Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Млађони рече

Ovo nije tacno. Kada filozofi raspravljaju o realnosti oni raspravljaju i o pitanjima estetike i etike. 
Jer su estetika i etika deo realnosti. 

Pirodom realnosti bavi se metafizika.

Etika i estetika su odvojene.

Kad neko o nečemu raspravlja, naravno da može razne stvari povezivati, ali to te razne stvari ne čini istim stvarima. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Ok, ocigledno sam glup. Ne znam sta drugo da vam kazem, gledajte me ko morona. Jer ja stvarno ne razumem kako vi ne vidite da je ona upravo objasnila i definisala modernizam kao filozofski pravac.

Jel moguće da ti zaista ne možeš da skapiraš razliku između:

a) jednog određenog filozofskog pravca

i

b) grupisanja više različitih filozofskih pravaca i škola, koje grupisanje je urađeno samo po vremenskoj odrednici "moderno"?

Kapiraš da izraz "moderni plesovi" obuhvata više različitih plesova koji mogu biti po svemu nesrodni osim po vremenu nastanka ili popularnosti?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Pirodom realnosti bavi se metafizika.

Etika i estetika su odvojene.

Kad neko o nečemu raspravlja, naravno da može razne stvari povezivati, ali to te razne stvari ne čini istim stvarima. 

ovaj ne, prirodnom realnosti se bavi fizika(physis) , a meta fizika je "iznad" fizike, spiritualno, okultuno, tajno. 

Ali kao sto rekoh, ja sam ovde ocigledno glup jer ne razumem sta pise, svi vi razumete ja ne razumem. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Jel moguće da ti zaista ne možeš da skapiraš razliku između:

b) grupisanja više različitih filozofskih pravaca i škola, koje grupisanje je urađeno samo po vremenskoj odrednici "moderno"?

Poenta je sto je grupsaino po odrednici moderno ali ne samo po odrednici moderno.

Zato i postoji post-modernizam. Zato i taj termin, POST (posle) modernizam( modernizma) napada ono sto je vezalo sve filozofske skole modernizma u tu grupaciju (modernizam).

ja mislim da je to logicno i da implicira jedno drugo. Takodjepostmodernizam kritikuje kljucne vrednosti modernizma, osim perioda ono sve sto spaja te moderne filozofije.

Medjutim kao sto rekoh, ja mislim da to implicira jedno drugo, ako vi drugacije razumete jednostavno se zadovoljite objasnjenje da sam ja glup i da ne razumem ili da sam bezobrazan sta vec, ne znam. 

Imas i druge vrmenske periode naprimer PRE-SOKRATIZAM.

Gde se ubrajaju kosmolozi i jos koje baje. Oni imaju mnogo toga zajednickog i razlicitog i zato su grupisani po vremenskom periodu "pre sokrata" 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Млађони рече

ovaj ne, prirodnom realnosti se bavi fizika(physis) , a meta fizika je "iznad" fizike, spiritualno, okultuno, tajno. 

Ali kao sto rekoh, ja sam ovde ocigledno glup jer ne razumem sta pise, svi vi razumete ja ne razumem. 

Posmatranje pojava u prirodi je 'fizika', po antičkoj kategorizaciji.

Metafizika je jedna od pet grana filozofije koja se, 'iznad' ili 'iza' čulnih opažanja pojava u prirodnom svetu, bavi prirodom stvarnosti - odnosno, postoji li, za početak.

Etika i estetika su odvojene grane filozofije.

Epistemologija i politika su preostale dve.

Ja ti nisam rekla da si glup, u redu je nešto ne znati ili ne razumeti u datom trenutku, i niko te ne mrzi zbog toga, i nema potrebe da se svađaš.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Млађони рече

Medjutim kao sto rekoh, ja mislim da to implicira jedno drugo, ako vi drugacije razumete jednostavno se zadovoljite objasnjenje da sam ja glup i da ne razumem ili da sam bezobrazan sta vec, ne znam. 

Ma ja se uopšte ne upuštam u vašu raspravu o tome šta su modernizam i postmodernizam... i ko je tu u pravu... pojma nemam da li je ona u pravu...

Ali ono što je ona napisala svakako nije potvrda onoga o čemu ti pričaš... već su to dve sasvim različite stvari... a ti to vidiš kao isto... po sistemu "što je babi milo, to joj se i snilo"... i sve vreme to radiš... na to sam reagovao...

Tebi je u našoj raspravi trebalo jedno 20 poruka da "priznaš" da se u samim izvorima koje postavljaš kao dokaz svojih tvrdnji, tvoje tvrdnje uopšte i ne pominju... nego se tebi tako snilo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Млађони рече

Jel ti razumes da je ovo dokazalo upravo moju tvrdnju da modernizam postoji? Kako mozes da tvrdis da modernizam ne postoji kada si ga upravo objasnila i definisala? 

Ja ne umem jasnije, a više ne razumem ni šta ne razumeš ni kako ne razumeš. Imam i dalje dobru volju, ali ne znam više ni odakle da počnem.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Ma ja se uopšte ne upuštam u vašu raspravu o tome šta su modernizam i postmodernizam... i ko je tu u pravu... pojma nemam da li je ona u pravu...

Ja ti nisam rekla da si glup, u redu je nešto ne znati ili ne razumeti u datom trenutku, i niko te ne mrzi zbog toga, i nema potrebe da se svađaš.

Tebi je u našoj raspravi trebalo jedno 20 poruka da "priznaš" da se u samim izvorima koje postavljaš kao dokaz svojih tvrdnji, tvoje tvrdnje uopšte i ne pominju... nego se tebi tako snilo...

NIje se meni tako snilo nego sam glup pa sam pogresno zakljucio.
ti si ionako vec ijzavio da sam moron, pa ne znam sta ti je cudno u tome sto imam problema sa zakljucivanjem. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Ja ne umem jasnije, a više ne razumem ni šta ne razumeš ni kako ne razumeš. Imam i dalje dobru volju, ali ne znam više ni odakle da počnem.

Ok hoces da pokusamo jos jednom?
Ti si nabrojala da postoji sest grana filozofije: etika, estetika, politika, epistemologija, metafizika i fizika?
Da li postoji pravac u filozofji koji se zove modernizam i koji ima neke odgovore na sva ta pitanja?
Da li postoji pravac u filozofji koji se zove postmodernizam koji ima odgovore na sva ta pitanja?

I ako ima, koji su to odgovori? 

Подели на овим сајтовима

Па ви још о објективном и субјективном , ма нисте нормални.....:ani_biggrin: немо само  да се нервирате.... то бре ови пинковци оће да релативизују Бога и Божје истине да докажу да нема ништа апсолутно нити објективно, па нашли преко уметности, а ја их провалила....12:smeha:     

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

@Млађони

Не бих да те узнемиравам, ал одговорио сам ти на то што сад питаш Парадоксологију још пре две стране, преко оног што си поставио и преко линка Британике, глупо сад да се понашаш као да то не постоји.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Ok hoces da pokusamo jos jednom?
Ti si nabrojala da postoji sest grana filozofije: etika, estetika, politika, epistemologija, metafizika i fizika?
Da li postoji pravac u filozofji koji se zove modernizam i koji ima neke odgovore na sva ta pitanja?
Da li postoji pravac u filozofji koji se zove postmodernizam koji ima neke odgovore na sva ta pitanja. 

Ok. Staviću sad i par kratkih linkova, nije me mrzelo da tražim, iako sam i ja o ovim stvarima učila iz knjiga.

Ima pet grana u filozofiji, fizika ne spada u njih, ostale navedene da. 

Postoji postmodernizam kao pravac u filozofiji, ali i umetnosti, književnoj kritici, itd.

Ne postoji modernizam kao pravac u filozofiji, posebno ne u smislu u kom si ti protumačio tekst sa Britanike, gde se pominje uopšteno 'filozofija modernog perioda u ljudskoj istoriji' i gde autori tom periodu daju početak u 16., a kraj u kasnom 20. veku. Postoje u okviru tog perioda razni pravci - pozitivizam, egzistencijalizam, utilitarizam. Pazi, neki će autori ovaj period započeti 1492. a kraj mu još nije došao, što znači da 'moderni period' uključuje i postmodernizam! Recimo, ovde.

'Modernizam' postoji pre svega kao umetnost perioda s kraja 19. i početka 20. veka. Ne postoji konkretan pravac u filozofiji koji ga prati, ali intelektualnu atmosferu čine i različiti manje ili više savremeni mislioci i ini autori iz različitih pravaca - Hajdeger, Niče, Huserl, Frojd, Jung...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, RYLAH рече

Не бих да те узнемиравам

:smeh1:

Jedna od najboljih novina post-modernog poukeorga!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Dobro neke stvari smo utvrdili,umetnost je relativna,filosofija ima 5 grana i modernizam nije filosofski pravac već umetnički,Mlađoni je glup..... idemo dalje.....:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Paradoksologija рече

Ok. Staviću sad i par kratkih linkova, nije me mrzelo da tražim, iako sam i ja o ovim stvarima učila iz knjiga.

Ima pet grana u filozofiji, fizika ne spada u njih, ostale navedene da. 

Postoji postmodernizam kao pravac u filozofiji, ali i umetnosti, književnoj kritici, itd.

Ne postoji modernizam kao pravac u filozofiji, posebno ne u smislu u kom si ti protumačio tekst sa Britanike, gde se pominje uopšteno 'filozofija modernog perioda u ljudskoj istoriji' i gde autori tom periodu daju početak u 16., a kraj u kasnom 20. veku. Postoje u okviru tog perioda razni pravci - pozitivizam, egzistencijalizam, utilitarizam. Pazi, neki će autori ovaj period započeti 1492. a kraj mu još nije došao, što znači da 'moderni period' uključuje i postmodernizam! Recimo, ovde.

'Modernizam' postoji pre svega kao umetnost perioda s kraja 19. i početka 20. veka. Ne postoji konkretan pravac u filozofiji koji ga prati, ali intelektualnu atmosferu čine i različiti manje ili više savremeni mislioci i ini autori iz različitih pravaca - Hajdeger, Niče, Huserl, Frojd, Jung...

Onda mi se tu javlja par sledecih pitanja koja zbog kojih mi tvoje tvrdnje nisu jasne.

Ako je tako, zasto u onom tekstu tretiraju modernisticke filozofije kao da imaju jos nesto zajednicko sem perioda( argumente i stavove)?

Takodje, ako je tako, zasto onda postmodernizam ima potrebu da se orjentise prema modernizmu kao skupu argumenata a ne samo prema modernizmu kao periodu? 

ovo su sve najsikrenija pitanja koja zaista ne razumem kako objasnjavas. 

edit: jedno vazno pitanje, da li je u filozofiji cest obicaj da skup razlicitih filozofskih pravaca koji imaju slicne osobine karakterisu u jedan skup po periodu u kom su nastali. Naprimer period pre-sokratovaca ili kosmoloski period. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...