Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 19 минута, Благовесник рече Novi momenat u nasem dijalogu. Da li u vecnosti ostajemo u stanju u kojem nas smrt i sud Bozji ZATEKNE ili se nastavlja sa usavrsavanjem u vecnosti, naravno, u smeru u kojem smo se pokrenuli na zemlji? Hristos kao Sin Čovečji se uzdiže na nebo.... To mnogi smatraju i kao nikad završenu, odnosno svršenu radnju, jer do Oca nije moguće. Dakle to uspinjanje ka Ocu može biti večna radnja, jer Otac će biti kao Tvorac uvek korak ispred, ili kako bi ti objasnio, onaj koji ti popločava pločnik da bi ti po njemu gazio. Dakle usavršavanje će biti neprekidno ali nebesko i to je jedno sasvim drugačije uspinjanje ka Ocu nego ovo zemaljsko. Tu nema vidi pogreših, ne usavršava mi se više, lenj sam.... to je već istinska zajednica sa Bogom prisna što bi se reklo, Lice u lice. Tako da ja stvarno ne vidim mesto mitarstvima u tom kontekstu usavršavanja, putovanja uzdizanja ka Ocu jer će to biti večno nesvršena radnja jer je u Carstvu Sin koga mii vaistinu i suštinski opravdano zovemo Otac kad se Bogu molimo. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Hristos kao Sin Čovečji se uzdiže na nebo.... To mnogi smatraju i kao nikad završenu, odnosno svršenu radnju, jer do Oca nije moguće. Dakle to uspinjanje ka Ocu može biti večna radnja, jer Otac će biti kao Tvorac uvek korak ispred, ili kako bi ti objasnio, onaj koji ti popločava pločnik da bi ti po njemu gazio. Не знам ко је то сматрао али Син је раван Оцу у свему и једне суштине са Њим, нема ништа очево а да није његово. Ми људи се можемо вечно успињати ка Оцу али не и Христос то ми некако не стоји. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Управо сада, Матусал рече Не знам ко је то сматрао али син је раван Оцу у свему и једне суштине са Њим, нема ништа очево а да није његово. Ми људи се можемо вечно успињати ка Оцу али не и Христос то ми некако не стоји. Da dobro si zapazio. Hristovo uspinjanje po vaskrsenju je i naše uspinjanje. Mislim da u Pismu stoji da je vaznesenje Hristovo u vremenu nesvršene radnje upravo zato što je Hristos podigao svoje čitavo Telo tada i seo sa desne strane Oca ali samo Sin Božji može znati Oca Lice u lice a Njegovo Telo ne može. Dakle to uspinjanje ka Ocu i težnja ka Svedržitelju je uvek nesvršena radnja ali je konstantna. Vertikalno ka Ocu ćemo se mi večno uspinjati, to je meni ispravano razmišljanje jer je Otac taj koji stvara neprekidno a suštinski za nas i nezamislivo, te smo mi kao takvi i u Oboženom stanju Tela uvek okrenuti ka Ocu ali nisam siguran da ćemo ga videti Lice u Lice osim Sina Njegovog. Poenta je da se Sin Čovečji vazneo u Telu a mi smo udovi tog Tela, te stoga nesvršena radnja a naravno da je Sin seo sa desne strane Oca u slavi. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Mislim da u Pismu stoji da je vaznesenje Hristovo u vremenu nesvršene radnje upravo zato što je Hristos podigao svoje čitavo Telo tada i seo sa desne strane Oca ali samo Sin Božji može znati Oca Lice u lice a Njegovo Telo ne može. Вероватно овде мислиш на људску природу и на то да ли је она у потпуности обожена. Мислим да будући да ова природа не постоји независно него уипостазирана у личност Логоса такође носи меру потпуног обожења по енергијама али ипак по суштини остаје људска природа и то је можда наша крајња мера обожења. Мислим да би се и нама кроз Христа Отац открио исто колико и Сину, али напомињем само кроз Христа јер је једини он врата која воде Оцу и у њему је сусрет двеју природа Бога и човека, ако си у Христу онда си и у Оцу и Духу и обрнуто. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 I opšte kad pogledaš ustvari šta je Hristov sud opšte... Zar nije Hristov sud ustvari to što se desilo, kad je uzeo grehe svih nas na sebe, postradao za grehe na Krstu, vaskrsao i one koji su verovali na kraju krstio Svetim Duhom te se potom vazneo (u orginalu Pisma stoji nesvršena radnja), seo sa desne strane Oca u slavi (svršena radnja). Zar nije tu sve udove svoje spasio iz ada, vaskrsao sa Njim i vazneo? Ili treba Telo Njegovo koje Jeste da se sastavlja kao transformersi? Ali pošto smo mi u vremenu, prilikom pričešćivanja upravo primamo taj vremenski deo i verujemo da će nama sada na pričešću sići da sudi živima i mrtvima. Матусал and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Вероватно овде мислиш на људску природу и на то да ли је она у потпуности обожена. Мислим да будући да ова природа не постоји независно него уипостазирана у личност Логоса такође носи меру потпуног обожења по енергијама али ипак по суштини остаје људска природа и то је можда наша крајња мера обожења. Мислим да би се и нама кроз Христа Отац открио исто колико и Сину, али напомињем само кроз Христа јер је једини он врата која воде Оцу и у њему је сусрет двеју природа Бога и човека, ако си у Христу онда си и у Оцу и Духу и обрнуто. Da slažem se ali to ne menja suštinu da se mi i po prirodi toga kad postanemo Oboženi neprestano po vertikali uzdižemo ka Ocu, jer je tu usavršavanje ali ne i kao na zemlji. Hristos jeste Put Istina i Život a do Oca možemo samo kroz Hrista, dakle mi ćemo sigurno imati neprekidno stremljenje i uspinjanje ali ne zato što ćemo nekoga juriti da vidimo, ne imamo Sina i pričesnici smo Božanskog, nego kao uzdizanje ka Nekome koje je stalno iznad nas..... Jer Otac stvara kroz Sina, za Sina je to linearno a za nas je to vertikalno jer mi imamo pogled uvek na gore tako će biti i na tom večnom nebu, uvek na gore prema Ocu. Kao što se na zemlji sve završava u horizontali, tako je na nebu ta vertikala neprekidna upravo jer nekog pokreta mora biti. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Da slažem se ali to ne menja suštinu da se mi i po prirodi toga kad postanemo Oboženi neprestano po vertikali uzdižemo ka Ocu, jer je tu usavršavanje ali ne i kao na zemlji. Hristos jeste Put Istina i Život a do Oca možemo samo kroz Hrista, dakle mi ćemo sigurno imati neprekidno stremljenje i uspinjanje ali ne zato što ćemo nekoga juriti da vidimo, ne imamo Sina i pričesnici smo Božanskog, nego kao uzdizanje ka Nekome koje je stalno iznad nas..... Jer Otac stvara kroz Sina, za Sina je to linearno a za nas je to vertikalno jer mi imamo pogled uvek na gore tako će biti i na tom večnom nebu, uvek na gore prema Ocu. Kao što se na zemlji sve završava u horizontali, tako je na nebu ta vertikala neprekidna upravo jer nekog pokreta mora biti. Наравно,слажем се са овим ikrasil and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Управо сада, Матусал рече слажем се Da teško je objasniti u suštini taj radosni neprekidni pokret ka gore i da znaš kako nikada neće prestati i jedva čekaš sledeći korak u tom večnom uspinjanju. Eto drago mi je da se razumemo i u toj teškoj materiji. Јанко, Матусал and ikrasil је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 50 минута, Благовесник рече Novi momenat u nasem dijalogu. Da li u vecnosti ostajemo u stanju u kojem nas smrt i sud Bozji ZATEKNE ili se nastavlja sa usavrsavanjem u vecnosti, naravno, u smeru u kojem smo se pokrenuli na zemlji? Koliko sam citao, ovo je vrlo dubokomisleno pitanje, i oci su dosta raspravljali i o ovoj stvari. Ima ono, da su kod Gospoda stanovi mnogi. Pa, deluje da ce i biti neka vrsta razlicitih duhovnih nivoa i u casrstvu buducem. Sad, napredovanje i usavrsavanje u vecnosti, koliko sam skontao citajuci u pisanijama otaca, postoji, i duse mogu napredovati ka' sve vecoj i vecoj blagodati, ....i, da napreduju iz slave u jos vecu slavu, koja postoji u carstvu. Ali, opet kazem, koliko sam shvatio , oci sozercavaju, da nece svi da imaju takvu dusevnu mogucnost napredovanja u vecnosti. Samo oni koji su na zemlji tezili takvim dusevnim stvarima, imace i mogucnost da ,.... kako su se u ovim zivotu trudili na sirokom polju dusevnog podviga, .....tako ce, i carstvu, biti sve blizi Bogu. I, tako bez prestanka, jer, Bog je neobuhvatan i neogranicen u svojoj Slavi, i takvi ce biti i Njegovi podrazavaoci i bliski prijatelji. To je ono sto znam. Treba konsultovati oce po ovom pitanju. Zbog toga, je i monastvo , angelski i preuzviseni cin i nacin zivota, jer, po svom prevashodstvu, pruza ovu mogucnost usavrsavanja, kako u ovom zivotu , tako i u onom drugom, vecnom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Koliko sam citao, ovo je vrlo dubokomisleno pitanje, i oci su dosta raspravljali i o ovoj stvari. Ima ono, da su kod Gospoda stanovi mnogi. Pa, deluje da ce i biti neka vrsta razlicitih duhovnih nivoa i u casrstvu buducem. Sad, napredovanje i usavrsavanje u vecnosti, koliko sam skontao citajuci u pisanijama otaca, postoji, i duse mogu napredovati ka' sve vecoj i vecoj blagodati, ....i, da napreduju iz slave u jos vecu slavu, koja postoji u carstvu. Ali, opet kazem, koliko sam shvatio , oci sozercavaju, da nece svi da imaju takvu dusevnu mogucnost napredovanja u vecnosti. Samo oni koji su na zemlji tezili takvim dusevnim stvarima, imace i mogucnost da ,.... kako su se u ovim zivotu trudili na sirokom polju dusevnog podviga, .....tako ce, i carstvu, biti sve blizi Bogu. I, tako bez prestanka, jer, Bog je neobuhvatan i neogranicen u svojoj Slavi, i takvi ce biti i Njegovi podrazavaoci i bliski prijatelji. To je ono sto znam. Treba konsultovati oce po ovom pitanju. Zbog toga, je i monastvo , angelski i preuzviseni cin i nacin zivota, jer, po svom prevashodstvu, pruza ovu mogucnost usavrsavanja, kako u ovom zivotu , tako i u onom drugom, vecnom. Meni to deluje pomalo prenategnuto. Jer imajući u obzir da smo mi udovi Tela Hristovog istiniti udovi i istiniti pričesnici božanskoga, kako je moguće da jedan ud Tela Hristovog bude manje funkcionalan od drugog uda? ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Meni to deluje pomalo prenategnuto. Jer imajući u obzir da smo mi udovi Tela Hristovog istiniti udovi i istiniti pričesnici božanskoga, kako je moguće da jedan ud Tela Hristovog bude manje funkcionalan od drugog uda? Verovatno nije poenta u funkcionalnosti, nego u namerama , zeljama, mogucnostima, jacini vere, ljubavi prema Hristu i mnogim drugim faktorima koji definisu , kako ce ko i cime da ugodi Bogu. Jer, ima ono u pismu, svako ima nekoliko talenata, neko vise , neko manje . itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Управо сада, Bokisd рече Verovatno nije poenta u funkcionalnosti, nego u namerama , zeljama, mogucnostima, jacini vere, ljubavi prema Hristu i mnogim drugim faktorima koji definisu , kako ce ko i cime da ugodi Bogu. Jer, ima ono u psimu, svako ima nekoliko talenata, neko vise , neko manje . itd. Pa ima s tim da će u Božanskom uznapredovanju tako da ćeš ti sve talante iskoristiti i niko ih neće zakopavati u zemlju, a to je i poenta priče a ne to da neko više vredi. Nego da onako koliko ti je dato da to i umnožiš, jer ti je dato za umnožavanje, to je poenta priče o talantima. Kad zakopaš u zemlju, onda zakopavaš ono što ti je dato na umnožavanje a to je svojstveno samo za zemaljsku neoboženu prirodu, jer obožena proroda i ako si po blagodati pričesnik te prirode ne poznaje zakopavanja u zemlju, nego umnožavanje rađanje onoga što ti je dato. Mislim da ti nisi dobro shvatio tu priču. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 48 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Nego da onako koliko ti je dato da to i umnožiš, jer ti je dato za umnožavanje, to je poenta priče o talantima. Mislim da je ta prica mnogo slozena. Prvo covek treba da bude blagodaran na svemu sto je dobio od Boga, zatim treba da radi na umnozavanju talenata da bi zadrzao i umnozio ona blaga koja su mu darovana, a sve to da bi proslavio Boga, a ne sebe, kao sto je danas slucaj. Medjutim, meni je uvek bilo zanimljivo i to da Bog moze da oduzme talente od ljudi, ako se oni prema njima nemarno ponasaju, i da ih da onima koji su spremni da rade sa njima nesto sto je dobro. Verujem da ce nas na strasnom sudu Bog pitati zasto smo upropastili svoj zivot ili nesto slicno, neke mozda i nece, ali sigurna sam da neke od nas hoce, kao na primer mene ili tebe ili ko zna koga ? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 1 hour ago, Bokisd рече Sad, napredovanje i usavrsavanje u vecnosti, koliko sam skontao citajuci u pisanijama otaca, postoji, i duse mogu napredovati ka' sve vecoj i vecoj blagodati, .... i, da napreduju iz slave u jos vecu slavu, koja postoji u carstvu. Ali, opet kazem, koliko sam shvatio , oci sozercavaju, da nece svi da imaju takvu dusevnu mogucnost napredovanja u vecnosti. Samo oni koji su na zemlji tezili takvim dusevnim stvarima, imace i mogucnost da ,.... Sveti crkveni oci to cesto podvlace. Mene sad interesuje za ove "koji su se u zivotu trudili na sirokom polju dusevnog podviga", ali, iako su umrli s verom, nadom i ljubavlju prema Bogu i bliznjima, nisu potpuno cisti kako bi postigli svetost dovoljnu za ulazak u nebesku radost (jer nista, ni najmanje, necisto, po Svetom Pismu, ne moze uci u Raj) ? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Ali sve ovo ne znaci da se ne slazem sa eshatoloskim poimanjem, jer upravo opisi Raja, u kojima pod jednoobrazno svi vide prepuno nekakvog predivnog cveca, zrelog voca, vode koje tece s prestola Bozjeg i lice Bozje koje (umesto Sunca) osvetljava i daje zivot... jesu opisi iz eshatona, iz Carstva Bozjeg buduceg veka, novog Jerusalima tj. nastanka nove zemlje i neba (Carstva zemlje i neba koje postoji NOVIM NACINOM postojanja). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука