Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Млађони рече

Zanimljivo.  Ti nisi ovde bila dok sam ja bio ateista i centrista, pa sam imao sa grizlijem dugacke debate oko libertarijanizma, zanimljivo mi je da neko kaze za meckojnu da je naporan jer i u mojim najgorim danima diskusija sa njim mi je bila izuzetno zanimljiva, nekad stresna, ali nikad mi nije bio "naporan".

Naravno nista negativno na tvoj racun, to da li ti je neko naporan je subjektivno ali mi je zanimljivo kada vidim koliko drugacije dozivljavamo ljude. 

Ма више сам га задиркивала, немам неку посебно негативну конотацију везану уз атрибут 'напоран', а нисам могла прецизнијег да се сетим за неког коме бих уживо рекла 'аман, човече, ти кад се укопаш у неки Тхе Одговор, не може те мрднути багер...' :ani_biggrin:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Извини, искуство није разлог (него на основу искуства "правдамо" даље деловање), + обухвата целог човека, не само његов интелектуални "део".

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Мислим исто што је Avocado написао на овој теми. Субјективан осећај је да имам слободну вољу и то ми је сасвим довољно. Да ли слободна воља постоји у апсолутном смислу ми је небитно за конкретан живот. Али примети да ни као верници не можемо да побегнемо од тог питања - да ли сам слободан ако Бог зна све о мени? И сад ту постоје разне менталне гимнастике које покушавају да одговоре на то питање, али мислим да је интелектуално једини поштен одговор ”немам појма”.

Hipoteticki sad govorm

To sto Bog zna sta cemo mi uraditi ne znaci automatski da mi nismo imali slobodnu volju vec da on posto je vanvremena moze da zna. Kao sto ti npr mozes da vidis posledice toga sto je neko uradio u proslosti.

Opet i ovo sto sem govori njje bas lepo objasnjeno zasto mi uopste imamo taj utisak slobodne volje.

kazem meni ta oblast nije toliko bliska, ali ta neka determinisanost sa sobom zaists povlaci ako ceko da budemo iskreni i konsekvecnce na ostale zivotne oblasti 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

@Grizzly Adams

Уопште ми није јасно како издржаваш у том свету у коме се све зна. Ја бих тотално одлепио после десет дана.

Па и ја сам одавно одлепио... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Извини, искуство није разлог (него на основу искуства "правдамо" даље деловање), + обухвата целог човека, не само његов интелектуални "део".

Ne razumem bas sta velis, ali ajd da pokusam. 

Mislim da nemas bolji razlog da budes nesto nego da iskusis to nesto kao izuzetno pozitivno po sebe. Svaki dan zivimo i prezivljavamo zahvaljuci iskustvima. Kada se opeces na vatru kao mali, iskusis da te boli pa pazis oko vatre. Kada uzmes da uradis nesto, pa zavrsis posao, iskusis da si stvorio nesto novo. 

Iskustva su mehanizami po kojima prezivljavamo. Zapravo intelekt koliko god da je koristan, cesto moze da skodi. Cesto je mnogo bolje delati na osnovu predjasnjih iskustva i sa instintom nego kroz intelekt.

Uostalom, iskustvima i instinktom hodas. Nas intelekt nikad ne bi mogao da kontrolise hodanje, toliko je nesposoban. 

Naravno, ne odbacam intelekt, on ima svoje mesto, ali za neke stvari nemoguce je pristupati samo intelektom, negde je nemoguce samo iskustvo, a najcesce moras da pristupis iz oba aspekta. Iskustvo da da osnovu, intelekt da shvati uzroke i na kraju ta dva da se "vencaju", tako najbolje napredujemo kao ljudi. 

dakle isustvo jeste razlog, cesto mnogo veci i mnogo jaci nego intelekt. A i mnogo efikasniji. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Млађони рече

Mislim da nemas bolji razlog da budes nesto nego da iskusis to nesto

Мај појинт егзекли, хронолошки прво иде нека мала вера, па искуство, па разлог. Не можеш искусити ако не верујеш, па тек онда кад искусиш можеш да кажеш да имаш разлог за то да будеш хришћанин. Интелектуално јок.

Колико човек мора бити поремећен да му, нпр. "И који хоће да се суди с тобом и кошуљу твоју да узме, подај му и хаљину" ово звучи разумно?

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Џуманџи рече

Брате, је л' ме за*ебаваш? Не постоји ни 1 једини разлог да човек буде хришћанин.

Зависи шта сматраш под "разлог".

Логички, као што рекох - ако сагледаш овај свет какав заиста јесте, без заваравања и ружичастих наочара, Христос је једина "светла тачка" у тоталном мраку. Што формално гледано није "разлог" да прихватиш хришћанство. Не постоји разлог у том смислу да "мораш".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Мај појинт егзекли, хронолошки прво иде нека мала вера, па искуство, па разлог. Не можеш искусити ако не верујеш, па тек онда кад искусиш можеш да кажеш да имаш разлог за то. Интелектуално јок.

Колико човек мора бити поремећен да му, нпр. "И који хоће да се суди с тобом и кошуљу твоју да узме, подај му и хаљину" ово звучи разумно?

Vidis, ja kada sam imao "iskustvo" o kom pricam nisam imao ni trunku vere. Bio sam zadrti i po malo bezobrazni ateista. Meni je to iskustvo bilo razlog, i ja sam prvo mislio da sam lud ili da mi se "ucinilo". 

meni je to iskustvo ujednako bilo i razlog. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Мој проблем је што имам математичарске гене. Не умем као мој драги брат Јуанито да "живим срцем". Што је можда дар, а можда и проклетство, ко зна. Али увек морам све да разјасним. Шта ми није потпуно јасно и логично остане негде у неком одељку мозга и мучи ме сваки дан док не нађе одговор. Немам ту способност да неко питање једноставно "пустим" и уживам.

Ја сам потпуно исти такав у конкретним стварима, кад нешто радим. Морам да проверим и испитам све могућности или остане то мучење у мозгу (за разлику од, на пример, Амера, који су у "get the job done" фазону и тотално их заболе да нешто тамо размишљау и философирају). Ово моје није увек добро и често мора на силу да се пресече, али некад вала и буде добро.

Али у питањима са ове теме верујем да логика и разум имају своју границу преко које се апсолутно не може прећи. И онда остаје једино срце. Другим речима, ја сам логиком дошао до тога да је логика ограничена да нам да одговоре на ова питања (Хуанитова теорема о некомплетности) и онда одатле препустио срцу. А кад једном осетиш како је лепо живети срцем, онда то иде само од себе

Подели на овим сајтовима

Vidis, ja kada sam imao "iskustvo" o kom pricam nisam imao ni trunku vere.

Па очигледно јеси (сада је проблем шта подразумевамо под вером). :))) "И не могаше ондје ни једнога чуда учинити...."

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Хуанитова теорема о некомплетности

:D:dobro:

пре 2 минута, Juanito рече

А кад једном осетиш како је лепо живети срцем, онда то иде само од себе

Ал није логично... :smeh1:

Шалим се, логично је. Мени је мозак остао "оверклокован" управо из тог атеистичког доба, што су нажалост биле формативне године. Посматрао сам људе око себе, како живе, нешто раде, замајавају се разним игрицама и играчкама док време пролази... Мени је то било апсолутно неприхватљиво. Нисам желео да ми ни један једини тренутак прође у таквој "несвесној активности". Није достојно разумног бића. Чему све то? Како ти људи себи дозвољавају да тако живе? Неозбиљно.

После кад сам открио хришћанство та је дилема била решена, није више било потребе за тим. Али нисам могао да искључим, постало је део моје личности. Ова тема ми је помогла да то јасније видим. Хвала овима који су се расправљали са мном! :)

Ето мало из Гризлијевог срца или шта је већ...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Шалим се, логично је. Мени је мозак остао "оверклокован" управо из тог атеистичког доба, што су нажалост биле формативне године. Посматрао сам људе око себе, како живе, нешто раде, замајавају се разним игрицама и играчкама док време пролази... Мени је то било апсолутно неприхватљиво. Нисам желео да ми ни један једини тренутак прође у таквој "несвесној активности". Није достојно разумног бића. Чему све то? Како ти људи себи дозвољавају да тако живе? Неозбиљно.

Па то ти је 100% како калвинисти размишљају, ко што Жељко рече. Да нису твоји били на годишњем одмору у Холандији неких 9 месеци пре него што си рођен? :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Па то ти је 100% како калвинисти разниљају, ко што Жељко рече. Да нису твоји били на годишњем одмору у Холандији неких 9 месеци пре него што си рођен? :smeh1:

Мора да проверим... :))

Као што рекох - то је непотребно ако си хришћанин. Не знам шта ти Клавиристи раде и зашто, али то је логично само за атеисте.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Pisanje +Serafima Rouza o ovome, veoma zanimljivo:

http://www.desertwisdom.org/dttw/rebellion/philosophy-absurd.html

Цитат

- Christianity is, supremely, coherence, for the Christian God has ordered everything in the universe, both with regard to everything else and with regard to Himself, Who is the beginning and end of all creation; and the Christian whose faith is genuine finds this divine coherence in every aspect of his life and thought. 

- To the absurdist, the doctrine is false.

- Only if man is immortal, and only if the next world is as God has revealed it to His chosen people, Christians, is there any value or meaning to what man does in this life

- If, intellectually, humanism and absurdism are distinguished as principle and consequence, they are united in a deeper sense, for they share a single will, and that will is the annihilation of the Christian God and the order He has established in the world.

- The Christian, who possesses a coherent doctrine of the nature of man and should have thereby a deep insight into human motives, 

- The absurdist is not the passive “victim” of his age or its thought, but rather an active — though often confused — collaborator in the great undertaking of the enemies of God. Absurdism is not primarily a phenomenon of the intellect, not simple atheism nor mere recognition of the fact of an absent God — these are its disguises and rationalizations; it is rather something of the will, an anti-theism (a term applied by Proudhon to his own program, and seen by de Lubac, in The Drama of Atheist Humanism, as a key to understanding other revolutionaries), a fight against God and the Divine order of things.

- Men today “wait for Godot” — who is, perhaps on one level, Antichrist — in the hope that he will bring appeasement of conscience and restore meaning and joy to self-worship, in the hope that is, that he will permit what God has forbidden and provide the ultimate apology for it.

- They cannot behold the living God without hatred, and they cry out that the God of life should be annihilated, that God should destroy Himself and His own creation. And they will burn in the fire of their own wrath for ever and yearn for death and annihilation. But they will not attain to death...

- For what is the meaning of the gigantic effort in which all nations have today joined to transform the face of the earth and conquer the universe, to bring about an entirely new order of things wherein man’s condition since his creation will be radically transformed and this earth, which since man’s fall has been and can be nothing but a place of sorrow and tears, is to become, supposedly, a place of happiness and joy, a veritable heaven on earth with the advent of a “new age”?

:smeh1:

Болд специјално за @Paradoksologija и @Juanito

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...