Jump to content

Зашто свештеници у београдским црквама одбијају да причешћују вернике?

Оцени ову тему

Препоручена порука

У мојој парохијској цркви можеш сваке недеље, али је услов пост да постиш све постове и среду и петак и да се исповедиш пре литургије.

Генерално проблем је око причешћа, сад што је то тако... Док нисам ишао у цркву шта знам било ми мање више свеједно, знам постим недељу дана одем и причестим се, сад са друге стране кад мало редовније идем, чини ми се да је то нека врста нонсенса...напросто цела литургија је конципирана у правцу причешћа, цела литургија, половина литургије, половина молитви, па после причешћа сва благодарења Богу воде ка путиру и указује на путир, а опет 99 посто људи се не причешћује и делује да кад се причестиш ван поста да је то мало онако чудно. 

Опет са друге стране разумем донекле и да то не прерасте у неку навику или како бих рекао да људи олако прилазе чаши, да не размишљају, да не делају него ето да им пређе у свакодневницу, што је за мене исто опасно, али не знам нисам паметан. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Морам да будем савршено мирна и сталожена кад нешто питам свештеника. Необично је нагао.  Па сам га једаред питала када и колико се пута можемо причестити. Одговори он. у току поста, а може и кад год осетиш да тије на корист и за спасење. А он то не може знати.

Замислила сам се онда над тим одговором. Необичан човек. Грми у цркви како ми у Царство Небеско ући нећемо, грешни. А ми, верници шапћемо у себи

Царство Небеско и у нама јесте, у срцима нашим.

Заједно смо сви. Речи  умеју да нас наведу на ћутање.

Зато нисам строга, не полемишем.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, AnaLaz рече

Да ли има неко да се причешћује ван поста? Да ли ваш свештеник износи Путир и пита је л има неко ко се спремао за Причест? 

Да, итекако има. Код нас у Борчи (банатска епархија) и свакодневно, никада свештенство "не прескаче" тај најважнији дио.

У Бгд, мада посљедњих пар година идем само у манастир Ваведење када су празници радним даном, знам да је причешћивање ван поста уобичајена ствар и у Саборној цркви, Вазнесењској, Ружици, Цркви Светог Саве и Александра Невског. Често се практикује, ако духовник није служашчи на Бдењу у суботу увече (недјељу ујутру по црквеном) да се исповједа у то вријеме. (Драгана Милошевић је писала да је владика Иларион забранио у Зајечару исповјест током литургије и то ми се допада)

Осамдесетих година, мало се људи причешћивало ван поста. Онда су деведесетих са "повратком народа у цркву", бројни свештеници уводили све строжија и строжија правила поста пред причешћивање. Сада неки иду у другу крајност па не траже никакву припрему. Мислим да на то лијепо указује @МилошБГ, ако сам га добро схватио.

@Tenkista таква је пракса била "одувјек" у Шумадији, односно од времена када је народ могао да се причешћује само у манастирима. Владике се труде да то измјене, али је то постало, кажем, "народни обичај". И, да зло буде веће, сви се позивају на сопствено познавање литургије, грде новотарце, а у цркву ријетко иду.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Иван ♪♫ рече

Moja teorija je da se oni plaše Boga. 

Разумем, и требало би да се "плаше" Бога, одговорност је давати тело Христово, али кад боље размислиш, Христос је сам драговољно даривао своје тело нама, и тај део узимају мање здраво за готово од оног дела "достојни пред Путиром".

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, александар живаљев рече

У Бгд, мада посљедњих пар година идем само у манастир Ваведење када су празници радним даном, знам да је причешћивање ван поста уобичајена ствар и у Саборној цркви, Вазнесењској, Ружици, Цркви Светог Саве и Александра Невског.

Ја идем у Лазарицу. На свакој Литургији причешћују. Једном сам видела да је свештеник одбио да причести неког човека, не знам разлог, ал сам чула кад му је тај човек пришао и рекао на крају Литургије "е, а мого си ме причестити!" А свештеник му рече:"Нисам никако мого, ја би то највише волео, ал нисам мого. ":) деловао је(мени) онако ко да је попио једну ракијицу... Не знам... Да не грешим душу. :D Свештеник је препознао то нешто, због чега није могао да га причести. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...