Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Преко Аве доћете Ави!:))

Teško avo samo kad pogledaš poglavlja tvoja priča o uletanju Eshaton pada u vodu :)) ali oću detaljno da pročitam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Самоубијаш се из незнања. Само показујеш своју неверу да примамо реално тело Хр. Ти би га прогласио симболом, као што су га иконоборци прогласили иконом у евхаристији. Евхаристијски Хр није никаква ни икона ни симбол. 

Pa, to rece , Zlatoust .... :)))..  (  :ani_biggrin: )

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, to rece , Zlatoust .... :)))..  (  :ani_biggrin: )

Или си имао сновиђења или си нешто пушио?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Давно сам вам био навео Св. Јована Златоустог. „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5).

Горња одаја је есхатон. Зато је он увек исти у евхаристији, па по коме обреду се она вршила. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). 

Читајте!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече
пре 2 минута, Vedran рече

Или си имао сновиђења или си нешто пушио! 

Pa, pogledaj koji je kontekst tih njegovih reci .

Не булазни молим те. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

„Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас.

On ( Hristos ) cini, te stvari,..... temporalno... ( za tom Vecerom )... :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Kod nas pravoslavnih sam nasao sva tri shvatanja Svetog Pricesca i tzv. pravoslavnog (bez transupstancijacije), ali i rimokatolickog (transupstancijacija) i protestanskog (u tom  vidu ili pod tim vidom  primamo istinsko telo i krv Hr. (luteranci i drugi...). Sva ova tri shvatanja :) sam cuo da kako pravoslavni svestenici tako i narod poima primanje Svetog Pricesca.  Licno, verujem u: пре-сушта-вљење.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

On ( Hristos ) cini, te stvari,..... temporalno... ( za tom Vecerom )... :coolio:

Like!

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Давно сам вам био навео Св. Јована Златоустог. „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5).

Горња одаја је есхатон. Зато је он увек исти у евхаристији, па по коме обреду се она вршила. 

Ali ovde Zlatoust ustvari govori da je Hristos taj koji vrši Evharistiju i da je On vrši i danas i da ona uopšte nije manje važna od one prve i da je to ista ta jer je služitelj isti,sam Gospod.Ne vidim odakle si izvukao eshaton iz ovoga.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Читајте!

Превише си оптимистичан. Ја сам почео да им проповедам да се не би обратили... 12:smeha: На причешћу се открило њихово безбоштво. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

Kod nas pravoslavnih sam nasao sva tri shvatanja Svetog Pricesca i tzv. pravoslavnog (bez transupstancijacije), ali i rimokatolickog (transupstancijacija) i protestanskog (u tom  vidu ili pod tim vidom  primamo istinsko telo i krv Hr. (luteranci i drugi...). Sva ova tri shvatanja :) sam cuo da kako pravoslavni svestenici tako i narod poima primanje Svetog Pricesca.  Licno, verujem u: пре-сушта-вљење.

Mislim, da je to vezano za epiklezu i osvecenje darova. 

To neko, pre - susta - vljenje, hleba i vina Svetim Duhom  u istinsko Telo i Krv Hristovu.

To je ono sto ja znam.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...