Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 13 минута, Zoran Đurović рече упадаш у аполинаризам Ovo je mozda i kljucno. Mislim da moramo da pogledamo kako je tekla ova prica oko Apolinarija i kako su oci odgovorili na ovu jeres. ( nemanja duse u Hristu, koju zauzima Ipostas ). Lakse bi' shvatili odnos Ipostasi i razumne duse i svesti u Hristu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече Mislim, da je o. Zoran u pravu sto se tice svesti u Hristu. Po ovom pitanju se slazemo. Kaze sa u dogmatima , Hristos je imao razumnu dusu. ( kao i mi lljudi ) Polako sazrevanje i uzrastanje. Jer, onda bi imali Budu ( prosvecenog od pocetka ) umesto Hrista deteta i coveka. Niko ne negira postoajanje razumne duša i njeno uzrastanje zajedno sa ljudskim telom u Hristu ali pričamo o svesti u smislu spoznaje ili bolje rečeno samospoznaje a ona je u domenu ličnosti,u slučaju Hrista Ipostasi koja je utemeljenja na odnosu pre svega sa Ocem i Duhom Svetim.Ako bi razumnu dušu poistvetio sa ličnošću onda ispada da ima dve ličnosti u sebi što je čini mi se jeretičko shvatanje ili jedino da kažeš da je kenozis podrazumevao i ispražnjenje od svesti o svom poreklu a to opet vodi u prekid zajednice i odnosa sa Ocem što je opet nezamislivo. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Управо сада, Bokisd рече Ovo je mozda i kljucno. Mislim da moramo da pogledamo kako je tekla ova prica oko Apolinarija i kako su oci odgovorili na ovu jeres. Lakse bi' shvatili odnos Ipostasi i razumne duse i svesti u Hristu. pogledaj i donesi smanji očekivanja od drugih. Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 7 минута, Кратос рече Niko ne negira postoajanje razumne duša i njeno uzrastanje zajedno sa ljudskim telom u Hristu ali pričamo o svesti u smislu spoznaje ili bolje rečeno samospoznaje a ona je u domenu ličnosti,u slučaju Hrista Ipostasi koja je utemeljenja na odnosu pre svega sa Ocem i Duhom Svetim.Ako bi razumnu dušu poistvetio sa ličnošću onda ispada da ima dve ličnosti u sebi što je čini mi se jeretičko shvatanje ili jedino da kažeš da je kenozis podrazumevao i ispražnjenje od svesti o svom poreklu a to opet vodi u prekid zajednice i odnosa sa Ocem što je opet nezamislivo. Nisam jos sve procitao. Ali, ja sam rekao svoj stav na odnosu onoga sto znam ( kako je po definicijama i dogmatima ). Jer, mislim, Deluje mi, da je u tom smislu o.Zoran u pravu. Trudim se da budem sto vise objektivan. Pogledacu raspravu, pa cu' da ti odgovorim, ( sta tacno mislim ) P.S. Dupli post, moze da se izbrise, hvala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Кратос рече Niko ne negira postoajanje razumne duša i njeno uzrastanje zajedno sa ljudskim telom u Hristu ali pričamo o svesti u smislu spoznaje ili bolje rečeno samospoznaje a ona je u domenu ličnosti,u slučaju Hrista Ipostasi koja je utemeljenja na odnosu pre svega sa Ocem i Duhom Svetim.Ako bi razumnu dušu poistvetio sa ličnošću onda ispada da ima dve ličnosti u sebi što je čini mi se jeretičko shvatanje ili jedino da kažeš da je kenozis podrazumevao i ispražnjenje od svesti o svom poreklu a to opet vodi u prekid zajednice i odnosa sa Ocem što je opet nezamislivo. Nisam jos sve procitao. Ali, ja sam rekao svoj stav na odnosu onoga sto znam ( kako je po definicijama i dogmatima ). Jer, mislim, deluje mi, da je u tom smislu o.Zoran u pravu. Trudim se da budem sto vise objektivan. Pogledacu raspravu, pa cu' da ti odgovorim, ( sta mislim ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Bokisd рече Mislim, da je o. Zoran u pravu sto se tice svesti u Hristu. Po ovom pitanju se slazemo. Kaze sa u dogmatima , Hristos je imao razumnu dusu. ( kao i mi lljudi ) Polako sazrevanje i uzrastanje. Jer, onda bi imali Budu ( prosvecenog od pocetka ) umesto Hrista, kao deteta i coveka. Расуди опет о свести шта је она. Свест је категорија која се односи на личност. Ако кажеш да је Христос имао разумну душу, а не протумачиш добро, онда ћеш рећи да је Христос имао човечанску личност. Човек има разумну душу, али једна је свест самог човека, свест да је личност Сина Божијег код Исуса Христа, и свест да је личност створеног човека код нас створених. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 26 минута, Zoran Đurović рече Није добро, упадаш у аполинаризам као и Кратос. Није Логос био уместо људске душе и ума у Христу. А ми кроз ум/душу бивамо свесни себе. Релација коју Оваплоћени има са Оцем је друга ствар. Историјски ИСХС се освешћује кроз људску душу и ум. А релација коју Син има са Оцем је друго. Наиме, као што историјски Ис умире као Бог по људској природи. Он је остао као Логос/Син релациониран и неодвојен и од умрлог тела, и од људске душе, и од Оца. Али му мозак у умрлом телу није функционисао. Угасио се. Као што ни наш не функционише. И, сада то примени на Лк где вели да је напредовао у знању и биће ти јасно. Релацијски, тј. у персоналном односу Син је један и односи се увек на Оца, али у ономе што је узео у себе и нас је усиновио Оцу, али је једнако у релацији са сваким од спашених. Мора се размишљати у оквиру онога што Дамаскин означи као сложена ипостас. Веома је могуће да ти овде не интерпретираш погрешно Зизјуласа (као што си машио за Паламу), али се ја овде не слажем са митрополитом. Evo, recimo, ovaj post sam lajkovao. ( ovo da upada Kratos u apolinarizam, se ogradjujem ) . Zasto ? Pa, meni deluje sasvim logican i smislen. I, jos, tacno dogmatski definisan. M.Zizjulas jeste autoritet, ali, ipak, koliko znam, ima neke stavove sa kojima se mnogi ne slazu. itd. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Слагао се неко или не, треба расудити све. Горњи текст Зизјуласа је веома јасан и једноставан. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 11 минута, Milan Nikolic рече Расуди опет о свести шта је она. Свест је категорија која се односи на личност. Ако кажеш да је Христос имао разумну душу, а не протумачиш добро, онда ћеш рећи да је Христос имао човечанску личност. Човек има разумну душу, али једна је свест самог човека, свест да је личност Сина Божијег код Исуса Христа, и свест да је личност створеног човека код нас створених. Moracu da procitam sta je sve napisano. Ali, zar nije njegova dusa vezana za njegovu Ipostas ? Jer, kada je bio telom u grobu i dusom u adu, opet se, ...ni telom , ni dusom, nije odvajao od Svoje Bozanske Ipostasi ? Po tome, znaci, nije imao dve licnosti ( tj. ljudsku nije imao , samo bozansku ipostas ). Meni tako deluje. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 47 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa nije ali mu je bila prirodna da je sastavljena Ipostast od Božanskog i čovečanskog, Gde si ti pročitao da je Ipostas sastavljena od božanskog i čovečanskog? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 El može neko da postavi taj tekst gde Damaskin govori o složenoj Ipostasi?Voleo bih da pročitam kontekst,u kom smilu složena. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 4 минута, Кратос рече Gde si ti pročitao da je Ipostas sastavljena od božanskog i čovečanskog? Nisam rekao da je slivena i ne znam šta me pitaš, ti kao da si u kafani pa sve treba čovek da te rzume u bokijevom kontekstu? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 7 минута, Кратос рече El može neko da postavi taj tekst gde Damaskin govori o složenoj Ipostasi?Voleo bih da pročitam kontekst,u kom smilu složena. Cini mi se, da ide prica od 46. glave pa nadalje : https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/47/ P.S. U 51. glavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, Bokisd рече Moracu da procitam sta je sve napisano. Ali, zar nije njegova dusa vezana za njegovu Ipostas ? Jer, kada je bio u telom u grobu i dusom i adu, opet se, ...ni telom , ni dusom, nije odvajao od Svoje Bozanske Ipostasi ? Po tome, znaci, nije imao dve licnosti ( tj. ljudsku nije imao , samo bozansku ipostas ). Meni tako deluje. Христос се никада не одвоја од (Своје) Ипостаси као односа са превечним Оцем. Христос је личносно увек у превечном односу и непосредном јединству са Оцем. Још јасније, Христос је, као Ипостас, непрестано на месту где је превечно. Пакао ће да буде када једноставно Христос извуче све што се односи на његову Ипостас из овога света, а све што је спашено од овога света пређе у ванвремену заједницу Свете Тројице. Али да не претерујем сада. Углавном, Ипостас Логоса је истовремено у свим категоријама. Међутим, ми не можемо исправно расудити ова наша питања док не сагледамо значења и појмове свих категорија као што су енергије, логоси твари, суштина. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Sad baš čitam Damaskina i naiđem na deo apropo već odigranog sveopšteg vaskrsenja Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. Znači da smo ipak ja,Bokisd,Milan Nikolić u pravu Bokisd and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука