Православни Србин Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 On 7/8/2017 at 22:03, Zoran Đurović рече Брате Зајроне, морам мало да те дирам... Ако је брак Света Тајна, тј. Сакрамент, онда до 3-4 века по Христу није било брака. Јер су сакраменти у цркви. Друго питање: брак валидан, конзумиран, све по канонском праву. Раздвоје се и разведу цивилно. Он се ожени, она се уда. Не кају се због тога, јер им је суживот био неподношљив, сада су обоје задовољни. По канонском праву КЦ не могу да се причесте ни на самртничкој постељи? Па ја претпостављам да је то због онога што је Христос рекао фарисејима да, сем ако је прељуба у питању, нема ниједног разлога за развод брака. И Христос је рекао тада фарисејима да је то савршенство, а да је Закон који је Мојсије дао Јеврејима дат ,,по тврдоћи срца њихова", а да је у почетку било другачије и да је то савршенство. Јер муж и жена браком постају једно тело и то не може да се раскида, сем ако се не деси прељуба, јер тада су они сами то раскинули. Зато, само у случају прељубе се дозвољава развод, више ни у ком другом случају нема развода. И Римокатоличка Црква се доследно држи тога. Једино не знам како се понашају у случају да супружници не желе децу или да не могу да имају децу, да ли тада разводе бракове, пошто знам да је Римокатоличкој Цркви рађање деце један од најважнијих циљева брака. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 пре 56 минута, Леон Професионалац рече Брате, с друге стране, и ми треба од нечега да живимо. А ја сам до сад био у заблуди и мислио да од "водица" живите оних срБских (или боље срБИЈАнских) водица Iulianus and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 пре 58 минута, Православни Србин рече Па ја претпостављам да је то због онога што је Христос рекао фарисејима да, сем ако је прељуба у питању, нема ниједног разлога за развод брака. И Христос је рекао тада фарисејима да је то савршенство, а да је Закон који је Мојсије дао Јеврејима дат ,,по тврдоћи срца њихова", а да је у почетку било другачије и да је то савршенство. Јер муж и жена браком постају једно тело и то не може да се раскида, сем ако се не деси прељуба, јер тада су они сами то раскинули. Зато, само у случају прељубе се дозвољава развод, више ни у ком другом случају нема развода. И Римокатоличка Црква се доследно држи тога. Једино не знам како се понашају у случају да супружници не желе децу или да не могу да имају децу, да ли тада разводе бракове, пошто знам да је Римокатоличкој Цркви рађање деце један од најважнијих циљева брака. Bilo bi dobro da Isus nije ono rekao.." osim preljuba" mada ni to ne uvažava KC kao razlog rastave. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 пре 4 часа, Vedran рече А ја сам до сад био у заблуди и мислио да од "водица" живите оних срБских (или боље срБИЈАнских) водица То ,,срБски" кад чујем одмах се најежим. Додуше, до скоро нам је у патријарховој титули стајало ,,ариепископ пећски". Слаба вајда од водицa, нема народ свест за нешто тако насушно. Zoran Đurović, Ведран* and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 пре 4 часа, Леон Професионалац рече Слаба вајда од водицa, нема народ свест за нешто тако насушно. Мислио сам оно, венчање не можеш смислити да буде баш сваке године, а водице можеш. Као на пример рецимо, измислиш „васкршње" водице па онда базаш по селу у сред велики пост, и испијаш кафе и једеш „посни" колачи и слушаш „исповести" о томе шта комшије раде, и још те на крају за све то плате. Ем ручкао, ем чуо аброве, ем добио пара! Тако да, море бити да народ нема свест за нешто тако насушЧно, али зато попови имају! Zoran Đurović, Јелена011 and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 пре 2 часа, Vedran рече Мислио сам оно, венчање не можеш смислити да буде баш сваке године, а водице можеш. Као на пример рецимо, измислиш „васкршње" водице па онда базаш по селу у сред велики пост, и испијаш кафе и једеш „посни" колачи и слушаш „исповести" о томе шта комшије раде, и још те на крају за све то плате. Ем ручкао, ем чуо аброве, ем добио пара! Тако да, море бити да народ нема свест за нешто тако насушЧно, али зато попови имају! Слаб би Ви поп били. Одавно патентиране васкршње водице, да сте живи и здрави. Озбиљан сам. Требало би и божићне да се уведу. Zoran Đurović, Јелена011, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 Zlo je posledica odsustva straha Božijeg a to je indikator ateizma unutar sveštenstva.Iz tog nedostatka ide i odsustvo molitve. Ivan Marković and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 11, 2017 Пријави Подели Написано Јул 11, 2017 У цркви увек има људи који суштински не припадају цркви... Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 3 часа, Леон Професионалац рече Слаб би Ви поп били. Хаха! Да, да, што јес, јес! П.С. За божићне несам баш сигуран. Има Богојављенска коју су укинули у корист ове „васкршње", а пред Божић је зима као и после Богојављења. Што је довољан разлог за срБски локал типик. тј. да нема „богојављенске", а има „васкршње". Зими су дани кратки, а попови бизи. Оно прасићи (туциндан) па оно 12 јела што се ваља за Бадњи дан... све то треба спремити. А још и бадњаци, и свшта нешто, итд. Па се заредају црвена слова и славе. Док пред Васкрс су дани дужи, време топлије, а попови онако докони јербо ниђе црвеног слова у календару у то доба. Што одмах значи, то сви знају, да у великом посту „нема" шта да се служи. А кад си кући још мораш да постиш, а оно благочестиво правило за угошћавање не важи кући само кад идеш у госте. Даклем, то време је по свему идеално за по селу. Можда неки други празник, а не Божић? Ипак су ово егзистенцијална питања. Ето вероватно ја не би био добар поп, али ипак добро разумем неке поповске проблеме. ( на жалост, без шале, некима и јесу егзистенцијална питања ) Јелена011, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 4 часа, Кратос рече ateizma unutar sveštenstva.Iz Ош рећи, безбожни попови? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 33 минута, Vedran рече Ош рећи, безбожни попови? to mu dođe pleonazam Kad popa veruje u Boga lici na oksimoron ( nego pust popu koja li smo mi stilska figura) Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 4 минута, Јелена011 рече to mu dođe pleonazam куку тебе, што не спаваш? каке ли су тебе стилске фигуре напале? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 @Жељко Лепо ви стоји омофор Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 5 часа, Vedran рече Ето вероватно ја не би био добар поп, али ипак добро разумем неке поповске проблеме. Нисам желео да Вас овом констатацијом увредим. Безвезе је испало! Опростите. Оно је требало више под наводницима, неспретно испаде, мислио сам спрам оних којима је то егзистенцијално питање. Жика, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 12, 2017 Пријави Подели Написано Јул 12, 2017 пре 4 часа, Vedran рече куку тебе, што не спаваш? каке ли су тебе стилске фигуре напале? Kaze se blagos meni bre Stilska figura onomatopeja Ведран*, Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука