Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 36 минута, Zoran Đurović рече

Лупаш као и обично. Како је Петар могао да хода по језеру а био је материјалан? 

Не говори се овде о никаквим духовима или њиховој способности пролажења кроз. То је погрешно. Јустин греши. Он није имао мене да га преиспитам, али ти имаш, па је зато код њега само грешка, а код тебе грех. Јустиново тумачење не стоји, јер сви говоримо (осим тебе и Кратоса) о физичком телу. Крајње је безумље веровати да је васкрсли био на земљи 40 дана па ишао тамо-амо као сваки други човек, али невидљиво. Да није видео и неке кад се попрцкују? Тебе како чачкаш нос? Милана како врши велику нужду? 

Дакле, ако се и сретне код некога да каже како је прошао кроз врата, то жели само да се нагласи нови начин постојања, а не да је он ходао земљом. Јер, интелигенцијо, како се то сада Хр јавља светим људима, а да не напушта Оца? Како ниси свестан своје несвести? Како верујеш Јустину у овоме, а не верујеш му да Бог нема предзнање?  

Da li je Isus prolazio kroz materiju ili se pojavljivao i nestajao,  pre vaskrsenja , kao sto je i posle vaskrsenja ? Nemamo svedocanstva o tome. Zbog toga i Justin kaze, ...da je posle vaskrsenja ,( iako je to bilo telo iste gradje kao i pre vaskrsenja ), dobilo nova svojstva , da je duhovno i da zbog toga moze i proci kroz zatvorena vrata. Drugo svojstvo koje izvire iz duhovnog tela, jeste nevidllivost.

Naravno, slazem se, Isus nije isao tamo - ovamo posle vaskrsenja, da li, u vidljivom ili nevidljivom telu , svejedno.

Pa, upravo zbog toga sto je i zaista prosao kroz vrata, pokazao je nov nacin postojanja tj. da je u tom telu punina Njegovog bozantva. Tako oci tumace taj dogadjaj. Nije fora u tome sto je prosao kroz vrata, mogao je na neki nama neshvatljiv nacin da udje (  ili, da otovri vrata pred sobom ), ali, na ovaj nacin je upravo mogao na najsvrsihodniji i coveku prijemciv nacin da pokaze kakva je sada priroda Njegovog tela posle vaskrsenja.

Inace, ne znam, gde Justin prica da Bog nema predznanje ? Da nisi nesto pogresno napisao ?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 1 сат, Матусал рече

Ја верујем да је Христово тело у пуноћи само што је не могу да га достигнем због својих грехова. Причешћујем се по мери своје достојности јер не могу примити сву пуноћу тога тела.

A veruješ da u atempralnoj ravni si dostojan punoće dok u ovoj vremenskoj nisi?Ovde imaš i dalje neke grehe od kojih te Hristos svojom presvetim Telom i Krvlju nije očistio dok si u nadvremenskoj dimenziji potpuno očišćen od svih grehova?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Tako oci tumace taj dogadjaj.

Не лупај. То не пише у Писму, а само си могао Тому Аквинског, Јустина и Дамаскина да наведеш, а они су сличног духовног искуства. И то су пограшна тумачења, или ви тврдите да су оци непогрешиви? 

пре 2 минута, Bokisd рече

Inace, ne znam, gde Justin prica da Bog nema predznanje ? Da nisi nesto pogresno napisao ?

"У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Јесте, ђилкошу, јер би било неописиво и недодириво.  

Ne razumem šta jeste,jeste ograničeno ko terasa il jeste ima nova svojstva?

Apostol Pavle lepo kaže da je to novo nešto što oko ne vide i uho ne ču a vi ovde kako pričate ispada je to ustvari odavno već viđeno i čuno....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Сам' да приупитам, пошто немам времена да све ишчитам: колико то тéла има (или је променио) Исус, а колико Логос (ако сам укачила, неки тврде да има разлике између ове "двојице")? :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Не лупај. То не пише у Писму, а само си могао Тому Аквинског, Јустина и Дамаскина да наведеш, а они су сличног духовног искуства. И то су пограшна тумачења, или ви тврдите да су оци непогрешиви? 

Kako duhovno iskustvo moze uticati na tumacnje ? Kakovog su iskustva , ne znam, Avgustin, Kiril Aleksandrijski, Zlatoust, Teofilakt, koji su takodje tumacili , kroz vrata ?  

Ili, papa Ratzinger ? :)))

Ili, ako su pogresna tumacenja, ja nisam nasao neko drugacije tumacenje. Pogotovo, da se iz neke druge 'dimenzije' pojavio pred apostolima ?

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

"У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост". 

Pa, ako moze da ima znanje o buducnosti, ..onda je to valjda , predznanje ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kako duhovno iskustvo moze uticati na tumacnje ? Kakovog su iskustva , ne znam, Avgustin, Kiril Aleksandrijski, Zlatoust, Teofilakt, koji su takodje tumacili , kroz vrata ?  

Ili, papa Ratzinger ? :)))

Ili, ako su pogresna tumacenja, ja nisam nasao neko drugacije tumacenje. Pogotovo, da se iz neke druge 'dimenzije' pojavio pred apostolima ?

Срећом да те назваше Александар, иначе би те звали дупе...

Наведи све ове оце на које си се позвао и тачно дај по 1 реченицу, а не да паламудиш, да кажу кроз врата, а такође наведи та дела и главу и параграф. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Џуманџи рече

Сам' да приупитам, пошто немам времена да све ишчитам: колико то тéла има (или је променио) Исус, а колико Логос (ако сам укачила, неки тврде да има разлике између ове "двојице")? :D

Изгледа да их је више преобукао, као на неком маскенбалу... И онда као немамо проблем више са докетизмом...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ne ,on hoće da kaže da to nije neko predznanje u vidu predviđanja već da Bog vidi sve događaje kao sada aktuelne pred sobom,Bog sve vidi sada ne postoje te vremenske kategorije za Boga niti bilo kakva distanca između Boga i bilo kog događaja u stvorenom svetu.Bog ceo svet vidi u celini,od početka do kraja i pre same aktuelizacije tih događaja u stvorenom svetu.To je isključivo njegova perspektiva.Sa tim delom se slažem.Ima i u SZ i pre nego što te začeh u utrobi poznavah te,nekom od Proroka priča,parafrazirao sam al to otprilike.Pa ima valjda i ono da Bog zove nepostojeće kao postojeće i sl...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Paradoksologija рече

Изгледа да их је више преобукао, као на неком маскенбалу... И онда као немамо проблем више са докетизмом...

Ko ovde zastupa doketizam?

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Avocado рече

Hmmm, svestan si da Justin nije ovde baš najbolje shvatio i/ili interpretirao "naučnu, hemijsku i fizičku istinu"??? Atomi jesu nevidljivi našim očima jer su premali, ali nema ništa duhovno u vezi sa atomima tj. bar to ne tvrde nauke (hemija i fizika)...

Reći da je materija "u srži duhovna" je popriličan nonsens...

Naravno, zbog toga sam i rekao ( pre navodjenja ove recenice od Justina ),....'nekako mozemo izvesti zakljuucak'....i, dalje ide taj tekst od Justina.

Moje misljenje jeste, da je to njegova unutrasnja logika i smisleni pokusaj da i putem prirodne nauke, priblizi Vaskrsenje Hristovo onima koji neveruju, ....putem kojega je Njegovo telo dobilo nova svojstva,... da kao duhovno, moze prolaziti kroz materiju i zatvorena vrata. Mi hriscani to znamo i verujemo, da je Njegovo Vaskrslo telo takvo, jer je On Bog. 

Tako je rasudjivao Justin. Oci su konkretan dogadjaj prolaska kroz vrata pripisivali Njegovov Bozanskoj moci i sili, tj. kao cudesan dogadjaj. I, Justi sigurno tako misli i veruje, samo je ovde pokusao i kroz prirodne zakone da objasni 'prolazak' i nekako i pokaze i neverujucima da je zaista Vaskrsao.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Ne ,on hoće da kaže da to nije neko predznanje u vidu predviđanja već da Bog vidi sve događaje kao sada aktuelne pred sobom,Bog sve vidi sada ne postoje te vremenske kategorije za Boga niti bilo kakva distanca između Boga i bilo kog događaja u stvorenom svetu.Bog ceo svet vidi u celini,od početka do kraja i pre same aktuelizacije tih događaja u stvorenom svetu.

Stvar je u tome da za sada pričate i ovo posmatrate iz perspektive tzv. "A teorije vremena"... postoji i "B teorija vremena" po kojoj "budući" događaji već postoje... samo nismo stigli do njih... evo wiki link za početak: https://en.wikipedia.org/wiki/B-theory_of_time

Jedino što ova teorija pravi neke druge probleme za teologiju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Tako je rasudjivao Justin. Oci su konkretan dogadjaj prolaska kroz vrata pripisivali Njegovov Bozanskoj moci i sili, tj. kao cudesan dogadjaj. I, Justi sigurno tako misli i veruje, samo je ovde pokusao i kroz prirodne zakone da objasni 'prolazak' i nekako i pokaze i neverujucima da je zaista Vaskrsao.

Телесни пролив ти престао, али душевни се не зауставља... 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Ko ovde zastupa doketizam?

Свако коме се Исус није баш скроз оваплотио, него мења тела као дух чаршаве којима се покрива да плаши људе. А то потоње тело и није тело, него некакав танани духовни урадак, очишћен од свега што саблажњава платоничаре.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...