Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Danijel Petrovic рече

''богаташки живот'' је када живаш а не мораш да бринеш, да ли ћеш сутра имати за хлеба, да ли ћеш имати деци да даш за ужину.

Ја сам богаташ :sunce: Не бринем.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Trifke рече

Ne on je bio satordzija a kada je trebalo ziveo je i u satoru. :) 

Шта ви имате против шатора? Кад одем на бајк скуп морам да понесем шатор да у њему спавам не могу на отвореном. Ја гласам за шаторе.:ok:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

Jeste radosti moja, svaki dan susrecem decu za koju je kesica cipsa bogatstvo a isto tako i momke za koje je tek jahta na moru bogatstvo i td. 

У срж проблема!

Да ли је жеља те дечице за кесицом чипса грех? Није. Али за њих је то тежња за богатством и луксузом, јер можда могу да поједу кувани кромпир. Да звучи страшно. Али тако је. Јер ономе ко нема ствари које су другима свакодневне су богатство. Такав човек ако прихвати проповед да је жеља за нечим бољим (можда рећи "тежња за богатством" није најбољи израз) и труд око стицања истог грех може да много пропати и да претрпи огромну духовну штету.

Исто тако мислим да за "богаташа" жеља да купи јахту није грех. 

Грех је неосетљивост за гладнога поред себе. Грех је, опсесивна тежња за богатством у смислу жеље да ја имам више од другог, или жеље да ја имам више, више, више, али грех није и жеља да се нешто стекне, створи. Грех је заборав Бога и ближњега мислећи да имајући богатство имамо све, грех је заборав да ћемо "голи" отићи пред Господа (... ноћас ће узети душу твоју) итд. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Nemam nista protiv a nisam ni za! :naklon:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijel Petrovic рече

А конфор или ''богаташки живот'' је када живаш а не мораш да бринеш, да ли ћеш сутра имати за хлеба, да ли ћеш имати деци да даш за ужину. Да не бринеш да ли ћеш да имаш горива или да се шлепаш уз другара када треба да се пије кафа у граду или да идете не неки скуп. Да можеш жену и децу једном недељно да одведеш негде на пицу или пљескавице, да можеш да јој купиш неки леп поклон ето шисто што се се сетио, без разлога посебног, а да не бринеш да ли је ћеш да имаш за струју или не, да ли ће да ти остану паре за оне фелне што си пикирео пре пар месеци. Да можеш да позовеш, пријатеље и родбину једном месечно на роштиљ, а такође и да их посетиш да да се посе те посете не пребираш да ли ћеш изгурати до краја месеца или не....

Ово није никакав комфор него нормалан стандард. Али ми смо толико пукли по свим шавовима да оно што се у нормалним земљама подразумева као апсолутни минимум, за нас је луксуз...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, АлександраВ рече

А шта је богатство данас? Где је та граница када из "нормалног" живота улазиш у богаташки? Шта уопште данас зовемо богатством?

Не разбирам питање. :) Зашто има границе ако поштено зарађујеш? "Богаташки" са лошом конотацијом би било да се запослиш као пекарка (мања зарада) - а "преко везе", а "нормално" би било да радиш као хирург ("класично" запослен, на основу CV-ја) и примаш 3х већу плату. Мислим, барем је то мој систем вредности. 

П.С. не ниподаштавам пекарке (vs доце, у вредносном смислу) :D већ сам навела то да би била очигледнија разлика у плати. (да нагласим)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Матусал рече

Мало натегнуто тумачење . Ко има даће му се... односи се на благодат Божију и дар Духа....

Апостол Лука је био угледни грчки доктор и имао је мало више богатства од осталих. Стога он највише помиње ову проблематику у своме јевањђењу. Суштина је инсистирање на милостињи, значи ако имаш дај онима који немају а нису сами криви за то а још су и браћа у Христу.

Тешко је и данас поштено доћи до новца, многе су замке и препрерке, на том путу те грех вреба на сваком кораку, непрестано се намећу ситуације да погрешиш.

Ја то и желим да кажем, онај вишак који имамо требамо да поделимо некоме коме је он преко петребан. Треба уживати у богатству али теба и уживати и у милостињи, не иде једно без другог. Увек онај..... може то да однесе на овај или онај начин.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijel Petrovic рече

Шта ви имате против шатора? Кад одем на бајк скуп морам да понесем шатор да у њему спавам не могу на отвореном. Ја гласам за шаторе.:ok:

Зато што само богаташи могу да купе шатор (а и бајк) 12:smeha:

• Волим 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Trifke рече

Pih helikopter a ja joj vec prepisao i privatni dzet i jahtu! Mislim , sto da kazem! :coolio: Nego mislim da sa onim (mlada) malo preterujemo ali dobro nije sada to vazno! :) 

Значи идемо у Царство небеско, ала је хоће срећа, оставћу јој и ја све па нек ужива.dobardecko

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, АлександраВ рече

Ја сам богаташ :sunce: Не бринем.

Па подели мало и нама, да будемо заједно богати. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Етимолошки реч Богат значи- онај који има Бога

иштите НАЈПРЕ Царство Небеско...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

У срж проблема!

Да ли је жеља те дечице за кесицом чипса грех? Није. Али за њих је то тежња за богатством и луксузом, јер можда могу да поједу кувани кромпир. Да звучи страшно. Али тако је. Јер ономе ко нема ствари које су другима свакодневне су богатство. Такав човек ако прихвати проповед да је жеља за нечим бољим (можда рећи "тежња за богатством" није најбољи израз) и труд око стицања истог грех може да много пропати и да претрпи огромну духовну штету.

Исто тако мислим да за "богаташа" жеља да купи јахту није грех. 

Грех је неосетљивост за гладнога поред себе. Грех је, опсесивна тежња за богатством у смислу жеље да ја имам више од другог, или жеље да ја имам више, више, више, али не и жеља да се нешто стекне, створи. Грех је заборав Бога и ближњега мислећи да имајући богатство имамо све, грех је заборав да ћемо "голи" отићи пред Господа (... ноћас ће узети душу твоју) итд. 

Radosti moja ti zaboravi onu pavlovu recenicu ako imamo sto da pojedemo i da popijemo tim da budemo zadovoljni. Ima jedna prica u knjizi Pouke pustinjskih otaca u kojoj se opisuje kako je jedan bogat covek obilazio kuce siromasnih i davao im darove. Dosao je do jedne kuce i kada je zakucao javila se devojcica koja nije imala na sebi nista i zato nije htela da otvori vrata. Kada joj je on ponudio hranu i odecu ona je odbila i rekla: Mama je danas dobila posao tako da cemo imati sta da jedomo. Bog se brine za nas. Raditi trebamo i moramo a koliko cemo dobiti to zaviisi od Boga. Greh je teziti za vise od onoga sto nam Pavle rece. 

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Небеско је веће од земаљског и дар Духа Светога је већи од све материјалне васељене и ако нам је срце више прионуло за материју не можемо се удостојити дарова Духа Светога и задобити Христа јер он жели да га љубимо више од свега другог. Тако сам ја разумео јевањђеље.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Зато што само богаташи могу да купе шатор (а и бајк) 12:smeha:

И хеликоптер. :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...