Bokisd Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 20 часа, Ведран* рече Нису Божија природа и суштина беспочетне, него је Бог беспочетан. Где си ти видео Божију сушптину и природу па да зна каква је? Или ко ти је описао какве су оне? Ко ти то може описати? Да ли примећујеш како не можеш да се ослободиш непрестаног цепкања, било Бога било човека. Тако исто је било и када смо говорили о Христу. Исту ствар си радио. Цепкао си и распарчавао јер се неразумно бојиш сливања. Кажем неразумно зато што таква опаснос уопште не постоји. Mozda moze da se koristiu, kao neka definicija recima, na koji nacin Bog postoji. Bog je bespocetan,....po sustini, po bicu i nacinu postojanja,... nije bilo trenutka kada nije postojao. Naravno, priroda ne postoji bez licnosti ( kao ni licnost bez prirode ), pa, je tako i njegova licnost bespocetna. To je, kada se uzme kao celina ( bez nekog cepkanja ), mozemo da kazemo jednostavno, ....da je Bog bespocetan. U vezi Hrista, pa, slazemo se da nema slivanja ( priroda ), u jednom nerazdeljivom Hristu,....nema cepkanja пре 20 часа, Ведран* рече Даље, нисмо ни ми, како кажеш "по својо природи и суштини створени". Не може се тако говорити. Као да је природа нешто самостално у односу на нас, па смо ми као по њој створени. Створени смо просто као људи и јесмо људи, по својој човечанској природи. Не треба философирати. Ми ни по обожењу нећемо престати бити људи. А ти као да се бојиш да ћеш нестати као човек, па онда претерујеш инсистирањем да смо ми људи по природи. Од кога се браниш? Да шта само ако нисмо људи? Лепо и да хоћеш да будеш Бог по природи, не можеш. Ни магарац не можеш да постанеш по природи, камоли Бог. Такав труд би ти био забадава. Али можеш да живиш, битишеш, понашаш се и на крају да постојиш и Божански и магареће. Можеш и нечовек да будеш на исти начин, иако си човек. Сети се нашег Павла, "будимо људи". Или да ти омиљеним речником, логоса ствари, дочарам. Твој логос јесте да будеш човек, и то Божији човек, обожени човек. А ти можеш то да одбациш и да од себе начиниш магарца. Али ћеш се само мучити, јер прави онтолошки магарац никад нећеш постати. То ти је у ствари пакао. Okey, ljudi smo po svojoj covecanskoj prirodi. Ne mozemo da budemo i postanemo Bog po prirodi i to je to. пре 20 часа, Ведран* рече Слушај Св Атанасија и многе друге који говоре да је Бог постао човек зато да би ми постали богови. Та размена је савршена. Јер Исус Христос, који је бесмртан, нас ради постаје смртни човек, тј. на Крсту умире. А ти који си смртни човек, треба да у Њему постанеш бесмртни бог. Раније сам ти рекао да треба да разликујеш "по природи" и "од природе". Ову дистинкцију сам, тебе ради, направио да бих ти помогао да мисаоно разложиш те две ствари и не упадаш у негирање истинског обожења. Што чиниш, а да ниси ни свестан тога. Али изгледа да ти није помогло. Јер сад опет говориш да по нашој природи не можемо да пређемо у беспочетност. "Од природе" ти не можеш ништа, можеш само да се вратиш у небиће јер смо и ти и ја ништа. Али "по природи" можеш све јер ти је Бог у природу усадио да можеш да будеш његов Причасник. Али није природа тај агент који врши дејство. Ту код тебе настаје куршлус јер си приморан да јој доделиш улогу агента зато што непрестано распарчаваш човека, самог у себи, и у односу на Бога. Нисмо своји, запамти то. А и Господ каже да смо скупо плаћени. Дакле нема еманципације. То ти је Ава говорио. Због овог твог распрарчавања сам био приморан да те питам да ли цели човек постаје беспочетан или само његова личност. Желео сам тиме да те наведем на расмишљање. Магарица је мислила да те завитлавам са тим питањем. А ја и када се шалим у већини случајева не чиним то испразно, и лишено жеље да нешто разумно кажем. Мораш и алегоријски да ме читаш јер сам вишезначан Питао сам те то зато што ако је човеков део причастан благодати, а његова природа (како год ти то одвојено замишљао) није, онда је то кобајаги причасност, а не истинска. Због тога ти је опет Ава говорио да верујеш у кобајаги обожење. U principu se vracamo na ono ( gore ). Kada govorim po prirodi, mislim na stvar, da ne mozemo biti bespocetni kao sto je Bog. ( to je jasno, slozili smo se ). Nista vise. Onda, okey, ( ako imamo ovu dikstinciju ), onda, kao sto kazes, po prirodi mozemo postati bespocetni. Verovatno su, onda, i u drugom slucaju, kada oci kazu, po blagodati bespocetni, oni ovim takodje isiticali ovu razliku izmedju nase i Bozije bespocetnosti,.... kod obozenja coveka. Na taj nacin imamo celokupnog coveka koji ucestvuje u obozenju.( po prirodi ). пре 20 часа, Ведран* рече А сад да ти одговорим и на ово са почетка поруке. Беспочетност није одлика природе у смислу да беспочетност није природа, то јест, није у њој као њена особина иако се односи на њу. Зато што је беспочетност у суштини одрицање. Беспочетно је нешто што је без почетка, одрицање, немање нечега, немање почетка. А негација и одрицање не може на адекватан начин да опише нешто. Ја могу негацијом рећи да ти ниси магарац. Али то није опис тебе иако се односи на тебе. Разумеш? Да бих рекао шта ти заиста јеси, морао бих да говорим потврдно, а не негацијом. Да говорим шта јеси, а не шта ниси. Тако и за природу морам да кажем шта она јесте, а не шта она није. Чак и за Бога када говоримо не можемо рећи да је беспочетност његова природа. Беспочетност се односи на природу али не представља природу. Али када ти говориш да је Божија природа беспочетна, измишљаш. Питао сам те изнад где си видео Божију природу па да знаш каква је она? Јер нико на тај начин не говори о Божијој природи (опет распарчавање). Каже се Бог је беспочетан. И беспочетност Божија може да се односи на и на природу, али она не представља природу. Пре него што почнеш да шиздиш. Јер ми се јавља да се већ врпољиш на столици и спреман си да напишеш трактат у одбрану беспочетности Божије природе. Приводим ти богоумудреног Григорија Богослова који каже: "један је Бог; но, беспочетност или нерођеност није природа Беспочетног. Наиме, природа се не одређује тиме шта она није, него тиме шта она јесте; она је, наиме, стање, а не одрицање постојећег. И Начело, тиме што је начело не одваја се од Беспочетног: за њега бивање начелом не представља природу, као што и за првог бивање беспочетним; из простог разлога што се ово само односи на природу, а не представља саму природу. " Okey. Ako sam mislio na prirodu da je bespocetna, ako je greska iz ove perspektive sto kaze Grigorije, prihvatam. U svakom slucaju ostaje da je Bog bespocetan, nema pocetak svoga bica i postojanja. Samo da primetim, recimo, Maksim kaze, ....'бивајући по благодати оно што је Бог по суштини;.... Ne znam, da li mozemo da kazemo, da je jedna odlika onoga sto je Bog po sustini i bespocetnost ? Mislim, da sam u tom smislu i mislio na ovo , Bog je po prirodi ( sustini ) bespocetan ? Mozda sam pogresno shvatio ovaj citat od Maksima ? Ili, sad sam upravo nasao od Palame ( Trijade , III. ii. 5. ) "Voleo bih da pitam ovog coveka zasto tvrdi da je samo Bozanska sustina bespocetna, dok sve ostalo potice od stvorene prirode, i da li on smatra da je ta sustina sve-mocna. To znaci, da li ona ima sposobnosti poznanja, prorokovanja, stvaranja, svedrziteljstva; da li ima promisao, silu koja obozuje, i, jednom recju, sve takve sposobnosti? Jer, ako ih nema, onda ova sustina nije Bog, iako je sama bespocetna.....Ako je pak imala ove sposobnosti vecno, onda sledi da je ne samo Bozanska sustina bespocetna, vec i svaka njena sila. (1 ) Ipak, postoji samo jedna bespocetna sustina, a to je Bozanska sustina; nijedna od sila koja obitava u njoj nije sustina, sto znaci da su sve one nuzno i uvek u sustini Bozijoj. Grubo govoreci, one postoje u Bozanskoj sustini, isto kao sile cula u onome sto se naziva zajednickim duhovnim culom duse. ( 2 ) To je ocigledno, sigurno i prihvaceno ucenje Crkve " 1 - Cak iako je moguce i za filosofa da razmislja o Transcedentnom ili Prvoj Sustini bez ikakvih atributa, otkrovenje onemogucava hriscanskom Bogu da ne bude tvorac i iskupitelj. Stoga, bozanski atributi uvek moraju biti u sustini, jer je Bog po prirodi nepromenljiv. Mozda je kljuc razumevanja ove stvari u ovoj napomeni, jer, po toj apsolutnoj transcedenciji Bog je po Prvoj Sustini bez ikakvih atributa, ali, eto, po tom nasem otkrovenju, Palama i Maksim daju bozanski atribut bespocetnosti i sustini Bozijoj. Grigorije je mozda pricao o Transcedentnom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 5 минута, Ведран* рече наше учење! Овај прсо начисто! Па да, ваша вечност пре времена, вечност у којој сте заређали све, па и вас саме. Зашто се сада стидиш и пребацујеш на парадокс, као да време пре вечности никако не може бити апсурд. По вашој теорији то не да може бити апсурд, него и више од тога. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече O Bože kako si tup, pa ja se igram sa tobom, opšte ne tragam za tvojim pitanjem, nego ti razlažem tvoje gluposti. О грешни Молије, знамо се добро. Колико књига већ имаш (сабраних на форуму, само још да их објавиш), разних наклапања. Грешан сам и ја што су упуштам у такве стазе провалија. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Kakvo crno vreme u bezvremenu? Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Ето, само питам да ли је у тој преегзистенцији негде и пакао? Ili, mozda je drugo pitanje,....gde je u eshatoloskim telima, pakao ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Управо сада, Milan Nikolic рече О грешни Молије, знамо се добро. Колико књига већ имаш (сабраних на форуму, само још да их објавиш), разних наклапања. Грешан сам и ја што су упуштам у такве стазе провалија. Evo insistiram da sam dogma. i pri tom sujetno Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Kao kad bi ti rekao da je nerođenost Božja suština i od toga pravio pitanje. I ja sad treba da tragam za tvojim pitanjima na osnovu tvoje bulazne izmišljotine. Пусти то као кад би ја, ово оно. Ако си се збунио питањем, онда макар пусти до сутра да ти Истина је само једна објасни ствари. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 2 минута, Bokisd рече Ili, mozda je drugo pitanje,....gde je u eshatoloskim telima, pakao ? Di si bre boki. Je li Boki šta beše ono sveopšte vaskrsenje, jel ustaju i mrtvi, dobrii i zli ili kako beše ono? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Управо сада, Milan Nikolic рече Али ти рече да знаш где је Есхатон вас спашених, толико спектакуларних излива созерцања сте имали (ваљда из наручја Очевог). Приписаћу ти сву ову количину глупости коју изричеш, поврх твоје редовне мере, касним сатима. Ти мислиш да све што избаљезгаш, само зато што си збаљезгао постаје реалност. Да ти кажем нешто, баљезгање и након што је избаљезгано остаје баљезгање. То ти је једина истина. Где сам ти ја рекао да знам где је Есхатон спашених. Не кажем да нисам могао да кажем али ја то нисам рекао. Тако да је ово твоје баљезгање. пре 4 минута, Milan Nikolic рече Шта мене питаш где је тај пакао? Ако тиме хоћеш рећи да га нема тамо негде, шта онда, да ли је то ортаклук вас и Оригена? Немој ти да замараш своју уморну главицу са размишљањем зашто те то питам. Не можеш ти ни замислити зашто те питам јер си неверан. Ја ти сасвим јасно рекох да ми појасниш питање, то сам и мислио. Али ти мени не верујеш ништа, па ни кад ти сасвим јасно говорим. У теби настаје бура помисли. Стварају ти се гасови. Има други део тела који служи за испуштање гасова. Немој преко прстића по тастатури да их испушташ, јер то не може. Само ће ти се нагомилати горе у шупљини и правиће ти притисак. Него хајде ти уместо што завитлаваш одговори мени на питање. Тражио си да ти га поново поставим. Мрзело те да гледаш по старим порукама. Ја ти га дадох опет. Па сад ми одговори. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Пусто то као кад би ја, ово оно. Ако си се збунио питањем, онда макар пусти до сутра да ти Истина је само једна објасни ствари. Kako misliš zbunio? Misliš da Bog ne znao koga je sve osudio na kraju vremena? Biće da više ti egzistiraš ka apokastazi. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 9 минута, Milan Nikolic рече Па да, ваша вечност пре времена, вечност у којој сте заређали све, па и вас саме. Зашто се сада стидиш и пребацујеш на парадокс, као да време пре вечности никако не може бити апсурд. По вашој теорији то не да може бити апсурд, него и више од тога. Бунцаш. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Ти мислиш да све што избаљезгаш, само зато што си збаљезгао постаје реалност Ma bre budala djole.. koliko puta samm doživeo da mikaže ono što opšte nisam izrekao i da mi sudi po svojim baljezganjima koja su navodno moja. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Evo insistiram da sam dogma. i pri tom sujetno Како ће се звати твоја наука? Гаћологија је већ под ауторским правима. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 Управо сада, Ведран* рече Како ће се звати твоја наука? Гаћологија је већ под ауторским правима. Načelologija. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2018 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Di si bre boki. Je li Boki šta beše ono sveopšte vaskrsenje, jel ustaju i mrtvi, dobrii i zli ili kako beše ono? Pa, svi. Telo zemaljsko treba postane telo duhovno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука