Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
пре 3 минута, Ведран* рече

Ел то онај аеродромски што њушка торбице? Мени је тај најслађи. :)

Авва Доротеј, поука о самопрекоревању :-)

P.S.
Кме, погреших, Авва Доротеј написа у поуци сведочење о брату који осуђује сабраћу и назива их: "Благолики штенци".
Сагреших, праштајте мени грешном, ишибаћу се 20 пута корбачем! Авво је ли доста, или да клечим и на мурузу?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, Ведран* рече

Ел то онај аеродромски што њушка торбице? Мени је тај најслађи. :)

beagle.jpg

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Zoran Đurović рече

Милан се шали и то је јасно и добро. Као да се виде знаци испуњења моје немогуће мисије. Боксит исприча све оно што ми говоримо, тако да се показа да није он глуп па не капира што причамо, него неће да прихвати. То је други онда проблем. Духовни. Милан порече неке своје ставове, али су они као Хидра па никад ниси начисто шта прихватају а шта одбијају. 

Милану бацам коску: Бог ствара без времена, у вечности и то је актуелно у њему; тврдимо да је Логос добио тело у времену, али да га поседује одувек у атемпоралној димензији. Када Бог ствара без времена, и сва бића одједном, како нам веле Василије, Нисенац, Августин и други, сасвим је разумно што ми тврдимо са овим Оцима да је Ис Хс створио свет, јер нема разликовања на пре и после. Бића јесу у Богу, како вели Максим, а кроз време се показује нама шта су и која су та бића и у нашој димензији имају хронологију. Али, она јесу. 

Фундаментална димензија коју Милан не качи је да Бог држи свет у постојању. Да он није ван њега. Јер, када би свет био ван Бога, онда би сам Бог био одређен временом, како вели Милан и био роб времена, и могао би само да предвиђа ствари. Као кад ја пишем књигу а не знам све речи из те књиге. То за мене није Бог. Него онај који држи свет у постојању и гарантује нам биће. 

Не постоји пронија, предвиђање или предестинација. Има само знање кроз које нас Бог држи у постојању. Промисао или предмисао је само логичка категорија, никако временска и она је условљена нашом логиком где ми најпре нешто осмислимо па направимо. Код Бога тога нема. Он чини. Рече. И та реч је наша ипостас, ипокименон, наше подлежеће, биће, назовите како год. Ми постојимо кроз Божију вољу. Само зато што нас Бог види ми постојимо. И то је оно реално, објективно. После тога иде само Суд. Да ли нас види или познаје. Са десне ће бити они које познаје. Али је постојање дао једнако и добрима и злима. Ни једни ни други не би постојали да он затвори на моменат поглед. 

Када Павле говори да смо предодређени пре постања света и века, он не говори ништа супротно од овога о чему ја казујем. Јер када ме је познао пре него што сам се зачео у утроби мајчиној, он је видео мене, али мене који јесам, а не неку слику. Бог не гледа иконе, него види оно што јесте, како лепо сведочи наш Јустин.           

Da li dobro razumjem ovo što izlažeš. Ovo je kao film koji prikazuje neku odigranu realnost. Film je naše vrijeme, 3D prostor i vrijeme je 2D platno i traka i tj film mi gledamo, ali Bog gleda već onako kako jeste...On Bog stovrivši sve bez vremena, gleda onako kako jeste, i kraj filma, tj Sud znači obznanjenje za koga je Bog zatvorio oči, za koga drži otvorene...Oni koji su na otvorenim očima uživaju vječni život, oni za koje je zatvorio oči, su ugasili, nema ih kao da nisu postojali? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Da li dobro razumjem ovo što izlažeš. Ovo je kao film koji prikazuje neku odigranu realnost. Film je naše vrijeme, 3D prostor i vrijeme je 2D platno i traka i tj film mi gledamo, ali Bog gleda već onako kako jeste...On Bog stovrivši sve bez vremena, gleda onako kako jeste, i kraj filma, tj Sud znači obznanjenje za koga je Bog zatvorio oči, za koga drži otvorene...Oni koji su na otvorenim očima uživaju vječni život, oni za koje je zatvorio oči, su ugasili, nema ih kao da nisu postojali? 

Ако је тако одмах му скидам амина. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

То није друга вера, него појашњење исте вере. Али је квалитативно друга, јер је нова мисао, нова освешћеност. Зато сада ми промишљамо о голом Логосу као и о Ис Хс. Ово што говоримо није речено у Отаца. Не овим речима. Али постоји као семе. Јер може један да сеје, а други да се брине о биљки. И кад гледаш форму семена и клице, она није иста као у стасале биљке. А није да није иста биљка. То је мислити у Цркви. 

Ali, ako su oci, kako da kazem,  'ogolili ' Logosa i ako je Logos u prostoj Ipostasi, onda, ne vidim nacin, da bilo kako 'obucemo' Logos u telo. U bilo kojem smislu.

Mislim, Hristosa u telu,  mozemo da vratimo u vreme kada je postojala samo sv.Trojica, samo tako sto je on vec i pre vremena i svakog bica  u savetu sv. Trojice predvidjen da se  ovaploti , kako se kaze u Simvolu,..... radi nas ljudi i naseg spasenja.

Pa, onda, ajde, neka svako razmislja u odgovarajucim referencama, ..... kako ( misleno )  zaliti i uzgajati ovu biljku koja je sisla sa Nebesa  radi nas i naseg dobra. Ovako, na neki drugi nacin raditi,  ...ne znam,...mozda i moze, ne ulazim u detalje. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Ако је тако одмах му скидам амина. :)))

Kako bi ti spojio to da nas Bog gleda onakve kakve jesmo i prije postanja svijeta s tim da mi živimo u vremenu i prostoru i da imamo mogućnost da nekim svojim pokretima i naporima (tj time šta uči vjera) obezbjedimo sebi status nekoga ko se zove "spašen", usinovljen, obožen itd.....

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Милану бацам коску:
Бог ствара без времена, у вечности и то је актуелно у њему; тврдимо да је Логос добио тело у времену, али да га поседује одувек у атемпоралној димензији. Када Бог ствара без времена, и сва бића одједном, како нам веле Василије, Нисенац, Августин и други, сасвим је разумно што ми тврдимо са овим Оцима да је Ис Хс створио свет, јер нема разликовања на пре и после. Бића јесу у Богу, како вели Максим, а кроз време се показује нама шта су и која су та бића и у нашој димензији имају хронологију. Али, она јесу. 
Фундаментална димензија коју Милан не качи је да Бог држи свет у постојању. Да он није ван њега. Јер, када би свет био ван Бога, онда би сам Бог био одређен временом, како вели Милан и био роб времена, и могао би само да предвиђа ствари. Као кад ја пишем књигу а не знам све речи из те књиге. То за мене није Бог. Него онај који држи свет у постојању и гарантује нам биће. 
Не постоји пронија, предвиђање или предестинација. Има само знање кроз које нас Бог држи у постојању. Промисао или предмисао је само логичка категорија, никако временска и она је условљена нашом логиком где ми најпре нешто осмислимо па направимо. Код Бога тога нема. Он чини. Рече. И та реч је наша ипостас, ипокименон, наше подлежеће, биће, назовите како год. Ми постојимо кроз Божију вољу. Само зато што нас Бог види ми постојимо. И то је оно реално, објективно. После тога иде само Суд. Да ли нас види или познаје. Са десне ће бити они које познаје. Али је постојање дао једнако и добрима и злима. Ни једни ни други не би постојали да он затвори на моменат поглед. 
Када Павле говори да смо предодређени пре постања света и века, он не говори ништа супротно од овога о чему ја казујем. Јер када ме је познао пре него што сам се зачео у утроби мајчиној, он је видео мене, али мене који јесам, а не неку слику. Бог не гледа иконе, него види оно што јесте, како лепо сведочи наш Јустин.           

Може се веровати да је ваше становиште добронамерно. Имате уверење које прихватају многи на овом форуму. Међутим, не бих имао ништа против вашег схватања да се нисам у свом истраживању задржао на Тријадологији.

Из моје перспективе, управо по том питању јесте главни сукоб међу нама. Ви имате другачији приступ, користите другачије цитате мислећи да су у вашу корист. Тврдите да затварамо очи пред њима, међутим, постоје и другачији цитати на које ви затварате очи.

Наиме, приметило се да ви негирате једну посебну врсту тријадологије коју износе Оци Цркве. Те када добијете цитат који потврђује ту отачку тријадологију, ви просто затворите очи. Зато разумите зашто нисам уз вас са вашим тврдњама.

Помоћу такве тријадологије показује се да ваше становиште не може бити исправно. Ја сам се понадао да ћемо показати смирење да саслушамо једни друге, али, признаћете, ви сте започели са простачким речником, и тиме свакако онемогућили да дијалог буде разумљив.

Теолошки дијалог је специфичан, јер захтева сведочење живог искуства, непосредног односа са Богом. Ја сам уверен да нико од Отаца није користио речник какав се међу нама може чути. Моја забринутост за дијалог је у томе што ви не дајете простора да буде другачије.

Прва ваша реакција на помен о иманентној Светој Тројици, била је заиста понижавајућа за саговорника, а настављали сте све горе и горе. Указивања на отачка места искористили сте да "разобличите" наше разумевање и преводе, а где то нисте могли, онда и саме ставове Отаца. Онда добијете вл.Јевтића који отворено тумачи Григорија Ниског да говори о иманентној Тројици, а ви нећете то ни да видите.

Дакле, по којем основу ви можете да осудите нас да затварамо очи пред отачким учењима, а да овако опуштено занемарите речи о иманентној Тројици? Ја бих волео да сам толико глуп као што Чорба каже, али једноставно не могу да пређем преко тога. Тек када поштено кренемо о иманентној Тројици, моћи ћете видети да ваша теорија има катастрофалних проблема.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Дакле, по којем основу ви можете да осудите нас да затварамо очи пред отачким учењима, а да овако опуштено занемарите речи о иманентној Тројици

Evo po ovom. Jer si kvaziteolog, amater koji je procitao par gotovih knjiga i smatras da mozes da pariras nekome kome je teologija zanimanje i ko se time bavi citav svoj zivot. Da je ova moja kvalifikacija tacna dokazujem time sto si jednom na forumu pozivao clanove da ti se prikljuce, ne sjecam se tacno da li u vezi matematike, teorijske fizije ili samo kvantne mehanike da nesto ks radite na tome i da doprineste nauci. Sebe vidis kao nekoga ko ima potencijal da da doprinos fizici iako si i tu obican amater i to svoje “umjece” baziras na precitavanju radove koje su neki stvarni naucnici postigli ili iskusili u svojoj karijeri. Mislim da nisi daleko po tom pitanju i oko teologije, jer si kacio neke sopstvene “radove” na internet. 

Bez uvrede, konstatujem da hoces da druge nenaucen necemu ucis, nastupas kao neki autoritet, a to sve maskiras nekom namjerom za diskusiju. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Kako bi ti spojio to da nas Bog gleda onakve kakve jesmo i prije postanja svijeta s tim da mi živimo u vremenu i prostoru i da imamo mogućnost da nekim svojim pokretima i naporima (tj time šta uči vjera) obezbjedimo sebi status nekoga ko se zove "spašen", usinovljen, obožen itd.....

Jel' ovo pitanje?!

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, grigorije22 рече

Citao sam negde davno moze biti da je u pitanju i Borba za veru, gde se navodi kako je po promisli Bozijoj Sveti Jovan Sangajski dobijao to duhvno telo koje je imao Hristos nakon vaskrsenja i da je takodje prolazio kroz vrata i zid.

Ma jok..tako brate i ovaj nas Zlatko Sudac tvrdi da bude na dva mjesta istovremeno ali ne vjerujem u to..jeli taj Jovan bio karizmatik??

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Isusovo magare рече

Jel' ovo pitanje?!

Da

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Da

Ја не знам како да ти на то питање одговорим осим да препричавам шта је Ђуровић написао, а за то мислим да нема потребе. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

Ја не знам како да ти на то питање одговорим осим да препричавам шта је Ђуровић написао, а за то мислим да нема потребе. 

Kako god hoces :)

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Justin Waters рече

Da

Koliko sam ja razumeo, Bog stvori sve odjednom vanvremeno obozeno sto predstoji vremenu stvorenome i hronologijii dogaadjaja stvorenog sveta. U vremenskom neobozenom smo svi sa tom perspektivom postojeceg obozenog. Kako sunce sija i za dobre i za zle podjednako i kako ih podjednako greje tako i svedrzitelj podjednako u postojanju drzi i one koji su radi hronologije dogadjaja u stvorenom vremenu otpali od vecnog obozenog tako i one koji su spasenjem kojim nas darova Hristos i delom Obozenja KROZ Isusa Hrista ostali Bogu , ocu sinu i duhu svetome poznati i u toj vanvremenskoj obozenoj postavci stvaranja. Mozemo rec da je to 8 dan pre ponedeljka i posle nedelje,odnosno novi vaskrsli,ponovo uspostavljeni dan koji nikada srecom nije izgubio svoje postojanje. Upravo radi dela spasenja i nas koji smo Hrista prihvatili kao spasitelja. To je eshatoloski dan koji predstoji ponedeljku ne u bestelesnom Logosu nego u telesnom atemporalnom vaskrslom Isusu Hristu koji je vrata kroz kojeg se i ulazi u tu nikad prestalu savrsenu Obozenu tvorevinu koja nema vreme,pa je tako i posle vremenske Nedelje,odnosno preobrazava svu tvorevinu u Bozje savrseno postojanje. Zato je poslednji sud vremenska kategorija i na njemu prolaze ona bica koje Bog sve vreme gleda u svom Bozanskom bezvremenskom zivljenju. Zato je Augustin pribegao na podelu izmedju postojanja i zivljenja. Ukratko na mobu sam, to ne moze bas tako šturo ali to bi bilo to.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...