Zoran Đurović Написано Децембар 29, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 Кратка опсервација поводом Бокситовог навођења Томе Аквинског који цитира Августина и вели да је овај прошао кроз врата. Августин ће одбацити све тлапње да су тела духови. Тела васкрсла се називају духовним, али не у смислу да више неће бити тела него духови, јер као што се и садашња тела називају душевним (оживљеним), али нису душе, тако и духовна тела нису духови већ су тела. Они се зову духовнима јер ће бити на располагању духа. У њима неће бити ништа бунтовног (serm. 242, 8, 11; Gn. litt. 12, 7, 18). Зрели Августин упозорава како треба одбити његово младелачко мишљење, изражено у De agone christiano (396) - управо на ово дело се позива Аквински! (agon. 24, 26) - где је тврдио да тело више неће бити месо и крв, већ небеско тело. Тако је коментарисао Павла: крв и месо неће наследити царство Божије (1Кор 15, 50)... Неопходно је да се ово распадљиво обуче у нераспадљивост, и ово смртно тело обуче у бесмртност (1Кор 15, 53): „Месо и крв ће се променити и постати небеско и ангелско тело (corpus coeleste et angelicum). И мртви ће се подићи као непропадљиви и ми ћемо се променити (1Кор. 15, 52), тако да је тачно да ће тело васкрснути, и једнако је тачно да месо и крв неће наследити Божје царство“. Стога ово не треба разумети да неће бити супстанце меса, јер је апостол са терминима крви и меса означио пропадљивост крви и меса, која више неће бити у царству у коме ће месо бити непропадљиво. Можда је Апостол назвао месом и крвљу и њихова дела? (Retractationes, 2, 3). Дакле, Августин је одбацио своју младалачку заблуду да је васкрсло тело било нешто етерично. Тиме можемо одбацити и Јустиново мишљење (ако је мислио тако), да васкрсло тело има способност пролажења кроз друго тело. Јер, Аквински је расправљао о томе како 2 физичка тела могу бити на истом месту; то Аристотел не може да допусти. Стога је навођење Августина са стране Аквинског овде неумесно. Матори Августин никад неће поменути да Ис пролази кроз врата. Пролажење кроз врата је крајње глупа идеја, јер она спиритуализује људско тело, а такође је несхватљиво како може Ис да се креће праволинијски а не и да потоне у земљу? Никако није јасно како пролази кроз врата а не утања у земљу! Јер ако му је тело етерично, онда је свугде етерично, па и у стопалима. Ако неко у тврдоглавости (а видесмо да их има) инсистира како је неким божанским ћирибу-ћириба Ис прошао кроз врата, што би одбио исто када ми кажемо да је дошао из друге димензије? И онда нема потребе ни за каквим пролажењем, које се не помиње у Писмима, него постоји у машти ових наших противника. Матори Аг ће инсистирати да је Ис био неодвојив са Оцем. То је у складу са оним кад каже разбојнику да ће истог дана са њиме бити у рају. А рај није Небеско/Божије царство? Или је један Ис у рају а други на Небу? Ис је васкрсао душом и телом, а и као Бог. Ако је комплетан био у рају, тамо је био и разбојник са њиме. Сигурно није држао неки холограм за разбојника коме би се овај клањао, док је он витлао земљом! Или још глупље: Узе и уведе разбојника у рај и онда му рече: Ево, данас си са мном у рају, али сачекај једно 40 дана имам нешто да обавим на земљи! Зато велим да ови нису свесни своје несвести, импликација које безумне тезе повлаче за собом. Paradoksologija, Жика, Матусал and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 On 12/27/2017 at 11:04, Avocado рече @drvce nešto te ovde prozivaju... Jasno je kao dan da preko mene oni, u stvari, prozivaju i napadaju Predsednika. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 22 часа, Zoran Đurović рече Да ми дође анђео са неба и да ми каже како је Ис тело невидљиво ја бих га пљунуо у око! Не може да буде невидљиво ако је физичко као моје и твоје. Није трансформерс, па је сада видљив или невидљив. Апостоли га виде и пипају. Он једе. Како дух може да се пипне и да једе? Августин јасно одбија да је духовно тело по природи такво, него говори о материјалном телу, али које се назива духовним јер је у служби духа, али је свакако, иако од костију, меса и крви лишено пропадљивости и осмрћености. А то је димензија будућег века. Није никакво чудо што Ис једе јер има материјално тело. Васкрсао је са зубима. Мени зуб може да буде невидљив ако ме Тајсон завати па ми га избије! Иначе, види ми се зуб. И има своју функцију. Тело је невидљиво само ако је у другом простору. Ти мене не видиш јер сам у Риму. Ови Ис не виде јер је у другој димензији иако са истим телом. То је објашњење, а не чудотворност или невидљивост видљивог! Које безумље. Ако су васкрсла тела невидљива, онда се радујем што ме никад нећеш видети да ме давиш глупостима. А како може да се задрже иста својства природе, а својство човековог тела је да је видљиво, а да сада буде невидљиво? Да ли ти је јасно какве бесмислице причаш, па макар и од Јустана биле, мада то нисам читао? Кад нестаде при ломљењу хлеба, узео да зајебава ову двојицу? Као, сад ме видиш, сад не? Која је то зајебанција? Тек бих тада одбио тог Коперфилда! Он је у хлебу преломљеном, како веле Августин и Златоусти, а одбија Лопухин, јер су католици аргументовали да је тиме потврђена евхаристија без вина, што је глупост и њих али и Лопухина. Зато је невидљив јер је у другој димензији. Даје им на знање, али теби и веселој дружини очигледно не, да је он присутан у сломљеном хлебу. Теби је интересантно да је он невидљив, да пролази кроз врата. Mislim, da ovde postoji pogresna interpretacija mojih stavova. I, to je vec druga po redu . Prva je u vezi ...predznanja Bozijeg. Sad, vidim, da se postavlja i nova u vezi Avgustina i opet se pogresno interpretiraju moji stavovi. Jer, niko ne prica da je On nevidljiv, da je nekako 'spiritualan', pa, ga zbog toga ne vidimo. Ne. Nego, kada Ga apostoli i ucenici ne vide, onda je On, sasvim normalno 'nevidljiv' za njihove oci i dodir( telom sa kojim je i Vakrsao )jer je u nekoj drugoj dimenziji, na nekom drugom mestu. Ti si naveo, da , kada ga apostoli ne vide, onda je on u nekoj drugoj dimenziji. Ja sam naveo, da mislim da je bio sa Ocem na nebu. Kod price o prvomuceniku Stefanu, govori se, da su se otvorila nebesa i da je video Sina Covecijeg gde stoji sa desne strane Oca. Mislim, tada kada Ga je video Stefan da je na nebu Svojim telom, za ostale je bio 'nevidljiv'. To je ta' nevidljivost o kojoj pricam i kojoj i ti takodje pricas. Tako da, kada se kaze da je 'nevidljiv' , ne znaci da nije imao materijalno i dodirljivo telo, nego, da je postao nevidljiv za oci. Zbog toga, nasa vaskrsla tela, nece biti nevidljiva ( kako mi imputiras potpuno neosnovano ),... kao po defaultu.Nego, kako kaze apostol, nasa zemljana tela kod opsteg vaskrsenja na kraju vremena, postace neraspadljiva i duhovna, kada cemo svi moci videti jedni druge u tom buducem carstvu. Sa ovim sto si naveo, da telo Hristovo posle vasksenja postalo liseno propadljivosti i smrtnosti slazem se. Tako i Justin slicno kaze, da je Njegovo telo, posle vaskrsenja postalo na novi nacin duhovno i nebesko. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Кратка опсервација поводом Бокситовог навођења Томе Аквинског који цитира Августина и вели да је овај прошао кроз врата. Августин ће одбацити све тлапње да су тела духови. Тела васкрсла се називају духовним, али не у смислу да више неће бити тела него духови, јер као што се и садашња тела називају душевним (оживљеним), али нису душе, тако и духовна тела нису духови већ су тела. Они се зову духовнима јер ће бити на располагању духа. У њима неће бити ништа бунтовног (serm. 242, 8, 11; Gn. litt. 12, 7, 18). Зрели Августин упозорава како треба одбити његово младелачко мишљење, изражено у De agone christiano (396) - управо на ово дело се позива Аквински! (agon. 24, 26) - где је тврдио да тело више неће бити месо и крв, већ небеско тело. Тако је коментарисао Павла: крв и месо неће наследити царство Божије (1Кор 15, 50)... Неопходно је да се ово распадљиво обуче у нераспадљивост, и ово смртно тело обуче у бесмртност (1Кор 15, 53): „Месо и крв ће се променити и постати небеско и ангелско тело (corpus coeleste et angelicum). И мртви ће се подићи као непропадљиви и ми ћемо се променити (1Кор. 15, 52), тако да је тачно да ће тело васкрснути, и једнако је тачно да месо и крв неће наследити Божје царство“. Стога ово не треба разумети да неће бити супстанце меса, јер је апостол са терминима крви и меса означио пропадљивост крви и меса, која више неће бити у царству у коме ће месо бити непропадљиво. Можда је Апостол назвао месом и крвљу и њихова дела? (Retractationes, 2, 3). Дакле, Августин је одбацио своју младалачку заблуду да је васкрсло тело било нешто етерично. Тиме можемо одбацити и Јустиново мишљење (ако је мислио тако), да васкрсло тело има способност пролажења кроз друго тело. Јер, Аквински је расправљао о томе како 2 физичка тела могу бити на истом месту; то Аристотел не може да допусти. Стога је навођење Августина са стране Аквинског овде неумесно. Матори Августин никад неће поменути да Ис пролази кроз врата. Пролажење кроз врата је крајње глупа идеја, јер она спиритуализује људско тело, а такође је несхватљиво како може Ис да се креће праволинијски а не и да потоне у земљу? Никако није јасно како пролази кроз врата а не утања у земљу! Јер ако му је тело етерично, онда је свугде етерично, па и у стопалима. Ако неко у тврдоглавости (а видесмо да их има) инсистира како је неким божанским ћирибу-ћириба Ис прошао кроз врата, што би одбио исто када ми кажемо да је дошао из друге димензије? И онда нема потребе ни за каквим пролажењем, које се не помиње у Писмима, него постоји у машти ових наших противника. Матори Аг ће инсистирати да је Ис био неодвојив са Оцем. То је у складу са оним кад каже разбојнику да ће истог дана са њиме бити у рају. А рај није Небеско/Божије царство? Или је један Ис у рају а други на Небу? Ис је васкрсао душом и телом, а и као Бог. Ако је комплетан био у рају, тамо је био и разбојник са њиме. Сигурно није држао неки холограм за разбојника коме би се овај клањао, док је он витлао земљом! Или још глупље: Узе и уведе разбојника у рај и онда му рече: Ево, данас си са мном у рају, али сачекај једно 40 дана имам нешто да обавим на земљи! Зато велим да ови нису свесни своје несвести, импликација које безумне тезе повлаче за собом. Citao sam negde davno moze biti da je u pitanju i Borba za veru, gde se navodi kako je po promisli Bozijoj Sveti Jovan Sangajski dobijao to duhvno telo koje je imao Hristos nakon vaskrsenja i da je takodje prolazio kroz vrata i zid. Zoran Đurović and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 2 минута, grigorije22 рече Citao sam negde davno moze biti da je u pitanju i Borba za veru, gde se navodi kako je po promisli Bozijoj Sveti Jovan Sangajski dobijao to duhvno telo koje je imao Hristos nakon vaskrsenja i da je takodje prolazio kroz vrata i zid. Stvarno ne znam, prvi put cujem. Koliko se secam, nisam siguran 100%, u zitijama svetih, mozda postoje slucajevi da andjeli prolaze kroz materiju. Ali, ipak, mora da se proveri. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 10 минута, Bokisd рече Stvarno ne znam, prvi put cujem. Koliko se secam, nisam siguran 100%, u zitijama svetih, mozda postoje slucajevi da andjeli prolaze kroz materiju. Ali, ipak, mora da se proveri. Čin episkopa Ruske zagranične crkve dobio je u Beogradu, 1934. godine, i krajem iste poslat je u Kinu, gde je ruska kolonija brojala blizu 50 hiljada ljudi. Tamo je odmah osnovao Sirotište svetog Tihona Zadonskog, koje je udomilo čak tri i po hiljade dece. Kažu da je nesrećne i napuštene mališane, izgladnele i bolesne, pronalazio po budžacima šangajskih četvrti, ali da je i dalje obilazio duševne bolnice. Sačuvana su mnogobrojna svedočanstva nekadašnjih smrtno bolesnih ljudi kojima je Jovan Šangajski pomogao. Osim isceljenja, savremenici su tvrdili da čuje i vidi na daljinu, da se iznenada pojavljivao na mestima gde je bio najpotrebniji, da je lako i bez problema prolazio kroz materijalne prepreke, da je krotio prirodne sile, da je ostavio brojna, pouzdana proročanstva... Između ostalih i o tome da će njegovi sunarodnici, uskoro, ponovo morati na daleki put. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 18 минута, grigorije22 рече Čin episkopa Ruske zagranične crkve dobio je u Beogradu, 1934. godine, i krajem iste poslat je u Kinu, gde je ruska kolonija brojala blizu 50 hiljada ljudi. Tamo je odmah osnovao Sirotište svetog Tihona Zadonskog, koje je udomilo čak tri i po hiljade dece. Kažu da je nesrećne i napuštene mališane, izgladnele i bolesne, pronalazio po budžacima šangajskih četvrti, ali da je i dalje obilazio duševne bolnice. Sačuvana su mnogobrojna svedočanstva nekadašnjih smrtno bolesnih ljudi kojima je Jovan Šangajski pomogao. Osim isceljenja, savremenici su tvrdili da čuje i vidi na daljinu, da se iznenada pojavljivao na mestima gde je bio najpotrebniji, da je lako i bez problema prolazio kroz materijalne prepreke, da je krotio prirodne sile, da je ostavio brojna, pouzdana proročanstva... Između ostalih i o tome da će njegovi sunarodnici, uskoro, ponovo morati na daleki put. Da, bio je kako se kaze, cudotvorac ovog naseg vremena. Licno, mojoj prici odgovara , ako je zaista prolazio kroz vrata ..... P. S. promenio. ( ako ) Ovo sam mislio . Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 29, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 16 минута, Bokisd рече Mislim, da ovde postoji pogresna interpretacija mojih stavova. I, to je vec druga po redu . Prva je u vezi ...predznanja Bozijeg. Sad, vidim, da se postavlja i nova u vezi Avgustina i opet se pogresno interpretiraju moji stavovi. Jer, niko ne prica da je On nevidljiv, da je nekako 'spiritualan', pa, ga zbog toga ne vidimo. Ne. Nego, kada Ga apostoli i ucenici ne vide, onda je On, sasvim normalno 'nevidljiv' za njihove oci i dodir( telom sa kojim je i Vakrsao )jer je u nekoj drugoj dimenziji, na nekom drugom mestu. Ti si naveo, da , kada ga apostoli ne vide, onda je on u nekoj drugoj dimenziji. Ja sam naveo, da mislim da je bio sa Ocem na nebu. Kod price o prvomuceniku Stefanu, govori se, da su se otvorila nebesa i da je video Sina Covecijeg gde stoji sa desne strane Oca. Mislim, tada kada Ga je video Stefan da je na nebu Svojim telom, za ostale je bio 'nevidljiv'. To je ta' nevidljivost o kojoj pricam i kojoj i ti takodje pricas. Tako da, kada se kaze da je 'nevidljiv' , ne znaci da nije imao materijalno i dodirljivo telo, nego, da je postao nevidljiv za oci. Zbog toga, nasa vaskrsla tela, nece biti nevidljiva ( kako mi imputiras potpuno neosnovano ),... kao po defaultu.Nego, kako kaze apostol, nasa zemljana tela kod opsteg vaskrsenja na kraju vremena, postace neraspadljiva i duhovna, kada cemo svi moci videti jedni druge u tom buducem carstvu. Sa ovim sto si naveo, da telo Hristovo posle vasksenja postalo liseno propadljivosti i smrtnosti slazem se. Tako i Justin slicno kaze, da je Njegovo telo, posle vaskrsenja postalo na novi nacin duhovno i nebesko. Aleluja! Па око тога смо се паштили, само се сада надам да нећеш преверити после 3 дана! Ово узми за аксиом! Јер ти то објашњава и причешће и све друго. Тако ће ти бити јасно како је могао да хода по води, а да није Коперфилд или слични илузионисти, зашто Палама вели, понављајући црквену песму да су се апостоли преобразили на Тавору... До ове тачке сам хтео да те доведем, да почнеш да размишљаш као теолог а не као нека побожна баба. Баба ће се спасити можда пре свих нас, али она не може да прича о теологији. Такође бива јасно (колико-толико) одваљен камен на гробу, као и "40" дана "на земљи", јер је 40 симболички број, а Вазнесење је опет про нобис, јер кад се питамо где је, онда нам се даје да видимо да је са телом отишао Оцу. Неко ко је васкрсао мора негде да буде, а Црква учи да је отишао Оцу. Тако и ми учимо. Само што је време овде испресавијано, па делимо догађаје у етапе. Као што Небо није неко место, тако ни 40 дана нису неко време. Не постоји десна Очева, јер он нема тело, него се тиме означава достојанство. Што даље будеш стајао од Миланових тртомуђења, тиме ћеш ближи бити Богу. Јер си видео да смо му привели сасвим јасне отачке текстове, а он их одбија у блоку, јер он не мисли са Оцима него по стихијама овог света. Зато и ти пригрли Писма и Оце као основ знања, а ава ће ти помоћи у томе пошто је експерт у материји. ikrasil, Ведран*, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 O.Zorane, vratite se u sadašnjost. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 Погледајте шта има ново: Шведска црква: Исус је родно неутралан Црква у Шведској одлучила је да је обраћање Исусу као „њему“ сувише ограничавајуће и у молитвама Богу, Христ ће бити „више инклузиван и родно неутралан“. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 4 минута, Zoran Đurović рече Што даље будеш стајао од Миланових тртомуђења, тиме ћеш ближи бити Богу. Јер си видео да смо му привели сасвим јасне отачке текстове, а он их одбија у блоку, јер он не мисли са Оцима него по стихијама овог света. Зато и ти пригрли Писма и Оце као основ знања, а ава ће ти помоћи у томе пошто је експерт у материји. Ali, ...da se nasalim, ...pa, nisam nesto sad promenio misljenje,...oduvek, od kada sam na forumu, ovako verujem ( kako sam gore napisao ) i mislim. Inace, misim, da i Milan ima dobru veru. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 14 минута, Bokisd рече Da, bio je kako se kaze, cudotvorac ovog naseg vremena. Licno, mojoj prici odgovara , ako je zaista prolazio kroz vrata ..... P. S. promenio. ( ako ) Ovo sam mislio . Promena, ovo sam hteo da kazem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 29, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 5 минута, Milan Nikolic рече Погледајте шта има ново: Шведска црква: Исус је родно неутралан Црква у Шведској одлучила је да је обраћање Исусу као „њему“ сувише ограничавајуће и у молитвама Богу, Христ ће бити „више инклузиван и родно неутралан“. Ти то био у Шведској? Ови као да су ти духовна деца! Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 Не питај ме. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 29, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2017 пре 14 минута, Milan Nikolic рече Погледајте шта има ново: Шведска црква: Исус је родно неутралан Црква у Шведској одлучила је да је обраћање Исусу као „њему“ сувише ограничавајуће и у молитвама Богу, Христ ће бити „више инклузиван и родно неутралан“. „Није неопходно, али је важно да Исус није био мушкарац, већ истински човек“, изјавила је Сузан Сентер из Цркве шведске Вастерас конгрегације у интервјуу шведском радију." Mozda je bio ,...i, muskarac,...i, istinski covek ( po prirodi tela )... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука