Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 47 минута, Bokisd рече

Mislim , da je ovo najbitnije.

1. Moj tekst je odgovor na jedan drugi post od Kratosa,( strana 37. teme ),  koji se bavi pitanjem, Bozije perpektive, tj, kako Bog gleda, vidi i postavlja se u odnosu na ovo nase vreme i istoriju. 

Uvod je, upravo, odgovor na ovo pitanje, u vezi Bozije perspektive. Naveo sam citate od Damaskina i iz dogmatike Justina Popovica ( u kojoj postoje dodatni citati otaca o ovom pitanju ) u kojima se objasnjava, da Bog posto sve vidi i sve zna o svim stvarima koje su zbile i koje ce tek desiti u vremenu, On poseduje svojstvo predznanja i promisla o svim tim dogadjajima. ( da ne ulazim u sire objasnjenje, ima u tom mom tekstu ).

To je u osnovi uvod. Taj uvod sam spojio sa jednim drugim citatom od sv. Maksima. Jer, on upravo  u tom citatu i govori o tom istom predznanju i predodredjenju Bozijem.. To je karika koja spaja sve ove citate od otaca. Da ne ulazim u detalje ( moze da se pogleda ), Maksim poentira, da iako Bog zna sve stvari pre svih vekova , ( jer su one u njemu u potpunoj istini ),...ipak, same te' stvari ( koje Bog vidi i zna ), nisu jos uvek usle u sopstveno postajanje, iako ih je Bog u istom momentu ( bas tako pise ) poznao. Nego svaka stvar dolazi u svoje odredjeno vreme. Jer, kako kaze, ne moze beskonacno ( Bozija perspektiva predznanja po njegovov bezgranicnoj prirodi ) biti u zajednici sa konacnom perspektivom stvari , jer smo mi ljudi  ograniceni svojom prirodom.

Iz svega toga, zakljucak je, da zbog toga i vaskrsenje, koje Bog u svojoj perspektivi vidi, mora biti u vremenu i istoriji, jer taj dogadjaj jos nije usao u postojanje.( kako i navodi sam Maksim, da stvari tek treba da se dogode u svoje vreme ). Da bi potvdio ovaj svoj zakljucak i da bi sam ( zakljucak ) bio verodostojniji,  neveo sam i citate od Pavla i Zlatoustog gde se vidi, da je vaskrsenje, zaista buduci dogadjaj za sve ljude kada bude kraj istorije i Drugi Hristov dolazak.

Znaci, moj logicni zakljucak je bio ekvivalentan sa gledanjem i razumevanjem vaskrsenja nas ljudi , u navedenim citatima od Pavla i Zlatoustog. Tako da je zatvoren krug.

2. Ali, pogledaj, slazem se sa tobom, prvo je Hristovo vaskrsesenje i onda svih nas u 'svom redu'. Jasan citat. Samo , sto u citatu stoji i ...'o Njegovom dolasku'...

Da li je  ovaj deo citata jasan ? Trebalo bi, zar ne ? :coolio: Ali, i pored ( te' ocigledne jasnoce ), kasnije u daljim raspravama, naveo sam i tumacenja raznih otaca koji ovo ( tumace ) kao Drugi Hristov dolazak na kraju vremena.

To je i zakljucak tog mog teksta. Vaskrsenje kao vremenski dogadjaj, na kraju vremena. 

Stvarno mislim, da je ovo vrlo jednostavan i logican zakljucak, na osnovu svega sto sam naveo. :laie_14:

Ух ал смо га поједноставили!

Дакле, твој закључак је да се васкрсење мене и тебе још није десило? Јесам ли добро схватио? Па није. Слажемо се. 

А за Други долазак. Да ли се десио? Мени није још, а теби? 

Али да ти кажем једну ствар. Превише потенцираш историјску хронологију. И то чиниш на основу тога што унапред знаш. Али сами текст, сам Апостол Павле којег наводиш управо у тој 15. глави посланице Коринћанима потпуно руши хронологију и потенцира само Христологију :)

Па каже "Јер ако мртви не устају, то ни Христос није устао". А где си ти видео мртве да устају? Значи ли то, ако их ми не видимо да устају, да ни Христос није васкрсао? :unbelieveble:

Па ти даље каже "Јер све покори под ноге његове." обрати пажњу на време, а затим каже "А кад му све покори, онда ће се и сам Син покорити Ономе који му све покори, да буде Бог све у свему." Имаш час прошло, час будуће. Већ му је покорио, а када му све покори (будуће). Каже још "Посљедњи непријатељ укинуће се - смрт" тако стоји у Синодском преводу (буквално "укида се") али и ако узмемо овако како пише у Синодском, шта то значи укинуће се? Заре је није Христос већ укинуо? Чиме ће се то укинути у будућности ако није већ укинута Васкрсењем Његовим? Или боље рећи ако се не укида Васкрсењем Његовим. Па онда Апостол "Сваки дан умирем" јел ту има неке хронологије? Или Апостол метафорише? Или ипак говори истину? Ја верујем његовим речима тако као су написане. Без метафора. И верујем да нису узалудне. 

Ја се дивим да је теби све то једноставно као :laie_14:

У овом стиху "Но сваки у своме реду: првенац Христос, потом, о његову доласку, они који су Христови" суштина је да је Христос ПРВИ и да су за њим ОНИ КОЈИ СУ ЊЕГОВИ. Све остало је у функцији тога.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Уплаши ме Снежа да неће да се убије!:))12:smeha::))

Ne nego je zaista teško privesti taj tekst koji razjašnjava i obrazlaže više nego jasno dogmatske stavove za koje se sveti oci i živote položili a da pri tom podučavaš nekoga ko te pre toga naziva svakojakim imenima i ne samo to.

No znam da je tvoja ljubav prema Hristu a ne prema umu svom jača i daje ti tu energiju koju na tvoju sreću sva tvoja bogolubljena porodica deli i saučestvuje da bi mi imali na poukama osim razbibrige i zaista jasne dogmatske uvide.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

У овом стиху "Но сваки у своме реду: првенац Христос, потом, о његову доласку, они који су Христови" суштина је да је Христос ПРВИ и да су за њим ОНИ КОЈИ СУ ЊЕГОВИ. Све остало је у функцији тога.

Pošto je atemporalno vaskrsnut možda da razmsilimo o pojmu i svi koji su u Njemu. Jer nas podiže u Njemu zasadjujući nas sa Njim u Carstvu koji se nama ima desiti.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pošto je atemporalno vaskrsnut možda da razmsilimo o pojmu i svi koji su u Njemu. Jer nas podiže u Njemu zasadjujući nas sa Njim u Carstvu koji se nama ima desiti.

Ја бих се ипак држао израза који је у Писму. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Ја бих се ипак држао израза који је у Писму. 

Zato i volim da govorim sa bratom.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Zoran Đurović рече

Веселниче, давно сам ја наводио Јустина, Дамаскина и Максима поводом овога. Да ти поновим Јустина: "У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих мисли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога не постоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост".

Дакле, смири се једном и споји вечног Бога кроз кога је свака реалност, и нашу временску ограниченост. Јер ми небисмо ни постојали да нисмо прикачени на Његову реалност, на његове енергије. Време које тече је само наше, али имамо тај атемпорални план у коме постојимо.  

Ali, pise, ....' jer  za Boga ne postoji ni proslost ni buducnost, vec je sve sadasnjost'...

Bog gleda u buducnost i vidi je kao kao sadasnjost ( 'vec je sve sadasnjost' ), ....On vidi po predznanju one  stvari,  koje su u buducnosti 'u stanju njihovog zbivanja'.... zbog toga sto ih Bog gleda kao da su ..'vec sadasnjost'.... :laie_14:

Jer, ako kaze Justin ( koji Justin , da li mozes da postavis tacan navod citata ), ..da Bog gleda na sve kao da je sadasnjost, ...i, ako povezemo, sa tim, ...da su dela u stanju njihovog zbivanja.....onda, dobijamo, da se Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018 u Rusiji, ....vec desava.... i Srbija vec ucestvuje na njemu...jer Bog ima predznanje o SP  kao ....delo koje je vec sadasnjost i zbiva se .... :ani_biggrin:

Ali, ipak se ove reci od Justina , ...da su dela u stanju njihovog zbivanja....poklapa sa onim od Maksima...da su stvari koje Bog vidi unapred ,...,.u njemu ( Bogu ) u punoj istini... ali, ipak, nisu usle u svoje postojanje ,....( kako kaze Maksim ) u istom trenutku kada ih ja i Bog spoznao... Inace, bi i kod Maksima vec gledali Srbiju na SP u 2018 godini .... :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

• Гости

А је л' Ми знамо у ком смо дану стварања?
Не сврши Ли Бог све кроз Исуса Христоса Господа и Бога Нашег?

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

А је л' Ми знамо у ком смо дану стварања?
Не сврши Ли Бог све кроз Исуса Христоса Господа и Бога Нашег?

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

У њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима.

И свјетлост свијетли у тами, и тама је не обузе.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Vedran рече

Ovo je mozda i najbitnije ( pa sam izdvojio ).

Posto je prica takva, kakva je, i ovi koji su Njegovi prolaze kroz vaskrsenje , kao i svi umrli, da li u veri ili ne svejedno.

Pogledaj ovde :

" 16 Јер ће сам Господ са заповешћу, са гласом Арханђеловим, и с трубом Божјом сићи с неба; и мртви у Христу васкрснуће најпре;

17 А потом ми живи који смо остали, заједно с њима бићемо узети у облаке на сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити. " 1.Sol.  4, 16 - 17.

To  sve samo dokazuje, da je onaj moj 'sporan' zakljucak, sasvim okey. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Mislim da je greh. Ono, primio je telo, bez greha.

I svjetlost svjetli u tami i tama je ne obuze, dakle po tebi On je taj koji je isti i kroz Koga je sve postalo iako primi grehe na sebe nepromenjen ostade onaj Isti kroz koga je sve postalo. A šta je to sve postalo kroz Njega? I sad mi reci u kom danu je Isus Hristos kroz koga sve postade, Svetlost od Svetlosti Bog istiniti od Boga Istinitog?

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Bokisd рече

" 16 Јер ће сам Господ са заповешћу, са гласом Арханђеловим, и с трубом Божјом сићи с неба; и мртви у Христу васкрснуће најпре;

17 А потом ми живи који смо остали, заједно с њима бићемо узети у облаке на сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити. " 1.Sol.  4, 16 - 17.

Јел ти то у безумљу своме проповедаш 2 васкрсења?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Јел ти то у безумљу своме проповедаш 2 васкрсења?

A gde se tu vide dva vaskrsenja?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...