што је Бог по суштини." Palama u Trijadama govori na ovaj nacin : ... " Niko nikada nije video punocu ove bozanske Lepote, i zato je, prema Grigoriju Niskom,(19 ) nijedno oko ne moze videti, cak i da gleda zauvek: Ono ne vidi celinu kakva jeste, vec samo onoliko koliko je ono prijemcivo za silu Duha Svetoga".... ...." Sozercanje, onda, nije samo apstrakcija i odricanje; vec zajednica i obozenje koje se tajinski i neopisivo odvija blagodacu Bozijom,"... "Prema velikom Dionisiju, mozda bi ga trebalo zvati zajednicom, a ne znanjem. “Treba shvatiti”, kaze on, ”da nas um ima i umnu moc koja mu dozvoljava da vidi nepojmljivo, ali i sposobnost za tu zajednicu, koja prevazilazi prirodu uma i sjedinjuje ga sa onim sto ga prevazilazi.” Ovo sam naveo, samo kao jednostavan primer koji pokazuju kako oci nase obozenje opisuj razlicitin recima ( kao sto i mi sami koristimo razlicite reci )....u kojima se izrazava taj paradoks, da postajemo realno bespocetni po blagodati, ali, se i dalje zadrzava apsolutna transedentnost Boga koji je jedini bespocetan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 @Bokisd pogledaj opisivanje Tavorskog dogadjaja. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 15, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече У Дамаскина нећемо наћи Паламу цитираног. Ну у СЗ учење о Тројици. То су све ствари које се извлаче из онога што су неки наслутили или донекле рекли. Тако и ова теологија коју излажем је отачка, иако се не може на речи доказати. Ни у Симболу вере се не вели да је Дух Свети Бог, а то данас верујемо. И позивамо се на Симбол. А онда ће доћи ови отужни неверници и рећи: То је новотарија, јер то у Симболу не пише! Тако ја из Дамаскина показујем да нема ове хронологије иако он сам то никад није написао и говорио је о оваплоћењу голог Логоса у времену. Али, био је духоносац, тако га је Дух просветлио да пише о реално васкрслим Мојсију и Илији, без да себи постави питање: Како су ови васкрсли "пре" Христа? Ја му данас одговарам, а он то зна, јер је васкрсао: Тако што је васкрсење атемпорално и само једно! Један је Ис Хр који је Царство Небеско и који није под временом него је Господ времена и вечности. Замисли брате које је то било рушење сваке логике да је Ис наредио апостолима да не причају шта су видели док он не васкрсне?! Јер само у светлу Васкрсења може се разумети Преображење. Другим речима, пред овим нашим борцима против благодати, Ис се није преобразио, као што се ни они нису преобразили! Акиндин је питао Паламу кад је он то постао беспочетан, као што нас Милан пита кад смо се то нашли у есхатону! И обојица питају (спрдају се са нама) са исте позиције, јер смо у времену и створени, како то да смо у вечности, односно у Царству Небеском? И кад им одговоримо: Лепо, као што су Мојсије и Илија васкрсли у вечности, тако смо и ми, њих избезумљује наша вера. А сасвим је логична. Јер Мојсије и Илија нису могли пре Хр да васкрсну, а кад се појављују у историји (сада ће будале почети да негирају историчност и реалност Преображења које се десило) васкрсли то значи да су васкрсли у Хр вечном васкрсењу које се пружа уназад једнако као и унапред и обухвата у себи све свете, што Милан у свом посрнућу памети и безбожној борби против благодати негира! Ово је ЈЕДИНО логичко објашњење РЕАЛНОСТИ Преображења. Нема другог. Жао ми је што сам за стару змију искључив, али или јеси или ниси... Не бих се китио цитатима и много гуглао, то је од Вас нама упут да се уведемо у Истину, тако да је веома дрско да ја Вама било шта предлажем, јер све прочитано од отаца сте Ви у последње три теме заиста "сабором Отаца" објединили, осведочили и одбранили Символ Вере. Те нам и указали колико се заиста усвојено од нас "вјерују" осликава на Наш Евхаристијски живот, јер ми Јесмо део Евхаристије, а и Шмеман Вас осведочава у свакој речи! Грехота је Вашу Жртву одбацити тако лакомислено! Но хвала Богу не задобих "дар осуђивања", остављам га митарима, јер имају свој смисао у постојању, стварању и рађању Јединог, а из вечности у вечност! Поједох време Ево Григорија Богослова у Тасином преводу: Јој, Авво, на кога Ти овај личи А онај који бежи из Египта и од египатских (ствари), нека се обује, и због друге безбедности, а и због скорпија и змија које Египат многе гаји, тако да не буде оштећен од оних (= демона) који вребају пету, за које нам је (демоне) заповеђено да их газимо. А за штап, овако мислим о његовој загонетки. Знам за (штап) подупирачки, и за пастирски и учитељски (штап), који повраћа разумне овце. (Нема Зорке духа водећег овде прим. копи пејстера ) Ево тананих појашњења предзнања ( контекст молим! ), но ја овде видим да Отац када помисли, Син и Дух Свети делају и не гледају у куглу? Пошто су му прва (створења) била добра, (Бог) замишља други свет – материјални и видљиви, и то је овај, од неба и земље и онога што је међу њима, систем и састав (σύστημα και σύγκριμα), достојан хвале због савршености природе (ευφυΐας = доброприродности) сваке појединачне (твари), но још достојнији похвале због складности и симфоније свих створења, јер једно с другим и све према свему има добар однос – ради употпуњења једнога космоса (= свемира), да би (као Бог) показао да је моћан да створи не само Себи блиску природу него и (другу) сасвим страну (Божанској). Јер су Божанству блиске духовне (= анђелске) природе, схватљиве само умом, а сасвим су стране оне чулне (природе), и од њих још удаљеније оне које су сасвим бездушне и непокретне. Како то Син Самог себе ствара, Зорка, а ђе ти је тичарка "О, новога ли мешања! О, чуднога ли сједињења!Онај који ЈЕСТЕ – постаје (ό’Ών γίνεται),и Нестворени ствара се,и Несместиви бива смештен, кроз разумну душу која је посредовала између Божанства и грубости тела;и Богати осиромашује, јер узима сиромаштво мојега тела, да бих се ја обогатио Његовим Божанством;и Пуни се испражњава (ό πλήρης κενοϋται), умањује се за кратко од Своје славе да бих се ја причестио Његовом пуноћом.Какво је то богатство доброте!Каква је то тајна ради мене!" "А јесте послан (од Оца), али као човек, јер беше двострук (= Богочовек), пошто се и умарао, и гладнео, и жеднео, и био у самртној борби (у Гетсиманији), и плакао по закону природе (људске). А ако је и као Бог (био послан), шта с тим? Послање сматрај као благовољење (την εύδοκίαν) Очево, на кога (Он као Син) упућује све Своје, поштујући (га) као надвремено Начело (αρχήν άχρονον), а и да не буде сматран за противбожнога. Јер се каже и да је био предан (на смрт), али је написано и да је сам Себе предао; и да је васкрснут од Оца и узнет (на небо), али и да је сам Себе васкрсао и узишао опет (Оцу)." А сада (на крају), нужно нам је да тако заокружимо реч (=да рекапитулирамо беседу). Постали смо (тј. створени смо), да доживимо добро; доживели смо добро, јер смо постали (= створени).Поверен нам je рај, да уживамо. Заповест смо добили, да добро напредујемо сачувавши исту; не као да Бог није знао шта ће бити (убудуће), него узакоњујућу слободу воље (το αύτεξούσιον =самовласност човека). Преварени смо, јер нам је (ђаво) позавидео; отпали смо, јер смо преступили (заповест); постили смо, зато што нисмо постили (тада), јер нас је савладала (жеља) дрвета познања. Јер заповест је била прастара, и нама је била нека истовремена са душом педагогија и умудрење (= опамећење) због уживања, која (педагогија) нам је (била) умесно заповеђена: да оно што не сачувавши изгубисмо, чувајући задобијемо. Потребовали смо Бога оваплоћенога и умртвљенога (=умрлога за нас), да бисмо живели (вечно); саумртвили смо се, да се очистимо; саустали смо (= саваскрсли са Христом) зато што смо се саумртвили (са Њиме), сапрославили смо се, јер смо саваскрсли (са Христом). Слично страда и сада Логос (Божији)! : "Од једних као Бог поштује се и слива се (συναλείφεται) (с телом =јерес Аполинаријева), а од других као тело понижава се и раздељује се (од Бога =јерес аријанска).[27] На које ће се већма разљутити? Или боље: којима ће опростити? Онима који (га) рђаво сједињују, или онима који (га) расецају. А требало је и они да раздељују, и ови да сједињују: они први – бројем, ови други – Божанством." Ово је за Зорку и Сарагуду (која без да упита високопоштованог Епископа Атанасија, истог користи као беџ и покривало, ужас!):Саплићеш ли се (= саблажњаваш) о тело? – то су чинили и Јудеји. Или ћеш (га) и ти назвати још Самарјанином? – а оно даље ћу прећутати. Ти не верујеш у Божанство (Његово)? То ни ђаволи нису (чинили). О, невернији и од ђавола и незахвалнији од и Јудеја! Они (= Јевреји) су назив Сина сматрали за ознаку исте части (са Оцем), а ови су (= ђаволи) изгонитеља (свог) знали да је Бог, јер су се уверили од онога што су претрпели (од Њега). Ти пак нити једнакост (Сина са Оцем) прихваташ, нити Божанство (Христово) признајеш. Боље би ти било да си обрезан (као Јудеј) и демоном поседнут – да кажем и нешто смешно – него да необрезан и здрав односиш се (према Христу) лукаво и безбожно. Ко неће пророцима да верује, неће ни Сину, таман да Син стане пред Њега тврдовратог, безумног и завидног, јер то већ у Писму и видесмо! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Логос се пре оваплоћења не назива Христом. ја сам вам цртао и рекао да Логос не може да се зове Исусом Христом пре оваплоћења јер нема ни субјек кога би спасао нити помазао. Јер његово име и презима је Исус Христос = Спаситељ је Јахве и Помазаник. Komplikovana ova teologija sigurno moraš da budeš mnogo pismen da znaš ovo, verovatno apostol Pavle nije bio pismen čim kaže: Али ми имамо само једнога Бога Оца, од којега је све и за којега смо ми, и једнога Господа Исуса Христа, кроз којега је све и ми кроз њега. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Komplikovana ova teologija sigurno moraš da budeš mnogo pismen da znaš ovo, verovatno apostol Pavle nije bio pismen čim kaže: Али ми имамо само једнога Бога Оца, од којега је све и за којега смо ми, и једнога Господа Исуса Христа, кроз којега је све и ми кроз њега. Ja smatram (da ne kažem mislim)da nije bitno jeli čovjek pismen ili nije..vjera je dar od Boga.. Bilo je tih pismoznanaca i dok je Isus hodao po zemlji pa se nisu nesto pokazali previse pametni.. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 Павле, апостол Исуса Христа по вољи Божијој, светима који су у Ефесу, и вјернима у Христу Исусу; Благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа. Благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је благословио у Христу сваким благословом духовним на иебесима, Као што нас и изабра у Њему прије постања свијета да будемо свети и непорочни пред Њим, у љубави, Предодредивши нас себи на усиновљење кроз Исуса Христа, по благонаклоности воље своје, На похвалу славе благодати своје, којом нас облагодати у Љубљеноме, У коме имамо избављење крвљу његовом, опроштење гријехова по богатству благодати његове, O kakvom izabranju pre postanka sveta ovaj veseli Pavle govori? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 1 минут, Isusovo magare рече Ja smatram (da ne kažem mislim)da nije bitno jeli čovjek pismen ili nije..vjera je dar od Boga.. Bilo je tih pismoznanaca i dok je Isus hodao po zemlji pa se nisu nesto pokazali previse pametni.. Magare, Pavle je bio vrlo pismen čovek, ja ironišem zbog ovih drugih koji umuju vragu. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Као што нас и изабра у Њему прије постања свијета да будемо свети и непорочни пред Њим, у љубави, Da objasnim, pošto vl.Maksim kaže da imamo vrlo malo Pisma i Predanja o tome da li bi se Bog ovaplotio bez obzira na pad. Ovde je jasno da je pre postanka sveta, Bog odredio svojom voljom prevečnom kako to neki vole da kažu, da sva stvorenja kojima Bog po Sv.Maksimu a ne po vl.Maksimu daje od večnosti vreme svog postojanja u vremenu stvorenja, da se usinovi u Isusu Hristu Gospodu našem Sinu Božjem, da budemo SVETI I NEPOROČNI PRED NJIM, U LJUBAVI. To je smisao Oboženja koji se ima zbiti bez obzira na pad čovekov. Jedno je Telo u mnogima. Жика and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 15, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 Бићу слободан и изјавити да Господ ИХ Силаском ствара, а Вазнесењем се Оцу враћа! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 15, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Magare, Pavle je bio vrlo pismen čovek, ja ironišem zbog ovih drugih koji umuju vragu. Ma znam šuti ne spominji gada... Nego uhvati mi gripa pa ne mogu iz kreveta..a muči me nešto a nemam koga pametnog upitat.. Ima li bolest ikakve veze sa grijesima?!Ali nemoj zezat ozbiljno pitam. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 32 минута, Гајић рече саумртвили смо се, да се очистимо; саустали смо (= саваскрсли са Христом) зато што смо се саумртвили (са Њиме), сапрославили смо се, јер смо саваскрсли (са Христом). Е, али не мисли он то озбиљно! Григорије је диван. Кад би видео Моје књижурине са њиме, рекао би: Ко се овде клао! Све ишарано! Стално се помолим на његовом гробу у св. Петра у Риму, иако више ту не почива. Читао сам га овде на тераси изнад стана под звездама. Нервирало ме само што ме је често натеривао да се заплачем!Није то литература за кокице... Он је један од најодговорнијих за ове моје халуцинације о васкрсењу и Царству Небеском! Ведран*, Жика and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Da objasnim, pošto vl.Maksim kaže da imamo vrlo malo Pisma i Predanja o tome da li bi se Bog ovaplotio bez obzira na pad. Није читао Августина, а ни моју тезу. Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 15, 2018 пре 2 минута, Isusovo magare рече Ima li bolest ikakve veze sa grijesima?!Ali nemoj zezat ozbiljno pitam. У твом случају сигурно има! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука