Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видите ли да сам добио дугачак одговор од Бокисд-а? :smeh1:

Па радујете ли се ви томе? :))

Морам сад најпре у тоалет, па ћу да читам с пажњом. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

Управо сада, Bokisd рече

Pa, svi.

Telo zemaljsko treba postane telo duhovno.

Znači biti ćeš i neraspadljiv i netruležan svakako.

E a šta tjemo sa Životom? Gdi Ga je Život?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Bokisd рече

U vezi Hrista, pa, slazemo se da nema slivanja ( priroda ), u jednom nerazdeljivom  Hristu,....nema cepkanja

Tako je ali nema ni deljenja.

Nesliven, nedeljiv.

Priroda čovečja je podčinjena prirodi Božanskoj, nesliveno nedeljivo uipostazirano.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Приписаћу ти сву ову количину глупости коју изричеш, поврх твоје редовне мере, касним сатима. 

Ти мислиш да све што избаљезгаш, само зато што си збаљезгао постаје реалност. Да ти кажем нешто, баљезгање и након што је избаљезгано остаје баљезгање. То ти је једина истина. Где сам ти ја рекао да знам где је Есхатон спашених. Не кажем да нисам могао да кажем али ја то нисам рекао. Тако да је ово твоје баљезгање. 

Немој ти да замараш своју уморну главицу са размишљањем зашто те то питам. Не можеш ти ни замислити зашто те питам јер си неверан. Ја ти сасвим јасно рекох да ми појасниш питање, то сам и мислио. Али ти мени не верујеш ништа, па ни кад ти сасвим јасно говорим. У теби настаје бура помисли. Стварају ти се гасови. Има други део тела који служи за испуштање гасова. Немој преко прстића по тастатури да их испушташ, јер то не може. Само ће ти се нагомилати горе у шупљини и правиће ти притисак. 

Него хајде ти уместо што завитлаваш одговори мени на питање. Тражио си да ти га поново поставим. Мрзело те да гледаш по старим порукама. Ја ти га дадох опет. Па сад ми одговори.

Па да, хвата те доконост, а још као бринеш и прашташ због мојих касних сати. Е сива лијо, само се вуцараш по неком песку док се у Србији спава.

Реци ти мени, дај ми било који цитат ако постоји, само да није од превечног Артемија, ко експлицитно каже да човек постаје нестворен и беспочетан? Ти мене питаш шта постаје беспочетно и нестворено, али то је бесмислено питање јер то никада нисам поменуо.

Ништа човеково не постаје беспочетно и нестворено, него човек само учествује у тим божанским категоријама. Палама каже да је то божанско чуло у нама, божанска димензија у нама, а не да ми сами постајемо беспочетни и нестворени.

А сада буди љубазан, немој да ми на питање одговараш питањем, реци ми да ли по вашој теорији и пакао преегзистира? Ако си пометен, немој очајавати, доћи ће Истина је само једна па ће ти бити лакше.

Можда ће те она подражи у забијању главе у песак, добацити коју таконазови провалу, само у вашој организацији смешну, и то је излаз из кризе. Али макар размисли о томе на сивом песку у тој сивој кожи.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Ништа човеково не постаје беспочетно и нестворено, него човек само учествује у тим божанским категоријама.

Da kobojaši gaši.

Stoje na vratima raja, niti ulaze niti daju drugome da uđe.

Подели на овим сајтовима

Гледај Бокисд.

Ја ти рекох:

пре 35 минута, Bokisd рече

Нису Божија природа и суштина беспочетне, него је Бог беспочетан. Где си ти видео Божију сушптину и природу па да зна каква је? Или ко ти је описао какве су оне? Ко ти то може описати?

А ти мени одговараш 

пре 35 минута, Bokisd рече

Mozda moze da se koristiu, kao neka definicija recima, na koji nacin Bog postoji. Bog je bespocetan,....po sustini, po bicu i nacinu postojanja,... nije bilo trenutka kada nije postojao. Naravno, priroda ne postoji bez licnosti ( kao ni licnost bez prirode ), pa, je tako i njegova licnost bespocetna.

To je, kada se uzme kao celina ( bez nekog cepkanja ), mozemo da kazemo jednostavno, ....da je  Bog bespocetan.

Чему толико философирање. Могао си и само са овим подебљаним, па да идемо даље у миру. 

пре 36 минута, Bokisd рече

Onda, okey, ( ako imamo ovu dikstinciju ), onda, kao sto kazes, po prirodi mozemo postati bespocetni. Verovatno su, onda, i u drugom slucaju,   kada oci kazu, po blagodati bespocetni, oni ovim takodje  isiticali ovu  razliku izmedju nase i Bozije bespocetnosti,.... kod obozenja coveka.

Na taj nacin imamo celokupnog coveka koji ucestvuje u obozenju.( po prirodi ).

Дакле, ја не могу да верујем. Па ти ово потписа! Само сад страхујем да те неће дуго држати?

Надовезао бих се на ово твоје у вези разлике, како ти рече, између наше и Божије беспочетности. Можда би могли да то парадоксално изразимо тако што ћемо рећи да наша беспочетност има почетак. А ово би ти било и као паралела ономе што нам Ава приведе о разликовању две вечности. 

пре 41 минута, Bokisd рече

Samo da primetim, recimo, Maksim kaze, ....'бивајући по благодати оно што је Бог по суштини;.... Ne znam, da li mozemo da kazemo, da je  jedna odlika onoga sto je Bog po sustini i bespocetnost ? Mislim, da sam u tom smislu i mislio na ovo , Bog je po prirodi ( sustini ) bespocetan ?

Ја мислим да нема потребе замарати се превише са терминологијом на овом месту. Порука је јасна, оно што је Богу својствено, нама се даје. Немамо то сами по себи него добијамо, а Бог то има јер је Бог. Ми бивамо по ДАРУ оно што Бог ЈЕСТЕ. Тако бих то протумачио. Ја бих се држао Григорија Богослова јер је он ову конкретну ствар боље објаснио, када говори да беспочетност није имање нечега, него немање нечега (немање почетка), негација. Према томе, као таква, беспочетност није део Божанске природе него просто факт. Бог је беспочетан, крај приче. 

Ствар је у томе да се о Божанској суштини уопште не може причати потврдно, у смилу она је то и то. Она је нама непознаница. Дакле, што се тиче самих атрибута Божанске суштине, они су непојмљиви, ми о њима можемо да ћутимо. Није ни Григорије Богослов причао о трансцедентном, у томе смислу, иако је говорио о односу Оца и Сина. Тако да мени не изгледа да Богослов говори о другој ствари него Максим и Палама. Говоре о истој, иако су им контексти :)сасвим различити, само што Богослов јасније образлаже конкретно ово око беспочетности. 

Љубим те, немој да ми поквариш расположење сада са нечим блесавим. Паметно си зборио. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Реци ти мени, дај ми било који цитат ако постоји, само да није од превечног Артемија, ко експлицитно каже да човек постаје нестворен и беспочетан? Ти мене питаш шта постаје беспочетно и нестворено, али то је бесмислено питање јер то никада нисам поменуо.

Рекох да је прсо! :)) Није се лепо смејати прснутима. Али нека ми Бог буде милостив!

Чуј да ти приведем цитате? :)) Јеси ти тек сад дошао на тему па да ти приведем цитате? Дао ти је цитате "превечни Артемије" :)) , не своје него светитељске. Што се батргаш?

пре 15 минута, Milan Nikolic рече

Ништа човеково не постаје беспочетно и нестворено, него човек само учествује у тим божанским категоријама.

Ел тако и учествује и у "божанској категорији" бесмртности? На исти начин? Дакле не постаје бесмртан, него само учествује у бесмртности? :)) Као неки окречени гроб. Около фикс унутра никс. 12:smeha:

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

А сада буди љубазан, немој да ми на питање одговараш питањем, реци ми да ли по вашој теорији и пакао преегзистира? Ако си пометен, немој очајавати, доћи ће Истина је само једна па ће ти бити лакше.

О изгубљени! :))

Како то ја теби одговарам питањем на питање? Када сам ја тебе прво питао, а ти се најпре правио Тоша, да не знаш шта сам те питао, па ти ја поновио, а ти онда постављаш мени питање уместо да даш одговор на моје. Дакле пројектујеш друже. Експлодираћеш као балон од количине глупости. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ја не знам стварно шта те толико чуди. Покажи ми било ко да је рекао да човек постаје беспочетан и нестворен. Без додатка по благодати, што носи објашњење реченог.

Теби је ,,постати беспочетан и нестворен'' довољно, зато си се узврпољио када си чуо да наша природа никада неће постати нестворена и беспочетна. Е па брале мој, грдно си се зезнуо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече
пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Па да, ваша вечност пре времена, вечност у којој сте заређали све, па и вас саме. Зашто се сада стидиш и пребацујеш на парадокс, као да вечност пре времена никако не може бити апсурд. По вашој теорији то не да може бити апсурд, него и више од тога.

Бунцаш.

,,Зато смо ми, као и Хр реално беспочетни'', каже ваш вођа на шатровачком. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Није жвака за сељака. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Али је за такве шмекере, као што сте ви, већ остварени Есхатон. Пази, ви сте као и Христос реално беспочетни.

Када бисте се мало спустили на земљу било би лакше. Еј бре човече, замисли, реално беспочетни, преегзистентни, јел да?

Зато питам, да ли је онда тамо негде и пакао? Па ви већ верујете да сте спашени, јер сте преегзистирали. Ако све преегзистира, да ли онда постоји уопште пакао, или га још нема нигде, него ће тек да постоји у будућим догађајима?

Немојте молим вас да будете секе персе, него у вашој теорији будите мушко, до краја. Јел верујете да вечност улази у време од почетка до краја?

Дакле, ако је све претумбано, тако да природа човекова Исуса Христа преегзистира, да постоји пре постања света, онда све постоји пре постања света, све је већ остварено у самој вечности која је ушла у све, а самим тим је остварен и пакао. Како може прослављени Христос да преегзистира, а да нема нити спашених нити пакла већ у тој преегзистенцији?

Разумете ли питање, како може да постоји тело Христово ако већ не постоји тело Богородице? Све то значи да преегзистенција коју пропагирате подразумева и постојање Богородице, пре постања света, а самим тим и свих других. Па ваш љубљени Артемије јасно каже да Христос никада није био сам, него одувек са свим светима од почетка до краја историје.

Зато питам, ако је Тело Христово већ сада изграђено са свим светима до краја историје, и ако је Христос као такав преегзистирао свету, да ли то значи да и пакао преегзистира свету? Или једноставно нема пакла? Или ће га бити тек некада у будућности?

Па, ако ће бити пакла тек некада у будућности, онда ћете и ви ваљда тек некада да прођете страшни Суд. Бојим се да је пакао за вас једно добро измотавање, а да заправо верујете у апокатастазу. Могуће је, заправо, и да верујете да има пакла већ сада, чак и преегзистентног, али ваљда само за одабране, оне који се вама не свиђају да буду спашени у преегзистенцији и већ свршеној историји.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Шта постаје беспочетно и нестворено?

Само се запитај шта си питао. Шта човек да ти одговори?
Не постаје ништа беспочетно и нестворено.
То што човек може учествовати у нестворености и беспочетности, бити по благодати беспочетан и нестворен, значи само једну ствар, да се човек испразнио од своје индивидуалности, ,,не живим више ја".
Нема смисла што проналазите цитате извађене из контекста. Као што и сами осуђујете, рекавши да би оци били љути како их тумачимо, то треба применити на вас.
Ако бисте били макар за промил искрени, видели би да сте удаљени од Есхатона непремостивим јазом са таквим вашим понашањем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...