Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех? Да ли човек треба да тежи једноставности и сирромаштву како што то раде монаси?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је грех бити лењ и неодговоран. А богатство је само последица марљивости и одговорности.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nije,greh je biti pohlepan i nezajažljiv.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Мислим да је грех бити лењ и неодговоран. А богатство је само последица марљивости и одговорности.

Џаба, те менталне акробације те неће спасити. Идеш у пакао, похлепниче!

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

А богатство је само последица марљивости и одговорности.

Ili mešetaranja ako radiš na berzi.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Danijel Petrovic рече

Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех?

Грех је само ако си женско, јер су те и такве или спонзоруше, или имају вишак мушких гена. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Danijel Petrovic рече

Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех? Да ли човек треба да тежи једноставности и сирромаштву како што то раде монаси?

У земљи Србији ,хтели, не хтели,велика већина и живи монашки,бар што се кинте тиче,мада монаси клопају редовно...:stadaradim:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Зосима рече

У земљи Србији ,хтели, не хтели,велика већина и живи монашки,бар што се кинте тиче,мада монаси клопају редовно...:stadaradim:

To je zato što ne shvataju kakvo bogatsvo imaju u sebi :smeh1:

20597133_161300664426937_1747370494347956995_n.jpg?oh=611809f7492a4da385b29f06968fcac1&oe=59FFBAC0

image.png

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Кратос рече

Ili mešetaranja ako radiš na berzi.:smeh1:

Ма и то је тежак и стресан посо, не зарађују они толике паре само зато што су лепи... :)

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Џуманџи рече

Грех је само ако си женско, јер су те и такве или спонзоруше, или имају вишак мушких гена. :D

Eto ovo je dokaz onoga sto sam tvrdio na onoj drugoj temi. Kako covek da je ne voli! :bighug::grouphug123:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Danijel Petrovic рече

Да ли човек треба да тежи једноставности и сирромаштву како што то раде монаси?

Mada je sad i ovo pitanje da li je to siromaštvo jer kako se kaže nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj kome malo treba.

Подели на овим сајтовима

Питао сам зато што већина људи које знам, иду у цркву и понашају се, облаче као да немају пребијене паре. Као да беже од новца, и увек су некако лоше орјентисани према људима који имају. 

пре 23 минута, Зосима рече

Тренутно је такво стање, и можда нисмо у некој могућности да напредујемо. Али већина нас је навикнута на такав начин живота.  Не тежимо бољем. 

пре 45 минута, Кратос рече

Nije,greh je biti pohlepan i nezajažljiv.

Ту има истине. Међутим танка је граница између похлепе и праве жеље за напредовањем и уживањем у луксузу који сам створиш, својим радом и трудом. 

пре 45 минута, Grizzly Adams рече

То је тачно. Ко се не се стиди посла не може никада да има. Мислим да је глевни проблем што је код нас у нашем систему врдности упечатљиво то да људи жела да са што мање рада и труда дођеш до новца, корупцијом. Некада се богатство градило годинама и преносило са колена на колено. 

пре 23 минута, Џуманџи рече

Ух, тешка констатација. Морам да признам да се не слажем. Спонзоруже су оне које двојке којима циљ опрадава средство, другим речим које су спремне да ураде било шта како би лако стигле до положаја и новца. Не треба много да провалиш такву жену. Она нема принципе, много флертује и воли да заводи. Када те пита где радиш одмах се охлади ако је свесна колика је твоја плата. Кад ти види ауто одмах оцени његову вредност. Исто и за телефон. Има милон фора. Ако стватри на себи које има вреде 500е а плата њених родитеља или њена је 200е све ти је јасно. Или ако седнете на пиће и она наручи неко прескупо пиће или се на другом или трећем састанку не понуди да плати, то је опет један од показатеља. 

Мислим да и жене и мушкарци треба да теже неком престижу али не по сваку цену и на сваки начин.:0205_whistling:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.
1Tim 6:8 A kad imamo hranu i odeću, ovim da budemo dovoljni.
1Tim 6:9 A koji hoće da se obogate oni upadaju u napasti i zamke, i u mnoge lude škodljive želje, koje potapaju čoveka u propast i pogibao.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Nije grijeh teziti bogatstvu, ako onda znas i umijes da to bogatstvo iskoristi pravilno. S druge strane teziti bogatstvu je tesko. Postoje ljudi koji stvarno imaju dar da prave lovu, ali vecini ljudi to teze polazi za ruku. Bogatstvo osim ako nisi neki nasljednik Walmarta ili Ikee, dolazi vise kao ispunjenje nekh sopstvenih vizija, naporan rad svakako, ulaganje truda da stvoris nesto sto bi ljudi rado prihvatili. S hriscanske tacke, sasvim je ok, ako umijes i znas napraviti lovu, zgrni par milioncica i onda tek slijedi ispit sta umijes da radis s lovom, da li se trosadzija i zavisnik, ili si racionalan i imas kontrolu nad novcem. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Prov 30:8 Taštinu i reč lažnu udalji od mene; siromaštva ni bogatstva ne daj mi, hrani me hlebom po obroku mom,
Matt 6:19 Ne sabirajte sebi blago na zemlji, gde moljac i rdja kvari, i gde lupeži potkopavaju i kradu;
Matt 6:20 Nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rdja ne kvari, i gde lupeži ne potkopavaju i ne kradu.
Matt 6:21 Jer gde je vaše blago, onde će biti i srce vaše.
Matt 6:22 Sveća je telu oko. Ako dakle bude oko tvoje zdravo, sve će telo tvoje svetlo biti.
Matt 6:23 Ako li oko tvoje kvarno bude, sve će telo tvoje tamno biti. Ako je dakle videlo što je u tebi tama, a kamoli tama?
Matt 6:24 Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti; ili jednom voleti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni.
Matt 6:25 Zato vam kažem: ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za telo svoje, u šta ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i telo od odela?
Matt 6:26 Pogledajte na ptice nebeske kako ne seju, niti žnju, ni sabiraju u žitnice; pa Otac vaš nebeski hrani ih. Niste li vi mnogo pretežniji od njih?
Matt 6:27 A ko od vas brinući se može primaknuti rastu svom lakat jedan?
Matt 6:28 I za odelo što se brinete? Pogledajte na ljiljane u polju kako rastu; ne trude se niti predu.
Matt 6:29 Ali ja vam kažem da ni Solomun u svoj svojoj slavi ne obuče se kao jedan od njih.
Matt 6:30 A kad travu u polju, koja danas jeste, a sutra se u peć baca, Bog tako odeva, a kamoli vas, maloverni?
Matt 6:31 Ne brinite se dakle govoreći: Šta ćemo jesti, ili, šta ćemo piti, ili, čim ćemo se odenuti?
Matt 6:32 Jer sve ovo neznabošci ištu; a zna i Otac vaš nebeski da vama treba sve ovo.
Matt 6:33 Nego ištite najpre carstvo Božje, i pravdu Njegovu, i ovo će vam se sve dodati.
Matt 6:34 Ne brinite se dakle za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svog.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...