Jump to content

Препоручена порука

Šta će ljudima duhovnik pored živoga Boga?

Savetnik za mučenje tela?!:D

Hristos je rekao uđi u svoju klet i pomoli se Ocu tajno da bi Otac uzvratio javno.On baš potencira intiman odnos sa Bogom a nije rekao tražite iskusne isposnike da vas savetuju kako da živite....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Али...

Апостол говори да будемо послушни једни другима и да живимо у слози.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

О Исусовој молитви нема баш пуно коментара, односно постова. Веће, можда и занимљивије теме, колико сам успео да нађем на претраживачу, на ову тему су:

Заправо на ову тему има и највише постова, тј. у овом тренутку - 67 постова.

Постоје тема Исихазам,

један прелеп пост

текст

и најбитнија смерница, мали показатељ ваше/наше заинтересованости за Исусову молитву.

тест

Отприлике, све заједно, оволико.

Међутим, сама Исусова молитва, је велика тајна, Света Тајна.

Па, ако желите, ево нове теме, на ову тему;

Опишите, посаветујте, питајте, созерцавајте, подучавајте, препричавајте, и сл. = јер многи не знају, за ову молитву најбитнија је љубав - а, не заборавите,  љубав је могућа само у заједници.

Па извол`те добро дошли, и на ову нову, али јединствену, тему. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драгана Милошевић рече

Али...

Апостол говори да будемо послушни једни другима и да живимо у слози.

I kako to ide :smeh1:?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Матусал рече

Циљ сваког правог духовника би требао да буде да од верника створи слободно,разумно и самосвесно биће које ће бити способно да оствари свој лични однос са Богом и духовни опит и сам да доноси одлуке и одговара за своје поступке, који ће бити кадар и друге поучити.То је успех једног свештеника .Не разумем духовнике који имају жељу да своје духовно чедо стално држе у зависности од себе и у потчињености. У таквом односу нешто не штима.

Da, i meni licno, koliko sam upoznat sa pricom, deluje bas ovako  kako si lepo opisao  ovu  stvar u vezi sa duhovnim vodjenjem ljudi.

Jednostavno receno, duhovnik vodi ka' Bogu, los duhovnim vodi ka' sebi, ( kao neka vrsta guruizma novbreeeee)...

Ako neko primeti ovakvo stanje stvari u svom odnosu prema duhovniku ili ispovedniku, neka odmah prekida saradnju i pricu, nije greh ako se odvoijimo od duhovnika koji ne radi kako treba ovaj posao.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Natasa. рече

I kako to ide :smeh1:?

Znas i sama.:))

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 8.7.2017. at 12:38, Матусал рече

Наравно да се треба молити непрестано,али је потребно имати неког искусног поред себе. Прво креће појачана осетљивост и интуиција која обично прети да се претвори у манију гоњења, промена става према људима и непријатељски однос, неслагање са друштвом и околином а потом постепена изолација, стварање свог света и тумачење стварности кроз ту своју унутрашњу перспективу. Притисак подвига,напетост и строгост, немар ка животним обавезама и запостављање истих, мешање баба и жаба, греха и животних околности. Сви који су сами покушали су застранили, годину две издрже и потом колапс, не сналазе се више у друштву и свету све виде кроз грех и не налазе места за себе у таквом свету. Све је то последица гордости,сујете и непослушања тј. недостатак љубави и истинског трпљења итд.....Као што си рекао треба творити молитву спонтано без неких писебних циљева и техника па прихватити оно шта нам Бог да и на који нас пут одведе....

Мислим да претерујеш.

И генерално од многих сам чуо да је Исусова молитва нешто страшно, да не треба без благослова, савета...ок, супер је кад то радиш уз благослов наравно, као и све друго, али чисто сумњам да молитва упућена Христу која се огледа у крајној линији у молитви да нам опрости грехе и да нас помилује тако нешто страшно може донети тим људима.

Ти имаш различите људе, неко ће од читања Светог Писма се опрелестити, неко ће од одлазака чешћих у цркву, неко ће од читања овог форума нпр. па не видим да неко људима саветује па знаш немој пуно читати Писмо или знаш не треба баш сваке недеље ићи на Литургију. Гордост и сујета су на сваком кораку, на сваком углу, тако да не видим толику количину опреза и сличног апропо саме Исусове молитве.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 8.7.2017. at 13:59, Кратос рече

Šta će ljudima duhovnik pored živoga Boga?

Savetnik za mučenje tela?!:D

Hristos je rekao uđi u svoju klet i pomoli se Ocu tajno da bi Otac uzvratio javno.On baš potencira intiman odnos sa Bogom a nije rekao tražite iskusne isposnike da vas savetuju kako da živite....

Ово и Мирољуб Петровић говори.

Наравно, понављам нажалост немам духовника, додуше вероватно се нисам довољно ни молио Господу Богу за њега, али ако огледаш појам духовника кроз призму мучења тела и слично онда безвезе.

Ако Господ потенцира искључиво интиман однос, онда је Литургија против његовог учења том истом логиком... наравно да није.  Апостоле је он окупљао и заједно су боравили, молили се, није их остављао у својим местима посебно да они сваки засебно интимно заснива однос са Господом Богом.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, МилошБГ рече

Мислим да претерујеш.

И генерално од многих сам чуо да је Исусова молитва нешто страшно, да не треба без благослова, савета...ок, супер је кад то радиш уз благослов наравно, као и све друго, али чисто сумњам да молитва упућена Христу која се огледа у крајној линији у молитви да нам опрости грехе и да нас помилује тако нешто страшно може донети тим људима.

Ти имаш различите људе, неко ће од читања Светог Писма се опрелестити, неко ће од одлазака чешћих у цркву, неко ће од читања овог форума нпр. па не видим да неко људима саветује па знаш немој пуно читати Писмо или знаш не треба баш сваке недеље ићи на Литургију. Гордост и сујета су на сваком кораку, на сваком углу, тако да не видим толику количину опреза и сличног апропо саме Исусове молитве.

:DБоље је мало направити страшно па да не буде ништа, него приступити лакомислено. Лакомисленост је велико зло.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

:DБоље је мало направити страшно па да не буде ништа, него приступити лакомислено. Лакомисленост је велико зло.

Својевремено сам био једном код оца Варнаве у Кувеждину, питао сам га једном и за духовне књиге и њихово читање, типа Лествица и тако то. Он сам који за многе је престрог ми је дао савет да читам али са неке ипак раздаљине у сваком погледу. И онда ми је навео примере где су људи у свету читали баш Лествицу и почели да се понашају чудно, да живе на сухоједењу, да не пију воду, да опонашају светитеље и да је он имао проблем да их тргне и да им каже аман људи престаните.

Дакле у свему можеш наћи проблем могући и све може довести до прелести, гордости и неког извитопереног стања, ја баш мислим да Исусова молитва сама по себи не може, опет све зависи од човека. Понављам код некога гордост и прелест може изазвати било какав духовни подвиг па и они најмањи.

Подели на овим сајтовима

Мени је просто понављање Исусове молитве било једна од ствари које су ме увукле у цркву. Прочитала у некој књизи, колико се сећам била причица о разбојнику који је користио ту молитву да му да храброст приликом пљачака, па се опет баш кроз њу и обратио. После, кад сам први пут чула да се помиње као опасност, питала свештеника, и он се само насмејао и рекао да је то наравно добра идеја.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, МилошБГ рече

Својевремено сам био једном код оца Варнаве у Кувеждину, питао сам га једном и за духовне књиге и њихово читање, типа Лествица и тако то. Он сам који за многе је престрог ми је дао савет да читам али са неке ипак раздаљине у сваком погледу. И онда ми је навео примере где су људи у свету читали баш Лествицу и почели да се понашају чудно, да живе на сухоједењу, да не пију воду, да опонашају светитеље и да је он имао проблем да их тргне и да им каже аман људи престаните.

Дакле у свему можеш наћи проблем могући и све може довести до прелести, гордости и неког извитопереног стања, ја баш мислим да Исусова молитва сама по себи не може, опет све зависи од човека. Понављам код некога гордост и прелест може изазвати било какав духовни подвиг па и они најмањи.

Треба човек добро да се пресабере и да види шта жели и хоће у животу. Не можеш мало да се освећујеш мало да грешиш, онако да ти буде живот испуњен, да своме животу дометнеш и побожност да будеш мало комплетнији. Господ тражи срце, Исусова молитва је молитва срца, најтежа борба се одвија у срцу и захтева подвиг. Не узимај залуд име Господа свога каже заповест.Треба прорачунати колико можеш и шта можеш. Господ каже:

Лука 14

28. И који од вас кад хоће да зида кулу не седне најпре и не прорачуна шта ће га стати, да види има ли да може довршити?

29. Да не би, кад постави темељ и не узможе довршити, сви који гледају стали му се ругати

30. Говорећи: Овај човек поче зидати, и не може да доврши.

31. Или који цар кад пође с војском да се побије с другим царем не седне најпре и не држи већу може ли с десет хиљада срести оног што иде на њега са двадесет хиљада?

32. Ако ли не може, а он пошаље посленике док је овај још далеко и моли да се помире.

33. Тако дакле сваки од вас који се не одрече свега што има не може бити мој ученик.

Понављам и ја молитве у себи када могу али не помишљам да достигнем меру отаца него иде како иде.

Варнава је престрог, ишли су неки код њега одбио их је испрве са својим ставом, поставио им је претешке захтеве као почетницима.

Предговор лествице је јасан, упућена је монасима по њиховој молби да им се напише неко правило.

Подели на овим сајтовима

Па ту се слажем ми ни не можемо по том питању достићи меру отаца. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...