Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 54 минута, Trifke рече

Ne postoji zdrava zeja za bogatstvom. Toga nemas ni u Bibliji ni kod otaca. Postoji serija citata kod Sv Jovana Zlatosutog a i kod drugih otaca gde se svaka zelja za bogatstvom osudjuje bez izuzetaka. Ako si vec naveo stih 10 onda si trebao da navedes od 6 stiha koji govori o laznim uciteljima koji bas imaju tu zelju za bogastvom. Ti mozes imati kakav hoces stav o bogatstvu ali ovo sto si naveo nema nigde ni kod otaca ni u Bibliji. Preporucujem ti da procitas Ohridski prolog od Vladike Nikolaja. 

Наравно да постоји. Сви људи желе да живе што боље, да својој деци обезбеде квалитетан живот. То уопште није лоше. Напротив - добро је и похвално.

Колико само има хришћана који су предузетници, имају фирме, продавнице, пекаре итд? Нису ваљда они сви зли?

Или ипак може човек да тежи бољем, тј. богатијем, животу, а да не буде "зао"...?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Наравно да постоји. Сви људи желе да живе што боље, да својој деци обезбеде квалитетан живот. То уопште није лоше. Напротив - добро је и похвално.

Колико само има хришћана који су предузетници, имају фирме, продавнице, пекаре итд? Нису ваљда они сви зли?

Или ипак може човек да тежи бољем, тј. богатијем, животу, а да не буде "зао"...?

Stalno mesas zabe i babe. Zudnja ili teznja za bogatstvom je zlo. Ja neznam da li su ti ljudi zli. Ako posteno rade i zaradjuju i ako nemaju teznju za bogatstvom nisu a ako imaju jesu, bez obzira sto oni sebe nazivaju hriscanima. 

Mozda je za tebe to pohvalno ali po ucenju apostola i otaca ne. Kvalitetan zivot ne podrazumeva bogatstvo! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Али не треба да раде и за ту децу у смислу да им обезбеде будућност. Треба и та деца сама да се ангажују да нешто створе, ако родитељи само раде и за себе и за своју децу од њих праве људе који неће стварати него ће тражити и уништавати. Ту мора да се има граница јер онда се нема вера у Бога.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijel Petrovic рече

Па подели мало и нама, да будемо заједно богати. :ani_biggrin:

То се богатство дели (пре)узимањем. Да, веома радо :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, АлександраВ рече

То се богатство дели (пре)узимањем. Да, веома радо :)

Благодарим. :skidamkapu:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Radosti moja ti zaboravi onu pavlovu recenicu ako imamo sto da pojedemo i da popijemo tim da budemo zadovoljni.

Зашто мислиш да сам је заборавио? 

Управо овај пример из Поука који наводиш јесте пример овога што Павле говори. Та девојчица говори јеванђеље! Јер је она ЗАДОВОЉНА, тј. благодарна је иако ништа нема! Па чак нема ни овај минимум који Павле помиње, нема шта да обуче, а храну ће тек имати касније. Кључ је овде да је човек задовољан, тј. благодаран да приме све из Божије руке. 

Али то није исто као и пасивност, имам крпу за одећу и јео сам "рошчиће" и то је то. Него управо став хвала Богу што имам крпу да се у њу обучем и рошћиће да се њима нахраним, помози Боже да сад овај мој труд уроди полодом и да купим и лепо одело, и да се нахраним у славу Твоју. И ово тако независно од нивоа сиромаштва или богатства. То колико неко има, или нема, није препрека за спасење, али то какав однос заузме према сиромаштву или богатству може да буде.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, АлександраВ рече

Чини ми се да проблем није само у начину којим долазиш до новца (материјалног "вишка"), него и какав став имаш према том новцу и колико те он одређује у поступцима уопште, генерално, и најзад питање је и какве односе градиш са људима из перспективе "оног који има".

Браво. Тако је.:ok:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Grizzly Adams рече

Bogatstvo je obmana, prevara, to je suština...

U tome nema "sreće besmrtne", što bi rekao Njegoš.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Trifke рече

Da te uz put pitam sto onda Pavle insistira da je dovoljno da imamo sta da jedemo i sta da pijemo ako je u redu imati zdravu zelju za bogatsvom? Bila je to jedinstvena prilika da kaze bas to sto si ti rekao: imajte zdravu zelju za bogatstvom, ali nije rekao vec totalno suprotno. 

Зато што пише човеку кога је поставио за епископа, а то значи човек се посветио служби Цркви:

1. Тим 3.2 Али епископ треба да је без мане, једне жене муж, трезвен, мудар, поштен, гостољубив, кадар да поучава;
1. Тим 3.3 Не пијаница, не убојица, не лихвар, него кротак, мирољубив, не среброљубив;

Нормално је да епископ не треба да прави бизнис кад се посветио другачијем послу.

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Исто тако мислим да за "богаташа" жеља да купи јахту није грех. 

Dodao bih da je takodje greh, i to veliki, osudjivati necije bogatstvo i uspeh, osim ako bogatstvo nije steceno nasiljem, sto je naravno vredno svake osude. 

Strast zavisti je pokrenula mnoge od najruznijih i najmracnijih ljudskih dela u istoriji i nalazi se u samom srcu problema "lazne zrtve". Na toj pojavi su izgradjeni i nacional-socijalizam i socijalizam, i komunizam 20. veka (a nazalost i danas). 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Управо овај пример из Поука који наводиш јесте пример овога што Павле говори. Та девојчица говори јеванђеље! Јер је она ЗАДОВОЉНА, тј. благодарна је иако ништа нема! Па чак нема ни овај минимум који Павле помиње, нема шта да обуче, а храну ће тек имати касније. Кључ је овде да је човек задовољан, тј. благодаран да приме све из Божије руке. 

Али то није исто као и пасивност, имам крпу за одећу и јео сам "рошчиће" и то је то. Него управо став хвала Богу што имам крпу да се у њу обучем и рошћиће да се њима нахраним, помози Боже да сад овај мој труд уроди полодом и да купим и лепо одело, и да се нахраним у славу Твоју. И ово тако независно од нивоа сиромаштва или богатства. То колико неко има, или нема, није препрека за спасење, али то какав однос заузме према сиромаштву или богатству може да буде.  

Onda ja nisam bas dobro razumeo tvoj predhodni stav.  Po ovome sto ja govorim greh je za bogatasa da kupi jahtu ako njome nece pomoci drugome. Ti koliko se secam kazes da nije. Neznam , najverovatnije te ne razumem. Kasno je i idem da spavam pa se cujemo sutra ako hoces. Laku noc! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Mislim da je greh = promašaj mete.
Iz te perspektive, težiti bogatstvu jeste promašaj ako je to jedino i isključivo ono ka čemu težimo,
ili ako težimo bogatstvu e da bi ga imali više nego drugi ili ga imali samo za sebe.
Sa druge strane, težiti bogatstvu da bi ga davao drugima, potrebitima, nije promašaj.
Po rečima sv. Apostola Pavla:

"Крадљивац да не краде више, него нека се радије труди и својим рукама ради оно што је добро, да би могао давити коме је потребно."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Трифке хоће да каже да је довољно само зрнце вере у Бога и све ће нам бити могуће, или ако имамо веру онда нам ништа друго није потребно сем те вере, све ће Бог да нам да. А Ведран хоће да каже да онај који се окренуо према свету, не монаштву треба да се потруди како би себи обезбадио бољи живот, што није грех, чак је и дозвољено, чини ми се да унапрећујеш себе и развијаш своје таленте. 

Можда сам нешто лоше сконтао ал мислим да сам укапирао шта хоћете да кажете.:laie_14:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Нормално је да епископ не треба да прави бизнис кад се посветио другачијем послу.

Nikom ne treba "srebro" da bude iznad svega.

Sećaš se i onog apostola što je imao izraženu tu strast...

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Trifke рече

Radosti moja nisi u pravu jer upravo apostol Pavle insistira na tome da robovi ostanu robovi cak iako ih gospodar hoce osloboditi, tako da nemozes taj kontekst da stavis u Pavlove spise a cak i da jeste taj kontekst on sigurno nebi propustio priliku da objasni da bi pod drugim drustvenim okolnostima zelja za bogatstvom bila dobra. I ne samo njegove reci nego i reci samog Gospoda. 

Уопште ја то нисам доживела као инсистирање на пасивности, већ на томе да Хришћани не дижу политичке револуције само и само зато што су од Христа примили сво достојанство и слободу. Ту одговара оне који би искористили то што су крштењем постали Синови Божији да стварају неке своје (ово)земаљске утопије.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...