Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, Trifke рече

1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.
1Tim 6:8 A kad imamo hranu i odeću, ovim da budemo dovoljni.
1Tim 6:9 A koji hoće da se obogate oni upadaju u napasti i zamke, i u mnoge lude škodljive želje, koje potapaju čoveka u propast i pogibao.

Оке, зар не мислите да је битно да када се не везујеш за материјално, мислим духовно да се не везујеш? Генерално мислим да тебаш да ствараш и да имаш али да не везујеш у смислу ако то оде што си зарадио или останеш без тога да не ропћеш и не очајаваш? (мислим да сам успео да питам шта сам хтео) :0426_feel:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijel Petrovic рече

Оке, зар не мислите да је битно да када се не везујеш за материјално, мислим духовно да се не везујеш? Генерално мислим да тебаш да ствараш и да имаш али да не везујеш у смислу ако то оде што си зарадио или останеш без тога да не ропћеш и не очајаваш? (мислим да сам успео да питам шта сам хтео) :0426_feel:

Pa, ako sam te dobro shvatio mislis da treba stvarati ali se i ne vezivati. Ja se slazem sa time sa time sto bih podvukao na osnovu onoga sto pise u Sv Pismu da ne treba teziti ka bogatstvu ali ako ono dodje onda ga upotrebi na spasenje i svoje i drugih. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Justin Waters рече

Nije grijeh teziti bogatstvu, ako onda znas i umijes da to bogatstvo iskoristi pravilno. S druge strane teziti bogatstvu je tesko. Postoje ljudi koji stvarno imaju dar da prave lovu, ali vecini ljudi to teze polazi za ruku. Bogatstvo osim ako nisi neki nasljednik Walmarta ili Ikee, dolazi vise kao ispunjenje nekh sopstvenih vizija, naporan rad svakako, ulaganje truda da stvoris nesto sto bi ljudi rado prihvatili. S hriscanske tacke, sasvim je ok, ako umijes i znas napraviti lovu, zgrni par milioncica i onda tek slijedi ispit sta umijes da radis s lovom, da li se trosadzija i zavisnik, ili si racionalan i imas kontrolu nad novcem. 

Слажем се брате у потпуности.Онај вишак новца што имаш од тога што зарадиш требаш дати некоме коме треба. Рационална подела, да би и ти сутра имао али они што им то треба у то тренутку. Јер се каже ''Онај који даје када има мало, он ће да даје и више када могне (има више).

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Pa, ako sam te dobro shvatio mislis da treba stvarati ali se i ne vezivati. Ja se slazem sa time sa time sto bih podvukao na osnovu onoga sto pise u Sv Pismu da ne treba teziti ka bogatstvu ali ako ono dodje onda ga upotrebi na spasenje i svoje i drugih. 

Е то сам хтео да кажем. Браво. Само бих додао да требамо да тежимо али не по цену да изгубимо душу.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Danijel Petrovic рече

Шалила сам се. :D

Не мислим да је грех тежити материјалном, па и ми смо материјални! :) Да ли то значи да је чувати здравље грех? :)

За ово друго не знам, мени је бесмислено да ми богаћење буде циљ по себи. Добро си приметио оно за корупцију, битно је да човек поштено, одговорно и темељно ради свој посао (волео тај посао или не (у случају да је привремено присиљен да ради нешто што му се баш и не допада)). А то шта и колико дође са тиме је мање важно. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Danijel Petrovic рече

Е то сам хтео да кажем. Браво. Само бих додао да требамо да тежимо али не по цену да изгубимо душу.

Nebih se slozio za ovo da tezimo jer pogledaj ponovo citate koje sam dao. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Nebih se slozio za ovo da tezimo jer pogledaj ponovo citate koje sam dao. 

Прочитао сам али ми неко моје расућивање мало не да да појмим све то, али као да ти доће богатство ако не радиш и не трудиш се да стекнеш и ако немаш жељу да себи направиш неко удобно место где ће да ти буде лепо?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Шалила сам се. :D

Не мислим да је грех тежити материјалном, па и ми смо материјални! :) Да ли то значи да је чувати здравље грех? :)

За ово друго не знам, мени је бесмислено да ми богаћење буде циљ по себи. Добро си приметио оно за корупцију, битно је да човек поштено, одговорно и темељно ради свој посао (волео тај посао или не (у случају да је привремено присиљен да ради нешто што му се баш и не допада)). А то шта и колико дође са тиме је мање важно. :)

Ти девојчице да се мало уозбиљиш има ту и нас пар година старијих и озбиљних.:))). (шалим се) Сваки посао требаш да прихватиш као Богом дан, јер си тренутно на том послу јер је то у том тренутку најбоље за тебе. Просто.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijel Petrovic рече

Прочитао сам али ми неко моје расућивање мало не да да појмим све то, али као да ти доће богатство ако не радиш и не трудиш се да стекнеш и ако немаш жељу да себи направиш неко удобно место где ће да ти буде лепо?

Sve na ovoj zemlji dolazi od Boga kako bogatstvo tako i siromastvo i zato se i kaze: Prov 30:8 Taštinu i reč lažnu udalji od mene; siromaštva ni bogatstva ne daj mi, hrani me hlebom po obroku mom,

Na tebi je da posteno i vredno radis a da li ces da zaradis to prepusti Bogu. Ako krenes da tezis ka bogatstvu onda ne mozes sluziti Bogu jer: Matt 6:21 Jer gde je vaše blago, onde će biti i srce vaše. 

Hriscanin treba da tezi na ovoj zemlji iskljucivo ka Bogu a sve ostalo ce mu se nadodati. Matej 7.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Danijel Petrovic рече

Ти девојчице да се мало уозбиљиш има ту и нас пар година старијих и озбиљних.:))). (шалим се) Сваки посао требаш да прихватиш као Богом дан, јер си тренутно на том послу јер је то у том тренутку најбоље за тебе. Просто.

A kakvo je to ponasanje jednog dzentlmena prema jednoj dami. Prosto nemogu da verujem. Zahtevam direktno izvinjenje mladoj dami inace vas izazivam na dvoboj mladicu! :) :starece:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Meni se nesto cini da vi kod sticanja bogatstva ne mrzite ni gresnika ni greh...

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Мислим да је грех бити лењ и неодговоран. А богатство је само последица марљивости и одговорности.

zar niste i ti i auror skoro govorili o tome da je vazno sta pise u svetim knjigama a ne kako ih mi tumacimo? Vase svete knjige su prilicno jasne kad se govori o sticanju bogatstva i bogatasima. Zar ne kaze biblija ono o kamili, iglenim usima and stuff?

To da je bogatsvo "samo posledica marljivosti" mislim da ama bas nigde u bibliji ne pise?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Meni se nesto cini da vi kod sticanja bogatstva ne mrzite ni gresnika ni greh...

zar niste i ti i auror skoro govorili o tome da je vazno sta pise u svetim knjigama a ne kako ih mi tumacimo? Vase svete knjige su prilicno jasne kad se govori o sticanju bogatstva i bogatasima. Zar ne kaze biblija ono o kamili, iglenim usima and stuff?

To da je bogatsvo "samo posledica marljivosti" mislim da ama bas nigde u bibliji ne pise?

Na zalost , moram da se slozim sa tobom!  Sa time sto bih da napomenem da ima mnogo Svetih koji su bili bogati ali su to bogatstvo znali da iskoriste. U potpunosti si u pravu kada kazes da nije hriscanski teziti bogatstvu! :dobro:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, cloudking рече

Ма не брадер, то је веома површно и нетачно. Имаш у Библији тамо гомилу праведника који су били богати људи.

Библија не осуђује богатство само по себи, чак га на неким местима и хвали као знак Божијег благослова. Оно што осуђује је похлепа. Каже тамо "љубав према новцу је корен свих зала", неки преводи кажу "среброљубље". И ту није проблем новац, сребро и богатство него та погрешно усмерена, тј. извитоперена љубав. Као и све друге извитоперене љубави које зовемо страсти.

Као што је преједање страст. Па онда кажемо "љубав према храни је грех". То не значи "храна је грех". Храна нам је неопходна, храна је добра. Не ваља прождрљивост.

Иста ствар је и овде. Само су људи веома склони да мрзе богатство опет због једне друге страсти - зависти.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Ма не брадер, то је веома површно и нетачно. Имаш у Библији тамо гомилу праведника који су били богати људи.

Библија не осуђује богатство само по себи, чак га на неким местима и хвали као знак Божијег благослова. Оно што осуђује је похлепа. Каже тамо "љубав према новцу је корен свих зала", неки преводи кажу "среброљубље". И ту није проблем новац, сребро и богатство него та погрешно усмерена, тј. извитоперена љубав. Као и све друге извитоперене љубави које зовемо страсти.

Као што је преједање страст. Па онда кажемо "љубав према храни је грех". То не значи "храна је грех". Храна нам је неопходна, храна је добра. Не ваља прождрљивост.

Иста ствар је и овде. Само су људи веома склони да мрзе богатство опет због једне друге страсти - зависти.

Radosti moja teznja ka bogatstvu je zlo! Vec sam naveo more stihova amogao bih jos. A ovo drugo si u pravu! ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...