Jump to content

Jedno protestantsko bogosluzenje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 45 минута, Bokisd рече

..pa onda je Irinej Lionski slusao uzivo 0512_musicPolikarpa i drugi su slusali uzivo Ignjatija i Klimenta i druge oce koji su slusali apostole.....i onda su dalje neki drugi slusali Irineja Lionskog i tako dalje i tako smo dobili apostolsko predanje i veru i Apostolske kanone....0505_music   ...  :D

Jel to kao ona igra došaptavanja, pa na kraju ono kaj je zadnji čuo, nema veze s onim kaj je prvi rekao ? :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Uf :0228_hot: .... mislim da je tesko odvojiti vernike od crkvenih vodja....jer su ipak crkvene vodje nosioci blagodati i vere u samoj crkvi. tj, kroz episkope se daje blagodat.

право кажеш, али мислим да су они то урадили након помињења које је било и мало пре њега. Верујем да је то, протестантска иницијатива у сваком смислу

On 21.3.2018. at 6:12, Аристарх рече

Протестантска гупа реформатора-иницијатива је 2016 године, прогласила разлику између римокатолика (верника) и Ватикана, тј. како кажу "неконтролисаних догматских тврдњи, сложене политичке и дипломатске структуре (Институционалне Римокатоличке цркве)".

Мислим да је конкретно овде код признавања разлике између појединца-верника и Цркве, циљ био само да се ублажи проблем коегзистенције верника обе Цркве у западном свету. Ирска, Енглеска, Шкотска, Немачка па и С.А.Д. имају подужу братоубилачку историју и политичке проблеме, због грађанско-верских сукоба око баш тог питања дали је неко Протестант или Римокатолик. Ирци су се буквално поделили на две државе због тога.

из ове теме:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, SerbCro рече

Jel to kao ona igra došaptavanja, pa na kraju ono kaj je zadnji čuo, nema veze s onim kaj je prvi rekao ? :)

Ah, brate, to je vise kao ... direct telefonska linija ....od ovog poslednjeg cujes ono sto je rekao prvi.... :choir:    .. ( :D)

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Koliko znam, Biblija apostola je bila Septuaginta, koja je sadržavala i devterokanonske knjige. Onda su Jevreji na sabou u Jamniji ustanovili "uži" kanon, bez tih knjiga (što je verovatno bila reakcija na pojavu Hrišćanstva). Pa je kasnije Crkva prihvatila te knjige kao "drugokanonske".

The theory that Jamnia finalised the canon, first proposed by Heinrich Graetz in 1871,[2] was popular for much of the 20th century. However, it was increasingly questioned from the 1960s onward, and the theory has been largely discredited.[

Pa da, zar tu teoriju ne diskredituju Svici sa Mrtvog mora?

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Luter je kasnije odbacio te knjige jer mu se nisu uklapale u teologiju. Iz istog razloga je Jakova i Otkrivenje stavio na kraj Novog Zaveta, jer mu se isto nisu uklapale, ali nije mogao baš da ih otfikari.

A gde treba da stoji Otkrivenje?

Koju god Bibliju da sam uzeo Otkrivenje je na kraju.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, SerbCro рече

Upravo putem tog "došaptavanja" je i Biblija stigla do tebe i mene. ?

• Свиђа ми се 1

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Tumaralo. рече

The theory that Jamnia finalised the canon, first proposed by Heinrich Graetz in 1871,[2] was popular for much of the 20th century. However, it was increasingly questioned from the 1960s onward, and the theory has been largely discredited.[

Pa da, zar tu teoriju ne diskredituju Svici sa Mrtvog mora?

A gde treba da stoji Otkrivenje?

Koju god Bibliju da sam uzeo Otkrivenje je na kraju.

Ne znam, trebalo bi pitati nekog teologa, ali je činjenica da je Septuaginta sadržavala i devterokanonske knjige, a danas ih Jevreji ne prihvataju. Znači, u nekom momentu su ih odbacili. Zašto - ne znam.

Što se tiče Otkrivenja, mislim da je to zato što većina biblijskih prevoda potiče od protestanata. I naš Vuk je prevodio sa nemačkog. A Sinodov je malo ispravljeni Vukov prevod.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, SerbCro рече

Došaptavanje ili ne, ali nam je rečeno da je Crkva stub i tvrđava istine (a ne Biblija), i da će je Duh uputiti na svaku istinu. :)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, kainos рече

Gdje si iskopao tu legendu?

Legenda nije, legenda mu više dođe istorija Hrišćanstva opisana u knjizi "Velika borba". :) 

Ovaj događaj je opisan u spisu "Stradanje sv. Polikarpa", koji je pisala Crkva u Smirni (= Polikarpovi učenici) Crkvi u Frigiji, da bi im izložili kako je postradao njihov episkop.

"(2) Kasnije smo uzeli njegove kosti, koje su dragocenije od dragog kamenja i čišće od suvoga zlata i smestili smo ih na odgovarajuće mesto. (3) Tamo, okupljeni zajedno – kako već možemo – srećnima i radosnima, Gospod će nam dozvoliti da slavimo rođendan njegovog (Polikarpovog) mučeništva za sećanje na one koji su se već izborili u borbi, i za trening i pripremu onih koji će to učiniti u budućnosti"

Moja greška je da je to bilo početkom 2. veka, jer Polikarp je stradao - po Euzebiju - 167. g., a pomenuti spis je nastao malo nakon  toga.

Uzgred, jedared sam u jednoj adventističkoj skripti (za vaš fakultet) čitao kako je to dokaz da je Crkva već u 2. veku počela da uvodi pogrešna učenja, što će reći da ni vi ne dovodite u pitanje autentičnost napisanog.

Подели на овим сајтовима

Nego zasad imam dva pravoslavca na forumu, pa ja moram otvarati teme na pravoslavlju...dođi otvori koju temu i objasni malo na temi o Mitarstvima koju sam otvorio prije pet minuta

SAMOPISMO-FORUM.NET

Pravoslavna Crkva i praksa.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kainos рече

Nego zasad imam dva pravoslavca na forumu, pa ja moram otvarati teme na pravoslavlju...dođi otvori koju temu i objasni malo na temi o Mitarstvima koju sam otvorio prije pet minuta

SAMOPISMO-FORUM.NET

Pravoslavna Crkva i praksa.

Uh, gde me nađe sa mitarstvima, ja ti ne verujem u ista, barem ne doslovna. Mislim da je to više jedno slikovito upozorenje da se moramo očistiti od svakog greha. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Desiderius Erasmus рече

Došaptavanje ili ne, ali nam je rečeno da je Crkva stub i tvrđava istine (a ne Biblija), i da će je Duh uputiti na svaku istinu. :)

Ali ako crkva odstupi od istine, ona više nije nikakvo svjetlo, a što se tiče riječi, nisi u pravu, jer je Krist rekao da čovjek ne živi o kruhu, nego o svakoj Božjoj riječi. Tako da crkva nema taj autoritet da radi protivno božjoj riječi. Bog je odbacio svoj narod Izrael zbog neposlušnosti i idolopoklonstva, isto se odnosi i na pojedince. Čitaj npr poruke crkvama u Otk, svakoj kaže, ako se ne pokaješ, ukloniću tvoj svijećnjak, budem te ispljuvao. i slično. U Rim. apostol Pavao kaže da ako bog nije poštedeo prirodnu maslinu, neće ni nas koji smo nakalemljeni na prirodnu maslinu, koja je Izrael. Amen, Duh upućuje na istinu, a ne crkva, bilo koja.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, SerbCro рече

Ali ako crkva odstupi od istine, ona više nije nikakvo svjetlo, a što se tiče riječi, nisi u pravu, jer je Krist rekao da čovjek ne živi o kruhu, nego o svakoj Božjoj riječi. Tako da crkva nema taj autoritet da radi protivno božjoj riječi. Bog je odbacio svoj narod Izrael zbog neposlušnosti i idolopoklonstva, isto se odnosi i na pojedince. Čitaj npr poruke crkvama u Otk, svakoj kaže, ako se ne pokaješ, ukloniću tvoj svijećnjak, budem te ispljuvao. i slično. U Rim. apostol Pavao kaže da ako bog nije poštedeo prirodnu maslinu, neće ni nas koji smo nakalemljeni na prirodnu maslinu, koja je Izrael. Amen, Duh upućuje na istinu, a ne crkva, bilo koja.

Poenta je u tome što je Bog rekao da Crkva neće odstupiti od istine, to jest, da će je Duh uputiti na svaku istinu, da je vrata pakla neće progutati i da je ona stub i tvrđava istine.

To za uklanjanje svećnjaka je rečeno jednoj pomesnoj Crkvi, a ne Crkvi u globalu.

Naravno, Pavle nas upozorava da se ne uljuljkujemo, jer će članovima Crkve itekako biti suđeno.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...