Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Bokisd рече

Cini mi se, da ide prica od 46. glave pa nadalje :

https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/47/

P.S. U 51. glavi.

Hvala Boki.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 1 минут, Кратос рече

Sad baš čitam Damaskina i naiđem na deo apropo već odigranog sveopšteg vaskrsenja :D

Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси.

Znači da smo ipak ja,Bokisd,Milan Nikolić u pravu :ani_biggrin:

Pravo da ti kazem. :dedica:

Nasao sam jos dosta citata i tekstova ( koji govore u ovom pravcu ), ali, nemam nesto zelje i volje ( da ih postavljam ), ...jer, bilo bi premnogo, mogli bi da napisemo jos sto strana ( o tome ), :citac: ali, ...i, radi neke tolerancije prema 'drugoj' strani ( ne zelim bas da nekom, kako se kaze, nabijam na nos nesto ). Postavljam samo  ono, sto je bas odgovarajuce.

Recimo, ovde je o.Sava nesto pisao o tome ( Eshatoloska pitanja )

https://pouke.org/forum/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/?page=155

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Sad baš čitam Damaskina i naiđem na deo apropo već odigranog sveopšteg vaskrsenja :D

Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси.

Неће бити, прика. Јер сам вам ја био привео Златоустог који није по овој линији. Дамаскин даје само предлог да реши апорију коју носи Павлов текст. Златоусти говори да смо по Павлу сви већ, као особе, са десне, али како то функционише он вели да не зна и да је тајна. А ти опет почињеш да тврдиш како ми нисмо у васкрслом Хр и да он има само индивидуално тело. Али ако уведеш да је спасење по природи, јер тврдиш да је Ис тело индивидуално и да има само људску природу, као што је има свако од нас, онда заговараш нужно апокатастазу.   

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

Значи нисмо се још ни десили, но смо се налили вина и сањамо...

Није битно што се ми не спашавамо, битно је да се спасила људска природа...:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Pita mene Milojkov davno dok sam zagovarao Carstvo. I gde je sada ljudska priroda asocirajući na nas ovde. a ja mu velim eno je sedi sa desne strane Oca :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Кратос рече

Ма шта је Дамаскин знао, идемо даље. :)

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости
Сада ми је и јасна латинска заблуда, до које је неподобност језика довела, а упозорење Блаженог Јеронима је сада скроз смислено!
Оче хвала Вам на овој гозби и неизрецивој радости :-)

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

јер тврдиш да је Ис тело индивидуално и да има само људску природу, као што је има свако од нас, онда заговараш нужно апокатастазу.   

Pa jeste valjda individualno telo kao što ga ima svako od nas u smislu svojstva prirode jer je bio potpuni čovek,kao i svako nas.

Ali verujem u korporativnu ličnost Isusa Hrista gde je On čokot a mi loze kroz Crkvu kao Telo Njegovo.

Nema nužne apokatastaze jer postoji Sud Božiji,vaskrsenje otvara vrata mogućnosti spasenja svih koji žele ali ima i drugih.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Али ако уведеш да је спасење по природи

Нико није увео да је спасење по природи, него да је спашена природа. Наше је да покажемо слободу за спасење до краја времена, до дана када ће све бити свршено. Христос је спасио природу (створену) Својим васкрсењем и вазнесењем, међутим, свет још чека на свеопште спасење и крај историје.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Hbga nije imao komunikaciju sa eshatološkim sobom....:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Зорка, Оци су различито мислили по разним питањима и теологија се развијала. Али ако се каже: Дамаскин вели да су 3 божанске ипостаси, а на то се ви сложите, нико, здравомислећи, неће помислити да сте интелигентни као Дамаскин. Ја сам докторирао на Августину и мислим да је човек паметнији од мене, али у одређеним стварима се засигурно не слажемо. А то од нас не прави будале или блаженике, како би источни да унизе Августина... Једноставно, морамо прихватити и наше лимите у промишљању ствари. О твом пак суманутом ставу да се треба познавати божанска суштина, довољно су рекли сви Оци. Ту заиста постоји консензус Отаца. Као што су сагласни да је богохулна тврдња да свет настаје од или кроз божанску суштину. Зато се не заноси као му...   

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Hbga nije imao komunikaciju sa eshatološkim sobom....:))

Није му јавио Ђуро из есхатона. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Nema nužne apokatastaze jer postoji Sud Božiji,vaskrsenje otvara vrata mogućnosti spasenja svih koji žele ali ima i drugih.

Има; јер свако од нас је део те људске природе која је спашена. За тебе нису у Хр већ спашене личности, јер ако би то тврдио, а било би у складу са Павлом и са мном, онда би разумео да та природа није усвојена безлично. Ако је усвојена безлично, односно да ми као личности већ нисмо ћелије тог Хр тела а он наша Глава, онда ћеш увести безличну природу и тиме нужно спасење свих. Такође ћеш избацити све свете који су учесници тог Тела, ин примис Мајку Божију која је већ васкрсла, а забранићеш и проскомидију. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Зорка, Оци су различито мислили по разним питањима и теологија се развијала. Али ако се каже: Дамаскин вели да су 3 божанске ипостаси, а на то се ви сложите, нико, здравомислећи, неће помислити да сте интелигентни као Дамаскин. Ја сам докторирао на Августину и мислим да је човек паметнији од мене, али у одређеним стварима се засигурно не слажемо. А то од нас не прави будале или блаженике, како би источни да унизе Августина... Једноставно, морамо прихватити и наше лимите у промишљању ствари. О твом пак суманутом ставу да се треба познавати божанска суштина, довољно су рекли сви Оци. Ту заиста постоји консензус Отаца. Као што су сагласни да је богохулна тврдња да свет настаје од или кроз божанску суштину. Зато се не заноси као му...   

Треба сагледати појам трансцендентне Божанске суштине. То је поента на коју указује Григорије Ниски, али ви не желите имати појма.

Него вратимо се на ваше тврдње. Не слажете се са Дамаскином, и мислите да је Дамаскин ту имао лимит. А ви немате лимит по том питању, како изгледа, јер верујете да своје знање црпите из већ сопственог спасења. Морате да верујете у то, зар не?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...