Снежана Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Данас православна Црква слави светог Великомученика Прoкопија. Данас се у много којој православној кући неће радити понеки посао или било какав посао, понеко ће пропостити данашњи дан (или ће, како то обично бива, женска "чељад" постити "за дом). Све из страха. Јер Прокоп може да "прокопа" а нерјетко се сачувало и памћење да је "Прокоп прокопао и Турке, па ни Муслимани данас не раде". Тужно је то наше сујевјерје, тужно јер заборављамо и самог Прокопија и Бога Кога је Прокопије свим срцем заволио. Тужно, јер Прокопије је мученички пострадао, својом вољом, е да би свједочио да хришћански Бог није попут паганским суревњивих, пргавих и прњкавих богова, који траже да их човјек умилостиви једнодневним церемонијама и формалностима, да им служи због страха од освете. Прокопије је пострадао да не бисмо данас причали сујевјерја о Прокопију. Успут, Прокопије, име које је као Хришћанин понио, долази од грчке ријечи "прокопи" - што значи "напредак". Каква тужна иронија за коју смо сами криви да Онај од Напретка бива Онај који прокопава! Али да не буде тако! Да о Прокопијевдану прочитамо нешто о Прокопију, али и да прочитамо понешто од Светог Писма. Да заволимо Бога како Га је он волио. Да се посветимо свједочењу вјере коју је он свједочио. Да будемо бољи,не један дан него од једног дана... Срећан празник Светог Прокопија - у знању и љубави а не сујевјерју и страху славили! Дарко Ристов Ђого Maslacak_, PredragVId, Desiderius Erasmus and 16 осталих је реаговао/ла на ово 19 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Jedini strašniji svetac od Prokopa je Vratolomije, kada se ne valja penjati na drvo. БанеЛ, vildes, прота Бранко Тапушковић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Данас не ваља да се купа у реци. Свака фамилија у селу има у стаблу бар једног ко се утопиЈо на данашњи дан. БанеЛ, Kaludjerovic Sreten and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 15 минута, Goku рече Jedini strašniji svetac od Prokopa je Vratolomije, kada se ne valja penjati na drvo. Vrtoloma. БанеЛ, Kaludjerovic Sreten, vildes and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 6 минута, Princess Bella рече Vrtoloma. Kod nas u Bosanskoj Krajini je Vratolomije. БанеЛ, АлександраВ, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 26 минута, Снежана рече Данас православна Црква слави светог Великомученика Прoкопија. Данас се у много којој православној кући неће радити понеки посао или било какав посао, понеко ће пропостити данашњи дан (или ће, како то обично бива, женска "чељад" постити "за дом). Све из страха. Јер Прокоп може да "прокопа" а нерјетко се сачувало и памћење да је "Прокоп прокопао и Турке, па ни Муслимани данас не раде". Тужно је то наше сујевјерје, тужно јер заборављамо и самог Прокопија и Бога Кога је Прокопије свим срцем заволио. Тужно, јер Прокопије је мученички пострадао, својом вољом, е да би свједочио да хришћански Бог није попут паганским суревњивих, пргавих и прњкавих богова, који траже да их човјек умилостиви једнодневним церемонијама и формалностима, да им служи због страха од освете. Прокопије је пострадао да не бисмо данас причали сујевјерја о Прокопију. Успут, Прокопије, име које је као Хришћанин понио, долази од грчке ријечи "прокопи" - што значи "напредак". Каква тужна иронија за коју смо сами криви да Онај од Напретка бива Онај који прокопава! Али да не буде тако! Да о Прокопијевдану прочитамо нешто о Прокопију, али и да прочитамо понешто од Светог Писма. Да заволимо Бога како Га је он волио. Да се посветимо свједочењу вјере коју је он свједочио. Да будемо бољи,не један дан него од једног дана... Срећан празник Светог Прокопија - у знању и љубави а не сујевјерју и страху славили! Дарко Ристов Ђого Одличан је овај Ђогов текстић, као и већина његових писанија! Kaludjerovic Sreten, Goku, прота Бранко Тапушковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 И на светог пророка Илију није се шалити Нарочито кад грми! vildes, Kaludjerovic Sreten, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Зна ли неко да ли се у Новом Саду у Николајевској цркви још увек служи свеноћно бденије на св. Великомученика Прокопија? Они имају део његових моштију и износе у току бденија да се целивају. Волео сам тамо да одем и да се причестим, нисам био задњих година,али ми је у лепом сећању остало. Kaludjerovic Sreten, АлександраВ and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Хихи, да је тако како каже сујеверје не бисмо радили ни један дан. Напредак. Милан Ракић, Desiderius Erasmus, vildes and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Колико сам читао св. владику Николаја, он је рекао да светац прашта, али недеља не прашта. Ту смо негде изеђу вере и сујеверја, од тих обичаја ми се диже коса на глави. Просечан српски сељак има да одмори на неки празник, али зато ће недељом то да надокнади. Па и самом ми се тако намести да у неку недељу морам да радим. Не ваља, али ето. "Tamo daleko", vildes, елТорнеро and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 2 минута, БанеЛ рече Колико сам читао св. владику Николаја, он је рекао да светац прашта, али недеља не прашта. Ту смо негде изеђу вере и сујеверја, од тих обичаја ми се диже коса на глави. Просечан српски сељак има да одмори на неки празник, али зато ће недељом то да надокнади. Па и самом ми се тако намести да у неку недељу морам да радим. Не ваља, али ето. Ja mislim, brate, da nikada nije greh raditi. БанеЛ, Kaludjerovic Sreten, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече Ja mislim, brate, da nikada nije greh raditi. Знаш оно кад кажу, радићемо Бога молећи! То у пољопривреди се често дешава. А, наравно, битна је и намера. Нити сам за крајност, да сваки празник треба одморити, а нити да за сваки треба радити. Оно што мораш да урадиш, урадиш, али оно што може да сачека понедељак, па нека сачека. елТорнеро, "Tamo daleko", Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 Osim kada po izboru odlucimo da necemo u Crkvu iako bismo mogli, ne sprecava nas neodlozan posao... елТорнеро, Матусал, БанеЛ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 пре 1 минут, БанеЛ рече Знаш оно кад кажу, радићемо Бога молећи! То у пољопривреди се често дешава. А, наравно, битна је и намера. Нити сам за крајност, да сваки празник треба одморити, а нити да за сваки треба радити. Оно што мораш да урадиш, урадиш, али оно што може да сачека понедељак, па нека сачека. Ja nekako mislim da je nedeljom bitno otići na liturgiju, pričestiti se, učiniti, po mogućstvu, neko dobro delo; a da li ćeš da uzmeš nešto da radiš ili nećeš, to je nebitno. АлександраВ, Матусал, елТорнеро and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Јул 21, 2017 Пријави Подели Написано Јул 21, 2017 1 hour ago, Desiderius Erasmus рече Ja mislim, brate, da nikada nije greh raditi. Рад такође може бити опсесија, страст. Матусал, Desiderius Erasmus, Kaludjerovic Sreten and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука