Jump to content

moj psiholoski problem: Internet zavisnost

Препоручена порука

пре 9 часа, Млађони рече

Ja cu da pocnem ovu temu licno, ali je tema otvorena naravno za sve koji imaju slicne probleme.

Ja sam internet zavisnik. 
Samodijagnozirao sam se, ali mislim da mi ne trebaju psihijatri da bi primetio da sam zavistan od interneta. 
Prvo da dam malo backgrounda o meni:
- Ja sam bivsi pusac, dakle pusio sam, pa ostavio. Bio sam zavisnik od cigarta uspeo sam da batalim.
- Takodje sam probao kroz svoj zivot jako puno narkotika, od toga nikad zavistan nisam postao. 

- Takodje sam dosta alkohola pio od svojih najranijih mladalackih dana (kada kazem dosta mislim pijan svako vece naprimer), takodje nikada nisam postao zavisnih od alkohola sada vise ne pijem uopste.

Kao nekom ko se sa svojim porocima nosio poprilicno dobro u proslosti meni problem internet zavisnosti prestavlja VELIKI problem. 
Gde ja tu nalazim na problem? Uvek kada sam hteo da batalim neku zavisnist tipa cigarete, imao sam dobar razlog za to - nisu zdrave. Isto vazi i za narkotike i alkohol. 
Medjutim internet je satavni deo mog zivota, koliko god pokusao da se odvojim od istog. Naprimer pobrisao sam sve socijalne mreze sem google+ koji prakticno niko ziv ne koristi, i i dalje imam problema. Manje ali imam problema. Sa druge strane socijalne mreze bi mi trebale za posao. 
Dakle ja sam tu u dilemi, kako RACIONALNO koristiti internet tako da nam (meni ) ne skodi u zivotu.

Uzmimo naprimer ovaj forum. Meni ne prodje par sati dnevno da ne pomislim sta bi mogao da pisnem, kazem, okacim, prokomentarisem ili cisto pogledam na forumu. Na svakih sat dva.Da nema foruma bilo bi nesto drugo, twitter, youtube ... nebitno. 

Kako to dovesti u red? Ja racionalno znam da je to uglavnom besmisleno i da nemam puno vajdi od toga ali moj emotivni centar kao da je u svadji sa racionalnim i kao da me vuce da ipakkk izgubim vreme raspravljajuci o nekoj manje bitnoj temi u velike dubine. 

iz tog razloga sam pre par meseci bio sasekao sa svim "poukasima" sve kontakte a malo posle toga i obrisao sve socijalne mreze. 

Saveti, ideje, analize ili generalna prica o internet zavisnosti je jako dobrodosla ovde. Mozda pomognete meni, drugim internet zavisnicima a mozda roditelji (kojih ovde ima dosta) pokupe nesto sto bi moglo da im pomogne u vaspitanju njihove dece da oni ne padnu kao zrtve ove zavisnosti. 

eto, takoc.. to je neki uvod. :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 45
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 часа, ana čarnojević рече

izazivanje paznje ljudi na internetu je zanat koji ima svoja pravila i od koga ljudi lepo zive. molim te nemoj da ti to bude merilo licne vrednosti.

svi bi da dobiju koju mrvicu paznje a zapravo je samo vazan poneki redak covek sa druge strane mreze sa kojim se sretnes i razmenis nesto.

Fluide recimo

Подели на овим сајтовима

Одгледао сам видео што је @Аурор поставио и подсетило ме на један чланак тј. студију.

Пратили су један број људи који су били хронично пре-гојазни и лечили се од зависности од хране. Свима су урадили, ја мислим, гастрични бајпас тј. смањили желудац на 1/3 ваљда и ови су на тај начин мање јели, смршали, баталили се хране и дошли до тежине да могу да решавају и своје друге здравствене и остале проблеме. Пратили су их ја мислим годину две и открили нешто чудно. Око 60% њих се ускоро нашло некој другој зависности: неки су постали зависни од лекова против болова које су узимали за болове у леђима након операција, други од куповине, интернета, алкохола, секса итд. Након тога су истраживачи поставили хипотезу да су ти људи зависни од зависности тј. да они имају и неке друге дубље проблеме и склоност ка развијању зависности. Та комбинација код њих се у односу на околности манифестује као једна или друга или трећа зависност. То значи да треба третирати основне проблеме а не само поједначну зависност која се појавила у овом или оном облику.

Испада као да је реч о некој цеви која је под притиском или под вакуумом, свеједно. И онда на једном месту пробије, то се некако закрпи, а онда пробије на некој другој слабој тачки, опет се закрпи, опет пробије итд. Док се не реши оно што производи превелики притисак или вакуум цев ће увек негде да попусти.

А иначе мислим да су аутори горњег видеа у праву, јер на основу оног што сам видео око себе чини ми се да је за зависност, поред генетике, најјачи окидач усамљеност.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, PredragVId рече

Добар лек, нуди "Земља живих". Проведи тамо мало времена, сигурно ће помоћи.

Ako mi vreme dozvoli mozda se i prosetam! 
Moja zavisnost na srecu nije toliko destruktivna kao kod vecine ljudi koji su tamo, te ne moram da je menadzerisem "pod hitno" 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Кажете да је нет велики.

Не знам, јер се вртим на фејсу, форуму, јутјубу, и оно кад ми нешто треба ради информисања.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Vladan3 рече

То значи да треба третирати основне проблеме а не само поједначну зависност која се појавила у овом или оном облику.

Which reminds me: 

Мени се ово допало, поготову када је у причу увела однос са децом (ништа религиозно, али се провлаче 2 идеје "исте ствари ће нам се дешавати док се не променимо", и "а људи ће да боцкају управо тамо где треба" (ако се добро сећам)).

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

ne moram da je menadzerisem "pod hitno" 

Имај само у виду да је теже са менаџерисањем код зависности које су везане за оно што је неопходно за живот или посао (храна, куповина, интернет) него када је реч о стварима без којих се може (дрога, коцка итд.).

Послато са SM-G360F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Imao sam isti problem. Meni zabrane nisu pomagale. Skidao sam monitor i stavljao ga u orman, ono kao da mi se što manje nalazi u vidnom polju i slične metode sam pokušavao ne bi li se "očistio".

Na kraju, smanjio sam sa netom kada sam se zgadio sam sebi. To je to. Isto tako sam smanjio i alkohol. Samo što sam alkohol počeo i fizički teže da podnosim.

Samo, ti si rekao da : sadiš jagode, treniraš, programiraš, sviraš gitaru i radiš.... Pa bih te pitao kada to tačno stižeš da budeš zavistan od interneta? xD

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Једна добра фора која може да помогне - те "непродуктивне активности" стави на списак као "награду" за обављен посао.

Па онда идеш на форум, ФБ итд. само ако си претходно завршио шта си планирао.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 8/27/2017 at 0:03, Vladan3 рече

Одгледао сам видео што је @Аурор поставио и подсетило ме на један чланак тј. студију.

Пратили су један број људи који су били хронично пре-гојазни и лечили се од зависности од хране. Свима су урадили, ја мислим, гастрични бајпас тј. смањили желудац на 1/3 ваљда и ови су на тај начин мање јели, смршали, баталили се хране и дошли до тежине да могу да решавају и своје друге здравствене и остале проблеме. Пратили су их ја мислим годину две и открили нешто чудно. Око 60% њих се ускоро нашло некој другој зависности: неки су постали зависни од лекова против болова које су узимали за болове у леђима након операција, други од куповине, интернета, алкохола, секса итд. Након тога су истраживачи поставили хипотезу да су ти људи зависни од зависности тј. да они имају и неке друге дубље проблеме и склоност ка развијању зависности. Та комбинација код њих се у односу на околности манифестује као једна или друга или трећа зависност. То значи да треба третирати основне проблеме а не само поједначну зависност која се појавила у овом или оном облику.

Испада као да је реч о некој цеви која је под притиском или под вакуумом, свеједно. И онда на једном месту пробије, то се некако закрпи, а онда пробије на некој другој слабој тачки, опет се закрпи, опет пробије итд. Док се не реши оно што производи превелики притисак или вакуум цев ће увек негде да попусти.

А иначе мислим да су аутори горњег видеа у праву, јер на основу оног што сам видео око себе чини ми се да је за зависност, поред генетике, најјачи окидач усамљеност.

Rat Park

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 8/26/2017 at 4:16, Млађони рече

Ja cu da pocnem ovu temu licno, ali je tema otvorena naravno za sve koji imaju slicne probleme.

Ja sam internet zavisnik. 
Samodijagnozirao sam se, ali mislim da mi ne trebaju psihijatri da bi primetio da sam zavistan od interneta. 
Prvo da dam malo backgrounda o meni:
- Ja sam bivsi pusac, dakle pusio sam, pa ostavio. Bio sam zavisnik od cigarta uspeo sam da batalim.
- Takodje sam probao kroz svoj zivot jako puno narkotika, od toga nikad zavistan nisam postao. 

- Takodje sam dosta alkohola pio od svojih najranijih mladalackih dana (kada kazem dosta mislim pijan svako vece naprimer), takodje nikada nisam postao zavisnih od alkohola sada vise ne pijem uopste.

Kao nekom ko se sa svojim porocima nosio poprilicno dobro u proslosti meni problem internet zavisnosti prestavlja VELIKI problem. 
Gde ja tu nalazim na problem? Uvek kada sam hteo da batalim neku zavisnist tipa cigarete, imao sam dobar razlog za to - nisu zdrave. Isto vazi i za narkotike i alkohol. 
Medjutim internet je satavni deo mog zivota, koliko god pokusao da se odvojim od istog. Naprimer pobrisao sam sve socijalne mreze sem google+ koji prakticno niko ziv ne koristi, i i dalje imam problema. Manje ali imam problema. Sa druge strane socijalne mreze bi mi trebale za posao. 
Dakle ja sam tu u dilemi, kako RACIONALNO koristiti internet tako da nam (meni ) ne skodi u zivotu.

Uzmimo naprimer ovaj forum. Meni ne prodje par sati dnevno da ne pomislim sta bi mogao da pisnem, kazem, okacim, prokomentarisem ili cisto pogledam na forumu. Na svakih sat dva.Da nema foruma bilo bi nesto drugo, twitter, youtube ... nebitno. 

Kako to dovesti u red? Ja racionalno znam da je to uglavnom besmisleno i da nemam puno vajdi od toga ali moj emotivni centar kao da je u svadji sa racionalnim i kao da me vuce da ipakkk izgubim vreme raspravljajuci o nekoj manje bitnoj temi u velike dubine. 

iz tog razloga sam pre par meseci bio sasekao sa svim "poukasima" sve kontakte a malo posle toga i obrisao sve socijalne mreze. 

Saveti, ideje, analize ili generalna prica o internet zavisnosti je jako dobrodosla ovde. Mozda pomognete meni, drugim internet zavisnicima a mozda roditelji (kojih ovde ima dosta) pokupe nesto sto bi moglo da im pomogne u vaspitanju njihove dece da oni ne padnu kao zrtve ove zavisnosti. 

eto, takoc.. to je neki uvod. :)

“Ako te oko tvoje sablaznjava iskopaj ga i baci ga od sebe, jer bolje ti je i bez jednog oka uci u 
Carstvo Bozije nego sa dva u propast.
Oslobadjati se od rdjavih navika od poroka, to je kao vaditi oko ili iseci ruku.
Ali mi tu muku mozemo da podnesmo, jer smo de fakto ucinili nasilje nad svojom prirodom pa smo navikli te poroke, pa sad mora biti nasilje nad nasiljem da se izrazimo savremenim nacinom izrazavanja da bi se oslobodili od toga nasilja.
Hriscansto je uvek moguce ali ne moze mehanicki i ne moze na lak nacin.”
Patrijarh srpski Pavle

Uz pomoc ovih reci Patrijarha Pavla sam uspeo da ostavim cigarete posle 12 god aktivnog pusenja, rad narkotika nikad nisam gotivio pa ih nisam ni koristio nesto posebno, poceo sam da treniram i tako sam i alkohol smanjio na min, sad samo popijem neko pivo ponekad. Posle toga sam spontano batalio i kafu i poceo ujutru da pijem caj umesto kafe, sustina je da kad izbacis lose navike, one dobre se same namecu i tako stices jednu po jednu spontano i bez napora i truda. Sada imam samo malo problem sa viskom kilograma i kad vezbam ogladnim jos vise, moracu da smislim nacin da resim i to :)  Pre par godina sam se iznervirao toliko dok sam gledao Vucica na TV-u da sam izbacio tv iz sobe i odlucio da vise ne slusam njihove lazi i gluposti i ne gledam kic i sund. Poceo sam vise da citam i od tada uvek kad sam ulazio na fb video sam toliko sujete, toliko nebitnih ljudi i informacija da sam shavtio koji je to fejk i trovanje mozga i izbrisao i fejsbuk. Sada koristim samo Pouke i Crkva.net i to najvise kad ne radim, iz dosade i potrebe da se socijalizujem. Takodje sam radio neke poslove na interetu i smanjio i to na min jer nije zdravo sedeti ceo dan pored kompa bez obzira na novac. Zavisnost je u stvari ruzna navika od koje moras da se odreknes ponekad nasilno a ponekad samo nadjes drugu preokupacju i to vreme koje provodis na netu utrosis na posao, devojku, vezbanje, izlazak. Najbolje bi bilo da sebi napravis toliko tesan raspored da za internet ostavis vreme samo da proveris mail.  Zavisnost od interneta je novi porok savremenog doba koji je drustvu nametnut i mislim da to nije bolest vec samo nedostatak realnog zivota i pravih stvari i vrednosti kojih je sve manje.

Подели на овим сајтовима

Na kompjuteru provodim mozda u proseku 6 sati dnevno. E sad, nerado bi priznao da zaista imam problem zavisnosti ali opet, kad nisam blizu kompjutera uopste nemam problem npr. da kriziram ili da mislim o tome sta cu da radim na kompjuteru ili sl. Valjda covek nema sta da radi... :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...