Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

Te klasifikacije nisu baš zanimljive

Dal je ovo moderna ili post ili pre...ko da je bitno

Važna je suština

Rahmanjinov je npr. čist romantizam a po epohi 20 vek, sa kojim suštinski nema veze

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Млађони рече

Onda mi se tu javlja par sledecih pitanja koja zbog kojih mi tvoje tvrdnje nisu jasne.

Ako je tako, zasto u onom tekstu tretiraju modernisticke filozofije kao da imaju jos nesto zajednicko sem perioda( argumente i stavove)?

Takodje, ako je tako, zasto onda postmodernizam ima potrebu da se orjentise prema modernizmu kao skupu argumenata a ne samo prema modernizmu kao periodu? 

ovo su sve najsikrenija pitanja koja zaista ne razumem kako objasnjavas. 

edit: jedno vazno pitanje, da li je u filozofiji cest obicaj da skup razlicitih filozofskih pravaca koji imaju slicne osobine karakterisu u jedan skup po periodu u kom su nastali. Naprimer period pre-sokratovaca ili kosmoloski period. 

Ок, видела сам питања, одговарам кад стигнем кући с посла.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Ок, видела сам питања, одговарам кад стигнем кући с посла.

ok, cekam... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Драшко рече

Te klasifikacije nisu baš zanimljive

Dal je ovo moderna ili post ili pre...ko da je bitno

Važna je suština

Rahmanjinov je npr. čist romantizam a po epohi 20 vek, sa kojim suštinski nema veze

Е, ево овде дела одговора за почетак, јер је одавде и кренула читава расправа - од Пикаса, уметника модерне, чија се 'суштина' није уклапала у ову тему...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ово ме натезање подсети на један виц...

Одговарао Ибро физику за поправну у средњој, и пита га професор:

- Замисли да си у купеу и да ти је врућина. Шта ћеш да урадиш?

- Отворићу прозор.

- Одлично. Е сад, површина прозора у купеу је 1,5 метар квадратни, воз се креће брзином од 60 километара на час, купе је запремине 10 метара кубних, и колико времена треба да се купе напуни новим ваздухом?

Овај падне, шта ће. Изађе и види Мују, исприча му шта је било и каже му да никако не отвара прозор. Оде ;ујо да одговара и пита га професор:

- Замисли да си у купеу и да ти је врућина. Шта ћеш да урадиш?

- Скинућу дукс.

- Добро... Добро, скинућеш дукс. Али и даље ти је врућина, а ту има и прозор. ШТа ћеш да урадиш?

- Скинућу и мајци у чарапе.

Професор се већ изнервирао:

- Добро, ево скинеш све и останеш само у гаћама, али и даље је врућина, а у купеу је са тобом црнац који те већ гледа похотно. Шта тад радиш?

-  Ма мере ме хебат цео воз, ал ја прозор не отварам !!!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Генерално мислим да нико овде није 100 посто у праву и сви сте по мало у праву, једино ја сам скроз у праву, када протумачим следеће :

Прво, немој да се држите строго дефинисаних праваца у уметности, филозофији....итд, све је доста испреплетано... 

Друго,   постмодернизам као правца у уметности само прати идеолошку, нећу рећи филозофску мисао пре њега, а он се само обликује према тој новој идеолошкој мисли. Значи у овом случају прво идеолошка , па филозофска, мисао, па тек онда уметнички израз. Јел јасно...:ani_biggrin:  

И немој бре да сте толико фабриковани, овај форум жуди са новом креативном мишљу,  а ви само прежвакавате :ani_biggrin: већ виђено, изгуглано и дефинисано, унесите мало себе, својих запажања, својих идеја, мало нових, креативно традиционално авангардно позитивних мисли  о филозофији, уметности...итд. 

Ево ја себе видим као једну особу традиционално модерну , без потребе да се сврставам у одређене правце. То сам аполутна ја . 12:smeha:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Кратос рече

Dobro neke stvari smo utvrdili,umetnost je relativna,filosofija ima 5 grana i modernizam nije filosofski pravac već umetnički,Mlađoni je glup..... idemo dalje.....:))

zaboravio si da je auror nacista. I to smo utvrdili.
I da ce alt rajt da rodi cetvrti rajh sa trampom na celu koji ce da ubija narod redom. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Друго,   постмодернизам као правца у уметности само прати идеолошку, нећу рећи филозофску мисао пре њега, а он се само обликује према тој новој идеолошкој мисли. Значи у овом случају прво идеолошка , па филозофска, мисао, па тек онда уметнички израз. Јел јасно...:ani_biggrin:  

a sta mislis o modernizmu Postoji li modernisticki pravac u filozofiji ili je to samo pravac u umetnosti?
I ima l itaj modernisticki pravac izmedju "pod pravaca" bilo sa slicno osim perioda? 
Ako nema, zasto ga onda post-modernisti tretiraju kao da ima slicno? 

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Млађони рече

NIje se meni tako snilo nego sam glup pa sam pogresno zakljucio.

Ja sam ubeđen da ti umeš da prepoznaš razliku između "jedan filozofski pravac" i "čitava filozofija modernog perioda" kad hoćeš. Dakle, nije poenta u tome da li si glup već savet da pažljivije čitaš, a ne da u svemu automatski tražiš potvrdu svojih stavova.

Takođe, kad smo kod saveta... povodom "simultanke" na koju si se prethodno požalio, za razliku od šahovskih simultanki, tebi nikakav sat ne otkucava i nema nikakve potrebe da se žališ na to... niko te ne tera da bilo kome odgovoriš brže nego što je potrebno da "povučeš pravi potez"... kada bi samo malo više vremena razmislio o svakoj poruci, zapravo bi uštedeo vreme i sebi i drugima jer bi se gomila nepotrebnih i besmislenih rasprava izbegla...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Млађони рече

a sta mislis o modernizmu Postoji li modernisticki pravac u filozofiji ili je to samo pravac u umetnosti?
I ima l itaj modernisticki pravac izmedju "pod pravaca" bilo sa slicno osim perioda? 
Ako nema, zasto ga onda post-modernisti tretiraju kao da ima slicno? 

Нећу о правцима, више ћу о суштини. Рекох већ да  је постмодернизам већином (конк. у сликарству)   само израз  идеолошке и филозофске мисли , коју он прати. 

И његова срж је релативизација свега,  и субјективни приступ свему.Нема апсолутне истине, морала..итд, итд.  

Па скоро да се може рећи да је у глобалу ( више мислим на фил.мисао ) постмодерна мисао врлно слична нихилизму . 

Модернизам у глобалу је нешто ново у односу на већ виђено, да не кажем традиционално :ani_biggrin: а посмодернизам је  увек његова алтернатива. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Avocado рече

Ja sam ubeđen da ti umeš da prepoznaš razliku između "jedan filozofski pravac" i "čitava filozofija modernog perioda" kad hoćeš. 

Citam pazljivo, i problem je sto ta razlika ne postoji u ovom slucaju. Makar ja tako mislim na osnovu stvari koje sam citao.
Zato sam i pitao paradoksikologiju da detaljno objasni svoj stav da vidim da li ja nesto pogresno mislim ili ona pruza pogresnu infromaciju (da je to jedina razlika).

Kada se nesto u filozofiji oznaci kao pravac to nikako nije samo zbog perioda vec zbog pregrsti pitanja oko kojih se filozofi u tom periodu slazu, a pod pravci ono oko cega se ne slazu. 

Ja prosto nemam pojma odakle njoj ( i vama) da je modernizam strogo vezan za "vremenski period" a ne i za argumente. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Нећу о правцима, више ћу о суштини. Рекох већ да  је постмодернизам већином (конк. у сликарству)   само израз  идеолошке и филозофске мисли , коју он прати. 

И његова срж је релативизација свега,  и субјективни приступ свему.Нема апсолутне истине, морала..итд, итд.  

Па скоро да се може рећи да је у глобалу ( више мислим на фил.мисао ) постмодерна мисао врлно слична нихилизму . 

Модернизам у глобалу је нешто ново у односу на већ виђено, да не кажем традиционално :ani_biggrin: а посмодернизам је  увек његова алтернатива. 

Upravo i ja o tome pricam. Modernizam ne poznaje "relativno" to je zajednicko svim modernim pravcima, kod njih nista nije relativno. Ni umetnost, ni etika ni politika.
Za postmodernizam jeste. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Avocado рече

Takođe, kad smo kod saveta... povodom "simultanke" na koju si se prethodno požalio, za razliku od šahovskih simultanki, tebi nikakav sat ne otkucava i nema nikakve potrebe da se žališ na to... niko te ne tera da bilo kome odgovoriš brže nego što je potrebno da "povučeš pravi potez"... kada bi samo malo više vremena razmislio o svakoj poruci, zapravo bi uštedeo vreme i sebi i drugima jer bi se gomila nepotrebnih i besmislenih rasprava izbegla...

Ne prihvatam savete od ljudi koji mi kazu da ne moram da se pretvaram da sam moron - jer takvi ljudi ocigledno ne misle dobro o meni. 
Ne znam kako uopste mislis da mozes nekom tako nesto da kazes i posle mislis da si autoritet da ga savetujes o zivotu. 

Подели на овим сајтовима

I inace, svaki put kada vas deset resi da skoci na mene sa objasnjavanjima kako "nemaju nista protiv mene" dok medjusobno jedni drugima potvrdjuju da su u pravu, i samocestitaju - samo cu da se iskljucim iz diskusije. 

Jer mi iskreno psihicki i psihosomatski nije dobro kada tako skocite. 

Posebno od strane ljudi koji mi kazu da "im nije bitno ko je u pravu i nemaju nameru da se mesaju ali meni da ukazu da nisam u pravu, al ivan toga nemaju misljenje ko je u pravu" ili koji su mi pre par postova rekli da misle da sam moron i sada mi pricaju kako to ne misle. 

Niti sa ljudima koji me nazivaju lazovom itd.

jer ti ljudi me ocigledno ne cene i ne postuju kao ljudsko bice, kako rekose boli ih uvo za "moje emocije" te ja ne vidim razlog da imam bilo kakav kontkat sa njima. 

Dozivljavajte da vas zajebavam, banujte me radite sta ocete, ja ne mogu da trpim visok pritisak zbog vas. Niste zasluzili to. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...