Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Trifke рече

cak sam nekima i cizmice iz Milana nudio

Из Милана сад и чизмице излазе!!! :unbelieveble:

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, Ведран* рече

Из Милана сад и чизмице излазе!!! :unbelieveble:

:))

Pa krenuo je sa gacama pa je prosirio asortiman!  :))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Ma cini ti se samo malo strpljenja doci ce maca na vratanca. Samo da znas ti si mi jedina nada. Pokusavao sam ja sa mnogima cak sam nekima i cizmice iz Milana nudio ali niko njega da osisa , [a to ti je. :))

Mito@korupcija ne pale a?  ?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ведран* рече

Ви не знате шта навлачите на себе. Заборависте шта би са Авокадом и родом његовим по авокадству пре неки дан. 

:)))

Što fino ne priznas da si pop i sve ce bit u redu..ajd..

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Снежана рече

Mito@korupcija ne pale a?  ?

Pa nisu mito i korupcija u pitanju. Koliko se secam imalo je nekih koji su pristali na mito i korupciju ali su se predali bez boja. :)))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Pa nisu mito i korupcija u pitanju. Koliko se secam imalo je nekih koji su pristali na mito i korupciju ali su se predali bez boja. :)))

лоша си инвестиција, не исплати се од тебе ни мито узимати :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Читах нешто што ме је навело да се замислим над тајном крста. По оцима( нпр. Палама) крст је деловао  и у Старом Завету.
Као тајна он је био присутан у крстоносним животима праведника (Аврама, Исака, Јакова,Јосифа,Мојсија, Исуса Навина,Судија,Царева, Пророк) , али је исто тако као праобраз и знамење имао потпуну делотворну силу, није био само симбол, него су ,,стари,, њиме творили чуда и прогонили демоне. Имамо Јаковљево благосиљање, Помазивање довратака при излазку у знаку крста,Мојсијева чуда са штапом на коме је била умртвљена змија и крстолико подизање руку као и код Исуса Навина.......

Опет имамо атемпоралност, јер крст своју силу добија од распетога на њему Господа Исуса Христа, тј. од васкрслога Богочовека. И уопште на који би начин свештена старозаветна благодат као праобраз имала своје дејство јер је видимо као делотворну и функционалну, ако не из будућих времена у којима се потпуно открива њихов смисао?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Читах нешто што ме је навело да се замислим над тајном крста. По оцима( нпр. Палама) крст је деловао  и у Старом Завету.
Као тајна он је био присутан у крстоносним животима праведника (Аврама, Исака, Јакова,Јосифа,Мојсија, Исуса Навина,Судија,Царева, Пророк) , али је исто тако као праобраз и знамење имао потпуну делотворну силу, није био само симбол, него су ,,стари,, њиме творили чуда и прогонили демоне. Имамо Јаковљево благосиљање, Помазивање довратака при излазку у знаку крста,Мојсијева чуда са штапом на коме је била умртвљена змија и крстолико подизање руку као и код Исуса Навина.......

Опет имамо атемпоралност, јер крст своју силу добија од распетога на њему Господа Исуса Христа, тј. од васкрслога Богочовека. И уопште на који би начин свештена старозаветна благодат као праобраз имала своје дејство јер је видимо као делотворну и функционалну, ако не из будућих времена у којима се потпуно открива њихов смисао?

Zanimljiv je i taj preobražaj na Tavoru na kome je i Palama gradio svoje pojmovanje nestvorenih energija..

Ilija i Mojsije pričaju sa preobraženim Hristom o budućem (pazi budući dogadjaj) stradanju Sina Čovečjeg u Jerusalimu...

Apostoli popadaše ničice na zemlju, postadoše pričesnici tih energija u njima su, hteli su da sagrade i kuće tu koliko im je bilo stvarno..

Pri tom ni Ilija ni Mojsije se ne plaše Hrista već sa njim razgovaraju kao sa znancem, daleko od straha koji su pokazivali recimo apostoli kad im se javlja Hristos i stade na sred sobe ili sličnih situacija....

Vrlo je teško reći da Ilija i Mojsije nisu poznavali Hrista u telu iako je Hristos posle njih, pri tom u toj Tavorskoj svelosti razgovaraju o budućem dogadjaju za Sina Čovečjeg, kao da je istorija već skoro sva otkrivena u toj Svetlosti....

Korak do Golgote i upoznavanje onih kojima taj Krst znači zapravo i tu Svetlost u kojoj obitavaju, za njih budući a svršen dogadjaj po Svetlosti u kojoj (ilija i Mojsije) nesumnjivo obitavaju kao razumna tela i bića.... (kako?)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Немој ти мене да тумачиш. :ladan:

А ни Зоран, Ведран, Жика ... цела та екипа. Не иде вам, верујте. :mahmah:

Ajde ti, pošto znaš koliko su oci lomili zube oko rećenice iz Pisma gde govori da je Sin Čovečji sišao sa neba pre nego se na to nebo vazneo, objasni nama neukima tvoje tumačenje, pa makar ono bilo i pogrešno.

Подели на овим сајтовима

Ja verujem da će Palama i Maksim sigurno ocu Zoranu pomoći da razradi do detalja svoj teologumen, upravo u toj bespočetnosti i beskrajnosti (nikad kraja) Božanskih energija, nestvorenih energija u Ipostasi Isusa Hrista.

Tu je moguća samo atemporalnost kao jedini uzrok svih dogadjaja vezano za Ipostas Sina u vremenu a da se pri tom ne gubi neizmenjivost u samom Bogu, pogotovo ne prilikom Njegovog stvaranja odjednom, kojoj ne možemo dati kategoriju vremena već možemo govoriti o večnom Promislu.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

А извини што те нисам посебно поменула и ставила сам те под 3 тачке. Није било намерно. 

Vezbas karate umesto teologije na teoloskim temama?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

не желе миран и озбиљан разговор.

Хајде сада мирно и озбиљно ми одговори на ово што пише Палама: «Да je уместо "суштине", употребио реч "Бог", тада би морао да каже "пo природи" — и то пo благодати и "богови no благодати", који су, како Светитељи кажу, "пo благодати беспочетни и нестворени"». Мајендорф наводи да Палама цитира Максима: «Ambig., PG ХС1, 1144C. Запазите фразу "беспочетан и нестворен пo благодати": пo људском разуму, контрадикторни термини! Створења никада не могу постати нестворена, иако могу имати удела у природи нествореног Бога».

Текст сам вам већ био навео, али нико од вас не одговори. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

@Матусал Мало наивно си им приступио, мислим на екипу подсмевача. Можда баш и не схваташ зашто то кажем, али нека. У сваком случају, нисам тебе подразумевала под 3 тачке. :skidamkapu:

А да ли им припада Трифке ...? Не би требало, али .... показаће се.  

Izvini saragmuda od sad cu i ja tebe da ukolektivisem i stavim u one koji se oblace u gatje suštine Bozje i koji iskustveno znaju kako Bog postoji. Nek ti je Bog u pomoć ali sta ce to tebi ti već znaš kako Bog postoji.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Извини, не пратим разговор, а поготову твоје одговоре кад су предугачки

Заборавих да си ти инстант кршћанка!:))

Тамо смо говорили о Тријадама, дакле наведено јесте, може да се провери. После ћу ти навести поново. 

пре 8 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

а знамо обоје да нити сам твоја ученица, нити ћу те икад сматрати "авом". :) 

Само Духом Светим неко ме може звати Авом!:))12:smeha::)):algabacaju: 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Заборавих да си ти инстант кршћанка!:))

Тамо смо говорили о Тријадама, дакле наведено јесте, може да се преведе. после ћу ти навести поново. 

Само Духом Светим неко ме може звати Авом!:))12:smeha::)):algabacaju: 

Ljudi ni ne znaju kako je nastao naziv ava rimski :))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...