Bokisd Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 48 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ајде молим те не брукај се више, погледај доле после философије спасења, шта Палама говори о Таворском догађају. Da li govori i o Tavorskom dogadjaju kao daru po blagodati ili mozda ucestvujemo po prirodi, po nasem bicu i nacinu postojanja u netvarnoj svetlosti ? Da li nam se menja priroda, po kojoj smo stvoreni ? "Hriscani ne postaju “vecni” i “nestvoreni” svojim sopstvenim naporima: ono sto ih cini “vecnima” i “nestvoreni-ma” jeste bozanski zivot, koji oni zaimavaju iskljucivo kroz blagodat. Ovde se jasno vidi da rec “nestvoreno” oznacava citavu oblast “natprirodnog”, covek bitujuci kao “nestvoren” ne pre-staje da bude i stvoreno bice, vec –bez ikakvih sopstvenih zasluga – biva uznesen i uveden u drugacije stanje, u stanje koje se sustinski razlikuje od prirodnog stanja, to jest u bozanski zivot". ( Majendorf ) Nad prirodno stanje, drugacije stanje koje se razlikuje od naseg pirodnog stanja, ucestvujemo, licnosno u zajednici sa Bogom. "Човек је створен не као изолована индивидуалност или као аутаркично биће; сама његова динамична и сложена природа је истинита једино уколико он лично учествује у Богу, у Његовом личностном животу (а не у божанској суштини). Само овај однос, као што ћемо видети ниже, осмишљава у човеку његово „природно" кретање, које повлачи сама његова створеност. Термини „природа" и „благодат" изражавају динамички, живи и личностни однос (σύμβασις3) између Бога и човека, који су потпуно различити по својим „природама", али „опште" кроз личностни однос у догађају заједнице" ( e. Maksim Vasiljevic ) Po blagodati bogovi i nasa realna zajednica sa Bogom, se na vise nacina tumaci i objasnjava kod otaca i pisaca. Tamo i Majendorf u glavi.... "Priroda" i "blagodat"...objasnjava preciznu terminologiju Palame o ovim stvarima. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 Да вас још мало залијем светом водом. Овај пут из врела Св Григорија Богослова. Ево шта он говори своме опоненту (емотиконе није Григорије стављао, али јавља ми се да би, само да их је тад било ) : "...На такав начин и твоја мудрост ће се потврдити као глупа. Разреши ми, молим те, још једно загонетно питање. () Да ли си се ти налазио сам у себи када си се рађао, да ли си сада при себи или се ниси ни онда налазио, а ни сада ниси у себи? ( ) Ако си се налазио и налазиш се, онда ко је тај који се налази и у коме се то он налази? () Како је један постао и једно и друго?.. Уколико се ниси налазио, нити се сада налазиш, кажи ми на који начин се то одвајаш од себе самог? () И, каква је сврха или узрок оваквом раздвајању? Казаћеш ми: глупо је и запиткивати о томе да ли је неко у себи или није; тако можемо говорити о другима, а не о себи. У том случају знај да је још глупље запиткивати о Рођеном изначално, дали је Он постојао пре рођења или није постојао. На такав начин можемо говорити само о стварима раздељених временом!" Изволите по слободним асоцијацијама да примените ове речи на нашу дискусију. Лазар Нешић, ana čarnojević, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 35 минута, Milan Nikolic рече Зато је Христос и сишао (као идентитет Логоса) Јопет ови блеје. Ко ти је идентификовао овај идентитет Логоса? Спустите се на земљу и угледајте Христа да бисте се попели на Небо. Уместо што лепршате горе као поднебесни духови и идентификујете идентитете. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече "Hriscani ne postaju “vecni” i “nestvoreni” svojim sopstvenim naporima: ono sto ih cini “vecnima” i “nestvoreni-ma” jeste bozanski zivot, koji oni zaimavaju iskljucivo kroz blagodat. Ovde se jasno vidi da rec “nestvoreno” oznacava citavu oblast “natprirodnog”, covek bitujuci kao “nestvoren” ne pre-staje da bude i stvoreno bice, vec –bez ikakvih sopstvenih zasluga – biva uznesen i uveden u drugacije stanje, u stanje koje se sustinski razlikuje od prirodnog stanja, to jest u bozanski zivot". ( Majendorf ) На твоју интелигенцију се више нећу освртати. Човек је по природи створен, Бог је нестворен. Човек по благодати бива нестворен, што је Богу по природи, а ако је нестворен, онда је и вечан, односно беспочетан. Бог није кобајаги нестворен, него реално. Човек није кобајаги нестворен, него реално. Ако човек није по благодати нестворен, божанске енергије су створене. Онда би оне морале прво да иду на обожење. Натприродно је за нас оно што је ван створене природе. Ван створене природе је нестворено. Ако човек постоји природно, онда није у натприродном. Зато ти кажем да си отворени атеиста. ana čarnojević, Ведран*, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 5 минута, Ведран* рече Да вас још мало залијем светом водом. Овај пут из врела Св Григорија Богослова. Ево шта он говори своме опоненту (емотиконе није Григорије стављао али јавља ми се да би само да их је тад било ) : "...На такав начин и твоја мудрост ће се потврдити као глупа. Разреши ми, молим те, још једно загонетно питање. () Да ли си се ти налазио сам у себи када си се рађао, да ли си сада при себи или се ниси ни онда налазио, а ни сада ниси у себи? ( ) Ако си се налазио и налазиш се, онда ко је тај који се налази и у коме се то он налази? () Како је један постао и једно и друго?.. Уколико се ниси налазио, нити се сада налазиш, кажи ми на који начин се то одвајаш од себе самог? () И, каква је сврха или узрок оваквом раздвајању? Казаћеш ми: глупо је и запиткивати о томе да ли је неко у себи или није; тако можемо говорити о другима, а не о себи. У том случају знај да је још глупље запиткивати о Рођеном изначално, дали је Он постојао пре рођења или није постојао. На такав начин можемо говорити само о стварима раздељених временом!" Изволите по слободним асоцијацијама да примените ове речи на нашу дискусију. https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/31/ Beseda o Bogu Sinu u kojoj Grigorije objasnjava prevecno rodjenje Sina od Oca. Ne znam sta mozemo da zakljucimo ? Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 Управо сада, Bokisd рече https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/31/ Beseda o Bogu Sinu u kojoj Grigorije objasnjava prevecno rodjenje Sina od Oca. Ne znam sta mozemo da zakljucimo ? Па ти ништа. Можда неко други може. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 11 минута, Ведран* рече Да вас још мало залијем светом водом. Овај пут из врела Св Григорија Богослова. Ево шта он говори своме опоненту (емотиконе није Григорије стављао, али јавља ми се да би, само да их је тад било ) : "...На такав начин и твоја мудрост ће се потврдити као глупа. Разреши ми, молим те, још једно загонетно питање. () Да ли си се ти налазио сам у себи када си се рађао, да ли си сада при себи или се ниси ни онда налазио, а ни сада ниси у себи? ( ) Ако си се налазио и налазиш се, онда ко је тај који се налази и у коме се то он налази? () Како је један постао и једно и друго?.. Уколико се ниси налазио, нити се сада налазиш, кажи ми на који начин се то одвајаш од себе самог? () И, каква је сврха или узрок оваквом раздвајању? Казаћеш ми: глупо је и запиткивати о томе да ли је неко у себи или није; тако можемо говорити о другима, а не о себи. У том случају знај да је још глупље запиткивати о Рођеном изначално, дали је Он постојао пре рођења или није постојао. На такав начин можемо говорити само о стварима раздељених временом!" Изволите по слободним асоцијацијама да примените ове речи на нашу дискусију. царе Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/31/ Beseda o Bogu Sinu u kojoj Grigorije objasnjava prevecno rodjenje Sina od Oca. Ne znam sta mozemo da zakljucimo ? Убићеш ме, мајке ми!::::::::::::::))))))))))) Ти говориш да нешто можеш да закључиш? Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Па ти ништа. Можда неко други може. Предухитри ме! Исто му одговорих!:)) Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Па ти ништа. Можда неко други може. Дај беседу главу и параграф. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 Одо Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Дај беседу главу и параграф. 29. беседа пара. 9 Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 41 минута, Zoran Đurović рече На твоју интелигенцију се више нећу освртати. Човек је по природи створен, Бог је нестворен. Човек по благодати бива нестворен, што је Богу по природи, а ако је нестворен, онда је и вечан, односно беспочетан. Бог није кобајаги нестворен, него реално. Човек није кобајаги нестворен, него реално. Ако човек није по благодати нестворен, божанске енергије су створене. Онда би оне морале прво да иду на обожење. Натприродно је за нас оно што је ван створене природе. Ван створене природе је нестворено. Ако човек постоји природно, онда није у натприродном. Зато ти кажем да си отворени атеиста. Covek po blagodati postaje nestvoren, ......a, Bog je po prirodi nestvoren. Da li postoji razlika ? Naravno. Ne mozemo po prirodi da budemo bespocetni, kao sto je i Bog bespocetan po svojoj prirodi i postojanju. Bespocetnost primamo na neki drugi, nad - prirodni, nad - umni i mistican nacin.. Kroz licnosnu zajednicu sa Bogom, ucestvovanjem u njegovom zivotu kroz ( zajednicu ) sa Njime. "Termini 'priroda' i 'blagodat' izrazavaju dinamicki, zivi i licnosni odnos izmedju Boga i coveka, koji su potpuno razliciti po svojim 'prirodama', ali, 'opste' kroz licnostni odnos u dogadjaju zajednice". Od e.Maksima Vasilj. ,....kao neka osnovna postavka stvari. Bozanske energije su nestvorene, ali, nisu sustina Bozija i zbog toga ne mozemo da budemo po prirodi i sustini nestvoreni ( kao Bog ). Nego putem nestvorenih energija Bozijih postajemo beskonacni, ....po blagodati. https://www.scribd.com/document/120447674/Isihazam "Blagodat bi se, dakle, mogla definisati kao pojavnost - u coveku -Bozijeg delovanja prema coveku. Ipak, blagodat nije nesto sto dolazi 'samo po sebi' ili samo pom Bozijoj volji : ona ne samo da podrazumeva , vec aktivno stanje coveka u zajednici sa Bogom condicio sine per qua non. Ako su energije 'isijavanja' Boga prema svetu i, istovremeno , jedan aspekt blagodati , onda je 'odsajavanje' tih energija ilustracija aspekta covekovog aktivnog zivota u blagodati. " Ako smo vec pricali da Bog ne stvara kroz sustinu, nego kroz svoje energije, zar ne trebalo da, takvo stanje stvari i sada primenjujemo na ovo pitanje.... po blagodati nestvoreni ? Nad - prirodno, koliko se secam, oci vezuju za stanje nad - umnog vidjenja i direktnog i neposrednog sozercanja vecnosti i Boga, kao licem u lice. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 пре 39 минута, Ведран* рече Па ти ништа. Можда неко други може. To je bilo, retoricko pitanje,.... Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 I, ja sam ,....gotov, ...ne mogu vise,.. time out..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука